Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

luni, 2 august 2010

sfaturi utile

Reteta nemuririi a fost descoperita!
Specialisti din intreaga lume au cercetat zeci de ani fiecare particica a vietii noastre si au ajuns la concluzia ca nu doar "genele bune" ne tin sanatosi pana la 100 de ani, ci si cateva alte mici obiceiuri.
Afla care sunt acestea!
01.Mananca mai multa coaja de paine!
Ea contine de pana la opt ori mai multa lizina, antioxidant care lupta impotriva cancerului, decat miezul.
02.Fa sport cu greutati!
Universitatea Michigan a demonstrat ca barbatii care fac antrenament de forta regulat si-au scazut cu opt puncte presiunea diastolica. Indeajuns pentru a reduce cu 40% riscul de atac cerebral si cu 15% pe cel de infarct!
03.Liber la ulei de masline si otet!
Pune in salata sau in mancare oricat vrei! Cu ajutorul lor vei reduce riscul de cancer, imbatranirea prematura, obezitatea si diabetul.
04.Ia un supliment de magneziu zilnic.
Vei fi cu 40% mai putin predispus la deces produs de orice fel de afectiune fizica.
05.Bea opt pahare de apa pe zi, spun cei de la Universitatea Loma Linda.
Specialistii au descoperit ca "bautorii de apa" sunt cu 55% mai putin predispusi imbolnavirilor de orice natura.
06.Mananca zilnic un grepfruit rosu si, pe cat de des posibil, fructe de padure.
Aminoacizii si antioxidantii din ele te vor ajuta sa previi cancerul si bolile mentale.
07.Razi mai mult!
Alege o comedie, in locul unui film de actiune sau horror, deoarece o ora de ras iti
08. Casatoreste-te!
Contrar multora care vad viata de familie un iad, specialistii au demonstrat ca persoanele casatorite au o rata de deces mult mai apropiata de parametrii normali, decat cei care au ales burlacia! Prin urmare, datorita confortului psihic si protectiei partenerului de viata, casatoritii traiesc mai mult.
09.Nu mai duce boala pe picioare!
Cei care isi pun sanatatea pe locul doi si nu se menajeaza in perioada cronica a unei raceli sau altei boli sunt de doua ori mai predispusi la atacuri de cord fatale si la complicatii serioase ale afectiunilor. Daca esti racit, ramai in pat!
10.Savureaza doua cesti de cafea pe zi, daca vrei sa previi cu pana la 55% aparitia infarctului sau a bolilor cardiovasculare.
11.Stinge focul din stomac!
Daca suferi des de usturimi in piept, mergi la medic si trateaza-te. Aceste arsuri sabesc puterea inimii, spun specialistii de la International Journal of Cardiology.
12.Parfumeaza-ti dormitorul cu iasomie sau trandafir, pentru a avea un somn linistit.
Cei care nu se odihnesc corespunzator sunt mult mai predispusi bolilor de inima, mentale si diabet.
13.Nu sari de trei pahare de alcool pe zi.
Expertii de la Harvard spun ca aceasta este reteta ideala pentru o sanatate curata.
14.Mananca cinci portii de legume si fructe pe zi.
Sanatatea ta va fi intacta chiar si la varsta de 100 de ani!
15.Oamenii stresati traiesc cu 20 de ani mai putin decat un om cu o stare psihica normala.
Daca adaugam si fumatul la aceasta formula ne putem explica de ce foarte multi oameni sufera decese premature.
16.Nu te mai stresa la munca!
70% dintre sinucigasi au ales sa-si ia viata din cauza stresului de la serviciu.
Alege sa fii calm si sa nu iei problemele de lucru acasa. Astfel te vei feri de multe boli mentale.
17.Fa miscare in aer liber si ia-ti un catel care sa te motiveze!
Vei reduce orice forma de depresie pana la 100%, iar corpul tau se va simti cu 50% mai bine!
18.Mananca ciocolata neagra, chiar daca esti la regim.
Nu va avea efect negativ asupra dietei tale, iar partea buna este ca patru grame de cacao sporesc eficacitatea inimii cu 33%!
19.Bea ceai de menta !
Contine antioxidanti puternici care reduc cu 60% inflamatiile organelor si previn aparitia diabetului.
20.O ora de somn la pranz face minuni pentru trup si suflet.
Efectul lui este imediat, iar remediu pentru boli sau afectiuni mai bun decat somnul nu exista!
21.Renunta la fumat!
Un pachet de tigari fumat zilnic, timp de 10 ani, iti reduce viata la jumatate!
Timpul corect pentru a bea apa va imbunatati eficacitatea ei pentru corpul uman.
- Doua pahare de apa imediat dupa trezire, ajuta la activarea organelor interne.
- Un pahar de apa - 30 de minute inainte de o masa ajuta digestia.
- Un pahar de apa inainte de a face baie. Ajuta la scaderea tensiunii sanguine.
- Un pahar de apa inainte de culcare. Ajuta la evitarea unui atac cerebral sau de cord.
Rolul unei aspirinei
Recomandarile urmatoare se inscriu in acea minoritate a informatiilor difuzate pe internet pe care e bine sa le luati in considerare si, mai cu seama, sa le respectati.
Cand am avut crizele cardiace, medicul care mi-a acordat ingrijirea de urgenta m-a intrebat daca luasem aspirina dupa ce simtisem durerea toracica. I-am raspuns ca nu aveam aspirina acasa. Si-atunci, mi-a dat urmatorul sfat: in orice casa, in special daca cel putin unul dintre membrii familiei este in varsta de peste 60 de ani, trebuie sa existe macar un flacon cu aspirina. Bineinteles ca pastilele trebuie sa fie la indemana, ca sa poata fi luate, fara intarziere, de indata ce survine durerea in piept. Concentratia enzimelor specifice indica faptul ca mi-as fi putut pierde viata daca n-as fi ajuns la timp la spital.
IN CONSECINTA: daca nu aveti aspirina acasa, cumparati un flacon si tineti-l intr-un loc accessibil. Dumnezeu stie daca o asemenea masura poate face diferenta intre viata si moarte.
Atentie! Exista si alte simptome de atac de cord, insotiate de durere in bratul stang. Trebuie sa aveti in vedere si instalarea unei dureri intense in maxilarul inferior, aparitia varsaturilor si a transpiratiilor abundente, care nu mai sunt doar niste simptome banale.
Detaliu: In timpul unei crize cardiace, e posibil ca, la inceput, sa nu simtiti acea durere in piept; 60% dintre oamenii care au avut o criza de inima in timpul somnului nu s-au mai trezit niciodata. Cu toate acestea, o durere in piept va poate trezi dintr-un somn profund. Intr-un asemenea caz, luati imediat in gura doua aspirine, lasati-le cateva clipe sa se umecteze pe limba si inghititi-le apoi cu putina apa. Apelati fara intarziere serviciul de ambulanta, Politia sau Pompierii, spuneti "criza cardiaca" si informati ca ati luat doua aspirine. Asezati-va pe un scaun sau un fotoliu si asteptati sa soseasca ajutorul solicitat.
FII VIGILENT!
Un cardiolog afirma ca daca fiecare dintre cei care primesc acest mesaj ar informa alte 10 persoane, o viata va fi, cu siguranta, salvata.
Energia hranei
In Occident alimentele sunt descrise ca avand in componenta diferite cantitati de proteina, grasimi, minerale, vitamine s.a.m.d. Valoarea nutritiva a alimentelor este reprezentata de suma ingredientelor chimice inainte de introducerea acestora in corp. Cu alte cuvinte, un aliment poate fi desfacut in elementele sale constitutive iar apoi recreat prin sinteza de laborator.
