Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

luni, 5 iulie 2010

Despre saliva......

Cate informatii despre tine pot fi gasite in... saliva?
Saliva este esentiala pentru sanatatea orala si poate oferi indicii despre starea generala de sanatate. Aceasta nu este insa buna pentru a fi aplicata pe o rana, asa cum multe persoane cred, deoarece contine peste 600 de bacterii diferite, care pot determina aparitia unor infectii pe rana respectiva.
Saliva contine mai mult apa, dar si electroliti, bacterii, virusi, ciuperci, secretii din nas si plamani, proteine si altele.
Ce este interesant este ca saliva este foarte diferita de la om la om, dupa cum arata un studiu realizat cu probe de la mai multi voluntari, aflati in 12 locuri diferite de pe glob, citat de health.msn.com.
Ce indica saliva
Cu ajutorul unor mostre de saliva, detectivii pot obtine ADN-ul unei persoane. Nu chiar saliva contine acest ADN, ci celulele de pe interiorul obrazului care se gasesc in saliva.
- Aceasta poate indica daca ai consumat droguri cum ar fi cocaina, marijuana, barbiturice.
- Mostre de saliva analizate de catre specialisti pot arata si ce concentratie din anumite substante medicamentoase se gaseste in organsim.
- Saliva poate arata si daca suferi sau nu de anumite boli, cum ar fi SIDA, sau poate ajuta la monitorizarea diabetului.
Cata saliva producem
Cercetatorii estimeaza ca, in medie, o persoana produce aproximativ o jumatate de litru de saliva pe zi. Cantitatea depinde insa de mai multi factori, cum ar fi:
- Genele;
- Durata zilei (productia de saliva scade drastic pe timpul noptii);
- Cata apa bei;
- Daca mesteci guma sau consumi bomboane (ambele cresc cantitatea);
- Daca mirosi ceva ispititor (de aici si expresia "iti lasa gura apa":);
- Ce si cate medicamente iei (peste 400 tipuri de medicamente cauzeaza scaderea productiei de saliva);
- Varsta (cantitatea scade odata cu varsta);
- Daca ai o boala care afecteaza productia de saliva sau ai facut terapie pe baza de radiatii.
- Declanseaza procesul de descompunere a alimentelor pentru a le simti gustul si pentru a fi digerate mai usor de stomac;
- Curata celulele moarte de pe interiorul obrajilor;
- Leaga alimentele mestecate pentru a forma un mic bulgare care sa fie inghitit;
- Curata mancarea si bacteriile de pe dinti
- Distruge anumite ciuperci sau previne aparitia acestora;
- Neutralizeaza acidul din alimente si bauturi;
- Ajuta la regenerarea smaltului dintilor
n plus, saliva contine o serie de substante care actioneaza ca sisteme tampon. Aceste sisteme neutralizeaza aciditatea produsa de bacterii, reducand nivelul aciditatii de la nivelul intregii cavitati bucale si in special de la nivelul suprafetelor dentare.
Un alt rol major pe care il joace saliva este acela de a indeparta resturile alimentare. Fluxul secretiei salivare, care variaza de la o persoana la alta, influenteaza timpul cat alimentele si acizii stau in contact cu suprafetele dentare. Aceasta, in schimb, va influenta procesele de mineralizare si demineralizare.
Unii oameni sufera de un flux salivar mai scazut decat in mod normal - xerostomia - ca rezultat al unui afectiuni, al unei terapii medicamentoase sau al unei radioterapii. Acestea adese cresc nivelul cariilor. Fluxul salivar este crescut de masticatie; alimentele difera intre ele in ceea ce priveste capacitatea de a stimula fluxul salivar.
Toata lumea "sufera" de uscaciunea cavitatii bucale in timpul somnului. In acest timp rata de curatire ("clearance") a cavitatii bucale este foarte scazuta. De aceea este foarte importanta spalarea dintilor inainte de culcare si evitarea ingestiei alimentare dupa aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu