Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

joi, 12 august 2010

Sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil este una dintre tarele societatii moderne.Stilul de viata dezordonat, obiceiurile alimentare nesanatoase asociate cu emotii negative acumulate atât din plan profesional cât si din cel personal conduc la o serie de simptome digestive paradoxale care intra sub umbrela acestei afectiuni Perioadele în care boala se agraveaza sunt de obicei primavara si toamna, când apar modificari climatice, implicit igieno-dietetice importante. Mai precis, totul este în schimbare: durata zilei în raport cu noaptea, temperaturile, fructele si legumele de pe piata, starea noastra psihica, etc.

Descrierea afectiunii
Constipatia sau diareea ocazionale nu reprezinta ceva iesit din comun pentru o persoana normala în anumite conditii. În schimb, alternarea frecventa a acestor tulburari însotita si de alte câteva simptome se poate diagnostica deja drept sindromul colonului iritabil, numit pâna nu demult diaree nervoasa sau colon spastic.
Ayurveda, medicina traditionala indiana, defineste originea bolii printr-un deficit al Agni-termen ce desemneaza focul digestiv, cu sediul în stomac si intestinul subtire. Slabirea Agni duce la o digestie necorespunzatoare si la o acumulare de Ama-denumire generica pentru toxinele/fragmentele de alimente nedigerate care se acumuleaza în organism. Scaderea Agni asociata cu acest exces nociv de Ama genereaza o serie de semne caracteristice descrise detaliat în Ayurveda în categoria afectiunilor Grahani, care prin analogie se pot asocia definitiilor moderne ale unor boli digestive, printre care si colonul iritabil.

Cauze si simptome
Conform Ayurveda, originea afectiunii trebuie cautata în mai multe direc tii:
• Obiceiuri alimentare:
- perioade de post prelungite
- alimentatie excesiva/carentiala
- mese neregulate
- alimente grele, reci, contaminate
- sensibilitate a colonului la anumite alimente: alcool, cafea, ceai negru, bauturi energizante, ciocolata, condimente.

• Stari psihice:
- stresul si anxietatea.

• Afectiuni conexe:
-infectii cu germeni patogeni, paraziti
-afectiuni pancreatice
- exces de medicamente cu efect laxativ.

• Alti factori
- sexul feminin confera o predispozitie la acest sindrom, care se agraveaza în special în perioada menstruala
-vârsta adulta reprezinta, din punct de vedere statistic, un factor care poate contribui la aparitia sindromului, acesta nefiind prezent la copii.



Cele mai frecvente simptome includ în mod majoritar simptome la nivelul tractului gastro-intestinal: sete, anorexie, salivatie excesiva, gust alterat, dispepsie, arsuri gastrice, senzatie de voma, dureri în abdomenul inferior, digestie întârziata si senzatie de greutate în corp, flatulenta, alternanta constipatie-diaree, diaree în cursul diminetii, nevoie de defecatie aparuta dupa mese, fecale de tip panglica cu sau fara mucus, senzatie de golire incompleta la nivelul rectului, urinari frecvente, dar si edeme ale mâinilor si picioarelor, dureri articulare, etc.

Profilaxie si tratament
Dupa cum au fost prezentate si alte afectiuni în numere anterioare ale revistei, probabil ca ati sesizat un fapt important: tratamentul ayurvedic se bazeaza pe mai multe componente, respectiv regim igieno-dietetic, fitoterapie, abordarea unei atitudini psihice corespunzatoare si daca este cazul exercitii fizice, de respiratie, meditatie, proceduri de detoxifiere numite generic Panchakarma (pancha=cinci, karma=cale, termenul se traduce prin cinci cai de eliminare a bolii/toxinelor/doshelor viciate).

Dieta
Sunt mentionate alimentele recomandate, dar si cele total contraindicate sau care se recomanda a fi evitate pe cât posibil.
Alimentele recomandate pentru consum frecvent sunt în general cele bogate în fibre, orezul mai vechi de un an, lintea, laptele batut, frunzele de patrunjel, piperul negru, ghimbirul, nucsoara, rodia.
Alimentele care trebuie evitate sunt numeroase, dar amintim laptele si produsele lactate (cu exceptia laptelui batut), excitantele sistemului nervos (ceaiul negru, cafeaua, alcoolul, bauturile energizante), bauturile carbogazoase, condimentele foarte iuti (chilli), îndulcitorii de sinteza, multe dintre cereale (grâu, porumb, ovaz), legume uscate (mazare, linte neagra, soia, fasole), cartofi, cartofi dulci, ceapa, usturoi, fructe uscate (caju, arahide, nuca de cocos), anumite sortimente de carne (carne rosie, carne de pasare, fructe de mare), unele fructe (mango, ananas, mere, pepene verde, dovleac, papaya, smochine).

Ca regula generala, sunt total contraindicate mâncarurile grele, reci, contaminate, foarte dulci, uleioase, si prajelile, pentru ca ele cresc Ama (toxinele, fragmentele de alimente nedigerate care raman in organism).

Reguli de igiena zilnica
• Mesele trebuie sa fie regulate, la aproximativ aceleasi ore în fiecare zi.
• Se manânca încet, relaxat, într-o atmosfera linistitoare.
• Intervalul între doua mese trebuie sa fie de cel putin 3 ore, pentru a permite o desfasurare completa a proceselor digestive.
• Alimentele trebuie bine mestecate si amestecate cu secretie salivara, pentru ca digestia începe în cavitatea bucala.
• În locul unei singure mese copioase pe zi, sunt de preferat trei mese mai putin consistente.
• Fumatul trebuie exclus în totalitate, pentru ca irita mucoasa digestiva.
• Este esential sa se dea curs nevoilor fiziologice atunci când acestea intervin.
• Trebuie evitat somnul în timpul zilei.
• Se lasa un interval de minim 2 ore între cina si ora de culcare.
• Este necesara practicarea unor exercitii fizice regulate, pentru ca sedentarismul favorizeaza aparitia sindromului. Jumatate de ora de mers pe jos zilnic este suficienta pentru a mentine un tonus bun al organismului
• Eliminarea stresului din viata de zi cu zi este obligatorie.


Fitoterapie
Remediile naturale ayurvedice pot fi produse dupa formule traditionale mentionate în Farmacopeea Ayurvedica, iar altele pot fi preparate si în casa, necesitând utilizarea unor alimente si condimente frecvent folosite în bucataria personala.
Urmatoarele retete reprezinta câteva exemple de remedii care se pot elabora la domiciliu:
• Apa calda, în cantitati de pâna la 3 pahare pe zi.
• Laptele batut-numit lassi la care se adauga un praf de chimen, ghimbir si piper, consumat dupa fiecare masa, cu exceptia cinei.
• Ghimbirul - sub forma de infuzie, suc din radacina proaspata sau în diferite mâncaruri.
• Supa de ridichi cu piper.
• Supa de chimion (nerecomandata gravidelor si copiilor sub 2 ani).
• Semintele de in-în salate sau ca atare-1 lingurita pe zi.
• Infuziile de menta, musetel, fenicul.

Schema fitoterapeutica reuneste remedii care controleaza cauzele principale ale afectiunii:
- pentru o detoxifiere generala a organismului, atât la nivel sanguin cât si la nivel intestinal, se recomanda
• Triphala este o combinatie ayurvedica traditionala de 3 fructe. Principiile active pe care le contine sunt: taninuri (acid galic), antrachinone, flavonoide, vitamina C, acid linoleic, fosfolipide, polifenoli, glicozide.Efectele terapeutice ale remediului sunt multiple:detoxifiant si regenerator al mucoasei intestinale, digestiv, antioxidant, stimulator al metabolismului general (prin cresterea absorbtiei nutrientilor la nivelul mucoasei intestinale), tonic hepatic, hipolipemiant, antiinflamator, antibacterian, antialergic. Administrare: 2 capsule de 500mg de 2 ori pe zi, dimineata si seara, timp de o saptamâna, dupa care se continua cu 1 capsula de 500mg de 3 ori /zi cu apa, înainte de masa.Reprezinta un tratament de electie în colonul iritabil,care trebuie urmat minim 2 luni.

- pentru o îmbunatatire a digestiei se asociaza si
• Guduchi sau Tinospora cordifolia contine alcaloizi (berberine, giloin), ulei volatil, amidon, substante amare care îi confera proprietati: imunomodulatoare, revitalizante, aperitive, digestive, carminative, antiemetice, antidiareice, antihelmintice, antipiretice, tonice cerebrale, detoxifiante, afrodisiace. Se recomanda în aceasta afectiune pentru ca reechilibreaza Agni-focul digestiv, crescând totodata capacitatea organismului de a se proteja de germenii patogeni. Administrare: 1 capsula de 500mg de 3 ori /zi cu apa, înainte de masa.Durata administrarii este similara cu cea a Triphala.

-pentru managementul stresului zilnic este necesar
• Brahmi sau Bacopa monniera contine saponine si alcaloizi, bacozida A si bacozida B. Doctorii din vechime recomandau planta atunci când capacitatea de munca a persoanei scadea datorita oboselii psihice. Ultimele cercetari demonstreaza faptul ca îmbunatateste memoria. Stresul, boala, socurile emotionale sau fizice agraveaza deteriorarea neuronilor. Rezultatul consta în afectarea memoriei, de la lapsusuri pâna la amnezie. Bacozidele, principiile active din planta, pot sa repare celulele deteriorate, deoarece induc o crestere a sintezei de proteine care intra în structura noilor neuroni ce înlocuiesc neuronii îmbatrâniti. Deoarece colonul iritabil are ca etiologie posibila stresul, Brahmi nu poate lipsi din schema de tratament. Administrare: 1 capsula de 500mg de 3 ori /zi cu apa, înainte de masa, minim 2 luni.

Farm. Irina Lupascu


4 comentarii:

  1. salut
    am gasit un site foarte misto , de fapt este o clinica de profil cu servicii super ok
    Sper sa nu va suparati dar as vrea o parere Pure Medicine
    Oboseala cronica
    Costume copii

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Ziua,

    Acest articol este copiat de pe site-ul Universul Terapiilor.
    http://www.universulterapiilor.ro/terapii/ayurveda/112-ayurveda-in-tratamentul-colonului-iritabil
    Conform legii sunteti obligata sa publicati un link catre pagina de unde ati preluat articolul sau sa il stergeti definitiv de pe blog-ul dumneavoastra.

    Robert Oros
    Art Director
    Universul Terapiilor
    www.universulterapiilor.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi pare rau,stimate domn,pentruca l-am primit in mail,fara a se specifica sursa,dar scuze,voi trece acuma sursa.multumesc pentru atentionare.

      Ștergere