Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

joi, 29 aprilie 2010

Vindecarea prin culoare-cromoterapia

1. Rosu
Este culoarea preferata de catre persoanele curajoase, voluntare si comunicative. Rosul este simbolul vietii, puterii si vitalitatii, semnifica vointa de a obtine rezultate, de a infrunta viata cu dificultatile si problemele ei. Este o culoare foarte importanta in medicina chineza si cea indiana (AYURVEDA), are capacitatea de a ameliora metabolismul, de a stimula functiile ficatului si activitatea sexuala masculina.
Indicatii: anemie, raceala, gripe, dureri reumatice, tulburari respiratorii, anumite forme de depresie nervoasa, astenie fizica, frigiditate, astm bronsic. Contraindicatii: hipertensiune arteriala, febra, crize de nervi, temperamente sangvine, tulburari emotionale.
Culoarea rosie este considerata a fi un stimulent universal, fiind asimilata cu caldura indispensabila oricarei vieti, stimuleaza circulatia sangelui si faciliteaza regenerarea celulara. De asemenea, creeaza impresia de marire a obiectelor si a spatiilor vopsite in rosu, insa produce oboseala daca este privita mult timp.
Rosul luminos simbolizeaza eroticul; o femeie imbracata intr-o rochie rosie are un impact mai direct asupra sensibilitatii barbatilor decat daca ar purta o rochie alba. Preferinta preponderenta pentru rosu indica stari de efervescenta launtrica, energie, dinamism, forta, vigoare.
In mod traditional, teatrele sunt decorate in rosu pentru a mentine ambianta euforica si dinamica, pentru a incalzi publicul care vine la spectacol.

2. Portocaliu (orange)
Portocaliul este culoarea antioboseala prin excelenta, stimuleaza sistemul respirator, faciliteaza asimilarea calciului in organism, fiind un excelent stimulent sexual. Este considerat unanim culoarea veseliei si a bunei dispozitii, a bucuriei de a trai. De asemenea, portocaliul este o culoare energizanta, stimuleaza sistemul imunitar al organismului si ajuta la calmarea problemelor digestive.
Indicatii: tratarea astmului, spasmofiliei, in caz de litiaza biliara, melancolie, stres, bronsite, afectiuni renale sau hepatice, reumatism cronic.
Portocaliul simbolizeaza confort si caldura, fiind potrivit pentru camera de zi, insa pe suprafete mari poate deveni obositor. Cei carora le place aceasta culoare sunt harnici, entuziasti si iubesc aventura.
Mai putin agresiv decat rosul, portocaliul este un antidepresiv si un regenerant ideal, o culoare antistres excelenta, care ne ajuta sa ne echilibram dinamic atunci cand suntem agresati de factorii exteriori. Din punct de vedere psihologic, culoarea portocalie este indicata pentru reechilibrarea psihica, redesteptarea optimismului, trairea plenara a vietii, fiind indicata in special pentru depasirea inhibitiilor, a obsesiilor si tulburarilor de natura sexuala, spasmelor sau nevrozelor. Portocaliul nu are contraindicatii.

3. Galben
Culoarea galbena stimuleaza sistemul nervos central, amplifica activitatea mentala, imbunatateste tonusul general facandu-ne sa ne simtim in forma, amelioreaza digestia, stimuleaza sistemul limfatic, permite atingerea unei depline stapaniri de sine, facilitand autocontrolul si o deosebita luciditate. De asemenea, stimuleaza nervul optic si influenteaza functionarea normala a sistemului cardiovascular.

In traditia populara romaneasca exista credinta ca toate florile care au culoarea galbena sunt bune pentru vindecarea bolilor de ficat si de piele, dat fiind faptul ca multe dintre aceste plante (papadia, rostopasca, sunatoarea, galbenelele, sanzienele) cu flori galbene sunt deosebit de eficiente in tratarea hepatitelor si a dermatozelor.
Cromoterapia moderna a ajuns la randul ei, in urma unor cercetari riguroase, la aceeasi concluzie: culoarea galbena stimuleaza activitatea ficatului, amplifica procesele trofice la nivelul pielii, normalizeaza digestia.
Indicatii: hepatite cronice si acute, dischinezie biliara, colite de fermentatie, diferite eczeme si afectiuni ale pielii, diabet, migrene, meteorism, tulburari stomacale, stimularea memoriei, calmant in psihonevroze. Imbracamintea de culoare galbena este indicata pentru a intari si a dinamiza nervii si creierul. Cei ce prefera aceasta culoare sunt optimisti, originali, creativi, spirituali, adora provocarile si sunt prieteni pe care se poate conta. Culoarea galbena este ideala pentru holuri sau pentru o camera insuficient luminata. Contraindicatii: stari febrile, palpitatii cardiace, inflamatii acute, stari de supraexcitare.
Considerata cea mai vesela din tot spectrul, culoarea galbena stimuleaza trairea unor sentimente pozitive, cum ar fi: optimismul, cutezanta, tendinta de autodepasire, stapanirea de sine, generozitatea.

4. Verde
Culoarea verde vorbeste de la sine de vreme ce a fost aleasa de Creator sa reprezinte culoarea naturii. Simbolizeaza puterea de creatie, speranta, comuniunea cu forta universala si este, prin excelenta, culoarea vietii, a regenerarii si a vindecarii. Poate echilibra trupul, mintea si spiritul, iar o persoana atinge integritatea atunci cand intre cele trei laturi se stabileste un echilibru.
Indicatii: dureri de cap, alergii, insomnii, hipertensiune arteriala, ulcer gastric, gripa insotita de febra, nevralgii, oboseala acuta, insomnii, nevroze insotite de anxietate. Ca regenerant, culoarea verde este indicata pentru stimularea vindecarii ranilor vechi si a fracturilor.
La toate culorile, dar la verde in mod special, exista foarte multe nuante, care sunt sensibil diferite intre ele atat ca actiune asupra organismului, cat si asupra psihicului.
Verdele crud al primaverii este prin excelenta regenerant si intineritor, dinamizeaza procesele fiziologice din organism si induce o stare de expansivitate si buna dispozitie. Se recomanda in tratarea tuturor afectiunilor cronice produse de uzura si intoxicarea organismului. Verdele profund al padurilor de rasinoase este mai mult calmant, un adevarat balsam al starilor de iritare psihica, favorizand totodata si o stare de interiorizare. Persoanele carora le place aceasta culoare sunt echilibrate, generoase, meticuloase, nu le place sa-si asume riscuri si nu sunt sociabile.
Imbracamintea de culoare verde se recomanda sa se poarte mai ales in timpul perioadelor de tulburari emotionale sau mentale. Recomandarile medicale privind plimbarile sau concediile efectuate in mijlocul naturii spun totul despre puterea de revigorare a acestei culori. De fapt este una dintre culorile despre care se admite ca nu are contraindicatii majore, atat timp cat nu este folosita in nuante inchise, timp indelungat.

5. Albastru
Nu exista un elixir mai bun pentru a ne curata sufletul si intreaga fiinta decat privitul cerului senin de primavara; albastrul pur al cerului este considerat, prin excelenta, culoarea aspiratiilor inalte, a libertatii launtrice, a calmului, a iubirii altruiste, lipsite de gelozie si posesivitate.
Albastrul face parte din paleta culorilor reci, odihnitoare si linistitoare, care indeamna la calm si reverie, stimuland predispozitia la concentrare si liniste interioara. In plan psihologic predispune la meditatie, tandrete, afectiune, nostalgie, inspiratie, devotament. Mecanismele interioare care declanseaza aceste stari se explica prin scaderea presiunii sangvine si a tonusului muscular (in sensul relaxarii, a eliberarii de stres), prin reglarea si calmarea respiratiei si prin reducerea frecventei pulsului. Toate acestea ne dau efectul subtil de bine, pe care il resimtim cu totii cand ne aflam in spatii deschise (campie, varf de munte, malul marii) inundate de albastrul cerului senin de primavara sau de vara.
Aceasta culoare poate fi folosita si in scop de protectie. In Noul Testament, Fecioara Maria este descrisa ca purtand o mantie albastra. Multi dintre inteleptii care au atins un nivel inalt al iluminarii spirituale au interpretat aceasta ca pe o abundenta a albastruiul in aura, ceea ce inseamna spiritualitate si devotament.
Culoarea albastra produce o crestere a capacitatii de aparare imunitara a organismului si faciliteaza regenerarea celulara. Indicatii: hipertensiune arteriala, afectiuni ale gatului, dureri de cap, afte, insomnie, abcese gingivale, alergii, stari febrile, insolatie, palpitatii. Contraindicatii: boli reumatice, raceala, frisoane, oboseala, stari depresive.
S-a observat ca expunerea prea indelungata la lumina albastra si mai ales interioarele de culoare albastra induc, in timp, locatarilor o stare de oboseala si de depresie. Este o diferenta foarte mare intre albastrul stralucitor al cerului sau al marii luminate de soare (care sunt nuantele de referinta pentru cromoterapie) si albastrul folosit in decorarea interioarelor, care la lumina sensibil mai slaba a becurilor electrice declanseaza in timp efecte negative asupra psihicului si a starii generale de sanatate. De asemenea, se recomanda ca lenjeria intima, atat la barbati, cat si la femei sa nu aiba culoarea albastra intrucat in timp, folosirea acestei culori duce la diminuarea vitalitatii si la anumite forme de astenie.
Se foloseste la vopsirea culoarelor si incaperilor in nuante deschise, ca sa dea senzatia de spatiu mai mare, iar in salile de operatie si de nastere se foloseste pentru efectul ei analgezic si antispastic.

6. Indigo
Din punct de vedere spiritual, aceasta culoare este considerata reflexia Sfantului Duh, favorizeaza atingerea unei bune interiorizari, faciliteaza meditatia si ajuta la indepartarea obsesiilor.
Culoarea indigo combina albastrul intens al gandirii clare, lucide cu aspectele nuantei de rosu stabilizator, de aceea prin asimilarea acestei culori devin posibile schimbari benefice rapide la toate nivelurile fiintei umane.
Indicatii: migrene, diminuarea sau pierderea senzatiei gustative sau a mirosului, stimularea activitatii glandei tiroide, nevralgii, stari obsesive, afectiuni bronhopulmonare, sinuzite. Culoarea indigo este un agent purificator al sistemului circulator si amelioreaza durerile, datorita proprietatilor sale sedative, antialgice si anestezice.

7.Violet
Culoarea violet este supranumita “culoarea puterii”, deoarece este considerata culoarea regilor, purtata de acestia in nuanta “purpuriu regal”.
Unul din secretele geniului lui Leonardo da Vinci a fost lumina violeta obtinuta prin filtrarea razelor soarelui de amiaza prin draperiile camerei sale in care statea vreme indelungata inainte sa se apuce de lucru. El recomanda pentru amplificarea creativitatii elevate “terapia” cu aceasta culoare, fiind deci un initiat si in domeniul cromoterapiei.
O preferinta deosebita pentru aceasta culoare au avut-o si alte doua personalitati, marele compozitor R. Wagner si misteriosul conte de Saint-Germain, cunoscut ca o fiinta cu inzestrari intelectuale si spirituale speciale, care a facut valva la vremea sa prin vindecari miraculoase.
Culoarea violet favorizeaza dezintoxicarea organismului, intareste sistemul imunitar, stimuleaza producerea globulelor albe, regleaza tensiunea arteriala si induce somnul.
Indicatii: boli reumatice, nevralgii, insomnii, astm bronsic, tulburari de vedere, dezechilibre nervoase, afectiuni renale, boli infectioase, stimularea memoriei, afectiuni cardiace, celulita. Contraindicatiile pentru aceasta culoare se refera la persoanele melancolice, predispuse la depresie psihica.
Violetul favorizeaza apropierea de latura spirituala a vietii, aparitia inspiratiei, dinamizeaza intuitia, confera candoare si puritate, aspiratie spre ideal. Multi muzicieni, poeti si pictori au aratat ca momentele lor de mare inspiratie au aparut in situatii in care au fost inconjurati de o lumina violeta. Preferinta pentru nuantele pure de violet indica o natura sincera, inocenta, precum si o anumita intelepciune. La nivel psihic calmeaza angoasele, anihileaza frica si elimina agresivitatea.

8.Roz
Culoarea roz a fost asociata dintotdeauna cu inocenta si feminitatea, are proprietati calmante si relaxante, creeaza o ambianta optimista si odihnitoare.

Rozul exprima tinerete, fericire si este ideal pentru camera copiilor sau pentru baie. Cei care prefera culoarea roz sunt romantici, talentati, cuceritori in conversatii si pastreaza un aer de inocenta juvenila.
Aceasta culoare este linistitoare pentru energiile emotionale ale fiecaruia dintre noi si ajuta la stimularea sistemului imunitar al organismului, in cazurile in care pentru aceeasi afectiune sunt indicate doua sau mai multe culori se va lucra pe rand cu fiecare dintre ele, si nu simultan.

9. Alb
Culoarea alba contine toate culorile spectrului vizibil si este sinteza tuturor efectelor terapeutice ale acestora. In ceea ce priveste lumina alba naturala, aceasta creste tonusul organelor interne, producand in intimitatea tesuturilor campuri si curenti electrici favorabili tuturor functiilor organismului. Practic nu exista afectiune care sa reziste unei bai de lumina albe-stralucitoare, iar tot ce tine de medicina si farmacie este de culoare alba.
Exista insa o diferenta foarte mare intre albul plin de viata al florilor, albul-argintiu al zapezii sau albul imaculat al pescarusilor si majoritatea imitatiilor de alb pe care le ofera industria colorantilor. In plan psihologic, albul este un balsam pentru toate tensiunile emotionale, avand darul de a calma, alina si purifica gandurile si sentimentele.
Indicatii: gripa, bronsita, afectiuni hepatice, diabet, diferite afectiuni endocrine, tulburari de crestere, depresii, anxietate, diverse nevroze. Culoarea alba poate stimula puterea de creatie, este fortifianta, regenereaza intregul sistem de energii ale organismului uman. De asemenea, este benefic ca o sedinta de cromoterapie sa inceapa si sa se incheie cu folosirea culorii albe, care amplifica efectele celorlalte culori.
Culoarea, aceasta fermecatoare insusire a tuturor lucrurilor, constituie una dintre componentele importante ale starii noastre afective. Ea infrumuseteaza ambianta, modifica luminile si umbrele spatiilor, formele si contururile interioarelor. Fiecare culoare se poate obtine intr-o mare diversitate de nuante. Culorile prea inchise (albastru, verde) induc in general stari depresive, cele prea tari (rosu, orange) sunt obositoare, insa culorile pastel (azuriu, roz) creeaza buna dispozitie si optimism.
Culoarea dinamizeaza spatiul, ii innobileaza dimensiunile, tot ea este cea care poate “mari” sau “micsora” un interior, il poate anima si inveseli sau il poate face monoton, neagreabil sau chiar ostil.
Culorile au puterea de a influenta starea fiziologica a organismului, procesele psihice si trairile noastre interioare. Psihologii americani au ajuns la concluzia ca diferitele culori ale obiectelor de care avem zilnic nevoie au o influenta hotaratoare asupra starii noastre de spirit si a modului nostru de viata, cele mai benefice fiind minunatele culori ale naturii. Cercetari stiintifice asupra actiunii tamaduitoare a culorilor au fost initiate in Europa la mijlocul secolului al XlX-lea, dar cromoterapia a devenit metoda de profilaxie si tratament abia in ultimele doua decenii.
S-au stabilit surprinzatoare corelatii intre grupa sangvina si culorile benefice fiecarei grupe. Astfel se considera ca cei cu grupa sangvina Ol sunt influentati pozitiv de rosu, portocaliu si gama de purpuriu.
Celor care au grupa AII si ABIV le sunt favorabile culorile verde-inchis si albastru-deschis.
Persoanele cu grupa sangvina BIII beneficiaza de rosu si portocaliu, care le tonifica organismul, iar albastrul si verdele ii calmeaza, le regleaza somnul, digestia si le favorizeaza eliminarea toxinelor.
Indiferent de grupa sangvina, rosul intareste sistemul imunitar, dezvolta memoria, inlatura depresia si mareste rezistenta la efort. Din aceste considerente, persoanele cu imunitate scazuta ar trebui sa includa in vestimentatie sau intre accesorii unele de culoare rosie.
Terapia prin culori se poate folosi in special ca o terapie preventiva, astfel ca fiecare persoana poate participa mai responsabil si mai activ la pastrarea propriei stari de sanatate. Exista numeroase metode alternative pentru restabilirea echilibrului unui organism, insa fiecare dintre noi isi are propriul sistem unic de energie si trebuie sa descopere metoda sau metodele care i se potrivesc cel mai bine ca individ si spre care simte ca are cea mai mare afinitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu