Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

duminică, 4 septembrie 2011

Contraindicatiile plantelor medicinale de la A...la Z....

Tratamentele naturiste au fost folosite timp de milenii ca soluţii pentru vindecarea unei multitudini de afecţiuni. Şi în prezent, remediile din plante ocupă un loc de cinste în medicină, atât în ţările în care remediile naturale fac parte din medicina tradiţională (precum în China sau India), cât şi în ţările europene, inclusiv România. Cu toate că tratamentele naturiste câştigă an de an teren în faţa medicamentelor alopate, fiind folosite de din ce în ce mai multe persoane, trebuie să cunoaştem şi faptul că este indicat ca aceste remedii din plante să fie administrate doar la  recomandarea şi indicaţiile medicilor specialişti, pentru a evita eventuale neplăceri.
Ce trebuie să ştim înainte să utilizăm tratamentele naturiste
Trebuie să ştim că, pe lângă nenumăratele beneficii pe care le aduc, plantele pot avea şi anumite restricţii în administrarea lor. De aceea este important să respectăm câteva reguli:
- Spuneţi medicului sau farmacistului dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la vreunul din componentele produsului natural pe care doriţi să îl folosiţi.
- Spuneţi medicului sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
- Respectaţi întotdeauna modul de administrare al remediilor naturiste, aşa cum v-a indicat medicul. Nu întrerupeţi tratamentul şi nu modificaţi dozele fără avizul medicului. Dacă uitaţi să luaţi un produs nu dublaţi dozele pentru a recupera doza omisă. Dacă depăşiţi doza recomandată, adresaţi-vă medicului de la primele reacţii adverse.
Tratamentele naturiste şi atenţionările în administrarea lor
A
- Anghinarea nu se foloseşte în tratamentul litiazei biliare, în afecţiunile acute hepato-biliare şi renale. Planta poate da alergii datorită lactonelor din compoziţie. Administrată în cantitate mare poate provoca colici hepato-biliare.
- Argila - se contraindică tratamentul cu argilă în cazuri de hernie inghinală avansată, constipaţie severă sau în timpul tratamentului cu raze X. De asemenea, femeile aflate în perioada ciclului menstrual nu vor face aceasta terapie.
- Astragalul (plantă recomandată pentru menţinerea randamentului fizic) nu se recomandă a se folosi în timpul chimioterapiei, deoarece diminuează leucopenia (scăderea temporară a numărului de globule albe).
- Armurariul este o plantă utilă deoarece diminuează toxicitatea asupra ficatului produsă de medicamente. Totuşi, ea nu se foloseşte de bolnavii cu hipertensiune arterială, cu probleme de coagulare crescută a sângelui sau cu tromboflebită. Planta nu se supradozează deoarece poate provoca vomă sau alergie.
- Ardeiul iute nu se administrează în acelaşi timp cu medicamentele antihipertensive sau antidepresive. Nu se recomandă la copii sub 2 ani, în sarcină, alăptare, la iritaţii cutanate (eritem, eroziune) sau afecţiuni gastrice. În supradozaj poate da alergie, discomfort gastro-intesinal, arsură sau curgerea nasului.
- Arnica nu se utilizează intern, putând provoca deranjamente gastro-intestinale şi hipertensiune arterială. În doze mai mari poate provoca paralizia centrilor nervoşi. Pe cale externă tinctura în proporţie de 1/5 aplicată local poate irita zona vizată.
- Albăstrelele - cresc efectul anticoagulantelor şi provoacă variaţii ale glicemiei.
- Aloe vera - gelul de aloe poate afecta nivelurile glicemiei.
- Agnus castus (Fructul castităţii) este o plantă folosită în medicină pentru calitatea sa de a regla ciclul menstrual şi ovulatia. În mod normal se recomandă o cană de ceai pe zi obţinuta din fructe uscate şi mărunţite Acest remediu are însă efecte lente, în aproximativ 12-18 luni, fapt pentru care multe femei asociază acest remediu cu diverse tratamente hormonale pentru grăbirea efectului. Această asociere este însă contraindicată, deoarece putem face mai mult rău decât bine. De asemenea, Agnus castus este contraindicat după ce aţi rămas însărcinată.
- Anasonul - supradozajul duce la stări de excitabilitate manifestate prin euforie, tulburări de vorbire şi de somn, excitaţii motorii şi psihice, depresie şi iritarea mucoaselor digestive. Nu este recomandat în timpul sarcinii, în cazul gastritelor hiperacide, a ulcerului şi aenterocolitei. Uleiul volatil de anason are efecte toxice. Acesta nu se ia concomitent cu fier deoarece poate da alergie sau dermatite de contact. Nu se va administra mai mult de 5g/zi de ulei deoarece poate produce insomnie şi afectarea sistemului nervos central. Folosit mult timp, chiar în doze mici, acest ulei poate irita mucoasa digestivă. Se evita expunerea la soare în cursul folosirii sale deoarece se poate produce sensibilizare.
- Angelica nu este indicată diabeticilor şi femeilor însărcinate. Dozele mari pot afecta tensiunea arterială, ritmul cardiac şi respiraţia.
------------------------------------------------
B
BROMELAINA
-trebuie folosita cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
BRAD muguri
În componentele bradului şi a molidului care se folosesc în fitoterapie, nu s-au izolat substanţe toxice. Cu toate acestea, există persoane care manifestă alergii la compuşii volatili din aceste conifere.
Administrarea internă a preparatelor din molid sau din brad nu este indicată în bolile respiratorii cronice, îndeosebi în astmul bronşic evoluat şi în silicoză.
BRADUL ALB
Contraindicatii: astm bronsic, spasm bronsic, alte boli bronhice constructive, tuse convulsiva; afectiuni dermice pe suprafete mari (psoriazis). Aplicarea de ulei volatil pe intreg corpul sau baile cu ulei volatil sunt contraindicate sau se fac sub directa supraveghere a medicului in maladii infectioase severe, insuficienta cardiaca ori hipertensiune.
Precautii si reactii adverse: hematurie la administrare indelungata (ca urmare a hiperemiei nefronilor).
BUSUIOCUL
-nu se consuma in doze mari sau pe termen lung, mai ales uleiul volatile, avand potential carcinogen sau provocand hipoglicemie
-contraindicat la gravid, copii mici, femei care alapteaza
BRUSTURELE
-nu se recomanda in caz de diaree, la gravide si la copii sub 15 ani
-poate da dermite de contact
BUJORUL DE GRADINA
-petalele sunt mai putin toxice decat restul plantei
-preparatele din radaina de bujor trebuiesc prescrise de un specialist
-supradoza poate da gastroenterita
-nu se foloseste de catre gravid si in alaptare
C
CEAIUL VERDE
contraindicat in cazul unei tensiuni scazute
Exista insa si situatii in care consumul de ceai verde este mai putin recomandat. Ceaiul verde scade absortia fierului – de aceea persoanele cu un nivel scazut al acestuia ar trebui sa il evite. De asemenea, ceaiul verde este contraindicat celor cu hipertensiune, boli cardiace, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, copiilor sub 3 ani
CIUMAFAIA
febră, pierderi de conştiinţă, halucinaţii
CUCUTA
senzaţie de vomă, vomitare,, crampe
COADA SORICELULUI
Coada-soricelului se administreaza cu prudenta la gravide, in doze nu mai mari de 5 grame pe zi. Un studiu al Universitati din Sidney, Australia, arata ca o depasire de 56 de ori a dozei normale de Coada-soricelului determina o greutate a fetusului mai redusa si o greutate a placentei mai mare decat la grupele de control, fara a aparea insa malformatii, intreruperi de sarcina sau alte efecte nedorite asupra fetusului sau gravidei. La persoanele cu sensibilitate alergica la plantele din familia Asteraceae, Coada-soricelului poate produce catar respirator si dermatita de contact.
Pe baza studiilor realizate pe animale s-a constatat ca dozele mari de Coada-soricelului potenteaza efectul sedativelor si al antihipertensivelor si, totodata, pot sa contracareze efectele anticoagulantelor.
Cercetatorii de la Universidade Federal do Parana, Brazilia, au constatat o crestere a procentajului spermatozoizilor devitalizati la sobolanii masculi tratati cu doze foarte mari (depasite de 20-50 de ori) de extract de Coada-soricelului, fara sa apara nici un fel de alte semne de toxicitate. Se recomanda evitarea dozelor foarte mari (10-20 de grame zilnic) de Coada-soricelului, pentru perioade lungi de timp
-coada soricelului folosita in exces are efecte toxice
Poate provoca diaree, colici abdominal, tromboflebita sau eruptii
-nu se recomanda in sarcina si alaptare
-poate provoca alergii de contact; poate fi fotosensibila
CLOROFILA
-conraindicata persoanelor cu diaree acuta ,colita de fermentatie, celor al caror colon e foarte sensibilizat, persoanelor care au suferit operatii de by-pass coronarian, care sufera de tromboza,
CIUPERCILE REISHI
-trebuiec folosite cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
CROMUL -ANTIACIDELE (pentru stomac, dedicate in special bicarbonatului) interfera cu absorbtia cromului.
CORIANDRUL
-Provoaca variaţii ale glicemiei
CUCURMA
influenţează activitatea ficatului şi, din această cauză, pot apărea niveluri crescute ale medicamentelor în sânge
CHIMENUL:
La copiii mici se administreaza cu prudenta, intrucat - foarte rar - poate declansa crize de epilepsie. De regula, pentru copiii foarte mici este recomandat din acest motive feniculul in locul chimenuluI.
-nu se consuma in cantitati mari pentru a nu da stari alergice
nu se foloseste de catre femeile cu cancer mamar sau uterin
-la menopauza poate produce menstre
-la femeile insarcinate poate provoca avort
-poate da sensibilitate la razele de soare
Contraindicatii:La copiii mici[foarte rar - poate declansa crize de epilepsie],La femeile insarcinate, supradozarea semintelor de chimen (peste 10 g luate zilnic)poate produce avortul.
CIMBRISORUL
Nu se recomanda in hipopepsii si dispepsii
Contraindicatii: Cimbrisorul nu se consuma daca persoana are ulcer stomacal si duodenal,pielonefrita sau hepatita.Ceaiul de cimbrisor poate grabi nasterea si provoaca avortul. Se recomanda atentie la administrarea lui in perioada sarcinii.
Este contraindicat in dispepsii, hipopepsii si in suficienta pancreatica, grave, inhiband activitatea enzimatica.
* Nu se recomanda administrarea in perioada de sarcina. Ceaiul de cimbrisor poate grabi nasterea si provoca avortul, de aceea se recomanda atentie marita la administrarea lui in aceasta perioada.
* Totusi, specialistii ne sfatuiesc ca este bine - ca orice om intelept - sa nu exageram cu consumul acestora, avand in vedere continutul lor de energie calda, care ar putea agrava senzatiile de caldura excesiva (in perioadele caniculare) sau unele afectiuni cardio-vasculare.
COADA CALULUI
edeme cauzate de insuficienta cardiaca sau insuficienta renala
CIMBRUL
Contraindicatii: De asemenea, cimbrul este contraindicat in ulcerul gastric si duodenal, in gastritele hiperacide
CIMBRISORUL
-nu este indicat in dispepsii grave, in catitate mare inhiband activitatea enzimatica si ducand la hiperfunctia glandei tiroide
-nu se foloseste in caz de insuficienta pancreatica, sarcina, ulcer stomacal, arteroscleroza, hepatita ,fibrilatie atriala
CORIANDRUL
Contraindicatii:In cazul alergiei la coriandru
CRUSIN
Apendicita, boli inflamatorii intestinale, obstructie intestinala, cancer colo-rectal, sangerari rectale nediagnosticate, deshidratare
-se foloseste numai in combinative cu alte plante si nu timp indelungat, deoarece poate produce diaree si lipsa de potasiu
-nu se recomanda in sarcina, alaptare , la copii sub 12 ani,, in caz de inflamatii si infectii intestinale, boli cardiac
-folosit in exces poate da convulsii
-poate interactiona cu anumite medicamente diuretice , cardiac, corticosteroizi, laxative
-scoarta proaspata este toxica
CICOAREA
Cicoarea, la persoanele sensibile, poate determina fenomene de intoleranţă sau alergie. Există oameni care suferă de alergii la contactul cu această plantă, care se manifestă prin reacţii cutanate. Alţii manifestă hipersensibilitate la administrarea internă a cicorii. De cele mai multe ori, persoanele sensibile la cicoare nu tolerează nici alte Asteraceae (andive, salata verde).
De curând s-a izolat în cicoare o proteină alergenă care poate determina reacţii imunitare violente, încrucişate, dacă relaţionează cu anumiţi compuşi din pelin (Artemisia absinthum). De aceea, cele două plante nu trebuiesc administrate împreună (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
Planta nu conţine principii toxice. Doar la o administrare de peste 100g de cicoare pe zi apar fenomene secundare (bradicardie). Voma, aritmii, diaree
NU se recomanda in litiaza biliara, , in blocajul cailor biliare, obstructii intestinale.Pot sa apara reactii alergice , inflamatii biliare, dermatite de contact sau efecte toxice:
CUISOARELE
Contraindicatii:Uleiul de cuisoarele irita foarte tare pielea si trebuie folosit in dilutie de mai putin de 1% cu un ulei vegetal; deci nu se foloseste in exces, deoarece poate avea efect coroziv asupra mucoaselor ;
Ceaiul este bines a fie folosit in compinatie cu alte plante
CUCURMA
Contraindicatii:in timpul sarcinii.
CASTANELE
-are efecte toxice :hepato si nefrotoxicitate
-nu se recomanda in sarcina, alaptare, la copii, la cei cu afectiuni renale,hepatice, pe medicatie anticoagulanta (aspirina)
-uneori poate da alergie, voma, dispepsie
D
DRAGAICA / SANZIENELE
-dragaica dizolva calciul dupa unii terapeuti; deci cei care a lispa de calciu ar trebui sa o evite
E
ECHINACEEA
-nu se administrează concomitent cu tratamentele anticanceroase şi anxiolitice, imunosupresoare sau hipocolesterolemiante, pentru că pot apărea efecte grave de sănătate
Echinaceea trebuie evitata in caz de tuberculoza, scleroza multipla, SIDA sau infectie cu HIV si alergii la Echinacea sau la plantele inrudite (musetel, galbenele).
Nu se administreaza copiilor sub trei ani.
Nu se recomanda administrarea prelungita mai mult de sase saptamani.
Potrivit unui studiu american, ar afecta fertilitatea, deci se recomanda ambilor parteneri sa renunte la medicamentele pe baza de echinacea in cazul in care doresc sa conceapa un copil.
utilizarea produselor pe baza de echinacea in tratamentul virozelor respiratorii este contraindicata pentru copii cu varste cuprinse intre 2 si 11 ani".
F
FRASINUL
Nu se indică administrarea preparatelor fitoterapeutice pe bază de frasin, în enterocolite (O. Bojor 2003).
La unele persoane, administrarea preparatelor pe bază de frasin, provoacă flatulenţă
FUMARITA
În dozare corectă, fumăriţa nu prezintă efecte secundare. Nu s-au raporta contraindicaţii, în cantitate mică, planta putându-se administra şi în timpul sarcinii şi alăptării. Orice depăşire cantitativă sau de durată în tratamentele cu această plantă, instalează fenomene de intoxicaţie. În cazul copiilor, bătrânilor şi persoanelor debilitate se cere precauţie şi o îndrumare calificată a tratamentelor care folosesc fumăriţa.
Fumăriţa nu se va administra împreună cu alte extracte cu compuşi de tip papaverinic. Este contraindicat să se folosească această plantă concomitent cu alte specii oficinale, care conţin alcaloizi asemănători, cum ar fi rostopasca, macul roşu de câmp, macul galben, macul iranian.
Administrată în cantitate mai mare de 3 g de iarbă uscată zilnic, în cazul adulţilor, fumăriţa poate conduce la fenomene de toxicitate. De asemenea, folosită îndelungat, prin faptul că în organism se pot acumula alcaloizi, planta se poate dovedi periculoasă sănătăţii.
Intoxicaţia se manifestă, în funcţie de gravitate, prin arsuri gastrice, vomă, tremur, moleşeală, halucinaţii, încetinirea respiraţiei şi, în cazuri severe, chiar stop respirator.

PREPARARE, ADMINISTRARE
Nu se recomandă utilizarea exclusivă a fumăriţei în tratamentele interne, preferându-se prepararea unor mixturi (amestecuri de ceaiuri), în care să se regăsească, conform reţetei, şi această plantă.
Un amestec simplu, se realizează din traista ciobanului + fumăriţă (în părţi egale). Dintr-o linguriţă din acest amestec mărunţit, se prepară o infuzie, într-o cană cu apă, care se bea treptat, în 3 - 4 reprize, pe parcursul unei zile. Fumăriţa se mai poate amesteca, în mod chibzuit, cu diverse alte plante medicinale (splinuţă, hamei, coada şoricelului, mentă, etc.), după scopul urmărit.
Din planta proaspătă se poate prepara tinctura (conc. 10% in alcool de 70%). Se administrează 3x10 picături zilnic, în amestec cu alte extracte hidroalcoolice sau apoase.
În bolile de piele, fumăriţa se administrează intern, concomitent cu aplicaţiile externe, care se realizează prin badijonarea locală, cu o infuzie concentrată (2 linguri de plantă uscată la 200 ml. apă).
FENICUL
Este interzis consumul in caz de ulcer gastric, duodenal, enterocolite acute si cronice. Utilizata intern in cantitati mari, planta poate determina hemoragie uterina, la femei.
-nu se recomanda in sarcina sau la copii sub 6 ani
-la doze mari apar efecte t oxice: crize epileptic, voma, dureri abdominal, agitatie sau somnolent ?????????
FUMARITA
-nu se foloseste in exces, putand sa dea cefalee, vertij, astenie, efect hemolizant, hipotonizant, slabire
-nu se recomanda in sarcina si alaptare, glaucom, convulsii, anemie
G
GINSENGUL
-este cunoscut pentru efectul sau tonic, fiind utilizat de foarte mult timp in farmacia chineza, poate provoca aparitia hipertiroidiei.
Gymnema Sylvestre poate modifica necesarul de insulina sau alte antidiabetice orale
GINSENGUL, prezent în preparatele cu rol energizant, creşte efectul anticoagulantelor, la fel ca şi muşeţelul, albăstrelele, usturoiul, Ginkgo biloba. În plus, ginsengul interacţionează cu antidiabeticele. Variaţii ale glicemiei provoacă şi gelul de aloe, turiţa-mare, albăstrelele, varza, coriandrul, scorţişoara şi spanacul.
-creşte efectul anticoagulantelor
În cazul diabeticilor care utilizează GINSENG, din cauza efectului de scădere a glicemiei, se recomandă supravegherea atentă a glicemiei şi ajustarea dozelor de insulină sau a altor medicamente hipoglicemiante. Din cauza acţiunii de antiagregare plachetară a ginsengului, în cazul persoanelor care iau medicaţie antitrombotică, trebuie verificaţi parametrii de coagulare a sângelui, care au tendinţă de scădere şi, în consecinţă, pot apărea fenomene hemoragice. Pacientii cu diabet zaharat sunt sfatuiti sa nu ia Ginseng, decat dupa ce si-au consultat medicul. Intrucat acest tonic interactioneaza, chiar la un interval de cateva zile, cu alte medicamente (de exemplu, cu anticoagulantele). Administrarea suplimentului va fi oprita cu minimum o saptamana inaintea unei operatii. El poate fi luat maximum trei luni, dupa care se va face o pauza de cel putin o luna.
Ginseng - stimuleaza fertilitatea masculina, creste libidoul si productia de spermatozoizi. Are efecte si in cazul femeilor, insa de intensitate mai mica si este interzisa in sarcina.


Atentie: inainte de a incepe terapia naturista cu plante medicinale pentru fertilitate cereti sfatul medicului pentru ca unele plante nu se ascociaza cu anumite terapii medicale specializate. De asemenea anumite boli cronice si unele acute dau contraindicatii pentru tratamentul naturist al fertilitatii.
GHEARA PISICII- CAT’S CLAW
A nu se folosi inaintea unui transplant de organe sau oase. Are proprietati antifertilitate. Reduce agregatia placilor (celulelor) sangvine si subtiaza singele. A nu se depasi dozajul indicat, caci continutul de tanini este destul de ridicat, si este necesar destul de mult acid in tractul gastro-intestinal pentru a prelucra substantele
GALBENLELE
-pt da alergie
-nu se folosesc in sarcina
GRAPEFRUIT SUCUL DE GREPFRUIT
-potenteaza efectul unor medicamente, transformand o doza normala intr-o supradoza toxica pentru organism .S-a constatat ca problema este cauzata de una dintre substantele din fruct, numita naringina (un bioflavonoid), care se transforma in corp in naringenina, o substanta care inhiba enzimele hepatice ce ar trebui sa metabolizeze medicamentele. Sucul de grepfrut nu trebuie administrat în acelaşi timp cu medicamentele anticolesterol sau cu imunodepresivele. Acesta poate scădea cu până la 15 ori absorbţia acestora şi poate provoca tulburări musculare grave.
GINKGO BILOBA,
-care are efecte asupra oxigenării creierului şi este utilizat pentru tulburări de origine vasculară, interac­ţionează cu ibuprofenul (antiinflamator) şi omeprazolul (medicament pentru tratarea ulcerului). Sunătoarea, eucaliptul, curcuma şi sucul de grepfrut influenţează activitatea ficatului şi, din această cauză, pot apărea niveluri crescute ale medicamentelor în sânge.Administrarea preparatelor de GINGKO BILOBA nu trebuie făcută în paralel cu tratamentul cu anticoagulante şi cu antidepresive. Ginkgo n-ar trebui administrat concomitent cu medicamentele ce au actiune similara si se recomanda ca pacientii sa renunte la el cu cel putin 36 de ore inainte de o operatie. La diabetici, Ginkgo poate provoca efecte asemanatoare rezistentei la insulina. Ei n-ar trebui sa il foloseasca decat sub control medical.
creşte efectul anticoagulantelor
Administrarea preparatelor de Gingko biloba nu trebuie făcută în paralel cu tratamentul cu anticoagulante şi cu antidepresive
GENTIANA!!! Sau GHINTURA
-atentie: nu faceti abuz; folositi doze mici; contraindicata femeilor insarcinate, care alapteaza, hipertensivi sau cu ulcer gastric;
-
GHIMPE
Este contraindicat ca in timpul tratamentului cu aceasta planta sa se consume condimente, lactate fermentate, citrice, acrituri, muraturi, bauturi alcoolice.
Nu se supradozeaza deoarece apare voma si hipotensiune
Nu se asociaza cu medicamente antidepresive, pentru hipertensiune sau adenom de prostata
GHIMBIRUL
-pulberea de ghimbir este recomandată în cantităţi mici hipertensivilor şi este contraindicată celor care suferă de ulcer gastric
-nu se supradozeaza deoarece pot aparea dureri de stomac sau somnolent, aritmii, depresia SNC
-nu se foloseste impreuna cu anicoagulantele
GERMENI DE GRAU FERMENTAT
Sângerări gastro-intestinale, malabsorbţie. Avemarul este contraindicat în timpul sarcinii, persoanelor sensibile la gluten, cu intoleranţă la fructoză şi cei care au suferit un transplant. Nu este recomandat copiilor sub 14 ani. Sunt în curs studii clinice în legătură cu administrarea sub această vârstă.
H

HAMEIUL
Contraindicatii: sarcina, depresie si cancer la san.
Precautii si reactii adverse: ameteli, modificari cognitive, hemoliza intravasculara, reactii anafilactice
HREANUL
Contraindicatii:colite, gastrite si enterocolite,afectiuni renale acute,Va fi evitat de cei care sufera de bila, ficat, de reumatici si de cei cu eczema
hemoroizi, tulburări de ritm cardiac, hiperfuncţii endocrine avansate şi excitaţii nervoa
I
ISOPUL
-uleiul essential de ispo nu se foloseste intern , la copii , in sarcina , alaptare , epilepsie si afectiuni SNC.Prudenta in folosirea lui mai multe zile consecutive, deoarece poate da crize epileptice
IASOMIA
Ceaiul de iasomie este contraindicat persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric sau ulcer duodenal.
Femeile care prezintă un flux menstrual prea abundent (hipermenoree) şi cele aflate în primele 6 luni de sarcină, este bine să evite administrarea internă a formulelor care conţin iasomie.
Nu trebuie să se recurgă la iasomie, în cazul unor boli infecţioase bacteriene.
Această plantă nu se potriveşte temperamentelor colerice, cărora le accentuează starea de excitabilitate nervoasă.
IENUPARUL
Ca urmare a acţiunii hiperglicemiante, nu se recomandă administrarea preparatelor pe bază de ienupăr în diabet. Deoarece compuşii volatili din boabele de ienupăr prezintă efecte iritante, acestea nu se vor administra în caz de gastrită, ulcer gastric sau duodenal, nefrită, nefroze, leziuni renale sau ale căilor urinare.
Deoarece compuşii existenţi în ienupăr stimuleză glandele corticosuprarenale, planta este contraindicată în hipercorticism (Sindrom Cushing).
Ienupărul este contraindicat în sarcină şi alăptare.
În cazul depăşirii dozelor recomandate, pot avea loc fenomene hemoragice renale sau intestinale.
Ienupărul se va administra maximum 6 săptămâni (se recomandă să nu se depăşească 4 săptămâni), după care trebuie să urmeze o pauză de cel puţin două luni. Administrat pe termen lung, ienupărul provoacă hipocalcemie şi leziuni renale (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke). În afecţiunile inflamatorii ale rinichilor, vezicii şi căilor urinare (nefrite, pielite, uretrite), sunt contraindicate plantele care irită epiteliul renal, cum sunt pseudofructele de ienupăr, frunzele de merişor şi frunzele de afin. De asemenea, boabele ienupărului, nu se recomandă a fi administrate la cei cu leziuni acute renale sau ale căilor urinare
INUL
Făina de in (Farina Lini) nu se administrează intern, căci conţine glicozizi care se transformă în acid cianhidric, substanţă iritantă şi toxică pentru tubul digestiv. Seminţele de in folosite în fitoterapie, trebuie să fie mature (coapte) şi în stare bună (seminţele râncede sunt toxice).
Mucilagiile din seminţele de in pot interacţiona în mod negativ cu principiile laxative sau purgative ale diferitelor produse farmaceutice, folosirea lor concomitentă fiind contraindicată. S-a constatat că toate preparatele pe bază de seminţe de in, care se administrează intern,  reduc considerabil absorbţia tuturor substanţelor din medicamente (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
Nu se administrează  seminţe întregi în caz de obstrucţii sau hemoragii ale tubului digestiv.
Este bine să nu se recurgă la tratamente interne pe bază de in în sarcină, alăptare şi cancer de prostată.
Nu se recomanda consumul plantei sub nici o forma in caz de strictura esofaciana sau obstructie gastrointestinala.
-nu se vor folosi in cantitate mare deoarece pot provoca diaree, alergie, voma, obstructie intestinala
-nu se recomanda in cancer de prostata, sarcina, alaptare , obstructie intestinala
-cei bolnavi de hepatita sau colecistita trebuie sa evite folosirea lor indelungata (de ordinul saptamanilor)
IEDERA
în concentraţie redusă efect medicinal, doze mari tulburari gastrice, febră
-fructele sunt toxice;
-folosita in exces provoaca diaree, voma, incetinirea pulsului si dermatite de contact
L
LAMAITA
-nu se foloseste in exces deoarece pot aparea deregleri hormonale
-nu se recomanda in sarcina, alaptare, afectiuni renale
-nu se sta la soare in tmpul curei
LEMNUL DULCE
-diminueaza eficacitatea tratamentului impotriva hipertensiunii.
-LEMNUL DULCE, folosit în anotimpul rece mai ales pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, intensifică pierderea de potasiu cauzată de medicamentele diuretice şi poate creşte efectul corticosteroizilor.
Atat tinctura de marar cat si cea de lemn dulce contin fitoestrogeni, care sunt contraindicati in cazul fibroamelor si chisturilor mamare
contraindicat in osteoporoza si hipertensiune arteriala.
LUCERNA Infuzia de lucerna nu se recomanda in caz de tulburari de coagulare ale sangelui
LAVANDA
-la doze mari pot sa apara alergie, voma.
-nu se foloseste in sarcina si alaptare
-uleiul essential nu se ingereaza
-nu se foloseste cu iod sau saruri de fier
M
MERE SUCUL DE MERE SI CEL DE PORTOCALE
-impiedica absorbtia in totalitate a unora dintre substantele active, anuland efectele benefice pe care medicamentele respective ar trebui sa le aiba. Sucurile de portocale si mere au si ele in continut substante similare naringinei. Daca pana in prezent nu a fost insa identificata substanta toxica din mere, in cazul portocalelor este vorba despre hesperidina.

Printre medicamentele cu care interactioneaza bauturile amintite se numara cele administrate cardiacilor, pacientilor cu transplant de organe, cancer si infectii. Astfel, bolnavii care se afla sub tratament anticanceros (etoposidum), hipotensiv cu beta blocante (atenolol, celiprolol, talinolol), de prevenire a respingerii organelor transplantate (Ciclosporin) sau sub tratament cu antibiotice (ciprofloxacin, levofloxacin, itraconazol) ar trebui sa evite in totalitate bauturile pe baza de grepfrut, mere si portocale.
MATASEA DE PORUMB
-in cantitati mari inhiba inima, provoaca tromboflebita
-nu se foloseste in litiaze cu saruri de calciu sau infectii renale acute
-nu se folosesc cantitati mari de ulei de porumb in sarcina si alaptare
MENTA
Sunt contraindicate in racelile puternice.
MACRISUL
- afectiuni pulmonare,astm;
- sensibilitate gastrica;
- artritism, guta, reumatism;
- colici nefritice, calculi.
MOLID muguri
În componentele bradului şi a molidului care se folosesc în fitoterapie, nu s-au izolat substanţe toxice. Cu toate acestea, există persoane care manifestă alergii la compuşii volatili din aceste conifere.
Administrarea internă a preparatelor din molid sau din brad nu este indicată în bolile respiratorii cronice, îndeosebi în astmul bronşic evoluat şi în silicoză.

MUSETELUL
-creşte efectul anticoagulantelor
-nu se recomanda in timpul sarcinii sau lactatiei
-nu se foloseste in astm sau alergie
-Contraindicatii : EXTERN persoanele cu micoze (ciuperci) intrucat chamazulenul le intretine si reactiveaza.
MARARUL –tinctura
-Atat tinctura de marar cat si cea de lemn dulce contin fitoestrogeni, care sunt contraindicati in cazul fibroamelor si chisturilor mamare
-uleiul se foloseste cu prudenta si nu e recomandat in sarcina sau alaptare
-nu se face exces de planta ; poate da alergie sau dermatite de contact
-poate avea actiune emenagoga si neurotoxica
MATRAGUNA
- halucinaţii, demenţă (furioasă), frisoane
MUR
-infuzia de mur se evita in sarcina
MACESELE
folosite excesiv pot duce la formarea de calculi renali, distrugerea smaltului dentar, diaree; Nu se recomanda in sarcina si alaptare
MARUL LUPULUI
Intoxicatia cu marul-lupului apare la adulti atunci cand se depaseste doza de 6 grame pe zi si se manifesta prin: greata, varsaturi, scaune numeroase (uneori sangvinolente), urinari dese, inflamatii severe ale rinichilor, tulburari circulatorii. Utilizat extern, nu prezinta nici un fel de inconveniente, cu conditia sa fim atenti la manipularea si depozitarea sa corecta. Toate tratamentele interne vor fi facute sub directa indrumare si supraveghere a unui medic. Puneti la indemana si antidotul elementar - carbunele medicinal, care trebuie administrat imediat, pana ajungeti la cea mai apropiata unitate sanitara.
MAGHIRANUL
Contraindicatii:este contraindicat hipertensivilor, care au avut accidente vasculare, care deja au febra cu valori mari (peste 38 de grade Celsius) si se bea cu precautie in zilele caniculare.
MARARUL
Contraindicatii:Mararul folosit timp indelungat si in cantitati mari, scade apetitul sexual la barbate
MENTA
Contraindicatii:consumate in exces constituie un impediment pentru femeile care vor sa
ramina insarcinate.
-uleiul essential nu se foloseste la copii mici, in sarcina si alaptare, colecistita, litiaza biliara, reflux esofagian
-se foloseste cu prudent in hipotensiune sau aciditate scazuta a sucului gastric
-are efecte toxice
-nu se foloseste pe perioade lungi deoarece poate da incontinent urinara, voma, asfixie, scaderea potentei
MUSTARUL
Contraindicatii:Mustarul este contraindicat in tratarea bolilor de rinichi si a tuberculozei,persoanelor care sufera de colon iritabil.
MACUL ROSU DE CAMP
-capsulele de mac contin multi alcaloizi toxici si nu se folosesc
-semintele se folosesc in bucatarie dar in cantitati mici
Ceaiul din seminte de mac nu se da la copii sau in timpul sarcinii
N
NASTURASUL/ NASTURELUL
Năsturaşul nu se va administra celor care suferă de ulcer gastric sau de nefroză şi nici copiilor mai mici de 4 ani. Femeile însărcinate trebuie să evite planta, deoarece aceasta poate produce contracţii uterine (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
Deoarece conţine principii uşor guşogene, este indicat ca năsturaşul să nu se administreze în formele severe de hiopotiroidism sau în alte forme de afecţiuni tiroidiene cu guşă.

NUCSOARA
Este contraindicata in timpul sarcinii
Contraindicatii: femeilor insarcinate sau celor care alapteaza,devine otravitoare in cantitati foarte mari
NAPRAZNIC
Desi e o planta atat de puternica, napraznicul este aproape lipsit de reactii adverse. Singurele probleme care s-au constatat in timpul administrarii lui sunt agravarea inflamatiei prostatei la barbatii care deja aveau probleme de aceasta natura. Este un efect advers care apare arareori si se elimina in cateva zile, prin administrarea de tinctura de ghimpe (Xanthium spinosum) si de pufulita (Epilobium sp.).
NUCUL
-frunzele de nuc nu se supradozeaza; exista posibilitatea ca administrate intern sa aiba potential carcinogen
O
OLENADRUL
-efectele intoxicatiei- tulb. Digestive
OBLIGEANA
-Nu se recomanda consumul de obligeana femeilor insarcinate, celor care alapteaza, copiilor si in cazul epilepsiei.
-poate da stari de greata, voma si senzatii de ameteala; tratamentul este de maxim 3 uni cu pauza de o luna
ORZUL
-persoanele cu intoleranta la gluten nu pot consuma bere ,deoarece orzul este un ingredient important al berii
-Supradozarea determina efecte halucinogene.
P
PAPAYA
-se administreaza cu prudenta in sarcina sau alaptare si persoanelor alergice
-nu se foloseste mult timp
PASSIFLORA
-nu se recomanda in sarcina sau alaptare
PADUCELUL (GHERGHINA),
-eficient in afectiunile cardiovasculare, prin faptul ca scade tensiunea arteriala (nu se va bea niciodata in cantitati mari si pe stomacul gol , deoarece scade brusc tensiunea si pot aparea ameteli, dureri de cap, spasme intestinale , voma) si nivelul de colesterol, nu trebuie luat niciodata cu anumite medicamente deoarece combinatia poate diminua prea mult ritmul inimii, cauzand crize cardiace.
-eficient în prevenirea atacurilor de angină pectorală, nu este indicat să fie administrat în acelaşi timp cu tratamentele pentru afecţiunile cardiace, deoarece diminuează ritmul cardiac.
-Nu se va administra la copii sub 12ani, sarcina sau in timpul lactatiei
-contraindicat pe canicula si in inflamatiile intestinului gros
PSYLIUM
-poate reduce eficienta antibioticelor dar si a altor medicamente; se foloseste la 2 ore de orice alt medicament
PATRUNJELUL
Este contraindicat in bolile inflamatorii acute ale rinichilor si ale aparatului genital feminine
Contraindicatii:pentru gravide ori femeile care alapteaza
PIPERUL NEGRU
In bolile inflamatorii ale aparatului digestiv este contraindicate
Contraindicatii:nervozitate si ulcer,starile inflamatorii acute si in hipertensiune grava, celor cu afectiuni oftalmologice ca si celor care au dureri laringo-faringiene.
In consum mare poate aparea epigastralgie , sa afecteze ficatul sau sad ea dermatita de contact
-nu se recomanda in sarcina, alaptare sau asociat cu anticoagulante
-nu se foloseste extern
PORTOCALE
SUCUL DE MERE SI CEL DE PORTOCALE impiedica absorbtia in totalitate a unora dintre substantele active, anuland efectele benefice pe care medicamentele respective ar trebui sa le aiba. Sucurile de portocale si mere au si ele in continut substante similare naringinei. Daca pana in prezent nu a fost insa identificata substanta toxica din mere, in cazul portocalelor este vorba despre hesperidina.

Printre medicamentele cu care interactioneaza bauturile amintite se numara cele administrate cardiacilor, pacientilor cu transplant de organe, cancer si infectii. Astfel, bolnavii care se afla sub tratament anticanceros (etoposidum), hipotensiv cu beta blocante (atenolol, celiprolol, talinolol), de prevenire a respingerii organelor transplantate (Ciclosporin) sau sub tratament cu antibiotice (ciprofloxacin, levofloxacin, itraconazol) ar trebui sa evite in totalitate bauturile pe baza de grepfrut, mere si portocale.

PELINUL
-nu este recomandat celor cu afectiuni nervoase
-in cantitati mari produce spasme, halucinatii
-nu se administreaza I afectiuni acute intestinale
Copiilor
In timpul sarciniiin timpul alaptarii
In caz de hiperaciditate gastrica


R
ROSTOPASCA
-in cantitati mari este otravitoare
-nu se administreaza la
copii,
in sarcina,
alaptare
hipotensiune
-administrarea in exces poate provoca: dureri de pancreas, iritatii, greata, dezinterie, crampe muscular insomnia, sedare, deces, hepatita, icter si intoxicatii
nu se va administra copiilor sub 12 ani, femeilor gravide sau care alăptează
se floseste cu prudenta, deoarece este toxica; nu depasiti cantitatea si timpul prescrise
-nu se administreaza mai mult de 2-3 saptamani
RIDICHEA NEAGRA
-nu se recomanda in gastrita, ulcer , obstructia cailor biliare , deoarece poate irita mucoasa gastrica, apare pirozis, diaree
-produsii sulfurati din ridiche provoaca inflamatia tiroidei, deci nu se recomanda in afectiuni tiroidiene; cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna
RUBARBA
efectele intoxicatiei- crampe, tulb. renale
ROZMARIN Nu se administreaza seara, datorita actiunii stimulante cerebrale.
Contraindicatii:in timpul sarcinii,si la hipertensivi
RICINUL
efectele intoxicatiei- senzaţie de vomă, febră, tulb. de ritm cardiac (aritmii)
ROINITA
-o cura cu roinita nu trebuie sa dureze mai mult de 3 luni pentru a nu crea problem hormonale la glandele sexual
S
SUNATOAREA
-scade eficacitatea anumitor medicamente, unele dintre ele fiind pastilele anticonceptionale; -poate provoca reactii adverse daca e administrata impreuna cu antidepresivele conventionale; sunatoarea poate ameliora functionarea ficatului, reducand astfel eficacitatea anticoagulantelor; scade eficienţa contraceptivelor orale. De asemenea, are efect negativ şi asupra medicamentelor pentru dereglările de ritm cardiac. Sunătoarea nu se administrează concomitent cu inhalatorii pentru astm bronşic şi cu medicamentele pentru răceală
-are effect fotosensibilizant si poate interactiona cu alte medicamente
SALVIA
Contraindicatii:nu se administreaza mai mult de 2 luni la rand, deoarece poate provoca iritarea mucoaselor. Femeilor insarcinate si bolnavilor de nefrita le este contraindicata folosirea interna
SULFINA
-determina prin supradozare tendinta la hemoragii , prelungirea timpului de protombina
SCORTISOARA
- Provoaca variaţii ale glicemiei
-Contraindicatii:nu este indicata femeilor insarcinate si nici femeilor care alapteaza,
celor afectati de epuizare nervoasa,precum si celor cu pielea foarte sensibila.
SOCUL
-efectele intoxicatiei- vomismente
SCHINDUFUL
-Planta nu se recomandă a fi administrată în timpul sarcinii.
Principiile din seminţele din schinduf pot interacţiona în mod negativ cu medicamentele anticoagulante (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
Deoarece boabele speciei conţin substanţe care în organism se pot comporta ca precursori ai hormonilor steroizi, se recomandă să nu se administreze copiilor care încă nu au depăşit pubertatea.
Nu s-au semnalat reacţii adverse în urma administrării preparatelor pe bază de seminţe de schinduf.
SPANACUL
-Provoaca variaţii ale glicemiei
SALCAMUL
Deoarece conţine multă robină (substanţă toxică), utilizarea empirică a scoarţei trebuie evitată (Ovidiu Bojor 2003).
Florile nu prezintă contraindicaţii
SOFRANUL DE INDIA
Este contraindicat in timpul sarcinii.
Contraindicatii: In doze mari poate induce avortul si avea efecte toxice asupra organismului
SOVARF/ OREGANO
Contraindicatii:reactii alergice la plante din familia Lamiaceae, anemie feriprive.
SMOCHINELE
-cand consumati smochine nu stati la soare deoarece acestea induc fotosensibilitate- fotodermatoze
-seva nu se administreaza intern
STEVIA
-nu se foloseste mai mult de 10 zile; supradoza e toxica si provoaca voma , alergie, diaree, crampe abdominal, lipsa de potasiu
-este contraindicate sarcina, alaptare, obstructi biliare, intestinale, diabet, ulcer , boli hepatice, boli renale
STEJARUL
-apele de gura cu coaja de stejar reduc inflamatiile mucoasei guri si gingiilor, dar daca se foloseste timp indelungat scade simtul olfactiv
T
TANACETUM PARTHENIUM (IARBA –FETEI) trebuie folosit cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
TURITA MARE -Provoaca variaţii ale glicemie
TURMERICUL
-nu se recomanda in sarcina, obstructia ductului biliar (nu se trateaza afectiunile biliare), ulcer gastro-duodenal, terapie imunospresiva, terapie antitrombotica
-dozele mari irita stomacul, produc greata, dispepsie, dermatite
TATANEASA
-in doze mari provoaca paralizie centrala; un compus din tataneasa are propietatea de a induce tumori canceroase ; alti compusi determina leziuni hepatice severe in caz de administrare zilnica de ceai sau capsule
TRAISTA CIOBANULUI
Traista ciobanului nu este o plantă toxică, contraindicaţiile trebuind privite sub spectrul unor posibile reacţii adverse de altă natură decât toxicologică.
Consumul de traista ciobanului în stare crudă produce o creştere rapidă a elementelor figurate albe (leucocite). Copii mici care gustă întâmplător această plantă fac febră, fiind duşi la medici, care nu pot constata existenţa vreunei afecţiuni. Reacţia imunitară provocată de planta proaspătă ar putea fi valorificată şi coordonată în tratamente medicale specializate, dar din păcate există un mare dezinteres în acest sens.
Deoarece stimulează contracţiile uterine, traista ciobanului nu se utilizează în sarcină (poate produce avort).
Întrucât traista ciobanului se comportă ca un excitant nervos, se recomandă evitarea utilizării sale, în caz de: insomnie cronică, hiperexcitabilitate nervoasă sau sexuală
epilepsie, boala lui Parkinson, depresie.
Persoanele care suferă de hipertiroidie sau de hipocorticism nu vor recurge la tratamente pe bază de traista ciobanului.
Principiile din plantă interacţionează în mod negativ cu anticoagulantele, cu anticoncepţionalele şi cu corticoterapia.
Administrată în doze mari, traista ciobanului provoacă palpitaţii
fiind însă contraindicată în cazul litiazei oxalice.
TRIFOIUL ROSU
Este bine să se evite administrarea preparatelor pe bază de trifoi roşu, în sarcină sau atunci când se vrea conceperea unui copil, căci există posibilitatea producerii unui avort.
Trifoiul roşu nu se va administra în cazul unor tratamente cu substanţe anticoagulante, deoarece se pot produce hemoragii. Tratamentele interne cu această plantă nu se vor face simultan cu administrarea unor medicamente analgezice salicilate (aspirină).   Persoanele predispuse la hemoragii, este bine să evite folosirea trifoiului roşu în cure
TINTAURA
-Se foloseste maxim 10 zile neantrerupt, deoarece poate irita mucoasa gastrica
-nu e recomandata daca exista inflamatii pe tractul digestiv sau ulcer , la persoanele gravide sau care alapteaza
TURITA MARE
-nu se foloseste in sarcina, alaptare, boli cardiace;
-nu se fac expuneri la soare in timpul curei
La doze mari poate da hipotesiune, colici biliare
-nu se administreaza concomitent cu medicamentele hipertensive, deoarece le diminueaza efectul
TREI FRATI PATATI
-planta este contraindicate la copii mici
-nu se foloseste in excess au cruda (poate fi putin toxica)
TEIUL
-la depasirea dozei prescrise se poate afecta functia cardiac (cardiotoxicitate)
-la doze mari poate sa apara impotent
-nu este recomandata la cardiac, in sarcina si alaptare
-uneori apare alergie
U
ULEIUL DE PESTE
-trebuie folosit cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
USTUROIUL
-trebuie folosit cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante); Nu se recomanda preparatele cu USTUROI persoanelor cu dereglari de hemostaza si tendinta spre hemoragii. Efecte secundare posibile: scaderi bruste ale tensiunii arteriale, un miros neplacut al respiratiei si al pielii, reactii de hipersensibilitate. Preparatele cu usturoi pot amplifica actiunea anumitor medicamente (hipotensive, anticoagulante), astfel incat administrarea lor trebuie intrerupta cu minimum sapte zile inaintea unei operatii; creşte efectul anticoagulantelor
Este contraindicat in caz de hiperaciditate a stomacului
Tinctura de usturoi- Nu se administreaza intern persoanelor cu cataruri gastrice si intestinale, in simptome congestive pulmonare (tuse seaca, tuse sanguinolenta, stari febrile), deoarece accentueaza starea iritanta. Nu se da mamelor care alapteaza deoarece transmite laptelui mirosul si gustul de usturoi.
ULEIURILE ESENTIALE
-NU se folosesc in sarcina, alaptare, la hipertensivi, cu febra sau in zile caniculare
V
VALERIANA
-poate provoca somnolenta excesiva daca e folosita cu sedative sau alte medicamente cu efect sedati
-nu asociati valeriana cu 5 HTP sau cu antihistaminice care au efect sedativ,deoarece pot cauza somnolenta excesiva
VERBINA
-nu se recomanda in sarcina
-este bines a nu se asocieze cu tratamentul pentru hipertensiune arterial
-nu se foloseste in exces deoarece poate sad ea accese de furie, paralizie sau dermatite
VITAMIN E
-trebuie folosita cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
VARZA
-Provoaca variaţii ale glicemiei
VALERIANA
picaturile de valeriana pot provoca somnolenta daca sunt administrate in timpul zilei
VASC
Tinctura de vasc- Vascul este contraindicat persoanelor hipotensive, hipotone si celor care sufera de angina pectorala.
-contine principia ci actiune toxica asupra inimii si un toxic respirator
VARZA
-inhiba actiunea iodului.Este considerate gusogena; nu se recomanda in hipotiroidie
PRODUSELE APICOLE
POLENUL
boli neuropsihice cu hiperexcitabilitate (nimfomanie, obsesie sexuală, manie etc.), hiperfuncţii endocrine (hipertiroidie, hipercorticism, gigantism etc.), obezitate, diabet zaharat şi alergii specifice
TINCTURA DE PROPOLIS
intoleranţă alergică individuală
Autor: Farm. Gabriela Ştefancu, Imunostim Farm Plafar

3 comentarii:

  1. Frumoase caracterisici ale plantelor, multe sunt otravitoare si pot afecta pe viata sistemul. Am luat pentru negi Rostopasca si in 5 minute am ajuns la spre spital,Mare atentie, De fapt sunt si medicamente ce in loc sa vindece tind sa ucida, de exemplu BLESTEMATA DE AMPICILINA SAU PELICILINA, am luat pentru dureri , Chiar si acuma dupa 9 zile inca vrea sa ma doboare la pamant, am facut urticarie,aritmii cardiace, balonari, gastrita, tremuraturi, socuri...inca le simt prezente.,dar am aflat ca Ceapa are roluri de devirusare , am luato si ma simt mai bine
    Sfatul meu: Mare atentie la plante
    DOAMNE AJUTA!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant! Mulțumesc mult!

    RăspundețiȘtergere