In Orient alimentele sunt descrise ca avand anumite calitati cum ar fi: “racesc” sau “incalzesc”, au diferite gusturi sau actioneaza asupra corpului in anumite feluri. Aceste informatii au fost obtinute prin atenta observare a reactiei corpului dupa ingerarea diferitelor alimente. Valoarea nutritiva a unui aliment este data de numarul de proprietati energetice care descriu actiunea acelui aliment asupra corpului uman. Asadar in timp ce viziunea occidentala asupra alimentelor se bazeaza pe chimie, cea orientala seamana mai mult cu alchimia.
Cea mai importanta categorie, in ce priveste viziunea orientala asupra alimentelor, este temperatura. In conformitate cu medicina orientala un aliment poate fi fierbinte, cald, neutru, racoros sau rece. Ovazul, carnea de pui si ceapa, de exemplu, sunt calde; orzul, carnea de iepure si salata verde sunt racoroase. Notiunile de cald si rece din medicina orientala nu se refera la temperatura masurata in grade Celsius ci la efectul pe care alimentul respectiv il are asupra corpului dupa incheierea procesului de digestie.
Alimentele “racoroase” directioneaza energia spre interior si in jos, racorind mai intai partile superioare si exterioare ale corpului. Alimentele “calde” misca energia in sus si spre exterior, incalzindu-ne astfel din interior spre exterior. Alimentele foarte “fierbinti” ne incalzesc intens iar apoi ne racoresc prin transpiratie. A cunoaste “temperatura” alimentelor e foarte important in bucataria orientala traditionala. Astfel, “caldul” curry este echilibrat prin combinarea cu “racoritorul” castravete sau iaurt; “fierbintea” carne de miel e “racorita” cu sos de menta; supa de radacinoase ne incalzeste iarna iar salatele ne racoresc vara.
Nu exista reguli absolute care sa spuna daca un aliment e “cald” sau “racoros”. Exista insa niste repere generale pe care ne putem baza. Plantele care cresc mai greu (radacinoasele, ghimbirul, etc.) sunt ceva mai “calde” decat cele ce cresc mai repede (salata verde, dovleceii, etc.). Alimentele cu un continut mare de apa sunt mai “racoroase” (pepenele, castravetele, dovleceii). Alimentele uscate sunt mai “calde” decat cele proaspete. Legumele si fructele tratate cu ingrasaminte chimice pentru a creste mai repede sunt mai “racoroase” decat cele naturale.
Temperatura alimentelor poate fi influentata deasemenea si de metoda de gatire folosita. Iata efectele catorva astfel de metode: fierbere in aburi – racoroasa/neutra, fierbere – neutra, prajire usoara – usor calda, fierbere la foc mic – calda, coacere la cuptor – mai calda, prajire – fierbinte, prajire la gratar – mai fierbinte.
Alimentelor introduse in cuptorul cu microunde nu li se modifica temperatura energetica dar studii recente au aratat ca alimentele sufera modificari la nivel celular care cauzeaza schimbari anormale in compozitia sangelui si scaderea sistemului imunitar. Asadar cunoasterea temperaturii energetice a alimentelor ne poate ajuta sa ne echilibram dieta in functie de necesitati. Astfel persoanele cu constitutii reci au nevoie de diete “calde” si viceversa.
Gustul descrie o calitate esentiala a unui aliment, adica potentialul care este eliberat prin intermediul alchimiei prepararii hranei si digestiei. Fiecare gust provine dintr-o putere elementara si se spune ca intra intr-un singur organ. Exista cinci gusturi:

1. Sarat – apartine elementului apa si intra in rinichi
2. Acru – apartine elementului lemn si intra in ficat
3. Amar – apartine elementului foc si intra in inima
4. Dulce – apartine elementului pamant si intra in splina
5. Picant – apartine elementului metal si intra in plaman.

Deseori ne intrebam daca alimentul de care ne e pofta e bun pentru noi. Raspunsul e si da si nu. Cand exista un dezechilibru energetic in corpul nostru apare pofta, in incercarea de a corecta acest dezechilibru. Gustul dulce ajuta la intarirea Splinei astfel ca atunci cand avem pofta de ceva dulce, exista un dezechilibru la nivelul Splinei noastre. Aceasta pofta e buna in masura in care ne “spune” ca exista un dezechilibru la nivelul Splinei care trebuie corectat. In timp ce o cantitate moderata dintr-un aliment cu un anume gust se poate dovedi benefica pentru organul corespunzator gustului, prea mult, ca de obicei, strica, putand obtine in acest fel exact efectul contrar. In societatea noastra unde alimentele sunt foarte condimentate, “prea mult
“ se poate consuma foarte usor.
Gustul ne poate spune cate ceva si despre actiunea respectivului aliment:

1. Gustul sarat se deplaseaza spre interior si in jos, atragand actiunea alimentului catre centrul corpului. Gustul sarat umezeste, inmoaie si detoxifica, contracarand astfel intarirea muschilor si a glandelor. Regleaza echilibrul umezelii in corp, stimuleaza functia digestiva si imbunatateste concentrarea. Acest gust ajuta la eliminarea excesului de umezeala prin actiunea de intarire a rinichilor ca si la rehidratarea corpului. Gustul sarat in excess poate coagula sangele si stresa Inima.
2. Gustul acru stimuleaza contractia si absorbtia. Are un efect astringent. De aceea se foloseste in cazuri de pierdere de lichid cum ar fi transpiratie, diaree si hemoragii. Contracareaza efectele alimentelor grase, previne stagnarea si ajuta la absorbtia digestiva. Gustul acru stimuleaza in special secretia vezicii biliare si a pancreasului si in ciuda naturii acide a majoritatii alimentelor acre, efectul este de scadere a aciditatii intestinelor. Alimentele acre activeaza sangele dar in exces pot produce retentie prea mare de umezeala.
3. Gustul amar elimina si usuca deoarece se misca in jos prin corp. Imbunatateste apetitul, stimuleaza digestia si elimina umezeala si caldura. Este folosit pentru reducerea excesului. Gustul amar actioneaza in special asupra Inimii dar si asupra Plamanului. In excess, gustul amar poate duce la pierdere de qi si de umezeala.
4. Gustul dulce este de departe cel mai intalnit pentru ca toate alimentele il contin intr-o masura mai mare sau mai mica. Acest gust armonizeaza toate celelalte gusturi si reprezinta punctul central al dietei noastre, stimuland usor circulatia qi-ului si a sangelui. Gustul dulce se regaseste in majoritatea carnurilor, plantelor, nucilor, lactatelor si legumelor amidonoase si are efect de tonifiere si intarire. Alimentele dulci sunt folosite pentru tratarea deficientelor si a uscaciunii. In exces, acest gust duce la formarea flegmei si a caldurii. Zaharul rafinat slabeste sangele. Excesul de dulce trebuie evitat in conditii de umezeala accentuata.
5. Gustul picant disperseaza orice fel de stagnare si sustine circulatia qi-ului si a sangelui. Stimuleaza digestia si ajuta la dispersarea flegmei. Temperatura alimentele cu gust picant trebuie aleasa cu mare grija. Multe alimente “fierbinti” sunt atat de fierbinti incat ajung sa racoreasca corpul prin transpiratie. Alimentele picante “calde” isi mentin efectul un timp mai indelungat fiind indicate in conditii “reci”. Alimentele cu temperatura “racoroasa” pot fi folosite cand e prezenta caldura in exces.

Am vazut asadar ca fiecare gust corespunde unui anumit organ. Deasemenea se spune ca fiecare aliment isi directioneaza efectele catre un anume organ prin intermediul meridianelor energetice. Migdalele, de exemplu, “intra” pe meridianul Plamanului iar nucile pe cel al Rinichiului. Un aliment poate fie sa tonifice o substanta corporala sau functie (yin, yang, qi, sange) fie sa reduca influenta unei stari patologice (stagnarea qi-ului, staza sangelui, umezeala, cald sau rece). Migdalele, de exemplu, contracareaza flegma iar nucile tonifica yang-ul.
Atunci cand combinam traseul energetic cu actiunea terapeutica a alimentelor obtinem descrierea efectului sau terapeutic. Folosind exemplele de mai sus, putem spune deci ca migdalele indeparteaza flegma din Plaman iar nucile tonifica yang-ul Rinichiului. Stiind aceste lucruri putem sa includem in dieta noastra alimentele care ne sunt folositoare din punctul de vedere al nevoilor energetice personale.
Sa vedem acum cum putem sa tratam diferitele deficiente care pot aparea.

1. Persoanele cu deficit de yang – unei astfel de persoane ii lipseste scanteia catalitica ce aprinde arderea la nivel celular. Cand focul nostru e slabit, devenim reci iar procesele fizice incetinesc. Hipotiroidismul, de exemplu, apare ca urmare a deficientei de yang cand rata metabolismului scade iar pentru refacerea echilibrului se folosesc medicamente precum Tyroxina. In viata de zi cu zi, miscare este cea care genereaza yang, crescand viteza proceselor metabolice. De aceea in astfel de cazuri exercitiile fizice sunt binevenite. Acelasi principiu il putem aplica si in cazul alimentelor. Asa cum deficienta de yang este tratata cu “caldura” prin folosirea moxelor, tot asa putem folosi alimentele care au temperatura “calda” pentru intarirea yang-ului. Pentru a ajuta la patrunderea cat mai profunda a “caldurii” vom folosi metode de preparare a mancarii precum coacerea in cuptor, prajirea la gratar sau in tigaie. Sfaturile pentru o persoana cu deficienta de yang sunt asadar: sa se miste mai mult, sa consume mai putine alimente reci, sa evite expunerea la temperaturi scazute, sa consume mai multe alimente “calde” si cateva dintre mirodeniile “calde” cu gust picant. Castanele, pastravul la cuptor, mielul prajit sau ceaiul indian condimentat sunt recomandari tipice pentru aceste persoane iar mancarea poate fi condimentata cu ghimbir, scortisoara, cuisoare, nucsoara, busuioc, rozmarin si cimbru.
2. Persoanele cu deficit de yin – pentru aceste persoane odihna este cheia pentru refacere. In acest caz echilibrul poate fi restabilit prin practici care ne interiorizeaza, precum meditatia sau odihna de calitate. Sunt de dorit locurile linistite unde putem hrani aspectele subtile si reflective ale fiintei noastre. Toate acestea trebuie dublate insa si de o dieta corespunzatoare. Alimentele care intaresc yin-ul sunt de obicei racoroase. Ele calmeaza si umezesc. Foarte folositoare sunt deci gusturile dulce, sarat si acru in timp ce gusturile amar si picant sunt reduse la maxim. Printre alimentele ce tonifica yin-ul se numara multe fructe, seminte, alge de mare si produse lactate. O masa care sa hraneasca yin-ul poate fi formata dintr-o salata de fructe, oua prajite sau supa de peste. Algele de mare si varehul sunt suplimente folositoare pentru o astfel de dieta iar carnea de porc sau de iepure poate fi folosita cu succces. Asadar, persoanele cu deficienta yin sunt sfatuite sa reduca stimularea si sa se odihneasca mai mult, sa reduca alimentele stimulatoare si sa consume alimente care induc o stare de calm.
3. Persoanele cu deficit de qi – cauzele pierderii qi-ului sunt multiple. Unele tin de emotii, altele de mediul inconjurator iar altele de lipsa de oxigen datorata unei respiratii superficiale. Si alimentele au partea lor de vina: cele fara “viata”, mai ales cele supuse actiunii microundelor, nu contin ce trebuie pentru a sustine calitatea qi-ului din corpul nostru. La nivel fizic, deficienta de qi se traduce prin lipsa energiei care este oferita de arderea carbohidratilor. Principiul rezonantei se foloseste si in cazul anumitor alimente care au anumite forme sau culori, pentru intarirea qi-ului din anumite organe. Dovleceii, de exemplu, se folosesc pentru intarirea Splinei iar fasolea pentru intarirea Rinichiului. Supa de pui tonifica desemenea qi-ul. Ovazul, carnea de pui si curmalele sunt unele dintre cele mai bune alimente cunoscute care tonifica qi-ul mai ales cand sunt suplimentate cu ginseng sau de laptisor de matca. Aceasta suplimentare e recomandata doar pe termen scurt.
4. Persoanele cu deficit de sange – calitatea sangelui nostru reflecta substantele nutritive care circula in corpul nostru iar producerea acestuia depinde de cat de puternica e Splina noastra. Sangele este transportat catre Incalzitorul Superior unde este energizat de Inima dupa ce a fost influentat de Plaman. Deficitul de sange se trateaza cu usurinta prin dieta mai ales cand aceasta este sprijinita de exercitii care imbunatatesc functionarea Plamanului. O dieta bogata in legume e esentiala. Beneficiile ei pot fi crescute daca se adauga si seminte. Majoritatea carnurilor, fasolea si alimentele bogate in proteine pot intari deasemenea sangele. Sau mai pe scurt, daca aveti un deficit de sange, mancati mult si variat caci in cele din urma toate alimentele sunt transformate in sange sau qi. Sangele este slabit mai ales de zahar iar calitatea lui scade prin consumarea alimentelor foarte sarate, denaturate sau grase. Oua fierte cu spanac, supa de radacina de sfecla, ficat fiert sau ceai de urzica sunt retete simple pentru o dieta care sa hraneasca sangele.

Daca am vorbit de deficiente, sa spunem cate ceva si despre exces si despre ce produce acesta.

1. Stagnarea – are nevoie de miscare fie ca e de natura emotionala, fizica sau creativa. Cand ne referim la hrana, recomandarea e sa reducem situatiile care incurajeaza stagnarea cum ar fi mancatul excesiv, prea multe alimente complexe, sau prost combinate. Gustul picant se foloseste pentru a da “un impuls” miscarii.
2. Caldura sau raceala – sunt tratate de opusele lor. Raceala e combatuta cu alimente calde si viceversa. Cand e implicat un factor patogen iar starea e acuta se recurge la gustul picant pentru indepartarea din corp factorului invadator. De exemplu, gustul picant racoritor al florii de soc se foloseste pentru un factor patogen fierbinte in timp ce gustul picant cald al ghimbirului pentru unul rece.
3. Umezeala excesiva si flegma – umezeala excesiva rezulta din incercarea ratata de incalzire sau transformare a umezelii din corp. E aproape intotdeauna asociata cu o Splina slabita, deseori cu un Rinichi slabit si uneori cu un Plaman slabit. Umezeala excesiva se poate localiza intr-o anume parte a corpului sau poate afecta intreg corpul. Unii oameni sunt mai predispusi la umezeala excesiva decat altii. Aceasta tendinta spre umezeala poate fi agravata de locuitul in conditii de umiditate sau de un stil de viata sedentar. E nevoie de puterea transformatoare a yang-ului din corp pentru a opri acumularea de umezeala. Tendinta catre umezeala poate creste si ca urmare a unor obiceiuri alimentare ce inhiba functionarea Splinei sau care scad cantitatea de yang. Umezeala excesiva poate fi cauzata si de agentii patogeni din corp care nu au fost eliminati corespunzator sau de consumul de steroizi sau antibiotice.

Umezeala in exces se trateaza prin intarirea Splinei dar si prin tonificarea Rinichilor, Plamanului si a yang-ului corpului. Umezeala excesiva e deseori rezultatul supraalimentarii dar poate aparea si ca urmare a incarcarii sistemului digestiv cu mancaruri prost combinate. E indicat sa evitam prea multe alimente crude, reci sau dulci si consumul exagerat de lichide.
Unele alimente predispun la acumulare de umezeala excesiva. Printre acestea se numara lactatele (produsele din lapte de oaie sau capra produc mai putina umezeala), carnea de porc, alunele prajite, sucurile concentrate mai ales cele de rosii sau portocale, painea alba, drojdia de bere, berea, bananele, zaharul si indulcitorii si grasimile saturate. Alte alimente au exact efectul invers, de inlaturare a umezelii excesive. Multe dintre ele au gust amar sau sunt diuretice: orzul, telina, algele de mare, orezul si usturoiul.
Prezenta in exces a flegmei cere scaderea consumului de alimente care formeaza flegma si folosirea alimenteleor care o indeparteaza, cum ar fi usturoiul, ridichile sau orzul. In cazul retentiei de lichid in corp se folosesc alimente diuretice precum telina sau algele de mare.
Pentru indepartarea umezelii excesive devenita cronica e necesar mai mult timp si combinarea folosirii alimentelor care indeparteaza umezeala cu evitarea celor care duc la formarea umezelii. Cand corpul e slabit, ca in cazul sindromului oboselii cronice, de exemplu, tonifierea se poate dovedi mai importanta decat reducerea umezelii excesive deoarece pana cand umezeala nu poate fi transformata de Splina si de yang-ul corpului, ea va continua sa se acumuleze cu usurinta. Orzul si varza se folosesc pentru reducerea caldurii si umezelii din Ficat, ceaiul din radacina de papadie ajuta in mod deosebit la transformarea umezelii din Incalzitorul Inferior iar ceaiul de iasomie ajuta o Splina rece si umeda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu