Leacuri de pacalit iarna:                Costa  mai nimic si va fac rezistenti, frumosi, veseli si sanatosi. Sunt  retetele cele mai eficace pentru zilele reci. Va prezentam proceduri  naturale, remedii cu plante si alimente, sugestii si mici secrete,  precum si un grafic pentru raceala, care sa va faca bine in 6 zile. 
*I. Intaritoare pentru imunitate* 
* Transpiratii la baia de aburi* 
Pe  vremuri, mai fiecare oras romanesc avea o baie comuna de aburi, loc de  intalnire saptamanala, mai cu seama pentru barbati. Fara explicatii  stiintifice, ei simteau ca, mai ales iarna, caldura umeda le face bine  la sanatate. Un adevar confirmat astazi de stiinta: temperaturile  ridicate nu activeaza doar circulatia, ci in acelasi timp stimuleaza si  formarea de celule imunitare. Excitatia produsa de aerul fierbinte pe  mucoase ajuta mai ales la respingerea virusilor racelii. Cand  mucoasele sunt puternic irigate cu sange, virusii nu se pot fixa pe ele  atat de usor. 
*Domnia papucilor* 
Cat stati acasa,  incaltati-va neaparat cu papuci caldurosi. Picioarele reci declanseaza  guturaiul, afirma cativa cercetatori britanici de la  Common Cold  Center, de pe langa Universitatea Cardiff. In cadrul studiului lor,  participantii care faceau bai reci la picioare contractau de doua-trei  ori mai frecvent o viroza decat restul subiectilor. Explicatia este  urmatoarea: scaderea temperaturii blocheaza activitatea leucocitelor,  care combat virusii. 
*Traiasca iaurtul!* 
Produsele lactate naturale, nepasteurizate,  cu bacterii probiotice, intaresc  politia intestinala , cu care corpul  se apara singur impotriva germenilor patogeni. Iaurtul creste  proprietatea anumitor celule de a digera microbi si ajuta la formarea de  celule imunitare. Cu o conditie: sa fie consumat zilnic.  Este important sa folositi mereu acelasi tip de iaurt (kefir, lapte  acru), intrucat  producatorii intrebuinteaza culturi bacteriene  diferite. *Kiwi si mango* 
  Pentru  combaterea infectiilor, corpul nostru consuma cantitati mari de zinc si  vitamina C. De aceea, in cursul iernii, este necesar sa-i aprovizionam  regulat depozitele. Kiwi contine foarte multa vitamina C. Mango ne pune  la dispozitie zincul. Va propunem o masura profilactica absolut  delicioasa: taiati in bucati mici un mango si doua kiwi si zdrobiti-le  pana obtineti o crema pufoasa. La sfarsit o puteti indulci cu putina  miere. *Paine cu usturoi* 
O  capatana de usturoi ne apara, cu adevarat, de infectiile gripale? Pana  ce oamenii de stiinta vor ajunge la un consens, cercetatorii britanici  au descoperit ca fanii usturoiului sufera mai rar de tuse si guturai.  Iar daca se imbolnavesc totusi, raceala lor trece cu trei zile si  jumatate mai repede decat a celorlalti. Pentru a preveni 
imbolnavirea, e nevoie sa mancati usturoi zi de zi, minimum  trei saptamani, cel mai bine taiat marunt si presarat pe o felie de  paine unsa cu unt. Un amanunt important: numai usturoiul crud are  acest efect. 
* II. Stimulente pentru suflet*  
 * Pete de culoare* 
Iarna  poate fi deosebit de cenusie.. Nu doar norii si ploile care tin locul  zapezii incetoseaza culorile peisajului, ci si creatorii de moda, care  imbraca femeile in negru si tonuri de gri. Pentru a lupta cu depresia,  psihologii ne sfatuiesc sa ne inveselim macar casa, cu pete de culoare,  alegand covoare sau pleduri in nuante vii si impodobind incaperile cu  flori. Culorile exercita o influenta puternica asupra starii noastre de  spirit: cele mai multe perceptii 
senzoriale  ajung la creier prin intermediul ochilor.  Tonurile cromatice aducatoare de fericire sunt: rosul (ne face  activi), portocaliul (ne insenineaza) si galbenul (sporeste optimismul). 
* Mancati iute si piperat* 
Nu  acrul ne stimuleaza, ci iutele. Condimentele cum sunt ardeiul iute,  piperul de Cayenne si hreanul lasa in urma lor, in gura, mici impulsuri  dureroase. Creierul reactioneaza la ele, comandand organismului sa-si  fabrice propriile analgezice, care induc totodata sentimentul de bine interior. Specialistii numesc acest fenomen Pepper-High-Effect (efectul euforizant al piperului). 
Sugestie:  taiati cativa ardei iuti in sosul pentru spaghete sau preparati-va un  sos mexican Tabasco , amestecand suc de rosii cu ardei iuti, sare, otet  si alte condimente, dupa gust. Daca la prima incercare l-ati nimerit  prea iute, potoliti-va arsura de pe limba cu iaurt, lapte, banane sau  inghetata. 
*Placerea de a  mirosi* 
  Aromele  proaspete actioneaza asupra noastra la fel ca o baie fierbinte, dupa o  zi obositoare, insa mult mai rapid. Moleculele infinitezimale patrund in  nari, fiind conduse prin 20-30 milioane de celule olfactive direct in  centrul senzorial. Cele mai bune stimulente olfactive se gasesc in toate  magazinele: scortisoara, lamaile si menta. 
*Atipeala care incarca bateriile* 
  Somnul  scurt de dupa-amiaza, care ar trebui sa dureze in jur de 30 de minute,  este un fel de portie de hibernare. Influenta lui pozitiva asupra  corpului si a psihicului s-a demonstrat stiintific: potrivit unui studiu  publicat recent in Grecia, cate o  siesta de trei ori pe saptamana imbunatateste productivitatea,  impulsioneaza bunadispozitie, reduce stresul si protejeaza inima. In  SUA, firmele au amenajat camere de odihna pentru atipeala angajatilor la  birou. 
 Cautati o incapere mai retrasa, unde puteti incuia usa, si atipiti cu capul pe un birou, folosindu-va bratele drept perna. 
*Alimentele care ne fac fericiti* 
In  orice supermarket bine garnisit se gasesc alternative demne de luat in  seama la pilulele antidepresive prescrise de doctori. Substanta  responsabila pentru buna noastra dispozitie se cheama triptofan si este  un aminoacid ce participa la producerea serotoninei, cea care declanseza  in  creier sentimentele pozitive.  Iata topul alimentelor detinatoare de  triptofan in cantitati apreciabile: 
* suc de lamaie (preparat proaspat, din zeama si coaja alba din interior) - 450 mg/100 ml  * cascaval cu gauri - 430 mg/100 g   * ton - 300 mg/100 g   * carne de vita - 295 mg/100 g   * carne de pui - 230 mg/100 g 
 III. Balsam pentru piele si par* 
*Clatitul cu lamaie* 
  Zeama de lamaie readuce luciul parului degradat de frig, de purtarea caciulii si de aerul uscat al iernii. Stoarceti  o jumatate de lamaie in jumatate de litru de apa calda. Dupa ce v-ati  spalat pe cap ( folosind un sampon neagresiv), turnati pe par apa cu  lamaie, fara a mai clati dupa aceea. 
*Prosoape ude pe calorifer* 
Adesea  e suficient sa intindeti un prosop ud pe calorifer, pentru ca parul sa  va fie mai putin zburlit. Iarna, parul se incarca electric, deoarece  aerul uscat nu e un bun conducator de curent. Cand mergeti pe linoleum  sau pe mochete din fibre sintetice, ia nastere o electricitate statica  si ea se aduna in firele de par. Sugestie: presarati pe prosoape cateva  picaturi de ulei aromat. 
 *Cura cu ulei de masline* 
  Cand  va mananca pielea capului iarna si se formeaza matreata la tample, o  masca de noapte cu ulei de masline va poate fi de mare ajutor. Turnati  intr-o farfurioara o cantitate de ulei masurata cu un paharel de tuica.  Inmuiati din cand in cand varfurile degetelor in acest ulei care  calmeaza pielea si masati bland tot capul. Lasati uleiul sa actioneze  peste noapte, iar dimineata, spalati-va cu un sampon neutru. Ca sa  evitati petele de grasime pe perna, inveliti-o intr-un prosop sau puneti  o boneta pe cap. 
*Buze frumoase si sanatoase* 
Cu  cat este mai buna circulatia sangelui la nivelul buzelor, cu atat mai  curand se regenereaza pielea, iar micile crapaturi se vindeca  mai repede. In loc sa folositi mereu strugurelul, faceti-va obiceiul  sa strangeti puternic buzele, apasandu-le una de alta, cu dintii, sa le  muscati usor sau sa le masati cu o perie moale, de mai multe ori pe zi. 
*Manusi cu ulei* 
Vi  se aspresc mainile iarna? Cumparati o pereche de manusi chirurgicale de  bumbac si taiati-le varfurile degetelor. Seara, puneti-le pe maini si  inmuiati-le in ulei de masline, exact pe portiunile unde pielea e  asprita. Cu varfurile degetelor  libere, le puteti purta si in cursul zilei, telefonand, lucrand la  calculator sau citind, in vreme ce substantele vegetale hranitoare si  calmante patrund in pielea degradata si reduc inflamatia. *Baie cu lapte* 
Ca  sa va hraniti pielea de pe intreg corpul, preparati-va un adaos de baie  dintr-un litru de lapte gras ori un pahar de smantana, plus cel putin  trei linguri de miere, dizolvate mai inainte intr-o cana de apa  clocotita. Turnati ingredientele pe rand in apa de baie, incalzita la  aproximativ 35 oC. Daca va place, adaugati si cateva picaturi de ulei  eteric. Ramaneti in cada minimum cinci minute, dar nu mai mult de  douazeci, apoi stergeti-va bine cu prosopul si bagati- va imediat in  pat. Grasimea din lapte hraneste pielea, iar mierea ii asigura umiditatea necesara. *Molid  si migdale contra picioarelor reci*     Picioarele reci se pot incalzi  cu un masaj de ulei de molid sau ienupar. Va creste rezistenta la frig,  caci uleiurile eterice activeaza foarte repede si durabil circulatia  locala. Supliment: adaugati ulei de migdale in proportie de 1:10 si  masati-va alternativ labele picioarelor, energic, dar cu blandete, timp  de cateva minute. Uleiul de migdale catifeleaza pielea si impiedica  formarea bataturilor. 
*IV. Mijloace de lupta cu raceala* 
*Mere coapte* 
Contra  durerilor de gat ne ajuta merele coapte. Luati trei mere, scobiti-le in  mijloc si scoateti-le samburii, ungeti-le cu miere si lasati-le sa se  coaca aproximativ 30 de minute in cuptorul dinainte incalzit la 180 oC.  Indata ce s-au racit, mancati-le pe toate trei, ca sa introduceti in  organism suficienta pectina. Aceasta activeaza fortele de autoaparare la  nivelul gatului. Suplimentar, mierea actioneaza ca dezinfectant. 
*Tratament cu cartofi* 
Terciul fierbinte stimuleaza circulatia  locala si astfel reduce inflamatia la sinusuri. Curatati de coaja  doi-trei cartofi, fierbeti- i pana se fac foarte moi, puneti-i intr-un  castron cu putin lapte si zdrobiti-i. Intindeti pasta fierbinte, de  grosimea unui deget, pe doua batiste puse una peste  alta. Impaturiti batistele, facand din ele un pachetel alungit si  asezati-l pe nas, cat mai cald. Imediat ce cataplasma s-a racit,  schimbati-o. *Rondele de ceapa* 
Aromaterapie pentru nasul infundat: uleiurile eterice din ceapa dezinfecteaza si usureaza respiratia. Inainte  sa mergeti la culcare, puneti intr-o farfurie adanca o ceapa mare,  taiata in rondele, si asezati-o langa pat, la inaltimea capului. Terapia cu aroma de ceapa are insa efect doar daca nu deschideti  fereastra.*Aburii si sanatatea* 
Aburii  fierbinti cu uleiuri eterice (foarte indicat: eucaliptul) constituie  cea mai eficienta terapie contra inflamatiilor din gat si faringe.  Metoda consacrata e simpla: o oala de apa fiarta, cateva picaturi de  ulei aromat si un prosop asezat pe cap.*Cafea cu aroma de cuisoare* 
Un remediu cu actiune rapida contra durerilor de gat sunt cuisoarele: ele dezinfecteaza si potolesc durerea. Zdrobiti-le  intr-un mojar sau dati-le prin rasnita de cafea si fierbeti-le odata cu  cafeaua. Sunt de ajuns una pana la trei bucati pentru o  ceasca. 
 
*Bai la picioare* 
Un leac indelung verificat  impotriva guturaiului si a tusei: baile la picioare cu apa incalzita  progresiv fac sa apara o caldura placuta in picioare, ameliorand  totodata si circulatia locala in mucoasele nasului si a faringelui.  Tineti picioarele intr-un lighean cu apa calda la 35 oC. Din trei in  trei minute, adaugati apa fierbinte, pana cand temperatura din lighean  atinge 40 oC.. Daca nu aveti febra mai mare de 38,5 oC, va face bine si o  baie mai rece. In acest caz, apa n- ar trebui sa depaseasca 38 oC. Insa, daca organismul va e slabit din pricina virozei, riscati sa aveti probleme de circulatie. 
*Piper fiert contra temperaturii* 
Scade febra: frecati intr-un  mojar doua lingurite de boabe de piper negru, apoi fierbeti-le intr-o  jumatate de litru de apa, cu doua lingurite cu varf de zahar. Lasati-le  sa fiarba la foc mic, pana cand cantitatea se reduce la o cana.  Consumati lichidul pe toata durata zilei, luand cate o lingura.. 
*Zahar cu lamaie* 
Bun contra tusei iritative: daca n-aveti in  casa bomboane de tuse, stoarceti zeama dintr-o lamaie pe o bucatica de  zahar si sugeti-o.. Vitamina C si uleiurile eterice din fruct  dezinfecteaza faringele si activeaza secretia de saliva. 
*Supa tamaduitoare* 
Celebra supa de pui fluidifica secretiile si  combate simptomele racelii. Cercetatorii americani au reusit sa  demonstreze, insa, ca ea are un efect terapeutic si in viroze. Iata cum o putem prepara, ca sa fie deosebit de gustoasa. Se  pune puiul in apa rece cu sare si se infierbanta, pana da in clocot. Se  adauga o ceapa taiata in jumatati, cu doua cuisoare infipte in ea, si  se lasa sa fiarba cam o ora la foc mic. Apoi se mai pun o bucata de  telina, 2-3 morcovi, un pastarnac, o legatura de patrunjel, o gulie,  trei boabe de piper si se fierbe in continuare. Cand legumele sunt  fierte, puiul se scoate din oala, se transeaza si se baga la loc in  supa. 
*Bautura de soc* 
Scurteaza viroza: potrivit unui studiu efectuat  la Universitatea din Ierusalim, extractul de soc face ca raceala sa  treaca mai repede cu trei-patru zile si poate combate chiar gripa.  Boabele negre contin multa vitamina C si fier, componente esentiale  pentru sistemul 
imunitar. Reteta unei bauturi fierbinti de soc: jumatate de litru de suc  de soc se amesteca in jumatate de litru  de apa si se infierbanta bine. Se asezoneaza cu doua cuisoare, un  bastonas de scortisoara, precum si cu sucul si coaja rasa ale unei  portocale proaspete... Indulciti cu miere. 
*Nu uitati ghimbirul* 
Ajutor  pentru respiratie: medicina traditionala chineza ne invata ca ceapa  verde de arpagic si ghimbirul actioneaza asupra plamanilor, normalizand  respiratia. Dati in clocot cate 15 g de ghimbir proaspat, impreuna cu  120 g pere. Bateti doua oua si le amestecati in pasta fierbinte. Se  mananca seara, inainte de culcare. 
*Cataplasme cu diverse adaosuri* 
Caldura, ea singura, va face bine, cand aveti dureri de gat. Dar exista  si un ajutor suplimentar: cataplasmele cu continut tamaduitor. Luati un  servet de bumbac sau de in, impaturiti-l in lungime si intindeti pe el  unul din urmatoarele remedii: solzi de ceapa,  cartofi fierbinti, zdrobiti, felii de lamaie, 250 g branza de vaci  incalzita. Sau inmuiati panza in untura topita intr-o tigaie.. Infasurati cataplasma in jurul gatului si acoperiti-o cu un prosop uscat. 
*Hartia cu otet* 
Va desfunda narile: inmuiati o batista de hartie  in otet, pana se imbiba toata, presarati pe ea piper negru proaspat  macinat si asezati- o pe piept, fata cu piper fiind indreptata in jos.  Ramaneti in repaos 20 de minute, dupa care va puteti sterge pielea cu un  prosop cald. 
*Gargara cu suc de aloe* 
Daca aveti nu propriu-zis o durere, ci  mai degraba o jena in gat, ea poate fi stopata cu urmatoarea procedura:  din ora in ora, faceti gargara cu suc sau gel nediluat de aloe, pe care  vi le puteti procura din farmacii sau de la magazinele naturiste.  Substanta  activa continuta in frunzele de aloe calmeaza mucoasele si reduce  inflamatia. 
Atentie: nu inghititi lichidul cu care faceti gargara, fiindca s-ar putea sa aiba efect laxativ. 
*Sfecla si hreanul la mare pret* 
Elibereaza sinusurile infundate: beti zilnic 1/4 l suc de sfecla rosie,  mancand alaturi 20 g de hrean ras chiar atunci. Pigmentul betanina,  continut in sfecla, ajuta la desprinderea bacteriilor fixate pe mucoase.  Uleiurile volatile din hrean neutralizeaza germenii. 
*Infuzie de patlagina* 
Ceaiul de patlagina amelioreaza toate  infectiile cailor respiratorii. El are o actiune antibacteriana si  dilata bronhiile. Totodata, contine mucilagii care combat tusea. Mod de  preparare: se toarna 1/4 l apa clocotita peste doua lingurite de  patlagina, se acopera si se infuzeaza zece minute, dupa care se bea cu  inghitituri mici. 
*Nu chiar asa fierbinte* 
Cand sunteti raciti, lasati  bauturile foarte fierbinti sa se 
racoreasca putin. De pilda, daca  veti bea un ceai medicinal aproape clocotit, temperatura ridicata va  face faringele deja iritat sa sufere si mai mult. Consecinta: bacteriile  cu care ceaiul ar trebui sa lupte vor gasi un nou teren prielnic pentru  a se inmulti. 
*Planul de insanatosire in 6 zile* 
Daca mergi la doctor, raceala  dureaza sapte zile, daca nu te duci, dureaza o saptamana , aceasta este  regula empirica in privinta racelilor tipice. Insa cine va combate  simptomele ghidandu- se dupa desfasuratorul nostru se va inzdraveni mai  curand. 
  Ziua 1:  Cum va simtiti: Va dor capul si membrele, sunteti lipsiti de vlaga, aveti dificultati de concentrare? 
Ce  aveti de facut: Fortificati-va sistemul imunitar cu o doza masiva de  vitamine: beti de trei ori pe zi cate un pahar de zeama de  lamaie fierbinte si, suplimentar, luati un preparat cu  multivitamine. Pentru durerile de cap, luati acid acetilsalicilic  (aspirina). Culcati-va devreme. 
  Ziua 2:  Cum va simtiti: Va ustura  gatul si va mananca narile?  Ce aveti de facut: Sugeti bomboane de tuse.  Din trei in trei ore faceti gargara cu apa sarata. Seara, o baie  fierbinte. Dupa aceea, beti o cana mare de ceai de tei (adultii pot pune  in el un strop de rom, ori de extract alcoolic de echinacea).  Infofoliti-va, ca sa va fie cald, dormiti mult si transpirati. 
  Ziua 3:  Cum va simtiti: Va dor muschii si oasele, sunteti ragusiti,  aveti nasul infundat?  Ce aveti de facut: Ramaneti in pat, nu mergeti la  serviciu. Faceti inhalatii aromate la fiecare trei ore, ca sa dati  drumul secretiilor 
nazale. Tot din trei in trei ore, faceti gargara. Vorbiti cat mai putin, menajati-va coardele vocale. 
  Ziua  4:  Cum va simtiti:  Acum nasul va curge din plin si incepe o tuse uscata?  Ce aveti de  facut: Ramaneti in continuare la pat, mancati ceva usor ( de exemplu o  supa de pui). Pentru a mentine umiditatea mucoasei nazale, folositi apa  cu sare. Contra tusei, sugeti bomboane cu zahar ( zaharul  dezinfecteaza). Seara, ungeti-va pe piept cu o pomada impotriva racelii. 
  Ziua 5:  Cum va simtiti: Nu mai aveti febra, iar guturaiul aproape a  disparut. Dar tusea devine mai puternica...  Ce aveti de facut: Beti  multe lichide, preferabil ceaiuri de plante. In cazul cand doriti sa  intrebuintati ceai de tuse, urmati intocmai indicatiile de preparare,  deoarece efectul obtinut depinde de durata infuzarii.. 
  Ziua 6: Cum va simtiti: Aproape ca ati trecut hopul, dar inca  sunteti lipsiti de puteri.  Ce aveti de facut: Umpleti din nou  depozitele de vitamine si minerale ale  organismului dvs., golite de boala. Pentru aceasta, 
mancati multe  legume si fructe proaspete. Odihniti-va cat mai mult. Totusi, e bine sa  iesiti putin si la aer curat, dar fara sa va obositi                       
  | 
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu