candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

marți, 26 ianuarie 2010

Ceasul interior,orele de varf ale functionarii organelor

Trãim cu totii într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetã: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiratia, bãtãile inimii... Viata e formatã dintr-o întreagã gamã de cicluri care creeazã o adevarata simfonie. Adãugãm în fiecare zi cîte o cãrãmidã la zidul vietii noastre. Dacã reusim sã mentinem un ritm corect în interiorul, dar si în afara noastrã, “concertul” pe care-l sustinem aici, pe Pãmînt, va fi unul lung si melodios. Ca sã reusim asta, trebuie sã stim cum.
Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai putin. Johanna Paungger si Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener kraft”, fac o descriere amãnuntitã a ritmului functiilor organelor noastre interne.
Autorii afirmã cã fiecare dintre organele corpului are o activitate maxima timp de 2 ore pe zi, dupã cum urmeazã:
vezica biliarã (23:00-1:00)
ficatul (1:00-3:00)
plãmînii (3:00-5:00)
intestinul gros (5:00-7:00)
stomacul (7:00-9:00)
splina si pancreasul (9:00-11:00)
inima (11:00-13:00)
intestinul subtire (13:00-15:00)
vezica urinarã (15:00-17:00)
rinichii (17:00-19:00)
circulatia sangvinã (19:00-21:00), iar o acumulare generalã de energie se face între orele 21:00 si 23:00.
Haideti sã încercãm sã analizãm, din acest punct de vedere al autorilor, o zi din viata noastrã!
Stomacul, splina, pancreasul
E f.important cum ne trezim dimineata. Dacã am încerca sã observãm cum se trezesc animalele dimineata, am constata cã ele mai întîi se întind, începînd fãrã grabã noua zi. Sã luãm exemplu de la animale si sã încercãm sã ne trezim dimineata linistiti, acordîndu-ne cîteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnicã. Multi se trezesc dimineata cu “sufletul la gurã”, cu teama cã nu au timp de a rezolva ceea ce si-au propus. Ar fi bine sã ne trezim putin mai devreme decît o facem de obicei pt a simti linistea dinaintea zilei care abia începe..
Între orele 7:00 si 9:00, functiile stomacului sînt la valoare max, deci trebuie sã luãm micul dejun farã grabã. Ar trebui sã tinem cont si de calitatea si cantitatea alimentelor pe care le consumãm la aceastã masã.
În intervalul orar 9:00-11:00 lucreazã intens splina si pancreasul, sto­macul odihnindu-se. În acest interval e recomandat sã nu consumãm alimente greu digerabile. Pancreasul e cel care controleazã nivelul glicemiei. E de preferat sã nu consumãm prea multe dulciuri pt a nu forta functia pancreasului.. Splina, “cimitirul trombocitelor”, dacã nu functioneazã corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sînge.
Inima, intestinul subtire
Între orele 11:00 si 13:00, activitatea inimii e la capacitate max. În aceastã perioadã nu se recomandã mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesarã activitãtii intense a inimii.
Intestinul subtire are o activitate intensã între orele 13:00 si 15:00. Autorii afirmã cã nu de multe ori s-a observat cã un angajat cu norma redusã de muncã realizeazã la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma întreagã. De ce? Din cauza randamentului scãzut al organismului dupã orele 13, mai ales dupã un prînz copios. Activitatea intestinului subtire, cu rol imp. în procesul de digestie, e ghidatã de sistemul nervos vegetativ, aceasta putând fi blocatã sau dereglatã de stres sau nervozitate.
Din acest motiv se recomandã ca masa de prînz sã fie luatã în liniste.
Între orele 15:00 si 17:00 e perioada în care functioneazã la maximum vezica urinarã. Vezica urinarã are un rol imp în dezintoxicarea organismului, alãturi de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacã sînt bãute pînã la ora 19:00, deoarece între orele 17:00 si 19:00 rinichii functioneazã intens. Dacã în acest interval orar, puteti beneficia, alãturi de un ceai diuretic, si de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientã a corpului.
Dupã ora 19:00 e bine sã nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte.
Circulatia sangvinã are o activitate intensã între orele 19:00 si 21:00. Autorii spun cã dacã multi pãrinti au zilnic o problemã cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, dupã aceastã orã, trimisul la culcare devine deseori “o bãtãlie crâncenã”, care de obicei e cîâtigatã de cãtre copii.. Acest lucru nu se întîmplã fãrã motiv: între orele 19:00 si 21:00 circulatia sangvinã functioneazã cel mai bine. În aceastã perioadã, corpul si spiritul se gîndesc la cu totul altceva decît la dormit.
De la ora 21:00 pînã la ora 23:00 se realizeazã o acumulare intensã de energie în corp. Aceste 2 ore ale recuperãrii energiei se numesc la chinezi, dupã un meridian al corpului, “triplul încãlzitor”.. Cei care sînt în aceastã perioadã sensibili la frig, cei care nu pot dormi decît într-o camerã încãlzitã nu ar trebui sã ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emotional si necesitã atentie. Pt multi dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai usor vizibil la tineri, care în aceastã perioadã se gîndesc sã meargã la distractii si nu la somn. Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rîndul, cã seara trebuie sã ne culcãm devreme, corpul refãcîndu-se prin somn pînã la miezul noptii. Poate cã aceste vorbe sînt de fapt interpretarea gresitã a ideii cã noi acumulãm intens energie între cele 2 ore.
Vezica biliarã si ficatul
Între orele 23:00 si 1:00 se realizeazã intens functiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secretiile ei la digestie, e un organ care, prin disfunctia lui, dã mari probleme întregului organism. Cei care se trezesc des noaptea în aceastã perioadã trebuie sã-si punã cumva problema unei functionãri gresite a bilei sau a ficatului.. Stresul si mîncarea consistentã cu prãjeli si grãsimi seara împiedicã o functionare corectã a bilei. Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sînt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, bãut cu înghitituri mici, mai ales cel de pelin, bãut cu 20 de minute înainte de masã, ajutã la activarea functiei bilei. Sucul de ridichi ajutã de asemenea. E de mare importantã descongestionarea intestinului gros care, dacã nu se realizeazã în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme. În acest interval orar ar trebui evitate, pe cît posibil, bãuturile si alimentele reci. Dacã sînt probleme în functionarea bilei sau a ficatului, munca desfãsuratã în perioada noptii e foarte nocivã, deoarece nu se pot reface cele 2 organe. Mai avem încã 6 ore din noapte pt a încheia ciclul de functionare al organelor interne pe parcursul unei zile.
Astfel, între orele 1:00 si 3:00 functioneazã intens ficatul. Acesta, dacã are o structurã deterioratã, se poate reface în anumite conditii, importantã fiind odihna prin somn alãturi de o bunã încãlzire a corpului. Functia ficatului suferã din cauza toxicitãtii mãrite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cît si a stresului. De retinut e cã alcoolul si nicotina au un efect mult mai dãunãtor între orele 1:00 si 5:00 dimineata.
Între orele 3:00 si 5:00 dimineata e rîndul plãmînilor sã functioneze intens. Multi fumãtori au un acces de tuse dimineata pt cã plãmînii au lucrat toatã noaptea si acum dau afarã substantele care nu trebuie sã fie în interiorul lor.
Între orele 5:00 si 7:00 dimineata, intestinul gros are o functie maximã. Hrana stã în intestinul subtire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subtire indicã probleme de digestie în intestinul subtire, iar constipatiile pun în evidentã o crestere a toxicitãtii organismului.
Alungati bãtrînetea!Este un fapt dovedit ca organismul nostru îsi deruleaza functia biologica potrivit unei ritmicitati zilnice, saptamânale, lunare, sezoniere, anuale si chiar multianuale. Aparitia si evolutia bolilor si, implicit, combaterea lor sunt legate si de asemenea însusire.
De exemplu, în intervalul de timp care înglobeaza 1-2 luni înainte si dupa momentul împlinirii a jumatate de an de de la data nasterii noastre, vom avea grija sa fortificam organismul printr-un regim alimentar adecvat, bogat în special în vitamine si minerale, cât si prin cure cu ceaiuri medicinale, ape minerale, ape argiloase etc., pentru ca în acest interval suntem în perioada minimului energetic al bioritmului circanual si, ca atare, mai expusi bolilor.
Imbolnavirile sunt, totodata, mai frecvante în intervalele de timp când soarele are activitate maxima, în perioadele cu explozii solare, cu furtuni magnetice, precum si când luna se afla în faza de luna noua sau luna plina.
Explicatia poate fi gasita în dezechilibrele pe care le induc asemenea fenomene în organismul nostru, dependent, dupa cum se stie si de energia cosmica, de periodicitatea rotirii astrelor, cât si de câmpul gravitational. In consecinta, vom lua masuri de protectie a sanatatii în perioadele respective:expunerea la soare, micsorarea duratei activitatii în aer liber, terpapie profilatica pentru unele boli, în special ale inimii, ficatului si sistemului nervos.
S-a constatat, de asemenea, ca si anotimpurile determina în organismul nostru anumite tulburari. Bunaoara, statisticile atesta ca:
primavara sunt mai frecvente asteniile si afectiunile hepatobiliare;
vara, bolile cardiovasculare, neuropsihice si enteritele;
toamna ,afectiunile stomacului, plamânilor, colitele si diabetul,
iarna- cele renale,urinare, genitale si reumatismale.
Este vorba, îndeosebi, de influenta energiei cosmice si telurice asupra vietii noastre, dar si a factorilor meteorologici(vânt, caldura, umiditate, frig), care nu totdeauna sunt benefici. Tinând seama de toate aceste considerente, vom avea grija sa aplicam tratamente preventive.
Cât priveste bioritmul activitatii noastre în 24 de ore(bioritmul circadian), s-a evidentiat ca accesele de tuse apar, de obicei, în zori, spasmele gastrice mai ales dimineata la primele ore, accidentele coronariene catre prânz, crizele de rinichi dupa-amiaza, iar cele hepatobiliare imediat dupa miezul noptii.
Cercetând activitatile fiziologice ale omului corespunzatoare celor 12 meridiane prin care circula energia în cele 24 de ore ale ciclului zi-noapte, vechii chinezi au ajuns la concluzia ca exista un maxim energetic de circa 2 ore în fiecare meridian, astfel:
Ceasul biologic chinezesc
1-3 FICAT 13-15 INTESTIN SUBTIRE
3-5 PLAMANI 15-17 VEZICA URINARA
5-7 INTESTIN GROS 17-19 RINICHI
7-9 STOMAC 19-21 VASE-SEX
9-11 SPLINA,PANCREAS 21-23 TREI FOCARE
11-13 INIMA 23-1 VEZICULA BILIARA
Potrivit acestuin orologiu simbolic, organelle noastre sunt suprasolicitate în perioadele de maxim energetic.Rezulta ca putem preveni crizele administrând remedii adecvate cu 1-2 ore înaintea manifestarii lor sau ca tratamentul este mai eficient când este aplicat cu 1-2 ore înaintea acestor intervale de timp, decât dupa regula devenita standard ,,De trei ori pe zi,,.
Orarul administrarilor remediilor
In legatura strânsa cu bioritmul este si modul de administrare a remediilor în cursul unei zile. Explicatia principala o gasim în faptul ca efectul benefic al acestora depinde într-o masura însemnata de concordanta momentului administrarii lor cu perioadele favorabile ale proceselor fiziologice ciclice care au loc zilnic în organismul nostru (digestie, asimilatie si dezasimilatie, somn etc.). De exemplu:
Dimineata, pe nemâncate, vom lua, de regula, purgativele, colereticele, în general medicamentele cu efect îndelungat (8-12 ore), precum si pe cele care, daca ar fi luate în timpul mesei, ar putea fi afectate secretiile necesare digestiei.
Dimineata, imediat dupa micul dejun, ne vom administra diureticele, stimulentele sistemului nervos, tonicardiacele, antisepticele, în general remediile care nu sunt afectate de fermetii digestive sau care actioneaza mai bine împreuna cu acestia.
Inaintea meselor principale, cu 20-30 de minute, se folosesc antivomitivele, antispasticele, stimulentele sau moderatoarele secretiilor digestive, vasodilatatoarele, tonicardiacele, antiinflamatoarele, hipotensoarele, în general remediile care pregatesc organismul pentru efortul de digerare a alimentelor, cât si pe cele care se asimileaza mai bine în aceasta perioada. In principiu, înaintea melor principale se iau majoritatea medicamentelor, deoarece absorbtia si efectul lor este maxim, organismul fiind pregatit în mod reflex pentru actul digestiei..
La mesele principale se administreaza vitaminizantele, mineralizantele, antibactericidele, enzimele, remediile acide, în general, cele care actioneaza împreuna cu factorii nutritive sau care ar irita mucoasa tubului digestive daca ar fi luate în afara meselor
Dupa mesele principale, la 30-60 de minute, se folosesc alcalizantele, vasodilatatoarele periferice, stimulentele metabolismului, în general, remediile care protejeaza mucoasa tubului digestive împotriva agresiunilor legate de asimilarea factorilor nutritive, cât si cele care ajuta la metabolizarea acestora.
Intre mesele principale se administreaza remediile pentru tratarea colitelor, enteritelor, esofagitelor, pe de o parte, cât si a obezitatii, hipercolesterolemiei, diabetului zaharat etc pe de alta parte. In general, în aceasta perioada se folosesc remediile pentru tratarea afectiunilor tubului digestiv.
Seara, la culcare, se iau calmantele, sedativele, antispasticele, laxativele, antireumaticele, în principal remediile care asigura odihna netulburata a organismului.
Cu aceastã ocazie, prin scurta cãlãtorie în intervalele orare ale unei zile am încercat sã vã prezint, cu ajutorul celor 2 autori, cîteva aspecte ale ceasului nostru interior. Cunoasterea acestor ritmuri ne face sã avem încredere în instinctele noastre, actionînd corect pentru a ajuta functiile organismului. E f. important sã nu simtim cã îmbãtrînim o datã cu vîrsta, cãci starea bunã a intelectului, puterea de a munci, de a iubi scad considerabil îmbãtrînirea.
Sã ne ascultãm ceasul interior si sã încercãm sã ne adaptãm ritmului sãu, strivind prejudecãtile. Existã personalitãti care au trãit, creând la vîrsta de 80 de ani%

3 comentarii:

  1. Nu am inteles: cand este bine sa mancam?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa parerea mea si a experientei personale,trebuie mancat cand ti-e foame.A cazut mitul cu mancarea la ore fixe.Organismul cere atunci cand are nevoie.E adevarat ca organele au perioada de varf in activitatea lor si isi fac siesta in ore diferite de aceea nu e bine de ingreunat seara stomacul cu mancare,pentru a avea si un somn linistit si lasate organele sa lucreze linistit noaptea......

    RăspundețiȘtergere