articol primit in email
Forta tamaduitoare a sarii de bucatarie
De la pretul aurului la otrava alba
Sarea, considerata cindva la acelasi pret cu aurul, in secolul nostru a inceput sa fie socotita o otrava alba, si acest lucru nu fara participarea medicinei moderne. Insa orice substanta utilizata in cantitati deosebite este daunatoare sanatatii, iar dozele mai mici sau folosirea acesteia in limite rationale pot fi utile organismului.
Departe de lepra, nebunie si alte 70 de boli
In credintele vechi se spune ca acela care incepe masa cu sare si o termina tot cu sare este protejat de 72 de boli, printre care se afla nebunia si lepra. Exista obiceiul ca oaspetii de seama sa fie intimpinati cu piine si sare. Un proverb vechi spune: Fara sare, nici piine nu poti sa maninci.
Daca luam in consideratie ca industria contemporana imbogateste sarea de bucatarie cu iod si fluor pentru eliminarea deficitului acestor elemente, atunci putem spune ca sarea este o imbinare de microelemente necesare organismului nostru.
Ratia de sare (suficienta) utilizata pe zi pentru o persoana de virsta adulta nu trebuie sa depaseasca o lingurita, in medie 3-6 grame (este socotita si sarea continuta in celelalte produsele consumate).
Pentru melancolici si flegmatici
Sarea le este folositoare melancolicilor (in special baile fierbinti cu sare marina sau cu sare de bucatarie, inainte de culcare, in proportie de o lingurita de sare la un litru de apa) si flegmaticilor (acestia trebuie sa se frectioneze cu sare atunci cind fac sauna).
Dar nu pentru sangvinici si colerici
Sarea contribuie la usurarea digestiei, inlatura senzatia de apasare din stomac. Este daunatoare (atunci cind este folosita in exces) oamenilor slabi, celor obositi, colericilor si sangvinicilor, de asemenea pentru rinichi si vezica, in cazurile de hipertensiune.
Sperma, eczeme, tumori, podagra
Folosirea excesiva a sarii scade cantitatea de sperma si poate deveni cauza unor boli de piele, a bolilor de ochi, a slabirii vederii.
Sarea intra in compozitia unor medicamente pentru eczeme. Ea este folosita in toate cazurile de tumori ale mucoaselor, impotriva mincarimilor, podagrei. Daca se amesteca cu ulei de masline, otet si miere, este un mijloc eficace impotriva difteriei si a tuturor tipurilor de anghine. Sarea amestecata cu miere este folosita pentru vindecarea intepaturilor de albine, bondari sau viespi. In cazul tumorilor se amesteca sare cu stafide, menta uscata si otet si se pun comprese pe locurile afectate. In cazul otravirii cu ciuperci trebuie sa beti otet cu miere si sare (la un pahar de apa fierbinte se pun doua lingurite de miere, una sau doua lingurite de otet de mere si o lingurita de sare, amestecul trebuie sa fie placut la gust).
La ce mai puteti folosi sarea
Sarea amestecata cu otet se foloseste sub forma de comprese in cazul cojilor din cap, al eczemelor, iar sarea amestecata cu aloe este folosita (intern) in cazul catarurilor (inflamatii acute sau cronice ale mucoasei unui organ, adesea insotite de secretii abundente). Amestecata cu miere si otet, sarea se foloseste si in hidropizie (boala cauzata de acumularea patologica de apa in cavitatile naturale ale corpului sau in tesuturi). Gargara cu sare si otet se foloseste in afectiunile gingiilor si pentru dintii care se clatina. Clatirea gurii cu apa in care ati dizolvat sare este folosita pentru intarirea gingiilor si pentru vindecarea ranilor, care se formeaza atunci cind este scos un dinte. In cazul paradontozei este bine sa va masati gingiile cu sare dizolvata in miere (la 20 de grame de miere adaugati 5-10 grame de sare de bucatarie si amestecati bine). In cazul hemoragiilor nazale o lingurita rasa de sare de bucatarie se pune intr-un pahar cu apa rece, se amesteca, iar solutia obtinuta se inhaleaza de 10-15 ori pe nari (de fiecare data va tineti respiratia citeva secunde inainte de a elibera aerul). Aceasta procedura trebuie repetata zilnic, iar dupa o saptamina hemoragiile nazale vor disparea.
Sarea la tigaie e un tratament foarte bun
Tratarea diverselor boli cu ajutorul sarii fierbinti incalzite intr-o tigaie (cea mai buna este sarea marina, dar se poate folosi si sare de bucatarie) se foloseste de foarte mult timp in medicina traditionala (sarea dupa ce a fost incinsa se pune intr-un saculet din in si se aplica pe diverse parti ale corpului: in zona fruntii si a nasului, in zona bronhiilor, a talpilor - in cazurile de raceala; in zona mijlocului - in cazurile de radiculita). Inainte de a aplica saculetul cu sare trebuie sa spalati bine cu apa locul bolnav. In cazul miinilor si picioarelor reci (mai ales la flegmatici si melancolici) este foarte indicata dezmortirea lor prin frecarea talpilor si a palmelor cu un saculet in care ati pus sare marina incinsa. Sacul se coase sub forma unei pungi de tutun pe masura talpii (astfel incit toata talpa sa aiba loc pe suprafata saculetului). Efectul este dublu: intreg organismul se incalzeste si, in acelasi timp, are loc un masaj al talpilor si palmelor, acolo unde se gasesc numeroase puncte active din punct de vedere biologic, legate practic cu toate organele.
Organizare pentru la mare
Atunci cind merg in concediu la mare, melancolicii si colericii trebuie sa aleaga un loc unde salinitatea apei sa fie cit se poate de scazuta (alaturi de locul in care se varsa in mare un riu). Melancolicilor li se potriveste foarte bine Marea Azov, de exemplu, in timp ce colericilor - Marea Baltica. Sangvinicilor si mai ales flegmaticilor, dimpotriva, li se potriveste apa cu o concentratie de sare foarte mare (apa Marii Moarte).
Sarea are o actiune daunatoare atunci cind este combinata cu diverse grasimi (slanina) si produse care trebuie consumate reci (untul).
Tratamente pe baza de sare
In anii ’30 ai secolului trecut la Petersburg (Rusia) a fost inventat un medicament pe baza de sare pentru tratarea contuziilor, a cancerului de piele, a paraliziei, a durerilor de cap, a erizipelului, a reumatismului si chiar a unor diverse boli inflamatorii interne si externe.
Iata cum se pregateste acest medicament: intr-o sticla puneti coniac putin mai mult de jumatate, adaugati sare marunta si bine uscata pina cind coniacul a ajuns la gitul sticlei, dupa care agitati sticla citeva minute. Cind sare s-a depus (dupa 20-30 de minute), medicamentul este gata pentru a fi folosit. Inainte de a-l folosi agitati din nou sticla, pentru ca depunerile de sare va pot provoca dureri in contact cu rana.
Cum se foloseste leacul
Acest medicament nu se foloseste niciodata singur, ci numai amestecat cu apa fierbinte (o parte de medicament si trei parti de apa). De obicei este indicat sa luati doua linguri din medicament amestecate cu sase linguri de apa fierbinte pe stomacul gol, cu o ora inainte de micul dejun. Femeile si bolnavii foarte slabiti pot lua cite o lingura din acest medicament cu opt-zece linguri de apa fierbinte. In cazul aparitiei varsaturilor sau greturilor, puteti sa beti inainte de a lua medicamentul doua cesti cu apa calda. Medicamentul este foarte eficient in stadiile incipiente ale racelii.
Uz extern
Pentru uz extern medicamentul se foloseste nediluat.
Pentru taieturi se leaga rana cu o pinza inmuiata in aceasta solutie. Bandajul nu se inlatura pina cind rana nu se vindeca, ci doar se umezeste din exterior de trei-patru ori pe zi.
Pentru intepaturile de insecte se pun comprese cu acest medicament pe locul afectat, cite 10-15 minute de patru-cinci ori pe zi
Impotriva ametelilor se frectioneaza crestetul capului cu medicament aproximativ o jumatate de ora inainte de culcare.
In cazul congestiilor cerebrale se frectioneaza crestetul capului timp de 15 minute inainte de culcare. Procedura se repeta trei-patru zile. Dimineata pe stomacul gol se iau doua linguri din acest medicament amestecate cu sase-opt linguri de apa fierbinte. Acest tratament este contraindicat in hipertensiunea arteriala.
In cazul durerilor de cap se frectioneaza de asemenea crestetul capului timp de 15 minute. Daca durerea nu trece, se ia o lingura de medicament cu sase-opt linguri de apa fierbinte. Tratamentul acesta este contraindicat in hipertensiunea arteriala.
In cazul durerilor de urechi se pun cu pipeta cite cinci-sase picaturi de medicament in ureche. De obicei sint suficiente trei asemenea proceduri.
Pentru tratarea abceselor, un tampon de vata se pune pe rana si se lasa citeva ore. Trebuie sa repetati aceasta procedura de citeva ori pentru a obtine rezultate.
Impotriva reumatismului se frectioneaza locul bolnav de una-doua ori pe zi timp de doua saptamini. Daca durerea revine in mod constant, puteti lua si 12-14 zile dimineata pe stomacul gol cite doua linguri de medicament amestecate cu cinci linguri de apa fierbinte.
In cazul cancerului de piele se unge cu aceasta solutie locul afectat de trei-patru ori pe zi, dupa care se pune pe rana o bucata de pinza subtire inmuiata in medicament (pinza trebuie umezita imediat ce a inceput sa se usuce). Inainte de culcare frectionati-va pielea capului cu medicamentul si puneti-va apoi un batic subtire. Dimineata se iau doua linguri de medicament cu cinci-sase linguri de apa fierbinte.
In cazul luxatiilor frectionati-va bine locul afectat cu aceasta solutie.
In osteoporoza amestecati trei virfuri de cutit de piper negru, un pahar de sare grunjoasa, 0,5 litri de coniac. Se lasa la macerat cinci zile. Se pun apoi comprese cu aceasta solutie pe locurile dureroase.
In cazurile de artroza faceti in fiecare seara asa-numitele bai in nisip. Se amesteca sare cu nisip de riu in proportie de 1:1, se pune la incins intr-un vas, dupa care se ingroapa degetele in nisipul cu sare fierbinte, tineti miinile si picioarele acolo pina cind aceasta compozitie s-a racit.
In cazul intinderilor musculare se amesteca sare simpla de bucatarie cu faina in proportie de 1:1, se adauga putina apa, se obtine astfel o coca tare. Locul bolnav trebuie acoperit cu aceasta coca, deasupra se pune o hirtie, dupa care se bandajeaza cu un prosop cald.
Georgeta Licsandru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu