Cîteva metode pentru tratamentul hipercolesterolemiei 
  Hipercolesterolemia este creşterea nivelului de colesterol în  sânge peste limita normală. Cantitatea de colesterol în sânge variază la  omul sănătos între 1,2 şi 1,8 g la litru. O cantitate crescută de  colesterol poate fi datorată unei alimentaţii incorecte, bogate în  grăsimi, dar poate apărea şi ca urmare a unui metabolism anormal al  grăsimilor, chiar şi în cazul unui aport normal. Cea mai gravă  consecinţă a nivelului crescut de colesterol este depunerea acestuia pe  peretele vascular, fapt ce conduce la formarea unor plăci de aterom, în  boala numită ateroscleroză. Aceasta se manifestă prin îngroşarea  pereţilor vasculari şi îngustarea lumenului interior al vaselor de  sânge, ceea ce creşte presiunea sanguină, adică tensiunea arterială,  acesta la rândul ei putând avea consecinţe grave precum accidentul  vascular cerebral sau coronarian.
Consumul de carne şi colesterolul
Medicii au lansat deja un semnal de alarmă şi toată lumea a început să  evite grăsimile. Pe de altă parte, au apărut deja alte probleme,  întrucât grăsimile şi chiar şi colesterolul însuşi sunt totuşi  indispensabile pentru buna funcţionare a organismului.
Există două tipuri de colesterol: unul "rău" şi unul "bun". Diferenţele  de comportament manifestate de colesterol sunt determinate de proteina  de care este legat. Lipoproteinele sunt cele care transportă  colesterolul în sistemul nostru circulator. Cele de joasă densitate -  LDL (low density proteins), care alcătuiesc colesterolul "rău",  transportă aproximativ 65 la sută din colesterolul sanguin, fiind  responsabile de depunerile din artere. Lipoproteinele de înaltă  densitate - HDL (high density proteins) distrug depozitele de grăsimi de  pe vasele sanguine şi asigură circulaţia colesterolului, fără a bloca  arterele.
Părţile bune ale colesterolului
Toată lumea ştie că responsabil de atacurile vasculare, ateroscleroză  şi o mulţime de alte boli nu este altul decât colesterolul. Mai puţină  lume vorbeşte însă de rolul lui esenţial în menţinerea stării de  sănătate a organismului. În timp ce colesterolul în exces este,  într-adevăr, un pericol, lipsa lui este la fel de periculoasă. El  contribuie la metabolizarea carbohidraţilor, intră în componenţa tuturor  membranelor din organism, este necesar pentru producerea hormonilor  sexuali masculini şi feminini, iar cel existent în piele este convertit,  sub acţiunea razelor de soare, în vitamina D.
O bună alimentaţie anti-colesterol nu înseamnă deloc o alimentaţie fără  grăsimi, ci din contra. Esenţial este ca acestea să fie alese în mod  judicios. Menţinerea raţiei zilnice de grăsimi sub valoarea de  20-30 la sută din totalul caloriilor este vitală pentru menţinerea în  limite normale a colesterolului. În acelaşi timp, cantitatea de grăsimi  saturate nu va depăşi 10 la sută. Grăsimile saturate provin, cu mici  excepţii, din surse animale, iar grăsimile animale conţin colesterol. Pe de altă parte, chiar dacă un aliment nu conţine colesterol, acest lucru nu înseamnă ca el nu conţine grăsimi.
Se vor consuma deci alimente care conţin grăsimi nesaturate,  cum ar fi: peşte gras, untură de peşte, ficat de gâscă sau raţă, uleiuri  polinesaturate (floarea-soarelui, porumb) şi mononesaturate (măsline,  alune). Grăsimile saturate vor fi evitate: carne grasă, mezeluri, unt şi  produse de patiserie, carnea fiind înlocuită, pe cât posibil, cu peşte.
Dar colesterolul nostru nu provine numai din alimentaţie, ci este  generat şi de alţi factori: alcoolul în exces (măreşte presiunea  sângelui şi nivelul trigliceridelor), fumatul, cofeina, stresul,  medicamentele, aditivii alimentari sau poluarea mediului înconjurător.  Pe de altă parte, ceea ce absorbim noi reprezintă doar 20-30 la sută din  stocul nostru. Restul de 70-80 la sută este fabricat de propriul nostru  organism. Dar şi în acest program personal de fabricare există anumite  diferenţe.
Remedii anti-colesterol
Printre alimentele care reduc nivelul de colesterol rău din  sânge se numără cerealele integrale, care permit evacuarea  colesterolului în exces la nivel intestinal, vegetalele din familia  cruciferelor (conopida), vinetele, lintea, fasolea, soia, ceapa şi  usturoiul. Licopenul conţinut în tomate este, de asemenea, un  antioxidant foarte eficient, mai ales dacă tomatele sunt fierte.  Fructele şi legumele conţin şi ele principalele vitamine antioxidante:  provitamina A, vitamina C şi vitamina E.
În medicina alopată se folosesc medicamente hipolipemiante, unele  dintre ele dovedindu‑se însă a fi nocive pentru peretele vascular. În  medicina complementară se utilizează substanţe naturale care au efecte  benefice asupra organismului, nefiind agresive şi putând fi administrate  timp îndelungat. De exemplu, anghinarea, pătlagina, frunzele de  mesteacăn sau păpădia pot fi utilizate sub formă de infuzii, care se  administrează zilnic, de 2-3 ori/zi, având efect coleretic şi colagog,  adică stimulând secreţia şi eliminarea bilei din vezicula biliară şi,  odată cu ea, a colesterolului în exces. Ca gemoterapice, se recomandă remedii din mlădiţe de măslin (Olea europaea), câte 50 de picături dimineaţa şi din mlădiţe de ienupăr (Juniperus comunis), câte 50 de picături seara. Aceste remedii au acţiune de drenaj, ce se reflectă în scăderea nivelului lipidelor din sânge.
Este greşit înţeles că alcoolul determină scăderea nivelului de  colesterol "rău" din sânge, în schimb, unul sau două pahare de vin roşu  băute zilnic pot mări nivelul colesterolului "bun", ajutând astfel la  prevenirea disfuncţiilor cardiace.

 
 
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu