Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

duminică, 20 noiembrie 2011

Raceli de toamna,laringita

LARINGITA ...Formula as.

Si laringita (inflamatia laringelui) este o boala pe care schimbarile de temperatura o accentueaza. Cel mai bun mod de a va recapata vocea este sa incetati a mai vorbi, pentru a lasa sa se odihneasca coardele vocale. Si sa nu vorbiti nici macar in soapta (este surprinzator, dar un susotit oboseste coardele vocale la fel de mult ca un strigat). Si in timpul acestei pauze vocale, sa incercati unul dintre remediile de mai jos (sau mai multe!).
Nu va dregeti glasul
* Rezistati nevoii de a tusi sau de a va drege glasul, pentru a nu va deteriora coardele vocale. O puteti face sorbind cantitati mici de apa sau inghitindu-va saliva;
"Capitonati-va" gatul
* Beti cel putin intre sase si opt pahare de apa calduta (niciodata clocotita) pe zi. Lichidele hidrateaza laringele, ceea ce este esential pentru tratarea laringitei.
* Si alte lichide caldute spre calde, precum supa de pui, pot contribui la combaterea afectiunii.
* Fitoterapeutii recomanda infuziile de unguras (Manubium vulgare) si de lumanarica (Verbascum thapsus). Ungurasul este utilizat la fabricarea pastilelor de tuse, iar lumanarica contine un mucilagiu gelatinos, care calmeaza tesuturile iritate. Pentru prepararea ambelor infuzii se oparesc cu o ceasca de apa clocotita 1-2 lingurite de planta uscata, se lasa 10 minute sa se infuzeze, se strecoara ceaiul si se beau 1-3 cesti pe zi.
* Incercati acest leac babesc: beti doua lingurite de zeama de ceapa si mancati apoi o lingurita de miere, ca sa treaca gustul. Repetati din trei in trei ore. Daca nu aveti storcator de fructe, zdrobiti o jumatate de ceapa intre doua farfurii si scurgeti zeama intr-un pahar.
* Amestecati o lingura de miere cu una de zeama de lamaie si cu un varf de cutit de piper de Cayenne si beti bautura de leac cu inghitituri mici. Repetati de cate ori este necesar.
Incalziti-va laringele
* Inhalati vreme de 5 minute, de 2-4 ori pe zi, aburii unui bol cu apa clocotita. Acoperiti-va capul cu un prosop, formand un fel de cort deasupra bolului, si respirati adanc. Vaporii umezesc gatul si grabesc vindecarea. Asezati bolul pe o suprafata stabila si nu va apropiati prea mult de apa, pentru a evita eventuale arsuri.
* Pentru o inhalatie mai eficienta, adaugati in apa fierbinte 4-6 picaturi de uleiuri esentiale antiseptice si antiinflamatorii - lavanda, lemn de santal, musetel...
* Preparati o compresa calda cu o infuzie de lumanarica, de salvie, de cimbru sau de isop. Aplicati compresa pe gat si puneti apoi in jurul gatului un prosop uscat facut sul, pentru a mentine caldura.
Mai bine sa preveniti decat sa vindecati
* Respirati pe nas. Caile nazale sunt umidificatori naturali, in vreme ce respiratia pe gura expune laringele la aerul uscat si rece.
* Puneti in camera de dormit un umidificator sau un bol cu apa pe calorifer. Laringele e "captusit" cu o mucoasa care trebuie sa ramana umeda, pentru a respinge iritantii.
* Cand calatoriti cu avionul, mestecati guma sau sugeti pastile. Aerul presurizat este extrem de uscat, ceea ce favorizeaza iritarea laringelui. Tinand gura inchisa si salivand, puteti mentine umiditatea laringelui.
* Un alt sfat pentru calatoria cu avionul: aplicati regulat pe nas si pe gura o batista umeda, pentru a umezi aerul pe care-l respirati.
* Verificati impreuna cu medicul dvs. de familie daca raguseala nu se datoreaza, cumva, unui tratament in desfasurare. Anumite medicamente pentru combaterea hipertensiunii, a tulburarilor tiroidiene sau a manifestarilor alergice (antihistaminice) pot sa usuce gatul.
* Opriti fumatul. Este unul din factorii principali "vinovati" de uscarea gatului. Evitati, de asemenea, incaperile "afumate".
CE TREBUIE SA STITI?
Va doare in gat, nu mai puteti vorbi, aveti vocea ragusita, prea pitigaiata sau prea joasa? Suferiti de o laringita, adica de o inflamatie a laringelui, partea traheei care adaposteste coardele vocale. In mod normal, atunci cand vorbiti, coardele vocale se deschid si se inchid. Dar cand se inflameaza, ele vibreaza altfel si produc o voce ragusita. Laringitele pot fi urmarea unui surmenaj vocal, mai ales la cantareti si profesori, a unei infectii (angina, raceala, sinuzita, bronsita), a expunerii la iritanti (praf, fum, tutun) sau a unor arsuri gastrice.
CAND MERGETI LA DOCTOR?
In general, acest tip de laringite nu prezinta nici o gravitate si vocea se recupereaza in cateva zile. Consultati medicul daca sunteti ragusiti de peste 4-5 zile pentru a determina originea acestei raguseli persistente. Si consultati, de asemenea, medicul, daca scuipati sange sau daca respiratia dvs. este suieratoare.

Este posibil ca partea superioara a laringelui sa fie foarte inflamata si sa blocheze partial caile respiratorii, ceea ce, evident, poate fi extrem de periculos.
Atentie
La copiii sub 5 ani, laringitele, foarte frecvente, pot fi cu mult mai grave decat la persoanele adulte, deoarece pot provoca o jena respiratorie importanta. Consultati de urgenta un medic, daca copilul dvs. respira zgomotos, daca inspira greu, daca are vocea aspra si/sau ragusita.
Leacuri populare
Gargara cu apa de ceapa
Taiati o ceapa mare in ineluse subtiri si puneti-le intr-o farfurie adanca. Turnati deasupra un pahar cu apa calduta. Acoperiti farfuria cu un capac doua-trei ore. Strecurati. O parte din lichid se bea, cu cealalta se face gargara. Reteta e foarte des folosita de catre cantaretii de opera, la vreme de iarna.
Ceai de podbal
O lingurita cu varf de flori si frunze de podbal se oparesc cu o cana de apa, se lasa la infuzat 2 minute, se strecoara, se amesteca cu putina miere si se bea cat se poate de cald, de mai multe ori pe zi.
Macerat de casul-popii
Se pun la macerat, vreme de 12 ore, cate o lingurita de casul-popii, la o cana de apa rece. La final, lichidul se incalzeste usor. Se strecoara si se beau trei cani pe zi. Cel mai bine e sa puneti ratia zilnica intr-un termos.
Compresa: cald si rece
Un prosop se inmoaie in apa rece, apoi se stoarce si se aplica pe gat. Deasupra se pune o folie de plastic, si peste ea un alt prosop inmuiat in apa fierbinte si usor stors. Peste toate se pune un fular. Se tine pana ce compresa fierbinte se raceste.
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu