Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

joi, 7 aprilie 2011

Culoarea unghiilor ne poate vorbi de sanatate

Ai observat că unghiile tale au o tentă albăstrie, verde sau galbenă? Aceste culori pot să ascundă o problemă medicală! Află de la medicul dermatolog Andra Cristea ce semnificaţie se poate ascunde în spatele unor simple culori!

1. Unghiile cu tentă albă

Decolorarea în totalitate a unghiilor poate avea drept cauză un nivel scăzut de albumine (apare în boli de rinichi sau de ficat) sau poate fi un efect advers al sulfonamidelor, o familie de antibiotice. Decolorarea parţială, sub formă de benzi albe transversale paralele cu lăţimea unghiei, apare după cure de citostatice, în ciroză, în intoxicarea cu metale grele sau post traumatic. Câteva pete albe apărute doar pe una sau două unghii sunt rezultatul ticurilor care implică roaderea sau traumatizarea unghiilor şi au nevoie de aproximativ 8 săptămâni pentru a dispărea, timpul necesar pentru creşterea unghiei în totalitate. Petele albe pe majoritatea sau chiar pe toate unghiile, persistente luni sau ani de zile pot avea multiple cauze, cea mai frecventă fiind deficienţa de zinc.  

2. Unghiile cu pete negre

Apariţia unei pete negre sub unghie poate avea mai multe semnificaţii:
  • Post-traumatic: o traumă la rădăcină unghiei poate determină o hemoragie care iniţial are culoarea prunei, însă devine maro sau chiar neagră după 1-2 zile
  • Nev subunghial: o pată negricioasă sub unghie existentă de mult timp şi care nu-şi modifică aspectul este cel mai probabil un nev (o aluniţă) inofensiv
  • Melanom malign: deşi rar, e o posibilitate care trebuie luată în calcul. Mai ales dacă petele închise la culoare au forma unor benzi paralele cu lungimea unghiei, sunt nou apărute, sunt prezente la o singură unghie şi se extind şi pe cuticulă
  • Post- medicamentos: benzile întunecate, paralele cu lăţimea unghiei pot fi rezultatul curelor repetate de citostatice.

3. Unghiile cu pete roşii

Mici pete roşiatice subunghiale reprezintă hemoragii ale vaselor mici (capilare). Dacă apar spre marginea liberă a unghiei sugerează o cauza post-traumatică, psoriazis sau dermatită atopică. Când sunt situate lângă rădăcina unghiei indică o anemie severă sau boli de inimă.

4. Unghii cu tentă albăstruie-violacee

Decolorarea unghiilor cu dobândirea unei nuanţe violacee apare în cursul tratamentelor cu anumite medicamente care pot cauza şi închiderea la culoare a pielii: hidroxiclorochina (Plaquenil folosit în lupus eritematos), minociclina (un antibiotic folosit ocazional în acnee), medicamente pe bază de aur sau argint. Unghiile închise la culoare mai apar şi în deficienţa de vitamină B12.

5. Unghiile verzi

Sindromul unghiilor verzi descrie infecţia unghiilor cu o bacterie numită Pseudomonas aeruginosa. Apare la persoanele care sunt nevoite să stea foarte mult cu mâinile în apă (prin natura jobului) şi au zone în care unghiile sunt dezlipite de deget. Dacă sunt infectate, aceste unghii devin verzui la culoare.

6. Unghii galbene

Sindromul unghiilor galbene înseamnă că toate cele 20 de unghii cresc cu greutate, sunt îngroşate, iar de multe ori sunt deformate. Din păcate, unghiile sunt cea mai mică problemă în cadrul acestui sindrom, care mai cuprinde probleme pulmonare şi umflături masive la nivelul picioarelor. Culoarea galbenă prezentă la nivelul uneia sau a două unghii în cazul unui fumător este cel mai probabil cauzată de pătarea cu nicotină, în special dacă este vorba despre degetele cu care ţine ţigara.
Cristea Andra Cristina, medic dermatolog

4 comentarii:

  1. Eu am pere negre aproape pe tote unghiile de la maini si sunt sub forma unor linii. Ce tratamnet pot sa aplic . Multumesc anticipat .

    RăspundețiȘtergere
  2. petele negre pot spune ca e un dezechilibru in sistemul endocrin sau deficienta de vitamina B.Poate fi consumul de medicamente sau antibiotice...

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua de anul trecut 2013 luna octombrie la degetul mare a aparul o pata mare de culoare neagra in ultimele 3 luni a anului 2014 tot pe aceas unghie pe margine mai da sa apara inca o pata ,nu doare dar nici unghi nu mai creste ca celelalte creste mai incet .intrebarea este ce ar putea fii?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru anonimul cre a intrebat de pata de pe unghii,in primul rand e civilizat sa spui cine esti.In alta ordine de idei,ori este o ciuperca ori carenta vitaminica.

    RăspundețiȘtergere