Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

joi, 31 decembrie 2009

Artrita si artroza-reumatism

Sunt doua boli reumatice care afecteaza articulatiile si pe care venirea toamnei le va accentua dramatic

Artrita este legata adeseori de o maladie imunitara (autoimuna). Artroza este o durere mecanica provocata de uzura articulatiilor, mai ales a cartilagiilor. Aceste afectiuni sunt foarte frecvente, in special artroza: este suficient sa le vorbesti celor din jur de durerile tale si primesti pe loc sute de retete si de recomandari. In general, antiinflamatoarele aduc o oarecare ameliorare, dar exista si alte mijloace pentru alinarea durerilor, fara a face exces de medicamente.

Remedii anti-dureri

* Glucosamina si sulfatul de chondroitina atenueaza durerea si incetinesc degradarea tesutului cartilagino
s. Conform unor studii, asocierea acestor doua componente complementare este eficienta pentru calmarea durerilor moderate provocate de artroza. Conformati-va posologiei indicate si efectuati o cura suficient de lunga: efectele au nevoie de cel putin o luna pentru a se face simtite.
* Luati zilnic o jumatate de lingurita de pudra de ghimbir sau 35 g (adica circa 6 lingurite) de ghimbir proaspat. Aceasta planta poate diminua durerile de artrita, datorita actiunii sale asupra circulatiei sanguine, care contribuie la eliminarea substantelor inflamatorii din articulatii.
* Luati 600-1200 mg de SAM-e (S - adenoseleno-methionina) pe zi, vreme de 2 saptamani, dupa care reduceti doza la 400 mg. Aceasta substanta chimica secretata de creier atenueaza durerile artrozei, sporind cantitatea de proteogliconi din sange, molecule cu un rol major in formarea cartilagiului caruia ii asigura densitatea si oxidarea. Aceasta substanta prezinta aceeasi eficienta ca antiinflamatoarele nesteroidiene de tipul ibuprofenului. Dupa 15 zile, doza trebuie redusa, pentru ca SAM poate produce tulburari digestive si greata. Interactiunea medicamentelor pare putin importanta, cu exceptia anumitor antidepresive si a celor impotriva parkinsonului. Daca urmati un tratament de acest gen, consultati neaparat medicul si respectati cu strictete regulile de conservare indicate pe notita insotitoare, caci acest produs nu este stabil.

Cald sau rece?

* Caldura poate atenua durerile. Folositi o patura sau o perna electrica ori o buiota (sticla cu apa fierbinte). Incalziti incheietura care va doare circa 20 de minute. Si o baie calda poate alina durerile.
* Frigul da, de asemenea, rezultate bune in caz de inflamatie. Umpleti o manusa de baie sau un prosop rulat cu cuburi de gheata si aplicati-le pe zona dureroasa. Puteti utiliza si o punga cu legume congelate (mazare, de exemplu) care se adapteaza la forma articulatiei.

Culcati-va cu manusi

* Daca va sculati - in mod regulat - cu mainile umflate si dureroase, incercati sa dormiti cu manusi bine ajustate pana dimineata. Acestea vor limita, poate, inflamatia. Renuntati, insa, daca constatati efectul contrar.

Binefacerile uleiurilor

* Mancati mai mult ulei de peste. Persoanele care au o alimentatie bogata in Omega-3 (acizii prezenti in pestele gras precum macrourile, somonul sau sardinele) constata frecvent o atenuare a durerilor articulare. Acesti acizi grasi permit diminuarea inflamatiilor. Ii puteti lua fie sub forma alimentara, fie ca supliment. Ideal este sa combinati cele doua metode, consumand peste gras de trei ori pe saptamana si luand suplimentar untura de peste, intre 2000 si 5000 mg pe zi. (Atentie: daca luati medicamente pentru fluidizarea sangelui, nu incepeti cu suplimentele, inainte de a consulta medicul de familie.)
Afectiunile toamnei - ARTRITA si ARTROZA

* Conform unor studii efectuate la universitatea din Cardiff (Tara Galilor), uleiul de ficat de morun, bogat in Omega-3 si vitaminele A si D, incetinesc distrugerea cartilagiilor - aflata la originea artrozei - si reduce factorii de inflamare si de durere. Posologia: 2 capsule de 1 g de ulei de ficat de morun pe zi.
* Uleiul din seminte de in contine, de asemenea, acizi Omega-3. Utilizati-l cu incredere la asezonarea salatelor dvs., limitandu-va la 3-4 linguri pe zi. In cantitate mai mare, uleiul are efecte nefaste asupra tiroidei.
* Fructele oleaginoase (mai ales nucile) sunt si ele o sursa excelenta de acizi Omega-3.
Masajul zonelor dureroase
* Uleiul de eucalipt poate fi extrem de eficient. Varsati cateva picaturi direct pe zona respectiva sau in palme. Nu folositi manusa pentru masaj sau comprese calde, pentru ca riscati sa va iritati sau sa va ardeti pielea.
* Capsaicina (sau Capsicina), compusul care da "iuteala" ardeilor (iuti sau cayenne), este principiul activ al multor alifii analgezice. Ea interfereaza cu functionarea micilor fibre nervoase ale sistemului senzorial, ceea ce intrerupe momentan durerea. Anumite alifii (cu doze de 0,025 - 0,75%) se vand fara reteta, iar altele doar la recomandarea medicului. Cereti sfatul farmacistului.

Antrenati-va articulatiile
Afectiunile toamnei - ARTRITA si ARTROZA


* Activitatea fizica trebuie sa fie regulata (mers pe jos, gimnastica, inot, yoga), daca se poate, zilnica. Cu cat va imbunatatiti conditia fizica, cu-atat veti avea mai putine dureri. Inotul este ideal, pentru ca apa este un suport pentru articulatii. O musculatura buna sustine articulatiile si permite amortizarea socurilor.
* Daca durerile dvs. sunt localizate la calcaie, genunchi sau solduri, mergeti pe jos - eventual cu un baston (cel putin la inceput) pentru a va mentine echilibrul.
* In perioada de inflamatie acuta, daca articulatiile dvs. sunt rosii si umflate, luati un repaus de cateva zile.
* Consultati un medic, inainte de a incepe o activitate fizica. Cu ajutorul personalului calificat (kinetoterapeut, de pilda), el va va intocmi un program personalizat tinand seama de durerile si de capacitatile dvs.
Masurati-va picioarele
* Daca aveti dureri la solduri sau la genunchi, cereti-i medicului sa va masoare picioarele. O inegalitate de lungime poate fi cauza (sau se poate adauga) durerilor de artrita. Daca este cazul, un podolog va va putea efectua talpi sau talonete adaptate.

Ascultati prognoza meteo

Multe persoane care sufera de artrita afirma ca durerile lor oscileaza in functie de vreme. Nu este vorba de o simpla impresie: cresterea brusca a nivelului umiditatii si scaderea presiunii atmosferice au incidenta asupra circulatiei sanguine, deci si asupra articulatiilor. Cand se-anunta furtuni, puneti in priza un aparat de dezumidificare pentru uscarea aerului.

Mai bine sa previi decat sa vindeci

* Supragreutatea favorizeaza si agraveaza artroza, mai ales la nivelul genunchilor si al soldurilor, care suporta o presiune prea ridicata. Se estimeaza ca 5 kg pierdute si nepuse la loc timp de 10 ani sunt suficiente pentru a reduce la jumatate riscul unei artroze la genunchi.
* Investiti in pantofi comozi. O talpa supla amortizeaza impactul cu solul si protejeaza articulatiile piciorului, ale calcaiului, ale gambelor si soldurilor. Pantofii cu tocuri joase, care imbraca bine piciorul, protejeaza genunchiul.
* Vitamina C si alti antioxidanti pot contribui la reducerea riscului de artroza si artrita. Distrugand radicalii liberi, antioxidantii protejeaza celulele (inclusiv pe cele ale articulatiilor) si limiteaza deteriorarea tesuturilor. Consumati mai multe alimente bogate in vitamina C: citrice, coacaze negre, kiwi, pepene, ardei grasi, cartofi noi si mai ales broccoli.


Ce ar trebui sa stim?

Artroza se caracterizeaza prin rigidizarea si durerea articulatiilor, mai cu seama a celor foarte solicitate (genunchi).
Durerea este provocata de uzura cartilagiului, un tesut elastic care protejeaza extremitatile osului si care serveste ca amortizor.
Cand se erodeaza cartilagiul, oasele se freaca unul de celalalt. Artroza afecteaza mai ales persoanele trecute de 45 de ani si progreseaza incet, dar constant.
Artrita este o inflamatie a articulatiei care se poate datora unei boli inflamatorii sau infectioase. Ea exista sub numeroase forme, printre care poliartrita reumatoida (cea mai frecventa), spondilartrita anchilozanta sau reumatismul psoriazic.

Cand apelam la medic?

In caz de dureri, de rigidizare sau de inflamare a articulatiilor, trebuie neaparat sa consultati medicul, care sa va stabileasca diagnosticul. Iar ulterior, in afara tratamentului regulat, nu ezitati sa-l contactati, daca observati o modificare a simptomelor.

Testat...

Bratara de cupru purtata pe mana amelioreaza durerile artrozei (si pe cele reumatice in general).

...si confirmat

Conform unor cercetari intreprinse in Australia, persoanele care poarta acest tip de bratara si iau aspirina sufera mai putin decat cele care se multumesc doar cu aspirina. Cuprul este realmente benefic pentru articulatii. Dar este mult mai eficient sub forma de supliment decat difuzat prin penetrarea in piele.

Poliartrita reumatoida

* Forma grava a artritei, poliartrita reumatoida este o maladie autoimuna (sistemul imunitar isi ataca propriile tesuturi). Pe langa inflamatie si dureri articulare, ea poate provoca o stare de oboseala, tulburari vasculare, anemie si chiar leziuni oculare.
Afectiunile toamnei - ARTRITA si ARTROZA

* Notati intr-un carnet alimentele consumate pentru a sti ce ati mancat atunci cand a aparut o criza. Organismul dvs. poate dezvolta o reactie inflamatorie dupa consumul anumitor alimente, cum ar fi graul, produsele lactate, citricele, ouale sau rosiile.
* Tineti - eventual - un regim vegetarian, sub control medical. Conform unui studiu efectuat vreme de un an pe un grup de persoane suferind de poliartrita reumatoida, o alimentatie vegetariana stricta (fara oua si fara produse lactate), care sa nu contina nici gluten, cofeina, alcool, sare si zahar rafinat, ar putea reduce durerile si inflamatiile articulare inca din prima luna. Produsele lactate au putut fi reintroduse dupa circa 3 luni, fara ca simptomele sa se agraveze.
* O suplimentare cu acid gamma-linolenic (AGL) permite atenuarea durerilor si a inflamatiilor articulare. Acest acid gras esential este prezent mai ales in uleiul de limba-mielului (Borago officinalis), in uleiul de seminte de coacaze negre si in uleiul de luminita (Oenothera biennis). Studii recente au aratat ca o doza de 1,4 g de AGL pe zi aduce o ameliorare importanta. Consultati insa un medic, inainte de a lua o doza asa de mare, cantitatea recomandata in mod obisnuit fiind de 0,24 g pe zi.
* Unii medici propun perioade scurte de post (1-2 zile) pentru diminuarea durerilor. Postul ii permite unui sistem imunitar prea solicitat sa se odihneasca. In orice caz, este bine sa consultati in prealabil medicul, mai ales daca urmati un tratament medicamentos, postul fiind un stres important pentru organism.

Miscari care atenueaza durerile

Este important sa efectuati in mod regulat miscari de gimnastica pentru a evita rigidizarea articulatiilor. Repetati exercitiile prezentate mai jos de 3-5 ori, dar intrerupeti-le daca simtiti o durere brusca si intensa.

A. Intinderea umerilor.

Aceste exercitii va vor permite deblocarea umerilor relaxand atat musculatura lor, cat si pe cea a gatului.
1 Stati in picioare, cu degetele mainilor prinse dupa ceafa si cu coatele indreptate inainte.
2 Trageti usor coatele spre spate, inspirand profund. Tineti-va respiratia circa 5 secunde si expirati, readucand coatele in fata, pana ce se ating.

B. Miscari pentru degete.

Daca aveti artrita la maini, aceste exercitii va vor ajuta sa mentineti supletea degetelor, astfel incat sa manevrati mai usor obiectele.
1 Ridicati mana cu palma deschisa si cu degetele intinse, dar nu incordate, ca si cand ati interpela pe cineva.
2 Indoiti degetul mare in interiorul palmei cat mai mult posibil, eventual pana la baza degetului mic. Mentineti pozitia 3 secunde, reveniti in pozitia initiala si intindeti degetele cat puteti de mult.

1 Strangeti pumnul, cu degetul mare in interior.
2 Mentineti pozitia vreme de 3 secunde, dupa care desfaceti pumnul si intindeti degetele.

C. Intarirea genunchilor

Antrenamentul muscular al cvadricepsilor, muschii situati pe partea anterioara a gambelor, permite o sustinere mai buna a genunchilor.
1 Asezati-va pe un scaun cu spatarul drept si puneti un prosop rulat sub unul dintre genunchi. Intindeti piciorul, lasand genunchiul usor indoit. Mentineti pozitia intre 3 si 5 secunde.
2 Lasati piciorul sa se odihneasca si reluati exercitiul cu celalalt.

D. Miscari pentru glezne

Pentru a va mentine supletea gleznelor, efectuati aceste exercitii asezati confortabil pe un scaun cu spatar drept - cu talpile lipite de podea.
1 Ridicati talpile, lasand calcaiele pe sol.
2 Rasuciti picioarele - sprijinite pe calcaie - spre stanga si spre dreapta.
3 Lipiti din nou talpile de podea si ridicati calcaiele.
4 Rasuciti incet picioarele sprijinite pe varfuri, spre stanga si spre dreapta.

Sursa: Formula As

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu