Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

joi, 10 februarie 2011

Cum folosim aspirina

Cand ne doare capul, avem febra sau suferim vreo afectiune inflamatorie, luam o aspirina. Aparuta acum peste 100 de ani, aspirina este cel mai frecvent utilizat medicament din lume, productia anuala depasind 35 de mii de tone.
Succesul si popularitatea de care s-a bucurat aspirina de-a lungul istoriei este rezultatul efectelor terapeutice remarcabile. Aspirina, in functie de doza care este administrata, are proprietati antiinflamatoare, antialgice, scade temperatura si inhiba formarea trobilor.
Aspirina – efecte benefice
* Diminueaza durerea si inflamatia asociata bolilor de inima prin blocarea unei enzime numite ciclooxigenaza. Cand aceasta enzima este blocata, organismul produce in cantitati mai mici un tip de prostaglandina, substanta de declanseaza inflamatia si durerea.
* Inhiba formarea trombilor. Trombii se formeaza ca urmare a aglomerarii si agregarii trombocitelor (celule care opresc hemoragiile) intr-un vas de sange. Formarea trombilor este foarte periculoasa pentru ca poate conduce la infarcte de miocard si accidente vasculare cerebrale. Aspirina reduce riscul de infarct si reduce mortalitatea in randul calor care au suferit un infarct.
* Reduce riscul de moarte subita. Cercetatorii au descoperit ca folosirea regulata a aspirinei reduce riscul de deces de orice cauza, mai ales la persoanele varstnice, la cele cu boli cardiace sau la persoanele obeze.
* Un studiu britanic arata ca barbatii si femeile de varsta mijlocie, care iau cate o aspirina in fiecare zi, sunt mai putin suspusi riscului de atac de cord decat persoanele de aceeasi varsta care nu urmeaza o terapie cu aspirina pe termen lung.
* Reduce riscul de boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford, o mica doza de aspirina poate reduce riscul de boli cardiovasculare, o utilizare mai mare a acestui medicament conducand spre salvarea a mii de vieti anual. Revista medicală “The Lancet” indica faptul ca un consum zilnic de 75 de miligrame de aspirina timp de cinci ani reduce cu 25 % riscul de imbolnavire de cancer de colon si cu o treime numarul de decese din aceasta cauza.
* Aspirina este ieftina si eficienta. Consultantul Institutului European de Oncologie, prof. Gordon McVie, afirma ca pretul modest al aspirinei ar fi principalul atu al consumarii acestui medicament.
* Protejeaza impotriva cancerului de colon. Studiile prof. Peter Elwood, de la Universitatea Cardiff, precizeaza ca aspirina administrata zilnic creste sansele de supravietuire prin reducerea riscului de a dezvolta sau contacta boli grave.
Aspirina – precautii
Pe de alta parte, aspirina are si numeroase efecte secundare
* Favorizeaza aparitia de ulcer gastric. Administrarea frecventa de aspirina (mai mult de 10 – 20 de comprimate pe zi) favorizeaza aparitia ulcerului gastric si a sangerarilor digestive. Moleculele continute inhiba mai ales formarea ciclo-oxigenazelor, enzime importante pentru formarea mucusului care protejeaza celulele de continutul acid al stomacului.
* Mareste riscul de hemoragie. Aspirina fliudifica sangele si mareste riscul de hemoragie, motiv pentru care, in caz de rana deschisa, este interzisa administrarea acestui medicament.
* Poate declansa diverse alergii. Aspirina poate declansa alergii, manifestate prin mancarimi, eruptii cutanate si senzatie de sufocare. In lipsa ingrijirilor medicale, aceste alergii pot duce chiar la deces.
* Predispozitie spre sindromul Reye. Un efect secundar extrem de grav este si sindromul Reye, determinat de folosirea aspirinei in timpul afectiunilor virale de tipul gripei, racelii sau a varicelei.
* Favorizeaza retentia apei. Aspirina care duce la umflarea picioarelor si la hipertensiune arteriala. Un alt efect secundar care trebuie luat in calcul este faptul ca aspirina creste riscul hemoragiilor. Din acest motiv, nu este recomandata administrarea aspirinei in cazul persoanelor care au o rana deschisa.
* Periculoasa pentru rinichi. Rinichii se ocupa cu eliminarea toxinelor si a deseurilor din organism, regland astfel tensiunea arteriala. Daca esti diabetic sau hipertensiv, abtine-te sa iei aspirina in doze mari. Aceste doua boli iti afecteaza deja rinichii.
Aspirina este prezenta in dulapul cu medicamente si din cultura medicala a fiecaruia. Sper ca acest articol a reusit sa va ofere o intelegere mai mare asupra efectelor pozitive ale folosirii aspirinei, precum si a efectelor secundare in tratamentul cu acest medicament. Asadar, puteti sa alegeti in cunostinta de cauza, daca folositi sau nu, aspirina cea de toate zilele.
intrefete.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu