Secretul fericirii sta in ceasul biologic
--------------------------------------------------------------------------------
Sincronizarea cu ritmul biologic natural e cheia unei zile perfecte
Un studiu realizat de specialisti ai Centrului Medical Evreiesc Long Island stabileste comportamentul ideal pe care ar trebui sa-l adopte oamenii pentru a trai “zile perfecte”, sincronizate cu ceasul biologic al organismului.
O astfel de zi ar decurge astfel: munca fizica grea trebuie facuta la primele ore, cea intelectuala in jurul prinzului, in timp ce dupa-amiaza trebuie consacrata mentinerii in forma fizica si spirituala, iar seara - relaxarii.
Expertii americani au determinat ca organismul uman este guvernat de ritmuri circadiene (care se repeta in cicluri de 24 de ore), aceasta inseamnind ca ne putem programa comportamentul astfel incit corpul nostru sa fie confruntat cu ceea ce este cel mai in masura sa rezolve intr-o perioada de timp bine stabilita. Astfel, dimineata este cea mai potrivita pentru munca deoarece atunci ajung in maxima forma capacitatile noastre de a rationa, de a ne concentra si de a forma amintiri pe termen scurt. Yoga este bine de practicat dupa-amiaza, intrucit organismul este mai flexibil. Dupa-amiaza tirziu, temperatura corporala atinge un maximum, despre care specialistii spun ca ar fi un fel de “incalzire naturala” pentru exercitii fizice. Sistemul digestiv si ficatul au o forma de virf la inceputul serii, in timp ce sensibilitatea pielii si libidoul ating maxime ceva mai tirziu. Pe linga posibilitatea de a oferi oricarei persoane sansa de a-si “acorda” programul in functie de capacitatile organismului, studiul deschide calea cunoasterii mai exacte a timpilor potriviti pentru administrarea eficienta a unor medicamente puternice.
Lumina si caldura calauzesc organismul
Motivele pentru care anumite sisteme functioneaza cel mai bine in perioade determinate de timp nu sint pe deplin cunoscute, dar cercetarile par sa indice faptul ca, in general, ritmurile biologice sint legate de doi factori externi: lumina si caldura.
“Traim intr-o lume care se roteste o data la fiecare 24 de ore, perioada in care se produc schimbari importante cu lumina si temperatura. Daca ne uitam chiar si la cele mai primitive forme de viata de pe planeta putem vedea ca au un ceas molecular - fiecare aspect al vietii este acordat fin sa faca fata variatelor nevoi din mediul care se modifica permanent”, explica profesorul Russell Foster, coautorul unei carti de stiinta, “Ritmurile vietii”.
“Organismul uman a dezvoltat un sistem care nu numai ca reactioneaza la schimbarile de lumina si temperatura, ci se si pregateste pentru ele”, a adaugat Foster. Din acest motiv, temperatura corporala scade inainte de culcare, iar inima incepe sa bata mai rar inainte de ivirea zorilor.
Ceasul nostru biologic, spune profesorul, este imprimat genetic, motiv pentru care nu poate fi reglat - nu te poti astepta ca o persoana cu program nocturn sa fie la fel de productiva, deoarece nu sintem facuti pentru a da randament maxim noaptea. In plus, tendinta naturala a organismului uman este de “a merge” usor mai lent decit sistemul de 24 de ore; in absenta stimulilor externi, am tinde sa facem anumite lucruri cu o jumatate de ora mai tirziu in fiecare “zi” apreciata subiectiv.
“Orarul” organismului
1.00 - 2.00: Productia de urina atinge un minim
3.00 - 4.00: Organismul intra in cel mai lent ritm (perioada in care este cel mai probabil un deces)
5.00 - 6.00: Hormonii de crestere ating un maxim
7.00 - 8.00: Migrene frecvente (pot aparea comotii cerebrale); productia de spermatozoizi atinge punctul maxim - cea mai mare probabilitate de a concepe un copil
9.00 - 10.00: Ora de virf a infarcturilor; rationamentele logice si memoria pe termen scurt ating punctul maxim
11.00 - 12.00: Puterea de concentrare in parametri optimi
13.00 - 14.00: Productia de urina atinge punctul maxim
15.00 - 16.00: Plaminii functioneaza cel mai bine
17.00 - 18.00: Corpul este cel mai “in forma” - cel mai bun moment pentru exercitii fizice; tonus muscular, flexibilitate si alerta la maxim
19.00 - 20.00: Ficatul functioneaza cel mai bine, la fel si sistemul digestiv; perioada in care durerile de masele ating apogeul
21.00 - 22.00: Scurgeri menopauzale mai probabile; sensibilitatea pielii si libidoul ating un maximum
23.00 - 00.00: Organismul este cel mai expus la alergii; cea mai probabila perioada de ovulatie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu