Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

duminică, 28 noiembrie 2010

sanatate,articole interesante

vizitati sitte http://www.benessere.ro/Sanatate.html

Medicamente si alimente combinatii de evitat

Ai grija si ce mananci, daca vrei sa fii sigura ca pastilele pe care le iei isi fac efectul. Alimentatia nepotrivita poate deveni mortala!
Atunci cand ti se prescrie o reteta, de obicei, medicul iti recomanda, pe langa doza si orele la care trebuie sa iei medicamentul, si cum sa-l pozitionezi in functie de mese. E foarte important sa respecti cu strictete instructiunile primite, din motive despre care vei citi in continuare. Medicamentele sunt substante chimice care interactioneaza cu toate celelalte elemente pe care le intalnesc in drumul lor, din momentul in care au fost ingerate, pana cand ajung in tubul digestiv si apoi se asimileaza, iar o parte din ele se elimina. Pentru ca tratamentul sa-si atinga scopul, e bine ca medicamentul sa nu se amestece cu altceva. Intr-o prima faza, orice pastila intra in contact cu apa cu care este ingerata. Viteza cu care ea se dizolva depinde de cantitatea de apa cu care o bem. Masura optima recomandata de specialisti este de 200-250 de mililitri de apa, adica aproximativ un pahar obisnuit. De regula, medicamentele se absorb mai bine pe stomacul gol, de aceea se recomanda sa se ia inainte de masa. In cazul in care substantele continute irita mucoasa gastrica, medicul iti va recomanda sa le iei dupa ce mananci. Meniul nu e insa intamplator.
Fii cu bagare de seama
Citeste intotdeauna intreg prospectul medicamentelor inainte de administrare si respecta-l intocmai.
Sucul de grepfrut nu e remediu universal
In mod normal, acest suc are nenumara te efecte pozitive asupra organismului. Dar atunci cand esti in situatia de a lua substante chimice, mai mult strica decat ajuta. Sucul de grepfrut scade activitatea enzimelor con- tinute in multe dintre medicamente, fapt care le creste efectul, dar si riscul de reactii adverse toxice. Substantele aflate in aceasta categorie sunt cele pentru afectiunile cardiace, antialergicele (terfenadina), anxioliticele (benzodiazepinele). Aceleasi efecte apar si in cazul medicamentelor prescrise pentru disfunctia erectila, refluxul gastro-esofagian, convulsii, tulburari ale somnului si chiar SIDA. Dupa doua ore de la administrarea tratamentului, poti sa bei linistita sucul – nu mai are aceleasi efecte.
Nu uita de paharul de apa
Apa care se bea odata cu medicamentele ajuta la dezagregarea si dizolvarea lor.
Cand ajuta cafeaua si cand nu
Cafeaua stimuleaza secretia gastrica, motiv pentru care reduce eficacitatea medicamentelor antiulceroase. Cafeina are efect bronhodilatator, ceea ce la prima vedere poate parea de bun augur pentru asimilarea medicamentelor antiastmatice. Insa, daca astmaticul cronic este in tratament uzual cu doze mari de aminofilina, cafeaua poate sa devina daunatoare, pentru ca potenteaza hiperexcitabilitatea sistemului nervos central.
Medicamente si alimente combinatii de evitat
Tot cafeaua are si efect diuretic, fapt care poate creste actiunea medicamentelor diuretice.
Cine ataca antidepresivele
Alimentele bogate in substanta numita tiramina: banane, branzeturi fermentate, bere, ciocolata, cafea, ficat de pui, iaurt, peste afumat, struguri, vin rosu – pot declansa sindromul numit „cheese
efect”, care se manifesta printr-o criza hipertensiva cu cefalee, palpitatii, greata si voma, chiar accidente vasculare cerebrale. Cresterea tensiunii arteriale poate atinge valori mortale daca se consuma avocado, varza murata, branza veche sau pepperoni.
Cine strica anticoagularea
Pentru cineva care ia medicamente anticoagulante, este foarte important sa nu obtina efectul invers. Aceasta se poate intampla foarte usor daca se consuma alimente aparent „nevinovate”, cum ar fi cele care contin vitamina K: salata verde, varza de Bruxelles, spanacul, conopida, broccoli, soia, mazarea, galbenusul de ou, ficatul, ceaiul negru, cerealele si usturoiul.
Nu lua antibioticele cu lapte
Toata lumea stie ca antibioticele irita stomacul, motiv pentru care se recomanda consumul de lapte si iaurt pentru protectie. Insa ionii de calciu care se gasesc in toate produsele lactate inactiveaza, spre exemplu, tocmai tetraciclinele de care ai mare nevoie! Principiul activ din antibioticul sau antimicoticul care trebuia sa ajunga la organul bolnav nu se mai dizolva - pe scurt, e ca si cum ai luat pastile degeaba. Pentru a remedia aceste neplaceri, e de ajuns sa iei antibioticele inainte de masa, iar lactatele mai tarziu, la o distanta de doua-trei ore. De asemenea, un efect inhibitor asupra antibioticelor il are alcoolul. Sa zicem ca te doare foarte tare maseaua si crezi ca un pahar de coniac te va face sa nu mai ai nevoie si de analgezic pe langa antibioticul prescris de medic. Te inseli amarnic. Alcoolul va face ca antibioticul sa nu mai aiba efect si nici nu e sigur ca e suficient ca sa uiti de durere...


Autor: Aneta Voinea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu