Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

vineri, 26 noiembrie 2010

meloterapia,o metoda de ameliorare a sanatatii

Meloterapia ca stiinta bazata pe principii solide exista inca din cele mai vechi timpuri. Astazi ea este destul de bine expusa de principiile psihanalizei moderne. Repetivitatea armoniilor sonore creaza stari modificate ale constiintei. Este vorba in special de muzica pura, armonioasa, elevata. O muzica zgomotoasa gen rock, metal sau jazz induce chiar stari negative, depresie, angoasa pentru ca rezoneaza cu energii de joasa frecventa. Amerindienii aveau asa numitele dansuri sfinte cu ajutorul carora vindecau bolnavii prin modulatii melodice repetate. La triburile africane vracii vindecau de asemenea in ritmul magic al tobelor. In Tibet sunetele scoase de clopote, mici trompete ori tobe speciale erau folosite pentru vindecarea migrenelor, a bolilor psihice ori dezechilibrelor metabolice.
Studiile de psihologie efectuate pana acum în diverse laboratoare de cercetare au permis elaborarea urmatoarelor recomandari:

  • pentru calmarea sistemului nervos : Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner
  • pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin si Apocalipsa animalelor de Vanghelis
  • pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg
  • pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak
  • pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner
  • pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart
  • pentru calmarea marilor suferinte care apa rîn urma unor întamplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski
Pentru calmarea starilor de agitatie
Beethoven - Ode To Joy
Piotr Ilici Ceaikovsky – Uvertura “Frumoasa din padurea adormita”
Nicolo Paganini – Concertul numarul 4 in Re minor

Pentru linistea interioara
Piotr Ilici Ceaikovsky – Lacul Lebedelor
Franz Schubert – Ave Maria sau Rosamunda
Wolfgang Amadeus Mozart - Concert nr. 21 pentru pian si orchestra

Pentru indepartarea surmenajului intelectual
Johann Sebastian Bach - "Fugile"

Pentru ameliorarea unor dureri fizice
Frederick Chopin - Concert nr. 1 in Mi Minor
Ludwig van Beethoven - "Pastorala"
Maurice Ravel - "Bolero"

Pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale
Wolfgang Amadeus Mozart - "Don Juan"
Franz Lizst - "Rapsodie maghiara"

Pentru energizarea is stimularea organismului
Johann Sebastian Bach – Brandenburgicele
Giuseppe Verdi - Marsul din opera "Aida"
Cercetari mai ample au demonstrat ca fiecare nota muzicala are o frecventa specifica de vibratie care influenteaza anumite zone ale corpului uman ori determina anumite reflexe in organism (in acest sens medicina holistica recomanda ascultarea unei muzici in care predomina nota vindecatoare).
DO - este folosita in circulatie proasta, anemie, afectiuni ale sangelui, paralizie, dificultati de urinare, melancolie, umflarea gleznelor, racirea picioarelor. Guverneaza colonul, gatul, genunchii si nasul.
RE - este folosita in astm, bronsita, guta, pietre la vezica biliara, obezitate, purificarea toxinelor, letargie si apatie. Guverneaza sanii, organele sexuale, perineul picioarele si limba.
MI - este folosit in constipatie, indigestie, flatulenta, afectiuni ale ficatului, gastrointestinale, tuse, dureri de cap, piele, apatie, plictiseala. Guverneaza capul, ochii, plexul solar, zona ombilicala.
FA - este folosita in guturai, alergii, raceli, traume, socuri, colici, epuizare, ulcere, iritabilitate, tensiune marita, piele uscata. Guverneaza rinichii, glandele suprarenale, umerii, pieptul, colonul si gambele.
SOL - este folosit in laringita, amigdalita, inflamatii ale gatului, afectiuni oculare, boli de piele, mancarimi, voma, spasme musculare, dureri menstruale, febra, stimuleaza centrul atentiei si calmul. Guverneaza saliva, parul, si sistemul reproducator.
LA - este folosita in toate afectiunile nervoase, convulsii, oboseli, dereglari ale echilibrului, sangerari, dificultati respiratorii, umflaturi, paralizie, pecingine, actioneaza pe osul sacru la baza coloanei.
SI - este folosita in intreg corpul dar cu deosebire in dezechilibrul glandelor, nevralgii, deficiente imunitare, metabolismul vitaminelor ori dereglari nervoase.
Peter Sleight, cercetator la Universitatea Oxford din Marea Britanie sustine ca muzica cu un tempo usor poate regla ritmul respiratiei. Acesta poate regla respiratia, ajuta plamanii sa functioneze mai bine si controleaza bataile inimii cu ajutorul sunetelor.
Pe de cealalata parte, cercetatorul sustine ca tempourile rapide sunt cele care cresc presiunea sangelui si bataile inimii. De asemenea, muzica indiana este cea care ajuta la scaderea ritmului cardiac, iar concluzia este ca cei ce sufera de probleme ale inimii, trebuie sa evite melodiile alerte si ritmate.
Datorita efectului sau fiziologic, o muzica relaxanta poate atenua durerea si anxietatea micsorand nivelul de cortizol (un hormon asociat cu stresul) si eliberand endorfina, care are proprietati calmante, analgezice si euforice.

Un comentariu:

  1. Felicitari pt articol
    Sa speram ca noul an 2012 ,va aduce cu el si schimbari majore in perceptia sunetelor ,a muzicii
    LA MULTI ANI !
    Antonia

    RăspundețiȘtergere