Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

duminică, 28 noiembrie 2010

Relatia cu mama

Cum te influenteaza relatia cu mama ta

Cea mai apropiata fiinta, dar si cea mai problematica. N-ai cum sa faci abstractie de ea, pentru ca traieste in tine.
O stii dintotdeauna. Ai ei sunt ochii care te-au privit cu dragoste prima data, ale ei bratele in care te-ai simtit cu adevarat in siguranta. Ea este cea care te-a tinut aproape toata copilaria – atat de aproape, ca lumea ta era conceputa numai de ea. N-ai cum sa scapi nemarcata de acele momente in care tu erai complet dependenta de ea, iar ea avea asupra ta un control absolut. Acestea sunt momente idilice, dupa care suspina sufletele noastre toata viata. Copilul – sa se intoarca la acea relaxare si protectie absoluta de la sanul mamei (sau chiar in pantecul ei, daca s-ar putea). Mama – sa dispuna pentru totdeauna de acea fiinta careia ii daruieste totul, dar ii si pretinde totul. Oricum ar fi fost, persoana ei te influenteaza atat de mult, incat nu ai cum sa faci abstractie de ea! Fie iti dai seama, in timp, ca ai ajuns copia ei fidela, fie te dezvolti total diferit. Dar asta numai ca reactie la ceea ce nu vrei sa fii – pentru ca te-a marcat prea mult.
Mama - diva
Stii fotografiile din reviste de moda cu mamici foarte sexy, care apar si cu bebe, pe post de accesoriu? Cum sa nu stii, iti amintesc atat de mult de mama ta! Oriunde mergea, era mereu in centrul atentiei. Toate capetele se intorceau cand aparea ea. Frumoasa, eleganta, mereu ca scoasa din cutie. Tu? Ceva menit sa o scoata si mai mult in evidenta pe ea. Partea buna este ca ti-a acordat o anumita libertate inca din copilarie, preocupata cum era mai ales de ea insasi. Partea proasta este ca, la un moment dat, a simtit ca deveniti rivale. Pe masura ce pe fata ei semnele timpului incepeau sa-si arate coltii, tu de-abia ce in floreai. Se poate ca tu sa ai o reactie de respingere fata de tot arsenalul cu care ea se facea frumoasa. Practic, asta te priva pe tine de grija si atentia ei. Poti sa devii prietena cu ea daca o faci sa vada si alte laturi ale vietii, care ei i-au scapat pana atunci – cum ar fi cea spirituala. E posibil ca pentru tine aceea sa fi devenit foarte interesanta, din moment ce ai avut atat de multa libertate si atat de multa aversiune fata de latura mondena care o fascina pe ea.
Mama adevarata
Daca trebuie sa aleaga intre ea si tine, nici nu clipeste: te alege pe tine. Partea buna e ca ai, din partea ei, sustinere totala, indiferent ce hotarasti in viata ta. Pentru ea, din clipa in care te-ai nascut, nu mai existi decat tu. Cu atat mai mult daca esti singurul ei copil. Partea proasta este ca, daca incerci sa te separi de ea, o lasi fara scop in viata. E ca si cum ai comite o crima – pentru ca ea traieste prin tine. Se poate ca tu sa fii OK cu stilul ei; la urma urmei, tu ai numai de castigat. Daca, insa, simti ca te sufoca, va trebui sa o faci sa inteleaga ca momentul taierii cordonului ombilical a trecut demult si e timpul sa-si gaseasca si alte preocupari in afara de tine. Un alt avantaj al acestui tip de mama este ca se poarta la fel si cu copiii tai. Cine nu si-ar dori sa aiba o bunica asa de buna?
Mama spartana
Copilul se saruta numai in somn - iti suna cunoscut? Te lauda numai daca era cineva de fata, dar pe tine nu te convingea, pentru ca stiai ca adevarata ei atitudine fata de tine e foarte critica. Orice faci, nu-i bine! Aceasta este axioma vietii tale. Si descoperi tarziu, cand, practic, nu mai conteaza, ca de fapt ea era foarte mandra de tine. Oare de ce era asa? Perfectionismul ei exagerat se referea la propria ei persoana, dar se oglindea in tine, pentru ca era mai usor pentru ea sa te vada pe tine decat pe ea insasi. Partea proasta este ca te-a cam pierdut. Daca nu poti sa intelegi motivatiile ei, nu poti s-o ierti niciodata. Daca reusesti, atunci s-ar putea sa fiti bune prietene, pentru ca, pe masura ce inainteaza in varsta isi da seama si se simte vinovata, vrea sa se recompenseze fata de tine. Partea buna a intregii situatii este ca, dincolo de stresul la care te-a supus, te-a facut sa intelegi un lucru: ca trebuie sa fii cea mai buna!
Mama - stie-tot
Closca. Acaparatoarea. Cea care, cand te intreba cineva ceva, raspundea in locul tau. Care nu putea
Cum te influenteaza relatia cu mama ta
sa creada ca ai putea sa faci singura ceva – drept pentru care facea ea totul. Asa ca sa nu se mire ca, in timp, tu ai invatat sa te sprijini pe ea. Din pacate, sentimentul de incredere la tine este foarte scazut din aceasta cauza. Daca vrei sa iesi de sub tutela ei, va trebui sa faci unele gesturi extreme, cum ar fi sa tai orice legatura cu ea pentru un timp – cat sa-i dovedesti ei si tie ca esti in stare sa faci ceva cu viata ta. Va fi socata, va suferi – pentru ca, de fapt, ea isi tragea energia din procesul de dominare a ta. Ea va trebui sa-si regaseasca propria identitate, si tu pe a ta. Dupa care, cand amandoua veti fi inteles lectia, veti putea sa fiti cele mai bune prietene.
Mama absenta
Cat de putin intelegi fiintele care isi critica mama! Daca ai fi avut si tu una, oricum ar fi fost ea, numai sa fie! Lipsa totala a mamei lasa in sufletul copilului un gol de neumplut. Toate incercarile de a substitui acest gol nu fac decat sa-l accentueze si mai tare. Consecintele sunt extreme, la fel ca si fenomenul in sine. Poti sa devii o fiinta care isi ingroapa emotiile undeva in adancuri si nu le mai afla niciodata. Sau, dimpotriva - poti sa-ti faci un scop in viata din a fi cea mai buna mama, cea pe care ti-ai dorit-o tu, pentru copiii tai. Numai sa ai grija si la ceea ce isi doresc ei.
Petreceti impreuna timp de calitate
Mergeti in excursii, la plimbare, distrati-va impreuna ori de cate ori aveti ocazia. Sunt gesturi mici, care consolideaza si invigoreaza relatia mama-fiica.
Rolul de mama te schimba profund
Ce parere ai despre mama ta?Iti amintesti ce te nemultumea la ea? Sigur ca-ti aduci aminte, doar sunt lucruri care nu se pot uita asa usor. Ei bine, psihologii spun ca vei reusi sa-ti intelegi propria mama abia in momentul in care devii, la randul tau, mama. Se pare ca numai cand ai de-a face cu experienta cresterii unui copil incepi sa-ti vezi mama cu alti ochi si sa intelegi multe dintre deciziile pe care le-a luat. Poate nu-ti doresti sa repeti greselile pe care le-a facut mama ta fata de tine, dar numai in aceste momente vei recunoaste ca fiecare mama are metodele ei si ca deciziile ei, chiar daca atunci ti se pareau nejustificate, au fost luate in folosul tau. Retine, totusi, ca relatia dintre o mama si fiica ei este considerata de catre psihologi drept cea mai puternica si influenta din viata unei femei. Isi lasa amprenta puternic si atunci cand mama e prezenta, sau nu, si cand e iubitoare, abuziva, mama naturala sau vitrega. Mamele conteaza mai mult decat oricine altcineva in viata unei femei!
Comunicarea este vitala
O relatie reusita are la baza o comunicare eficienta. Invata-ti copilul sa fie deschis si vorbeste cu el de cate ori se iveste o problema.
Traiti la timpul prezent
In primul rand, sa stii ca relatia cu mama ta are nevoie de aceleasi elemente care tin in viata orice alta relatie, iar asta inseamna sa ii acorzi respectul si intelegerea cuvenite. Apoi, indiferent de ce a fost intre voi in trecut, acum, la maturitate, e momentul sa traiesti in prezent si sa incerci sa o intelegi, sa o consideri o persoana cu propriile ei arii de interes. Nu reactiona exact ca-n copilarie, atunci cand iti spune punctul ei de vedere. Ceea ce ti se poate parea o critica poate sa nu fie decat grija pe care inca ti-o poarta. Vrei, nu vrei, ea va fi intotdeauna mama ta, iar tu fiica ei. In mod sigur, iti vrea numai binele si, indiferent de relatia pe care ati avut-o in copilarie – daca a facut greseli sa fii sigura ca si-a dat seama de ele si ca le regreta - merita tot respectul tau!
Autor: Aneta Voinea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu