candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

sâmbătă, 26 decembrie 2009

proprietatile culinare ale condimentelor

Caracteristici culinare
Unele condimente nu au gust si aroma puternica si nici nu manifesta tendinta de a acoperi celelalte arome ale mancarii. Se pot, de aceea, utiliza liber, in cantitati mai mari.
Angelica
Antonica
Busuioc
Capere
Cardamom
Cardamom negru
Cimbru de gradina
Cimbru de cultura
Coriandru
Coriandru, frunze de
Coriandru mexican
Coriandru vietnamez
Curcuma
Curry, frunze de
Dovleac, seminte de
Fenicul
Nucsoara, coaja de
Hatmatuchi
Ienupar
Leurda
Leustean
Limba mielului
Mac
Maghiran
Mango (Amchur)
Maslina
Menta
Menta piperata
Migdala
Molotru albastriu
Oregano
Iarba de orez
Otetar mirositor (sumac)
Pandanus, fructe de
Pandanus, frunze de
Patrunjel
Piper mexican, frunze de
Piper roz
Planta cameleon
Praz
Roinita
sofranas
Spanac tamaios
Susan
Susan salbatic
Tamarind
Tarhon
telina
Trandafirul de dulceata
Urda vacii
Visin turcesc
.
Exista o categorie de condimente cu personalitate puternica. Gustul si aroma lor sunt pregnante si trebuie utilizate cu grija pentru a nu acoperi aromele celorlalte condimente, ci doar pentru a le potenta. Se recomanda o utilizare atenta si prudenta pentru urmatoarele condimente:
Anason
Anason stelat
Annatto
Ardei iute
Ardei iute, boia de
Asafetida
Boldo, frunze de
Ceapa
Cernusca
Chimen
Chimen indian
Chimen negru
Chimion
Ciumarea
Creson
Creson indian
Cuisoare
Dafin
Dafin american
Dafin indian
Degetarita
Galangal
Galangal mic
Ghimbir
Grauntele paradisului
Hrean
Lamaie, iarba de
Ienibahar
Isop
Lamaie
Lamiie verde
Lamiie verde kafru
Lamaita
Lemn dulce
Levantica
Marar
Melarea
Mirt
Mustar alb
Mustar negru
Pelin
Pelin negru
Piper alb
Piper rosu
Piper verde
Piper de balta
Piper de Cubeba
Piper de Guineea
Piper de Sichuan
Piper indonezian
Piper tasmanian
Portocala
Rozmarin
Ruta de gradina
salota
Salvie
Schinduf
Scortisoara
Scortisoara indoneziana
Scortisoara vietnameza
Scortisor
sofran
Tarhon mexican
Usturoi
Vanilie
Voinicica
Zedoary
.
O intreaga categorie de condimente, in special ierburile aromate, nu rezista la perioade lungi de fierbere sau prajire (sau elibereaza aroma mult prea incet). Aroma si gustul lor se dezvolta cel mai bine cand sunt adaugate in mancare la sfarsit, chiar inainte de a fi servite (sau, ca in cazul sofranului, se prepara un extract cu lichid rece, care apoi se adauga la mancarurile fierbinti).
Antonica
Ardei iute, boia de
Busuioc
Capere
Cimbru de gradina
Cimbru de cultura
Coriandru, frunze de
Creson
Creson indian
Fenicul
Hatmatuchi
Lamaita
Leustean
Limba mielului
Marar
Menta
Menta piperata
Iarba de orez
Pandanus, fructe de
Patrunjel
Piper alb
Piper tasmanian
Planta cameleon
Roinita
Ruta de gradina
sofran
Urda vacii
Voinicica
Wasabi
.
Condimentele robuste, cu gust si aroma puternica, rezista de obicei perioadelor lungi de fierbere sau prajire. Mai mult, unele au nevoie de o perioada de cateva ore pentru a-si dezvolta aromele deosebite; de aceea, exista cazuri in care mancarea are gust mai bun la o zi dupa ce a fost gatita. Condimentele care isi pastreaza calitatile organo-leptice si dupa perioade mai lungi de gatit sunt:
Anason
Anason stelat
Angelica
Annatto
Ardei iute
Asafetida
Boldo, frunze de
Cardamom
Cardamom negru
Ceapa
Cernusca
Chimen
Chimen indian
Chimen negru
Chimion
Ciumarea
Coriandru
Coriandru mexican
Coriandru vietnamez
Cuisoare
Curcuma
Curry, frunze de
Dafin
Dafin american
Dafin indian
Degetarita
Dovleac, seminte de
Galangal
Galangal mic
Ghimbir
Grauntele paradisului
Nucsoara, coaja de
Hrean
Lamaie, iarba de
Ienibahar
Ienupar
Isop
Lamaie
Lamiie verde
Lamiie verde kafru
Lemn dulce
Leurda
Levantica
Mac
Maghiran
Mango (Amchur)
Maslina
Melarea
Migdala
Mirt
Molotru albastriu
Mustar alb
Mustar negru
Oregano
Otetar mirositor (sumac)
Pandanus, frunze de
Pelin
Pelin negru
Piper rosu
Piper verde
Piper de balta
Piper de Cubeba
Piper de Guineea
Piper de Sichuan
Piper indonezian
Piper mexican, frunze de
Piper roz
Portocala
Praz
Rozmarin
salota
Salvie
Schinduf
Scortisoara
Scortisoara indoneziana
Scortisoara vietnameza
Scortisor
sofranas
Spanac tamaios
Susan
Susan salbatic
Tamarind
Tarhon
Tarhon mexican
telina
Trandafirul de dulceata
Usturoi
Vanilie
Visin turcesc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu