De ani de zile, nutritionistii avertizeaza ca orice carne fripta la gratar produce substante cancerigene,  atat prin arderea grasimilor care se scurg din carne si care imbiba  friptura, cat si prin arderea carbunelui. De cand clima a luat-o razna  si vara este doar o succesiune de furtuni si canicule, friptura la  gratar, in aer liber, pare a fi singura scapare pe care o gasesc  orasenii pentru weekend. 
Insa  clasica friptura la gratar devine cu atat mai periculoasa pentru  sanatate pe o astfel de vreme, cand organismul este slabit de efortul  adaptarii la temperaturile capricioase. Nutritionistii americani au  descoperit opt reguli care reduc sau elimina de-a dreptul riscul  imbolnavirii de cancer dintr-o "banala" friptura la gratar. 
1. Lasati carnea peste noapte in sos marinat,  obtinut din zeama de lamaie, putin ulei de masline si usturoi. Acest  sos impiedica in proportie de 90% sa se formeze substantele cancerigne,  iar carnea fripta are un gust mult mai bun. 
2. Bucatile mai mici de carne se frig mai repede si nu mai au timp sa elibereze substantele toxice, asa ca se recomanda frigaruile, care alterneaza bucatelele de carne cu felii de rosii, ceapa, ardei, usturoi. 
3. Cu cat carnea sta mai putin deasupra gratarului, cu atat se impiedica eliberarea substantelor chimice toxice. Daca se baga carnea intai la cuptor si se lasa pana dispare sangele, apoi se pune pe gratar, nu se mai formeaza substantele cancerigene. 
4. Puneti o folie de aluminiu alimentar pe gratar.  Grasimea nu mai are contact direct cu flacara, nu se mai formeaza  substantele toxice si gratarul se curata foarte usor, fara sa ramana pe  grile bucatele de carne de la fripturile anterioare, care si ele sunt  daunatoare. 
5. Folositi gratare bombate, compacte, cu scurgerea grasimilor in santulete in care se pune apa.  
6. Carnea se frige fara risc de imbolnavire daca sursa de caldura vine din lateral,  cum se pregateste saorma. Sau, dupa model autohton, din vremuri  stravechi: intre sursa de foc si carnea de pe rotisor se pune un  recipient cu apa in care se scurge grasimea. 
7. Carnea de pui se frige cu pielita, apoi aceasta se scoate.  Carnea de porc trebuie curatata de grasime; nu se va usca daca este  lasata cat trebuie. Pestele, daca este lasat de cu seara in sos marinat,  nu mai trebuie tinut decat foarte putin deasupra gratarului. 
8. Legumele la gratar nu formeaza substante cancerigene.  Se poate face un pat de legume si chiar fructe (pere, de exemplu) pe  gratar, peste care se pune carnea marinata sau precoapta.  
Daca  in timpul mesei se bea si ceai rece, aromat - un antioxidant care  neutralizeaza substantele cancerigene - riscul unei mese total  nesanatoase este eliminat.
Colesterolul, o problemă ?
Mijloacele media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol.
Oameni  de o splendidă sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o voce  tremurândă programare pentru "colesterol". Buletinul de analize le  adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării. "Am două sute. E  grav, dom' doctor ?"
Răspundem: nu, nu este grav.
Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge.
Dacă  este aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a laboratoarelor  tipăresc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt  trecute ca anormal de mari ?
Ei bine, aici este o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă.
Pacienţii sunt rugaţi să nu mai spună nimănui că au aflat de la mine cele ce urmează.
Dacă totuşi vor spune, atunci să nu scrie, iar dacă vor scrie, să nu semneze.
Dacă,  totuşi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de pe acum că nu  ştiu nimic şi că sunt cu totul străin de cele scrise mai jos.
Secretul  este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o  curbă paralelă şi cu puţin ulterioară descoperirii unor medicamente care  au proprietatea de a scădea colesterolul.
Astfel, în anii '80, singurul medicament cu această proprietate principală era acidul nicotinic.
Acesta  era foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse importante, care  îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de a trezi  interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide orice  carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea  normală a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa cum am spus.  Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu tratament  medicamentos.
Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe  şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru această  clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie  reală era mic, specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli, din  care a reieşit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260  şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament  medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea  numai de câştigat. Cum, cel puţin oficial, valorile normale din  fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în  baza unor studii, au  început a se întruni "vârfurile cercetării medicale", mai întâi în  congrese o dată la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese  anuale prin locaţii mult mai exotice.
La  astfel de "întruniri ştiinţifice mondiale", de regulă însoţite de un  bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori la safari)  există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte lucrări  "ştiinţifice", în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie  posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai mici  decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori  care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică  serioase probleme de sănătate publică etc.
Să  mai observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil şi  pentru valoarea normală a tensiunii arteriale şi (în măsură ceva mai  mică ) pentru glicemie.
Extrapolând,  putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea un medicament  care să modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte dintre cititorii  acestei pagini vor afla că suferă de o grupă sangvină de-a dreptul  toxică.
Tratamentul hipercolesterolemiei
Dacă  valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici un  tratament, aşa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de  hipercolesterolemie în această situaţie.
Dacă  valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %, este recomandabilă  ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreună cu  repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL  versus LDL, dacă nu a fost făcut)
Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri la 4 pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol).
Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri la 4 pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol).
Se recomandă un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână ) şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului.
Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această privinţă.
Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât şi fracţiile lui.
Dacă valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.
De  regulă cu Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa  principală, sau o altă schemă în funcţie de datele culese la consultul  medical.
Reevaluare după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente.
Tipuri de întrebări frecvente:
Am  colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare în chenar  negru şi în dreptul ei scrie: "above normal range". Şefa laboratorului,  când mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să stau jos. Vecinii  şi cei din familie sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar  medicul cardiolog mi-a prescris să iau 6 tablete de Sortis pe zi,  spunându-mi că în caz contrar am să fac infarct. Ce este de făcut ?
Răspuns: dacă încă nu aţi citit articolul acesta, citiţi-l.
Laboratorul  dă valorile normale în funcţie de ce valori normale se introduc cu  ajutorul tastaturii, nu în funcţie de valorile medii a unui grup de 85,  90 sau 95 % dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui,  potrivit unei definiţii ştiinţifice a "normalului".
Vecinii  şi cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar  vrea să primească invitaţie şi sponsorizare şi la congresul de anul  viitor de la Ouagadougou .
Dacă  nu credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi uitaţi-vă în  orice carte de medicină anterioară anului 1980 şi vedeţi cât este  colesterolul normal.
Am auzit că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat?
Răspuns:  nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile  să sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau legumă sau  cereală este la fel de bună din punctul de vedere al regimului în cazul  unei hipercolesterolemii, iar un număr mic de plante sunt în mod  deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.
Este  esenţial să nu mâncaţi de loc: carne grasă şi smântână şi să mâncaţi  cât mai puţine gălbenuşuri de ou, care sunt saci cu colesterol.  Dimpotrivă, peştele este foarte indicat. Orice fel de peşte şi cu  precădere, în mod paradoxal, peştele gras. Deşi laptele şi multe  brânzeturi conţin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ  colesterolul dacă sunt folosite în cantităţi prudente.
Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacţii adverse?
Răspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirină, are reacţii adverse.
Cu  deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile şi anii, are  posibile riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm medicamente de loc, ci  să o facem atunci când, în urma unui raţionament medical, medicul nostru  consideră că beneficiul scontat este mai mare decât riscul potenţial.
Urmez un regim strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.
De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat numai urzici şi mere?
Răspuns:  Această situaţie (relativ rară ) în care vă aflaţi se explică printr-o  tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam, celulele animale  sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie. Uneori această  sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament medicamentos, în  principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare risc să  suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de  excesul de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular  cerebral, etc.
Am colesterolul mărit, dar nu suport să mănânc peşte, iar usturoiul îmi face rău. Ce este de făcut?
Răspuns:  În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente alimentare care  conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi, încercaţi tablete  de usturoi de la farmacie.
De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.
Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL - LDL nu este bun. Ce trebuie să fac?
Răspuns:  afectarea raportului dintre "colesterolul bun", adică HDL şi  "colesterolul rău", adică LDL are importanţă mai ales în cazurile în  care colesterolul normal este crescut sau are valori la limită.
Deci,  în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie. O importanţă mai  mare acordată peştelui în alimentaţie ar fi indicată, totuşi.
Mereu aud despre marea problemă a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scăzut, sub limita normală. E vreo problemă ?
Răspuns: nu,  deoarece nu există boli care să fie declaşate de prea puţin colesterol,  aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii sugerează o  legătură între colesterolul scăzut (sau la limita inferioară ) şi  depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o legătură de tip  cauză-efect sau de o corelare de altă natură.
Dr Mihnea DRAGOMIR
Bucureşti, 16 iulie 2008
Toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic. 
E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea

 
 
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu