TĂTĂNEASĂ
DESCRIERE
Planta este cunoscută în diferite zone ale ţării şi sub numele de barbă tare, boracoic, iarba lui Tatin, lutaniţă, tătană, tacin şi rădăcină neagră. Tătăneasa creşte de preferinţă, în apropierea râurilor, în zone umede şi se remarcă printr-o tulpină aspră, cu muchii şi frunze mari ce atârnă în părţi. Planta se culege de preferinţă în luna mai, când încep a se forma şi dezvolta florile. Rădăcinile se scot din pământ primăvare sau toamna târziu.
BOLI CARE SE TRATEAZĂ FOLOSIND ACEASTĂ PLANTĂ ULCER STOMACAL
CANCER LA STOMAC
INFLAMAŢII ARTICULARE
RĂNI GREU VINDECABILE
HIPERACIDITATEA STOMACULUI
ACNEE
CONTUZII
FRACTURI
DURERI REUMATICE
ARTRITĂ
IRIGAŢIE DEFECTUOASĂ
DISCOPATIE
VARICE
MOD DE FOLOSIRE
Ceai(macerat): într-o cană cu apă rece se pun 2 linguriţe vârfuite de rădăcină de tătăneasă tocată mărunt. Se lasă peste noapte la macerat. Dimineaţa se încălzeşte, se strecoară şi se bea pe tot parcursul zilei.
Tinctură: se pun rădăcinile de tătăneasă rase într-o sticlă . Se toarnă alcool rafinat de 38-40% până ce s-a acoperit nivelul plantelor şi se lasă în loc luminos timp de 2 săptămâni. Se foloseşte pentru frecţii sau comprese.
Comprese(cu făină de rădăcină): rădăcinile de tătăneasă uscate la 40-60o se macină fin şi se pune o linguriţă din această făină într-o cană cu apă fierbinte.Se adaugă câteva picături de ulei şi se amestecă cu o lingură de lemn. Amestecul se pune pe pânză curată şi se aplică comprese pe zonele dureroase ale articulaţiilor sau unde au fost fracturi de os.
Comprese( cu frunze proaspete): se spală bine un pumn de frunze de tătăneasă, se zdrobesc cu un făcăleţ pe o planşetă de bucătărie, apoi se pun pe locurile afectate ale articulaţiilor, zone afectate după fracturi.
Comprese(cu frunze opărite): o mână de frunze proaspete de tătăneasă se opăreşte cu jumătate de litru de apă clocotită, apoi se pun pe locuri afectate de dureri reumatice, artrite şi se leagă locul cu bucăţi de pânză.
Alifie de tătăneasă: se folosesc 5-6 rădăcini, se spală cu o perie, se toacă mărunt şi se pun în 200 g de untură de porc încinsă. Se lasă să se prăjească, amestecând cu o lingură de lemn, apoi vasul se acoperă şi se lasă până a doua zi. Se încălzeşte până amestecul devine fluid, se trece printr-o bucată de pânză curată, se stoarce bine şi alifia se păstrează în cutiuţe care se pot închide ermetic. Se foloseşte la tratarea ulcerului varicos, varicelor şi rănilor.
Vin de tătăneasă: într-un litru de vin alb, se pun 4-6 rădăcini de tătăneasă bine spălate şi tocate mărunt. Se lasă 5-6 săptămâni şi se bea câte o jumătate de păhărel de 2-3 ori pe zi pentru bolnavii de plămâni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu