Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

duminică, 11 aprilie 2010

Terapia iertarii II

Terapia iertarii - II
Am fost impresionata nu numai de cantitatea de cunostinte pe care Mabel Katz le are despre Ho'oponopono, dar, ce este mai important, de intelegerea ei privind cum sa incluzi aceste practici in viata ta, pentru a avea succes. Pe scurt, va impartasesc cateva idei.
Sunt patru fraze generale in Ho`oponopono, care nu necesita o ordine anume: Te iubesc; Imi pare rau; Te rog, iarta-ma si Multumesc. Cum si cand trebuie folosite aceste fraze este o intrebare la care a fost necesar sa raspund adesea.
Raspunsul a fost ca, pentru a beneficia de utilizarea acestor fraze, pentru a face ceea ce se numeste „curatarea”, trebuie sa va concentrati pe ceea ce pare potrivit pentru voi, nu pe ceea ce va spune altcineva sa faceti. A intelege de ce folositi aceste fraze este, de departe, mult mai important decat exactitatea cu care le utilizati.
Scopul din spatele utilizarii acestor fraze, de a curata, nu este cu nimic mai misterios decat ceea ce sustinatorii Legii Atractiei numesc „arta de a da voie/permite.” In termeni laici, aceasta inseamna sa recunosti ceva ce nu ai dori sa existe in viata ta, sa iti dai permisiunea de a vedea acel ceva si de a avea o parere despre acesta, sa formulezi o intentie despre ceea ce ai vrea sa se intample si, apoi, doar sa-i dai drumul sa plece.
Multi oameni au definit acest proces Sa lasi sa plece, lasandu-L pe Dumnezeu sa faca totul, ceea ce reprezinta acelasi concept.
Atunci cand utilizezi frazele Ho'oponopono, ar trebui, mai degraba, sa te concentrezi pe eliberarea gandurilor si emotiilor tale negative, decat sa te agati de procesul in sine. Trebuie, cu adevarat, sa iti dai permisiunea nu doar sa dai drumul sentimentelor tale negative, dar si sa te detasezi de atasamentul tau fata de rezultat!
De exemplu, daca te certi cu copiii tai, trebuie sa iti permiti tie insuti sa recunosti contrastul acelui conflict, ca fiind parte din tine, nu din ei. Nu poti fi un bun parinte, daca nu recunosti, mai intai, luptele tale interioare. Dupa ce ai facut asta, poti „lasa sa plece,” cu adevarat, dorinta ta de a genera conflicte, care va fi vindecata.
Dar, fii atent sa nu gresesti! A lasa sa plece/elibera nu inseamna ca tu nu mai vrei nimic, ci, mai degraba, ca iti dai voie sa fii fericit, chiar daca asta nu se intampla.
Dupa cum spune o veche zicala, toate cele carora le opunem rezistenta, persista. Daca esti atasat de dorinta de a fi un parinte extraordinar si iti cresti copiii pentru a deveni membri-model ai societatii, vei ramane agatat de frica de a nu reusi. Apoi, ca un Maestru al materializarii ce esti, vei permite lipsei de succes sa intre in viata ta.
Noi ne sabotam succesul, chiar prin asteptarile pe care le avem! De fiecare data cand “speram” ca anumite solutii se vor ivi de la sine, ne permitem, inconstient, sa credem ca este posibil ca solutia sa nu se materializeze.
Intotdeauna, amintiti-va ca prima voastra datorie este, pur si simplu, sa fiti fericiti!
Si nu puteti fi fericiti, daca aveti nevoie ca cineva sa faca ceva, sau ca anumite circumstante sa se materializeze, inainte de a experimenta fericirea. Sunteti cu adevarat fericiti, atunci cand puteti spune: Da, vreau ca asta sa se intample, dar voi ramane fericit, chiar daca nu se intampla.
Nu sunt multi oamenii care, cu adevarat si sinceritate 100%, au abilitatea de a face acest lucru si de aceea sunt atat de multi care au parte de rezultate limitate, atunci cand incearca sa aplice instrumente cum sunt Ho'oponopono sau Legea Atractiei.
Da, puteti avea dorinte. Totusi, daca doriti sa apelati la puterea cea mare/Divina, trebuie sa doriti sa dati drumul atasamentelor fata de rezultat (daca veti obtine sau nu ceea ce va doriti).
Da, chiar e dificil sa nu iti pese cand intarzii plata chiriei, cand nu ai bani sa iti repari masina, sau cand esti ingrijorat de boala unei persoane dragi.
Cu toate acestea, daca dorinta ta adevarata este sa rezolvi aceste situatii, atunci trebuie sa recunosti ca vindecarea sau solutionarea circumstantelor negative inseamna, de fapt, sa te vindeci/rezolvi pe tine. Din punctual tau de vedere, tu esti centrul Universului. Intotdeauna ai fost – si vei fi mereu!

Daca vrei sa incluzi cele patru fraze-cheie in practicile tale Ho'oponopono, iata cativa pasi pe care ii poti urma, oricand apar circumstante negative:

TE IUBESC – Recunosti faptul ca totul este in legatura cu tine si ca esti vrednic de atat de multa iubire de sine, cata poti tu manifesta!
IMI PARE RAU – Iti ceri iertare tie insuti, deoarece, ca un creator constiincios al vietii tale, daca ai devenit constient de negativitate, tu esti acela care a creat-o. Aceasta cainta nu este o blamare, ci, mai degraba, o recunoastere a opozitiei pe care ai permis-o in existenta ta.
TE ROG, IARTA-MA – Din nou: te ierti pe tine, nu pe oamenii sau circumstantele care au adus aceasta negativitate in viata ta. Tu esti si oamenii, si circumstantele. Toate esti TU.
MULTUMESC – Simpla recunostinta. Iti multumesti tie insuti, nu numai pentru ca ai adus, pentru inceput, opozitia in viata ta, dar si pentru ca, acum, ti-ai permis oportunitatea de a curata negativitatea, lasand-o sa plece, stergand-o, efectiv, din viata ta.
Oare, toate astea vi se par aiurea, complet nefondate si fara dovezi stiintifice si greu de crezut?
Bine. Atunci, in cazul vostru, nu vor avea efect! Considerati conceptele cum sunt Ho'oponopono, Legea Atractiei si chiar credintele religioase ca fiind acelasi lucru cu vederile politice puternice, sau chiar stiluri de educatie.
Daca nu crezi intr-un anume stil de viata, nu vei reusi. Pur si simplu, nu este ceea ce esti.
Cu toate acestea, daca tu crezi in asemenea concepte, sau daca vrei sa recunosti ca exista concepte sau sisteme de credinta care nu fac parte din experienta ta, atunci Ho'oponopono este, in mod cert, extrem de valoros.
Cand reactoinam la actiunile cuiva, sau atunci cand criticam persoana respectiva, trebuie sa retinem ca impartasim aceleasi amintiri si aceeasi energie. Momentul respectiv nu este altceva decat o alta oportunitate pentru a ne curata.
Singurul mod in care imi pot gasi pacea este practicand Ho-oponopono, pentru ca stiu ca atunci cand eu traiesc in pace interioara si lumea in care traiesc va exista in pace. In consecinta, oricand percep ceva ca fiind o problema, ma intreb: Ce anume din mine trebuie sa curat ?
Oamenii apar in viata noastra doar pentru a ne arata daca suntem sau nu pe calea cea buna. In mod normal, nu suntem constientii de asta, tocmai de aceea este necesara o curatare permanenta.
A vorbi cu oamenii incercand sa-i ajuti nu functioneaza cu adevarat. Prin Ho-oponopono aduc pace in interiorul meu si astfel isi vor gasi si ceilalti pacea.
A ne curata inseamna sa il rugam pe Dumnezeu sa ne ia amintirile (cele recurente, din Subconstient) si sa le transforme in lumina pura, neutralizandu-le astfel, efectele si problemele din viata noastra.
Dr. Len spune: Numai Divinul poate accesa Subconstientul, gasi amintirile care cauzeaza probleme si numai El le poate neutraliza, curatandu-ne astfel mintea. Dupa aceea, nemaiexistand amintiri si deci probleme, mintea isi gaseste in sfarsit pacea.
Odata ce mintea intra in aceasta stare de vid si pace, Divinul ne ofera Inspiratie si odata ce Inspiratia intra in scena, are loc transmutarea sau eliminarea amintirilor -numai Divinul are puterea de a face aceasta.
...Accesul la miracol, si implicit, la supraconstient nu este posibil decat atunci cand reincepem sa privim lumea prin ochii unui copil. E vorba despre redescoperirea inocentei, nu despre cultivarea infantilitatii. Problema adultilor este ca si-au pierdut inocenta, dar si-au accentuat infantilitatea prin evitarea sistematica a asumarii responsabilitatii. Kahuna afirma ca, reinstaurand inocenta – starea in care nu judecam, nu punem etichete, nu suntem obsedati de castigul personal – viata noastra se poate schimba radical...
“Nu va faceti probleme”
“Inreaga lume este creatia ta si acest lucru trebuie luat ad litteram”, afirma dr. Len. Actele violente ale acelor criminali bolnavi psihic din Spitalul de Stat din Hawaii erau responsabilitatea lui doar pentru faptul ca acestia aparusera in viata sa. Problemele lor erau “creatia” sa si de aceea tot ce a trebuit sa faca pentru a-i vindeca a fost sa lucreze asupra lui insusi, sa stearga el insusi gandurile care au generat acele probleme.
Exagerare dusa la extrem, am putea spune, chiar daca descoperirile recente din fizica cuantica par a conduce la aceleasi concluzii. Asta inseamna ca daca copiii nostri au o problema de sanatate, ceva din noi a produs acea problema; daca partenerul de afaceri ne trage pe sfoara, noi am determinat acel lucru sa se petreaca; daca sotul ori sotia ne inseala, noi am atras asta. Pare absurd.
Totusi, evenimentele din viata noastra actualizeaza amintiri, tipare de actiune trecute si reactii ciudate. La urma urmei, toti am experimentat reactii care ne-au surprins si pe noi, si pe cei care ne cunosteau foarte bine, reactii in care “parca nu eram noi insine”, nu-i asa? Daca te confrunti cu o problema, o situatie-limita, un necaz, o suferinta, intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui automat este: cea anume din ceea ce se intampla in mine a generat sau a atras aceasta problema? Apoi trebuie sa stergi gandurile care au produs respectiva problema. Dar cum putem sti care ganduri au creat acea problema? “Nu va faceti probleme”, spuna dr. Len. “O parte din voi stie. Trebuie doar sa-i dati permisiunea.”
Cand judec o persoana, acea persoana devine un “ostatic al gandurilor mele”
Cream lumea prin gandurile noastre, iar pentru kahuna aceasta nu este o metafora. Este o realitate. In viziunea lor, care este comuna cu cea a tuturor religiilor, Dumnezeu a creat fiinte perfecte, dar noi nu mai putem sa vedem acest lucru, fiindca intre ceea ce exista in realitate si ceea ce vedem se interpune gandul.
Noi nu mai vedem ce exista in realitate, noi nu ne vedem decat propriile ganduri. “Lumea este ceea ce credem ca este”, afirma Serge Kahili King, doctor in psihologie si o autoritate internationala in materie de huna. Psihologia moderna tinde sa ajunga la aceleasi concluzii, de vreme ce afirma ca oamenii nu reactioneaza la evenimentele in sine, ci la propria lor perceptie asupra evenimentelor. Mai mult, studiile arata ca oamenii tind sa se conformeze perceptiilor altor oameni. Altfel spus, daca spunem in mod repetat unui copil ca este rau, el va ajunge sa se comporte ca atare. Daca unui angajat i se lauda in mod repetat performantele, chiar daca acestea nu sunt tocmai grozave, el va ajunge sa lucreze din ce in ce mai bine.
In limbajul unui kahuna, acest fenomen se exprima in felul urmator: daca eu gandesc intr-un anumit fel despre o persoana, acea persoana devine un “ostatic al gandurilor mele”. Asta inseamna ca el tinde sa se conformeze perceptiei mele si, mai devreme sau mai tarziu, se va comporta in asa fel incat sa-mi confirme perceptia mea despre el. Prin urmare, actele unei persoane sunt o consecinta a ceea ce gandesc despre acea persoana si trebuie sa-mi asum responsabilitatea pentru acest lucru. De aceea, a nu judeca este singura atitudine corecta vizavi de o alta persoana.
Daca este ceva de corectat, spun kahuna, atunci acest ceva reprezinta erorile noastre de gandire. Asa stand lucrurile, atunci poate ca nu ar trebui sa ne mire foarte mult ca dr. Len si-a vindecat pacientii lucrand doar asupra lui insusi.
Ce a facut exact doctorul Len pentru a-si vindeca pacientii?
“Am repetat incontinuu: Imi pare rau. Te rog, iarta-ma”, a declarat senin dr. Len. “Asta-i tot”.
De-a dreptul socant! Banuiesc ca doctorului Len ii place sa socheze, sa surpinda printr-o lovitura puternica si neasteptata rutina noastra mentala. El spune ca oamenii, in special vesticii, gandesc prea mult. Mai exact, sunt prinsi in rutina unor programe care ruleaza inconstient. Contrar a ceea ce gandim noi, el sustine cu tarie ca intelectul nu poate rezolva problemele. Cred ca Einstein ar fi fost de acord cu el, din moment ce a declarat ca “o problema nu poate fi rezolvata la nivelul de gandire care a generat-o”.
Cere-ti iertare
De aceea, nu trebuie decat sa constientizezi problema pe care o resimti la nivel fizic, emotional, mental etc., apoi sa incepi sa iti purifici gandirea, care a atras problema, printr-un proces de cainta si iertare. “Imi pare rau. Te rog, iarta-ma. Imi pare rau pentru ca te-am facut ostatic al gandurilor mele si fiindca, prin negativismul gandurilor mele, ti-am influentat in mod distructiv comportamentul.” Asa este in crestinism: ruga trebuie precedata de cainta si de cererea iertarii. Asta este ceea ce poate face constientul: sa se caiasca si sa ceara iertare. Restul este treaba supraconstientului, el este armonizatorul, vindecatorul. Suntem prizonierii propriei minti si nu putem evada folosindu-ne tocmai de minte, temnicerul insusi.
Cum te poti ajuta in viata de zi cu zi
Acest proces poate fi folosit in cele mai diverse situatii: cand suntem bolnavi, cand cineva apropiat este bolnav, cand ne confruntam cu probleme profesionale, financiare, sentimentale etc.
Daca problema tine de sanatate, atunci putem spune corpului: “Imi pare rau ca ti-am facut rau prin gandurile mele negative. Te rog, iarta-ma”. Si repetam acest lucru cu sinceritate pana problema dispare.
Daca copilul are probleme la scoala, putem repeta mental: “Imi pare rau ca ti-am creat aceste probleme prin gandurile mele. Te rog, iarta-ma”. Este esential ca trairea sa fie autentica, iar cererea de iertare sa fie pe deplin sincera. Consecinta imediata este un sentiment de iubire, iar dr. Len si Morrnah Simeona declara ca acesta este un semnal ca vindecarea a inceput.
Probabil ca la o prima citire vei respinge aceste lucruri, pe motivul ca sunt prostii, povesti de adormit copiii. Dar kahuna afirma ca supraconstientul este receptiv tocmai la limbajul de copil, ignorand formularile savante. Interesant este ca psihanaliza a ajuns la o concluzie asemanatoare: interpretarile pretentioase, “destepte”, intelectualizate nu ajung la pacienti. Accesul la miracol, si implicit, la supraconstient nu este posibil decat atunci cand reincepem sa privim lumea prin ochii unui copil. E vorba despre redescoperirea inocentei, nu despre cultivarea infantilitatii. Problema adultilor este ca si-au pierdut inocenta, dar si-au accentuat infantilitatea prin evitarea sistematica a asumarii responsabilitatii. Kahuna afirma ca, reinstaurand inocenta – starea in care nu judecam, nu punem etichete, nu suntem obsedati de castigul personal – viata noastra se poate schimba radical: renuntam la a ne complica viata inutil si ne redobandim bucuria de a trai, devenim mai creativi, ne adaptam mai suplu si mai eficient schimbarilor; iar calitatea relatiilor noastre se imbunatateste semnificativ.
In loc de concluzie
Un medic din Statele Unite ale Americii, dr. Ira Byock, a lucrat foarte mult cu bolnavi in faza terminala si a descris experientele si concluziile sale in doua carti devenite best-seller-uri. Una dintre ele se numeste “The Four Things that Matter Most” si se refera la cele mai frecvente declaratii pe care bolnavii le fac celor apropiati pe patul de moarte. Acestea sunt:
Te rog iarta-ma
Te iert
Imi pare rau
Multumesc
Te iubesc

Dr. Ira Bylock considera ca nu trebuie sa ajungem pe patul de moarte pentru a folosi aceste declaratii care, in opinia sa, au un potential imens in a ne vindeca relatiile si in a ne transforma profund viata.
Preluat din revista Avantaje, www.avantaje.ro

Terapia iertarii interviu...

Cum i-ai putea multumi cuiva care te-a ajutat sa te eliberezi? Cum i-ai putea multumi unui om al carui spirit bland si ale carui vorbe delicate ti-au schimbat complet cursul vietii? Haleakala Hew Len este pentru mine un astfel de om. Ca un suflet–frate, care apare pe neasteptate, exact atunci cand ai nevoie. Haleakala a intrat in viata mea in martie 1985, dupa o perioada de schimbari majore pentru mine. L-am intalnit in timpul unui curs numit Identitatea Sinelui prin Ho'oponopono , pe care el il sustinea, alaturi de Morrnah Nalamaku Simeona, un indigen Hawaian - kahuna ( cel care detine secretul ).
Pentru mine, Haleakala and Morrnah sunt parte din ritmul vietii. Desi ii iubesc foarte mult pe amandoi, ei nu imi staruie in minte ca oameni, influenta lor asupra mea manifestandu-se in mod continuu, batand ca un puls regulat, asemanator tobelor africane ce se aud in noapte. Recent, am avut onoarea de a mi se solicita, din partea fundatiei Freedom of Cosmos (Libertatea Cosmosului) – o organizatie fondata de Morrnah – sa ii iau un interviu lui Haleakala. Am fost si mai onorata sa aflu ca el va veni personal din Hawaii, pentru aceasta intalnire.
Dr. Haleakala S. Hew Len este presedintele si administratorul fundatiei. Impreuna cu Morrnah, Haleakala a lucrat, de-a lungul anilor, cu mii de oameni, inclusiv cu grupuri ale Natiunilor Unite (UNESCO Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura), ale Conferintei Comuniunii Umane pentru Pacea Lumii, ale Conferintei Mondiale pentru Pace, ale Conferintei Medicinii Traditionale Indiene, ale Vindecatorilor pentru Pace in Europa si ale Asociatiei profesorilor din domeniul statului din Hawaii. El are si o vasta experienta in munca dedicata persoanelor cu dizabilitati evolutive, criminalilor cu boli mentale si familiilor acestora. In intreaga sa munca de educatie, Ho'oponopono constituie un mare sprijin.
Simplu spus, Ho'oponopono inseamna sa faci bine , sau sa rectifici o greseala . Conform credintelor vechilor hawaieni, greseala rasare din ganduri alterate de amintiri dureroase din trecut. Ho'oponopono ofera o cale de eliberare a energiei acestor ganduri dureroase, sau a greselilor care genereaza dezechilibru si boala.
Impreuna cu aplicarea procesului Ho'oponopono, in forma sa modernizata, Morrnah a fost ghidat sa includa cele trei parti ale sinelui, care constituie cheia Identitatii de Sine. Aceste trei parti, care exista in orice molecula a realitatii, sunt numite Unihipili ( subconstientul/copil), Uhane (constienta/ mama) si Aumakua (supraconstienta/tata).
Atunci cand aceasta familie interioara este in aliniere, o persoana este in acelasi ritm cu Divinitatea. Odata avand acest echilibru, viata incepe sa curga. In acest fel, Ho'oponopono ajuta la restabilirea echilibrului – mai intai la nivel individual, apoi la cel al intregii creatii.
Prin experimentarea acestui sistem in trei parti, impreuna cu cel mai puternic proces de iertare pe care il cunosc (Ho'oponopono), Haleakala and Morrnah m-au invatat ca cea mai buna cale de a aduce vindecare in fiecare parte din viata mea si a intregului Univers este sa preiau 100% responsabilitatea si sa lucrez asupra mea. In plus, m-au invatat intelepciunea simpla a grijii de sine totale. Dupa cum spunea Haleakala, intr-o nota de multumire: Sa ai grija de tine. Daca o faci, toti ceilalti vor beneficia.
Odata, Haleakala a disparut toata dupa amiaza din timpul unui curs. Eu am crezut ca Unihipili (copilul/subconstient) i-a spus sa mearga la hotel, pentru un somn zdravan. De buna seama ca el si-a asumat responsabilitatea de a pleca, iar Morrnah era prezent si putea continua cursul. Chiar si asa, plecarea sa m-a intrigat. Pentru cineva ca mine, crescut intr-o familie si o cultura conform careia erai admonestat daca nu-i puneai pe ceilalti pe primul plan, comportamentul lui Haleakala m-a uluit – si incantat, in acelasi timp. El si-a facut somnul, iar eu am primit o lectie de grija de sine, de neuitat.
Cat: Haleakala, cand te-am intalnit in anul 1985, abia imi incepusem practica privata, dupa ce lucrasem pe post de consilier in diverse agentii, timp de 4 ani. Imi amintesc ca mi-ai spus: Orice terapie este o forma de manipulare . Am gandit: Doamne, acum ce ar trebui sa fac? Stiam ca ai dreptate, asa ca aproape am demisionat. De fapt, nu am facut chiar asta, dar afirmatia ta a schimbat complet modul in care lucrez cu oamenii.
Haleakala: Manipularea are loc atunci cand eu (ca terapeut) plec de la ideea ca tu esti bolnav si ca eu urmeaza sa lucrez asupra ta. Pe de alta parte, nu mai este vorba de manipulare, daca eu realizez ca tu vii la mine si imi oferi o sansa sa privesc la ceea ce se intampla in mine. Este o mare diferenta.
Daca percepi terapia ca pe faptul ca tu te afli acolo ca sa salvezi o alta persoana, sa o vindeci, sau sa o indrumi, atunci informatiile pe care le aduci vor veni din intelect, din mintea constienta. Dar intelectul nu dispune de posibilitatea de intelegere a problemelor si de modalitati de a le aborda. Intelectul este atat de neinsemnat, in felul sau de a solutiona problemele! El nu realizeaza faptul ca, atunci cand o problema este rezolvata prin transmutare, prin utilizarea Ho'oponopono sau a unor procese asemanatoare, atunci problema si tot ceea ce este legat de aceasta se rezolva pana la nivel microscopic – si in regresie, pana la inceputul timpului.
Asa ca, cea mai importanta intrebare pe care trebuie sa o pui este: Ce e aceea o problema? Daca le adresezi oamenilor o asemenea intrebare, ii bagi in ceata, iar ei incearca sa o rezolve ...
Cat: ...ca si cand problema este undeva, in exterior .
Haleakala: Da. De exemplu, ieri am primit un telefon de la fata unei femei in varsta de 92 de ani. Ea a spus ca: Mama are dureri severe de solduri, de cateva saptamani . In timp ce ea vorbea cu mine, am intrebat Divinitatea – Ce se intampla in mine, de am cauzat durerea acestei femei? Si apoi am intrebat – Cum as putea face ceva, pentru a corecta aceasta problema in mine? Raspunsurile la aceste intrebari vin si eu fac ceea ce mi se spune.
Cam peste o saptamana, femeia m-a sunat si mi-a spus: "Mama se simte mai bine acum!" Asta nu inseamna ca problemele nu vor reveni, deoarece, cel mai adesea, sunt multiple cauze care genereaza o aceeasi problema.
Cat: Si eu am o multime de boli recurente si dureri cornice, asupra carora lucrez tot timpul, folosind Ho'oponopono si alte procese de clarificare-purificare, pentru a ameliora toate durerile pe care le-am generat de la inceputul timpului.
Haleakala: Da. Ideea ar fi ca oameni ca noi practica profesii de vindecare, pentru ca noi am cauzat multa durere.
Cat: Ce vremuri marete!
Haleakala: Ce aiurea este sa stii asta si sa-i lasi pe oameni sa-ti plateasca pentru ca le-ai cauzat probleme!
I-am spus asta unei femei din New York si ea mi-a raspuns: Doamne, daca ei ar sti! Dar vezi tu, nimeni nu stie. Psihologii, psihiatrii continua sa creada ca se afla acolo pentru a ajuta la vindecarea altor persoane.
Asa ca, daca cineva ca tine vine la mine, eu Ii spun Divinitatii Te rog, orice se intampla in mine, care a generat aceasta durere in Cat, arata-mi, ca sa pot sa o corectez . Si voi aplica orice informatie nedefinita care mi se va da, pana cand durerea ta disparea, sau pana cand imi vei spune sa ma opresc. Nu este important efectul, ci sa ajungi la problema. Aceasta este cheia.
Cat: Nu te concentrezi pe rezultat, pentru ca nu este treaba noastra.
Haleakala: Exact. Noi putem numai sa rugam.
Cat: De asemenea, noi nu stim cand o anume durere va disparea.
Haleakala: Da. Sa spunem ca o femeie a luat o planta care i-a fost recomandata, dar nu are efect. Din nou, intrebarea este: Ce se intampla in mine, ceva care face ca tratamentul cu aceasta planta sa nu functioneze pentru femeia respectiva? Eu trebuie sa lucrez asupra acestei probleme. As continua curatarea, mi-as tine gura inchisa, permitand procesului de transmutare sa aiba loc. Imediat ce angajezi intelectul, procesul se opreste. Ce trebuie sa tii minte, atunci cand un anume fel de vindecare nu pare sa lucreze, este faptul ca sunt multiple probleme sau amintiri dureroase care determina durerea. Noi nu stim nimic! Numai Divinitatea stie ce se intampla cu adevarat.
Luna trecuta am avut o prezentare in Dalas si am vorbit cu o doamna care era maestru Reiki. I-am spus: Da-mi voie sa te intreb ceva: Cand cineva vine la tine cu o problema, unde se afla localizata acea problema? Ea s-a uitat uimita la mine cand i-am spus: Tu esti cea care ai generat problema, asa ca vei fi platita de clientul tau, pentru a-ti vindeca propria ta problema! Nimeni nu prea accepta asta.
Cat: 100% responsibilitate.
Haleakala: Sa intelegi ca tu esti 100% cauza problemei. Sa stii ca porti responsabilitatea 100% – si apoi sa rectifici greseala. Poti sa-ti imaginezi cum ar fi daca noi toti am sti ca suntem 100% responsabili ?
Am facut un ramasag cu mine insumi, ca imi voi oferi o inghetata uriasa – atat de mare incat sa-mi vina rau mancand-o – daca voi fi capabil sa treaca o zi fara sa judec, in vreun fel, pe nimeni. Nu am fost niciodata in stare sa fac asta! Ma observ mai des cand o fac, dar nu sunt in stare sa nu judec, pe parcursul unei zile intregi.
Asa ca e dificil sa rezolvi problemele altora, sa ii faci sa inteleaga ca ei sunt responsabili 100%. Daca vrei sa rezolvi o problema, lucreaza asupra ta. Daca problema este legata de o alta persoana de exemplu, doar intreaba-te: Ce se intampla in mine, ce o determina aceasta persoana sa ma supere? Oamenii apar in viata ta ca sa te faca atent ca mai ai probleme! Daca stii asta, poti imbunatati orice situatie si poti elibera cauza. Este simplu: Regret tot ceea ce se intampla. Rog sa fiu iertat!
Cat: Nu trebuie sa le spui asta cu voce tare si nici nu este necesar chiar sa intelegi problema.
Haleakala: Tocmai asta este frumusetea. Nu trebuie sa intelegi. Este ca Internetul. Tu nu intelegi cum functioneaza! Doar te duci in fata Divinitatii si spui: Putem downloada? , iar Divinitatea downloadeaza si tu primesti informatiile necesare. Dar, pentru ca noi nu stim cine suntem, niciodata nu downloadam direct din Lumina. Ne ducem in exterior.
Imi amintesc ca Morrnah obisnuia sa spuna ca este vorba de o munca interioara. Daca vrei sa ai rezultate, fa-o ca pe o munca interioara, lucreaza asupra ta .
Cat: Stiu ca asumarea responsabiliatii in proportie de 100% este singurul lucru care merge, dar m-am luptat din greu cu asta, desi sunt tipul de persoana grijulie, excesiv de responsabila.
Atunci cand te-am auzit vorbind despre 100% responsabilitate – nu numai pentru mine, dar pentru orice situatie sau problema – am gandit: Uau! Asta e o nebunie! Nu am nevoie sa-mi spuna nimeni sa fiu si mai responsabila! Desi cu cat ma gandeam mai mult la asta, realizam ca este o mare diferenta intre o grija supraresponsabila, versus responsabilitatea totala a grijii de sine. Un aspect se refera la a fi o fata buna – iar celalalt, la a-ti dobandi eliberarea.
Imi amintesc ca vorbeai despre anii in care ai lucrat ca psiholog in Spitalul de stat pentru criminalii cu tulburari mentale. Spuneai ca, atunci cand ai inceput aceasta munca, sectia pentru criminali era plina de violenta, iar cand ai plecat, nu mai erau asemenea manifestari.
Haleakala: Este adevarat. Trebuia doar sa intru in cladire, ca sa verific rezultatele. Daca ei erau inca depresivi, trebuia sa lucrez mai mult cu mine insumi.
Cat: Ai putea spune o poveste despre utilizarea Ho'oponopono pentru asa zisele obiecte neinsufletite?
Haleakala: Odata, eram intr-un amfiteatru, gata sa tin o prelegere si m-am adresat scaunelor: Este vreunul care mi-a scapat ? Are vreunul o problema de care trebuie sa am grija? Unul dintre scaune a spus: Stii, a fost un tip care a stat pe mine astazi, in timpul seminarului anterior, si care avea probleme financiare, iar acum ma simt mort! Asa ca am actionat asupra acestei probleme si am vazut scaunul restabilit. Apoi, am auzit: OK, sunt gata sa-l sustin pe urmatorul cu probleme!
Ceea ce incerc sa fac acum este sa-i invat pe cei din sala. Le spun lor si tuturor obiectelor de acolo: Vreti sa invatati cum sa practicati Ho'oponopono? Eu plec curand. N-ar fi grozav daca ati putea face asta chiar voi?
Unii spun ca da, altii spun ca nu, altii sunt prea obositi.
Apoi, intreb Divinitatea : "Daca spun ca vor sa invete, cum ii pot ajuta sa o faca?" De cele mai multe ori, primesc aceasta informatie: Lasa-le cartea albastra – (Identitatea de sine prin Ho'oponopono ). Asa ca las cartea pe scaun sau pe masa, in timp ce vorbesc. Noi nu le acordam prea mult credit meselor ca, desi tacute, ele sunt informate asupra a ceea ce se intampla.

Ho'oponopono este chiar foarte simplu. Pentru vechii hawaieni, toate problemele incep ca ganduri. Dar nu a gandi este problema. Atunci, care este problema? Problema este ca toate gandurile noastre sunt saturate cu amintiri dureroase despre persoane, locuri sau obiecte.
Intelectul singur nu poate rezolva aceste probleme, pentru ca el doar manageriaza. A administra lucrurile nu este calea de solutionare a problemelor. Voi vreti sa va eliberati de probleme! Atunci cand faceti Ho'oponopono, ceea ce se intampla este ca Divinitatea preia gandurile dureroase, pe care le neutralizeaza sau le purifica. Voi nu purificati persoana, locul sau obiectul, ci energia pe care o asociati cu acestea. Deci, primul pas in Ho'oponopono este purificarea acestei energii.
Astfel, se intampla ceva minunat. Nu numai ca energia este neutralizata,; ea este, de asemenea, eliberata, asa ca devine tabula rasa . Budistii numesc aceasta stare, VID. Pasul final este ca tu sa-I dai voie Divinitatii sa intre si sa umple vidul, cu Lumina.
Pentru a face Ho'oponopono, nu trebuie sa stii care este problema sau eroarea comisa. Tot ce trebuie sa faci este sa identifici orice problema pe care o experimentezi in plan fizic, mental, emotional, etc. Odata ce constientizezi problema, responsabilitatea ta este sa incepi imediat purificarea, sa spui: Imi pare rau. Te rog, iarta-ma .

Cat: Deci, misiunea concreta a intelectului nu este solutionarea problemei, ci solicitarea iertarii.

Haleakala: Da. Misiunea mea aici, pe Pamant, este sa ii trezesc pe oamenii ce pot fi adormiti. Aproape toti oamenii sunt adormiti! Singurul mod in care ii pot trezi este sa lucrez asupra mea. Interviul nostru este un bun exemplu. Inaintea intalnirii noastre, timp de cateva saptamani am facut o munca de purificare, astfel incat, atunci cand ne intalnim, sa fim ca doua ape ce se contopesc, se misca una in cealalta, si aduc eliberare. Asta e tot!
Cat: In zece ani de interviuri, acesta este singurul pentru care nu m-am pregatit. De cate ori am incercat, Unihipili (subconstientul meu/copil) imi spunea ca trebuie doar sa vin si sa fiu cu tine. Intelectul meu innebunise, incercand sa ma convinga ca trebuie sa ma pregatesc – dar nu am facut-o.
Haleakala: Bravo tie! Unihipili poate fi extreme de amuzant. Intr-o zi veneam pe autostrada hawaiana, spre partea de jos. Cand am ajuns la rampa de oprire, l-am auzit pe Unihipili spunand, cu o voce cantatoare: In locul tau, nu m-as duce acolo jos . M-am gandit ca intotdeauna o iau pe acolo. Cand m-am apropiat, am auzit: Hei! Eu nu m-as duce acolo jos, daca as fi in locul tau! A doua sansa. Dar eu intotdeauna merg pe acolo! Vorbeam cu glas tare, iar oamenii din masinile din jurul meu ma priveau ca pe un nebun. Cu cca. 25 metri inainte de rampa, am auzit din nou : "Nu as merge acolo daca as fi in locul tau!" Am mers acolo jos si am stat blocat vreo doua ore si jumatate. Avusese loc un accident grav si nu ma puteam deplasa nici inainte, nici inapoi. In cele din urma, l-am auzit pe Unihipili spunand: Ti-am spus! Apoi nu mi-a mai vorbit vreo doua saptamani! Vreau sa spun ca ce rost avea sa-mi vorbeasca, daca nu aveam de gand sa-l ascult?
Imi amintesc ca odata, cand trebuia sa vorbesc la TV despre Ho'oponopono, copiii mei mi-au spus: Tata, am auzit ca apari la televizor. Ai grija ca sosetele sa fie la fel! Nu le pasa despre ce vorbesc, ci doar sa-mi aleg bine sosetele! Vedeti cum stiu copiii, care sunt lucrurile importante in viata?
Daca va intrebati ce e cu sapca de baseball, Haleakala o poarta pentru a-si aminti sa nu fie prea intelectual. Fondul albastru reprezinta Vidul sau Golul, iar P- ul rosu, o reprezinta pe Mama Pamant sau Forta creativa, Pele.
Cat Saunders, Ph.D .este autoarea cartii Dr. Cat's Helping Handbook . Pentru mai multe informatii despre autoare sau cartea ei, accesati: http://www.drcat.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu