candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

joi, 18 februarie 2010

mai mult despre terapia iertarii

In primul rand, trebuie sa tinem minte ca" nu vedem lucrurile asa cum sunt ele, ci le vedem asa cum suntem noi."
Iar acesta este un punct de plecare spre curatenia interioara, despre care vreau sa vorbim astazi. De fapt... sa nu mai amanam ... O spun direct. Este vorba de MEDITATIA IERTARII. Stiu ca spun toti IERT, DAR NU UIT. Mare greseala!!! Este neiertare si aceasta atitudine. Dar sa ne aducem aminte de piersicile din povestirea de mai sus, ne mai da mana sa nu incepem imediat a invata iertarea? Dar si mai mult, terapeutic vorbind, neiertarea duce la boli foarte grave, unele conducand chiar si la cancer. Imi pare rau ca trebuie sa va spun aceste cuvinte, dar e necesar sa cunoasteti la ce pericole va expuneti voi, si cei dragi voua. Parintii care nu iarta, nu stiu si nu au cum sa-si invete copiii ce inseamna iertarea. Si iertati-mi lipsa de delicatete, va intrebati de ce va sunt copiii bolnavi? LUATI AMINTE, copiii, animalele de langa casa, plantele- spun totul despre energia acelei case. Cu alte cuvinte, cand in casa energiile negative ale neiertarii, urii, invidiei, barfei, razbunarii, nepasarii, etc. isi fac leagan acolo, ei( copiii, animalele, plantele) sunt primii care reactioneaza pentru ca sunt cei mai curati si puri. Verificati va rog, si faceti ceea ce trebuie, pentru a aduce totul la nivelul de optim a caminului vostru.
Acestea fiind spuse, trecem la ceea ce numim TERAPIA IERTARII, bineinteles prin meditatie personala. Si daca incepem cu iertarea, sa incepem de la noi insine, pentru ca intotdeauna neiertarea celorlalti, este de fapt neiertarea personala. E momentul sa trecem la treaba si sa ne facem o lista, chiar la figurat vorbind, in care sa trecem clipele de durere, neputinta, suparare, furie, spaima, panica, razbunare si toate celelalte, ce rezulta din acestea. Sa ne dorim din tot sufletul, ca toate acestea sa dispara din noi, si cum altfel ar putea disparea, daca nu prin transformare. Stiti doar, " nimic nu se pierde, totul se transforma" Zambiti? Si eu am zambit, dar viata, experienta personala, munca in terapie de atatia ani, mi-a dovedit ca se poate transforma. si cum? Sa invatam a ne ierta, pentru ca de aici porneste totul... si sa iertam pe ceilalti.
In cartile lui Paulo Coelho sunt multe invataturi. E bine sa ne facem timp, sa citim in fiecare zi, cateva pagini din carti cu substrat spiritual, pentru a ne pune mintea la treaba. Un citat bine pus de mine la pastrare, in locul tainic al inimii, pentru a-l avea la indemana atunci cand e mai mare nevoie de el, este si acesta:
"Lectiile vin intotdeauna, atunci cand esti pregatit,iar daca vei fi atent la semne, vei afla mereu ce-ti trebuie pentru pasul urmator" Paulo Coelho.
Asadar, azi sa invatam lectia iertarii, si multe din articolele viitoare, vor dezbate acesta tema. Sa fim atenti la semne. Ele vor aparea cu siguranta. Acum va las in compania a ceea ce se numeste terapia iertarii( una din cele mai simple), care de fapt se face intr- o stare meditativa, si care datorita experimentarii personale si a oamenilor cu care interactionez zilnic prin terapie, i-am acordat loc de cinste si incep aceasta calatorie, in lumea interioara, cu ea.

TERAPIA IERTARII

" In urma cu doua decenii, un psiholog hawaiian surprinde lumea stiintifica cu ceea ce am putea numi, pe buna dreptate, un miracol. Spitalul de Stat din Hawaii se confrunta in acel moment cu probleme deosebit de grave in sectia bolnavilor psihici, care comisesera crime abominabile. dr. Haleakala Lew Len a acceptat postul in acest spital si atunci au inceput sa apara miracole. Dupa numai cateva luni, s-a dovedit ca in cazul multora dintre acesti pacienti, nu mai era nevoie de catuse. Dozele medicatiei au scazut simtitor la majoritatea pacientilor si chiar s-au sistat in cazul multora. Dupa patru ani, pavilionul a trebuit sa fie inchis din lipsa de pacienti... violenti.
Partea cea mai interesanta este, ca in acesti patru ani, dr. Len nu a vorbit cu nici unul dintre temutii sai pacienti. Mai mult, nici macar nu i-a vazut. " Tot ce a trebuit sa fac a fost sa lucrez asupra propriei mele persoane", a declarat ulterior dr. Len. " Daca vrei sa vindeci pe cineva, inclusiv pe un criminal bolnav psihic, o poti face vindecandu-te pe tine" In prezent , trecut de 70 de ani, dr.Len a ajutat cu succes de-a lungul carierei sale, folosind acesta metoda, pe mii de persoane.El detine un doctaorat in psihologie obtinut la Universitatea Iowa, Statele Unite, dar atribuie remarcabilul sau succes ca psiholog clinician, practicilor de vindecare traditionale invatate de la Morrnah Nalamaku Simeona, o femeie kahuna. Metoda Traditionala invatata de dr. Len de la Morrnah Simeona si aplicata cu succes la Spitalul de Stat din Hawaii si nu numai, poarta denumirea de ho' oponopono, care s-ar putea traduce prin a indrepta lucrurile, a corecta o eroare. Lumea este o reflectare a gandurilor noastre. Tot ceea ce suntem, tot ceea ce se intampla in viata noastra reprezinta o consecinta a gandurilor noastre. In cuvintele lui Morrnah Simeona lumea este o reflectare a ceea ce se intampla in interiorul nostru. Daca ne confruntam cu o problema, trebuie sa cautam cauza in noi insine, nu in factorii exteriori.
* Daca o persoana ne agreseaza, este util sa ne amintim ca ceilalti, sunt o oglinda pentru noi si ca agresivitatea respectivei persoane, nu este decat proectia in exterior a propriei noastre agresivitati refulate.
* Daca seful ne spune ca nu suntem suficienti de buni pentru postul pe care il ocupam , atunci vorbele lui nu sunt decat o reflectare a ceea ce noi insine gandim in sinea noastra despre noi.
* Daca ne inbolnavim, este bine de stiut, ca trupul este o casa pentru ganduri: cauza imbolnavirii rezida in negativitatea unui gand, intr-o eroare de judecata.
Mintea este asemeni unei gradini, iar gandurile asemeni unor seminte. Ele incoltesc si dau roade. Trebuie sa avem grija ce ganduri plantam in mintea noastra, caci inevitabil vom culege ce am semanat. Vestea buna este ca orice stres, dezechilibru sau boala pot fi corectate, lucrand asupra ta. Nu este nevoie sa cauti raspunsuri sau ajutor in afara ta. Si nimeni nu iti poate oferi informatii mai relevante decat cele pe care le obtii singur, cautand in tine insuti, sustine Morrnah Simeona. Starea de sanatate sau de boala, prosperitatea sau pauperitatea, succesul sau esecul nostru, ori a celor din jurul nostru, reflecta nivelul de constiinta la care am ajuns. Daca nivelul nostru de constiinta, circumstantele exterioare se schimba rapid, iar nivelul de constiinta poate creste semnificativ, daca ne asumam responsabilitatea pentru tot ce se intampla in jurul nostru. ce inseamna sa ne asumam 100% responsabilitatea pentru absolut orice se intampla in viata noastra? Inseamna sa accepti faptul ca tu insuti - si nimeni altcineva- esti creatorul a tot ceea ce experimentezi, al tuturor evenimentelor pe care le traiesti, afirma dr. Len, constient ca declaratia sa poate fi socanta sau chiar revoltatoare, pentru majoritatea oamenilor.
Accesul la miracol si implicit la supraconstient, nu este posibil decat atunci cand reincepem sa privim lumea cu ochii unui copil. Reinstaurand inocenta - starea in care nu judecam, nu punem etichete, nu suntem obsedati de castigul personal- viata noastra se poate schimba radical. Cream lumea prin gandurile noastre. Dumnezeu a creat fiinte perfecte, dar noi nu mai putem sa vedem acest lucru, fiindca intre ceea ce exista si ceea ce vedem se interpune gandul. Daca este ceva de corectat, atunci acest ceva reprezinta erorile noastre de gandire. Asa stand lucrurile, atunci poate ca nu ar trebui sa ne mire foarte mult ca dr. Len si-a vindecat pacientii, lucrand doar asupra lui insusi. Ce a facut dr Len pentru a-si vindeca pacientii? " Am repetat incontinu: Imi pare rau, te rog iarta-ma" a declarat senin dr. Len. "Asta-i tot".
De aceea, nu trebuie decat sa constientizezi problema pe care o simti la nivel fizic, emotional, mental, etc. apoi sa incepi sa iti purifici gandirea care a atras-o, printr-un proces de cainta si iertare. "Te rog iarta-ma ca te-am facut prinzonierul gandurilor mele( si fiindca prin negativismul gandurilor mele, ti-am influentat in mod distructiv comportamentul)".Asa este in crestinism: ruga trebuie precedata de cainta si de cererea iertarii. Asta este ceea ce poate face constientul: sa se caiasca si sa ceara iertare. Restul este treaba supraconstientului. E este armonizatorul, vindecatorul. Acest proces poate fi folosit in diferite situatii: cand suntem bolnavi, cand cineva apropiat este bolnav, cand ne confruntam cu probleme profesionale, financiare, sentimentale, etc. Daca problema tine de sanatate, atunci putem spune corpului: Imi pare rau, ca ti-am facut rau prin gandurile mele negative. Te rog, iarta-ma.Si repetam acest lucru cu sinceritate pana problema dispare. Daca copilul are probleme la scoala, putem repeta mental: Imi pare rau ca ti-am creat aceste probleme prin gandurile mele. Te rog iarta-ma.Este esential ca trairea sa fie autentica, iar cererea de iertare sa fie pe deplin sincera. Consecinta imediata este un sentiment de iubire autentica, iar dr. Len si Morrnah Simeona declarau ca acesta este un semnal ca vindecarea a inceput. Accesul la miracol, si implicit la supraconstient, nu este posibil decat atunci cand reincepem sa privim lumea prin ochii unui copil. E vorba de redescoperirea inocentei, nu despre cultivarea infantilitatii. Problema adultilor este ca si-au pierdut inocent, dar si-au accentuat infantilitatea prin evitarea sistematica a responsabilitatii. Reinstaurand inocenta- starea in care nu judecam, nu punem etchete, nu suntem obsedati de castigul personal- viata noastra se poate schimba radical: renuntam la a ne complica viata inutil si ne redobandim bucuria de a trai, devenim mai creativi, ne adaptam mai suplu si mai eficient schimbarilor; iar calitatea relatiilor noastre se imbunatateste semnificativ.
In urma cu doua decenii, un psiholog hawaiian surprindea lumea stiintifica cu ceea ce am putea numi, pe buna dreptate, un miracol. Spitalul de Stat din Hawaii se confrunta in acel moment cu probleme deosebit de grave in sectia bolnavilor psihici care comisesera crime abominabile. Violenta acestora era atat de mare incat, desi purtau catuse la maini si la picioare, personalul medical se simtea serios amenintat de acestia, iar cei mai multi psihologi clinicieni obisnuiau sa-si dea demisia dupa aproximativ o luna de lucru cu acest gen de pacienti. In ciuda avertismentelor colegilor bine intentionati, care incercau sa-l convinga sa nu lucreze intr-un astfel de loc, fiindca asta echivala cu o sinucidere in plan profesional, dr. Haleakala Lew Len a acceptat totusi postul. Si atunci au inceput sa apara miracole. Dupa numai cateva luni, s-a dovedit ca in cazul multora dintre acesti pacienti nu mai era nevoie de catuse. Dozele medicatiei au scazut simtitor la majoritatea pacientilor si chiar s-au sistat in cazul unora. Dupa patru ani, pavilionul a trebuit sa fie inchis din lipsa de.. pacienti violenti.
Partea cea mai interesanta este ca in acesti patru ani dr. Len nu a vorbit cu nici unul dintre temutii sai pacienti. Mai mult, nici macar nu i-a vazut! Cerintele sale la ocuparea postului de psiholog clinician au fost de a i se oferi un birou si acces la dosarele criminalilor spitalizati. Tot ce a trebuit sa fac a fost sa lucrez asupra propriei mele persoane, a declarat ulterior dr. Len. Daca vrei sa vindeci pe cineva, inclusiv pe un criminal bolnav psihic, o poti face vindecandu-te pe tine.”
In prezent trecut de 70 de ani, dr. Len a ajutat cu succes de-a lungul carierei sale, folosind aceasta metoda pe mii de persoane, lucrand inclusiv cu grupuri din cadrul unor organizatii internationale prestigioase, precum UNESCO si Natiunile Unite. Dr. Len detine un doctorat in psihologie obtinut la Universitatea din Iowa, Statele Unite, dar el atribuie remarcabilul sau succes ca psiholog clinician, practicilor de vindecare traditionale invatate de la Morrnah Nalamaku Simeona, o femeie kahuna.
Cine sunt kahuna?
In hawaiiana, huna se traduce prin secret, iar kahuna prin pastrator al secretului, expert, magistru. Daca vreti, kahuna reprezinta echivalentul mesterului in sistemul de bresle medieval. Orice meserie, arta sau mestesug avea proprii sai kahuna. Termenul a devenit insa cunoscut ca echivalent al samanului, vraciului, preotului. Legendele abunda in descrierea puterilor acestor kahuna, capabili sa realizeze vindecari miraculoase, sa influenteze vremea, sa mearga pe carbuni incinsi, sa-si atraga prosperitatea etc.
Morrnah Nalamaku Simeona s-a numarat printre ultimii kahuna veritabili dinHawaii, fiind numita oficial in 1983 de catre autoritati drept o comoara vie a Hawaii-ului (living treasure of Hawaii). Ea a infiintat Foundation of I, o organizatie nonprofit, menita sa raspandeasca filozofia si practicile psihologice ale vechilor kahuna, inainte ca acestea sa se piarda. Metoda traditionala invatata de dr. Len de la Morrnah Simeona si aplicata cu succes la Spitalul de Stat din Hawaii si nu numai, poarta denumirea de ho’oponopono, care s-ar putea traduce prin a indrepta lucrurile, a corecta o eroare.
Metoda este extraordinar de simpla, atat de simpla incat mintea noastra, fascinata de complex si maestra in a complica masiv si inutil lucrurile, are impulsul de a o respinge imediat. Pe de alta parte, in ciuda simplitatii ei, metoda are la baza principiile huna, care sunt destul de greu de acceptat de noi, cei crescuti in spiritul respectului pentru rational si stiintific.
Lumea este o reflectare a gandurilor noastre. Asemeni lui Buddha, vechii kahuna considerau ca noi cream lumea prin gandurile noastre. Tot ceea ce suntem, tot ceea ce se intampla in viata noastra reprezinta o consecinta a gandurilor noastre.
In cuvintele lui Morrnah Simeona, lumea este o reflectare a ceea ce se intampla in interiorul nostru. Daca ne confruntam cu o problema, trebuie sa cautam cauza in noi insine, nu in factorii exteriori.
• Daca o persoana ne agreseaza, este util sa ne amintim ca ceilalti sunt o oglinda pentru noi si ca agresivitatea respectivei persoane nu este decat proiectia in exterior a propriei noastre agresivitati refulate.
• Daca seful ne spune ca nu suntem suficient de buni pentru postul pe care il ocupam, atunci vorbele lui nu sunt decat o reflectare a ceea ce noi insine gandim in sinea noastra despre noi.
• Daca ne imbolnavim, este bine de stiut ca, pentru kahuna, trupul este o casa pentru ganduri: cauza imbolnavirii rezida in negativitatea unui gand, intr-o eroare de judecata.” Nu-i nimic in neregula cu erorile de judecata,” declara cu umor dr. Len.” Te pot omori, asta-i tot.”
In viziunea unui kahuna, mintea este asemeni unei gradini, iar gandurile asemeni unor seminte. Ele incoltesc si dau roade. Trebuie sa avem grija ce ganduri plantam in mintea noastra, caci, inevitabil, vom culege ceea ce am semanat. Vestea buna este ca orice stres, dezechilibru sau boala pot fi corectate, lucrand asupra ta. Nu este nevoie sa cauti raspunsuri sau ajutor in afara ta. Si nimeni nu iti poate oferi informatii mai relevante decat cele pe care le poti obtine singur, cautand in tine insuti, sustine Morrnah Simeona.
Pentru kahuna, circumstantele exterioare sunt un barometru al nivelului nostru de constiinta. Starea de sanatate sau de boala, prosperitatea sau pauperitatea, succesul sau esecul nostru ori al celor din jurul nostru reflecta nivelul de constiinta la care am ajuns.
Daca nivelul nostru de constiinta se modifica, circumstantele exterioare se schimba rapid, iar nivelul de constiinta poate creste semnificativ, daca ne asumam responsabilitatea pentru tot ce se intampla in viata noastra, pentru tot ce se intampla in jurul nostru.
Vindecarea ori schimbarea incepe cu asumarea responsabilitatii. Ce inseamna sa ne asumam 100% responsabilitatea pentru absolut tot ce se intampla in viata noastra? Inseamna sa accepti faptul ca tu insuti – si nimeni altcineva – esti creatorul a tot ceea ce experimentezi, al tuturor evenimentelor pe care le traiesti, afirma dr. Len, constient ca declaratia sa poate fi socanta sau chiar revoltatoare pentru majoritatea oamenilor.
O idee foarte greu de digerat, intr-o societate in care ne-am obisnuit sa ne gasim scuze la tot pasul, sa dam vina pe altii pentru ce nu merge in viata noastra, sa cultivam asiduu o mentalitate de victima. Mai mult, aceasta idee este greu de acceptat si de catre persoanele considerate supraresponsabile. Caci una este sa iti asumi responsabilitatea propriilor actiuni si alta este sa iti asumi responsabilitatea pentru actele violente ale unor oameni cu care nu ai avut nimic de-a face si cu care singura legatura pe care o ai este ca locuiti impreuna in acelasi oras. Multi psihologi ar spune ca o astfel de gandire nu face decat sa ne culpabilizeze in mod excesiv.
TERAPIA IERTARII – II …
Accesul la miracol si, implicit, la supraconstient nu este posibil decat atunci cand reincepem sa privim lumea prin ochii unui copil. E vorba despre redescoperirea inocentei, nu despre cultivarea infantilitatii. Problema adultilor este ca si-au pierdut inocenta, dar si-au accentuat infantilitatea, prin evitarea sistematica a asumarii responsabilitatii. Kahuna afirma ca, reinstaurand inocenta – starea in care nu judecam, nu punem etichete, nu suntem obsedati de castigul personal – viata noastra se poate schimba radical.
Nu va faceti probleme. Intreaga lume este creatia ta si acest lucru trebuie luat ad litteram, afirma dr. Len. Actele violente ale acelor criminali bolnavi psihic din Spitalul de Stat din Hawaii erau responsabilitatea lui, doar pentru faptul ca acestia aparusera in viata sa. Problemele lor erau creatia sa si, de aceea, tot ce a trebuit sa faca pentru a-i vindeca a fost sa lucreze asupra lui insusi, sa stearga el insusi gandurile care le-au generat. Exagerare dusa la extrem, am putea spune, chiar daca descoperirile recente din fizica cuantica par a conduce la aceleasi concluzii. Asta inseamna ca daca copiii nostri au o problema de sanatate, ceva din noi a produs acea problema; daca partenerul de afaceri ne trage pe sfoara, noi am facut ca acel lucru sa se petreaca; daca sotul ori sotia ne inseala, noi am atras asta.
Pare absurd. Totusi, evenimentele din viata noastra actualizeaza amintiri, tipare de actiune trecute si reactii ciudate. La urma urmei, toti am experimentat reactii care ne-au surprins si pe noi, si pe cei care ne cunosteau foarte bine – reactii in care parca nu eram noi insine, nu-i asa? Daca te confrunti cu o problema, o situatie limita, un necaz, o suferinta, intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui automat este: ce anume din ceea ce se intampla in mine a generat sau a atras aceasta problema? Apoi trebuie sa stergi gandurile care au produs respectiva problema.
Dar cum putem sti care ganduri au creat-o? Nu va faceti probleme, spune dr. Len. O parte din voi stie. Trebuie doar sa-i dati permisiunea sa o faca.”Cand judec o persoana, acea persoana devine un “prizonier al gandurilor mele”.
Creem lumea prin gandurile noastre, iar pentru kahuna aceasta nu este o metafora. Este o realitate. In viziunea lor – care este comuna cu cea a tuturor religiilor – Dumnezeu a creat fiinte perfecte, dar noi nu mai putem sa vedem acest lucru, fiindca intre ceea ce exista in realitate si ceea ce vedem se interpune gandul.
Noi nu mai vedem ce exista in realitate, noi nu ne vedem decat propriile ganduri. Lumea este ceea ce credem ca este, afirma Serge Kahili King, doctor in psihologie si o autoritate internationala in materie de huna. Psihologia moderna tinde sa ajunga la aceleasi concluzii, de vreme ce afirma ca oamenii nu reactioneaza la evenimentele in sine, ci la propria lor perceptie asupra evenimentelor. Mai mult, studiile arata ca oamenii tind sa se conformeze perceptiilor altor oameni. Altfel spus, daca spunem in mod repetat unui copil ca este rau, el va ajunge sa se comporte ca atare. Daca unui angajat i se lauda in mod repetat performantele, chiar daca acestea nu sunt tocmai grozave, el va ajunge sa lucreze din ce in ce mai bine.
In limbajul unui kahuna, acest fenomen se exprima in felul urmator: daca eu gandesc intr-un anumit fel despre o persoana, acea persoana devine un prizonier al gandurilor mele. Asta inseamna ca el tinde sa se conformeze perceptiei mele si, mai devreme sau mai tarziu, se va comporta in asa fel incat sa-mi confirme perceptia despre el. Prin urmare, actele unei persoane sunt o consecinta a ceea ce gandesc despre ea si trebuie sa-mi asum responsabilitatea pentru acest lucru. De aceea, a nu judeca este singura atitudine corecta vizavi de o alta persoana.
Daca este ceva de corectat, spun kahuna, atunci acest ceva reprezinta erorile noastre de gandire. Asa stand lucrurile, atunci poate ca nu ar trebui sa ne mire foarte mult ca dr. Len si-a vindecat pacientii, lucrand doar asupra lui insusi.
Ce a facut exact doctorul Len pentru a-si vindeca pacientii?
Am repetat incontinuu: Imi pare rau. Te rog, iarta-ma, a declarat senin dr. Len. Asta-i tot.
De-a dreptul socant! Banuiesc ca doctorului Len ii place sa socheze, sa surpinda printr-o lovitura puternica si neasteptata, rutina noastra mentala. El spune ca oamenii, in special vesticii, gandesc prea mult. Mai exact, sunt prinsi in rutina unor programe care ruleaza inconstient. Contrar a ceea ce gandim noi, el sustine cu tarie ca intelectul nu poate rezolva problemele. Cred ca Einstein ar fi fost de acord cu el, din moment ce a declarat ca “o problema nu poate fi rezolvata la nivelul de gandire care agenerat-o”.
CERE-TI IERTARE
De aceea, nu trebuie decat sa * constientizezi problema pe care o resimti la nivel fizic, emotional, mental etc., apoi sa incepi sa * iti purifici gandirea care a atras-o, printr-un proces de cainta si iertare. Te rog, iarta-ma ca te-am facut prizonierul gandurilor mele (si fiindca, prin negativismul gandurilor mele, ti-am influentat in mod distructiv comportamentul) . Asa este in crestinism: ruga trebuie precedata de cainta si de cererea iertarii. Asta este ceea ce poate face constientul: sa se caiasca si sa ceara iertare. Restul este treaba supraconstientului, el este armonizatorul, vindecatorul. Suntem prizonierii propriei minti si nu putem evada folosindu-ne tocmai de minte – temnicerul insusi.
Cum te poti ajuta in viata de zi cu zi?
Acest proces poate fi folosit in cele mai diverse situatii: -cand suntem bolnavi,- cand cineva apropiat este bolnav, -cand ne confruntam cu probleme profesionale, financiare, sentimentale etc.
Daca problema tine -de sanatate, atunci putem spune corpului: Imi pare rau ca ti-am facut rau prin gandurile mele negative. Te rog, iarta-ma. Si repetam acest lucru cu sinceritate, pana problema dispare.
Daca -copilul are probleme la scoala, putem repeta mental: Imi pare rau ca ti-am creat aceste probleme prin gandurile mele. Te rog, iarta-ma. Este esential ca trairea sa fie autentica, iar cererea de iertare sa fie pe deplin sincera. Consecinta imediata este un sentiment de iubire, iar dr. Len si Morrnah Simeona declara ca acesta este un semnal ca vindecarea a inceput.
Probabil ca la o prima citire vei respinge aceste lucruri, pe motivul ca sunt prostii, povesti de adormit copiii. Dar kahuna afirma ca supraconstientul este receptiv tocmai la limbajul de copil, ignorand formularile savante. Interesant este ca psihanaliza a ajuns la o concluzie asemanatoare: interpretarile pretentioase, destepte, intelectualizate nu ajung la pacienti. Accesul la miracol, si implicit, la supraconstient nu este posibil, decat atunci cand reincepem sa privim lumea prin ochii unui copil. E vorba despre redescoperirea inocentei, nu despre cultivarea infantilitatii. Problema adultilor este ca si-au pierdut inocenta, dar si-au accentuat infantilitatea prin evitarea sistematica a asumarii responsabilitatii. Kahuna afirma ca, reinstaurand inocenta – starea in care nu judecam, nu punem etichete, nu suntem obsedati de castigul personal – viata noastra se poate schimba radical: renuntam la a ne complica viata inutil si ne redobandim bucuria de a trai, devenim mai creativi, ne adaptam mai suplu si mai eficient schimbarilor; iar calitatea relatiilor noastre se imbunatateste semnificativ.
Noi nu decidem niciodata sa vedem lucrurile asa cum sunt: intotdeauna este ceva in interiorul nostru care decide ca acesta este modul in care vom percepe lumea”.
Eu lucrez cu amintirile din interiorul meu, spunandu-I Divinitatii launtrice: “Te iubesc; Imi pare rau; Te rog, iarta-ma pentru tot ceea ce se intampla in mine, care ma face sa percep lumea in acest fel anume multumesc”.
Deoarece imi doresc sa fiu 100% responsabil, Divinitatea face partea sa, anuland amintirile din mine, astfel incat ma pot intoarce la Conditia Zero.
Socrates avea dreptate, cand spunea: “Noi chiar nu stim nimic” si este foarte important pentru mine sa pornesc de la acest punct de vedere.
Cand apare ceva, ii spun Sinelui meu Divin: Te iubesc; Imi pare rau; Te rog, iarta-ma pentru orice se intampla in mine, pe care il percep ca pe aceasta problema ivita; Iti multumesc.
Ii permit Divinitatii care m-a creat sa faca ce crede de cuviinta pentru a sterge aceste amintiri, eliberand acele amintiri din sufletul meu, astfel ca ceea ce ramane in locul amintirilor este Zero, deci ma intorc la starea mintii mele originare, care se regaseste in imaginea Divinitatii (Vid si Infinit).
Ho’oponopono m-a invatat sa lucrez asupra amintirilor mele, fara a ma implica in mod constient.
De ce trebuie sa ne iertam pe noi insine?
Lipsa iertarii este cea mai mare toxina pe care am stocat-o in corpul nostru. Corpul nostru stie cum sa fie intreg. Gandurile noastre negative blocheaza caile neuronale si creeaza boli si dizarmonie intre celule. Emotia negativa a furiei elibereaza o substanta chimica ce afecteaza muschiul inimii. Fricile nejustificate ne compromit sistemul imunitar si ne diminueaza energia vindecatoare. Fiecare gand negativ pe care il ai despre tine sau despre altii creeaza o coarda sau un fir (numit aka in limba hawaiiana), care se infasoara in jurul tau, blocandu-ti accesul la Lumina si mentinandu-te in intuneric. Egiptenii au inteles aceste concepte, diagramand corzile in hieroglife. Biblia mentioneaza aceste corzi, numindu-le legaturi sacre sau retele. Imagineaza-ti cat de multe corzi ai acumulat de-a lungul vietii tale, pur si simplu pentru ca societatea noastra moderna nici macar nu recunoaste existenta acestora!
Daca nimeni nu te-ar fi invatat cum sa te speli pe dinti, iti poti imagina cata mancare si tartru ai fi adunat in gura, de-a lungul anilor?
In mod similar, hawaiienii antici nu le permiteau gandurilor negative sa se acumuleze in corpul lor. Ei practicau, zilnic, un proces de taiere a corzilor, iertandu-se pe ei si pe ceilalti si restaurand armonia corpului. Ei impartaseau un scop comun, pentru toata durata vietii: acela de a se conecta cu cele mai inalte niveluri ale Creatiei.
Cum ne putem ierta pe noi insine
Inchideti ochii. Creati mental si vizualizati o scena, care se afla mai jos de locul in care va aflati. Puteti alege sa fiti afara pe o terasa sau pe un deal, privind in jos, spre scena. Pentru un timp, stabilizati aceasta imagine. Puteti alege sa va imaginati stand intr-o cabina de proiectie a unui teatru, privind in jos, catre scena. Nu conteaza unde stati. Este important sa va simtiti confortabil, atunci cand creati aceasta imagine.
Invitati pe scena oameni cu care doriti sa vindecati relatiile, incepand cu mama si tatal vostru. Daca ei nu mai sunt printre noi, invitati-i sa vina si sa stea pe acea scena. Amintiti-va: aceasta este perceptia despre mama si tatal vostru, pe care o purtati cu voi, in interiorul vostru. Adresati-le urmatoarea intrebare: Ma sprijini, astazi, in magnifica mea conectare cu Sinele meu Cel Mai Inalt? Daca primiti un raspuns clar Da, inseamna ca exista un dialog, in care nu incape nicio umbra de indoiala. Imbratisati- i si lasati-i sa plece. Daca va indoiti sau simtiti un dezacord in interiorul vostru, mentineti-i pe scena. Puteti observa corzi ce s-au format, de la ombilicul vostru catre oamenii de pe scena. Corzile reprezinta perceptiile noastre negative si iluziile legate de acei oameni, care s-au format in trecut, cand noi nu aveam instrumentele, resursele sau intelepciunea de acum.
Apoi, cereti-le stramosilor vostri sa vina pe scena. Se poate nici sa nu-i cunoasteti pe acesti oameni, dar voi purtati in ADN toate emotiile lor negative, care v-au precedat. Decizia voastra de a renunta la aceste tipare este suficienta. Din nou, adresati-le aceeasi intrebare: "Ma sprijini, astazi, in magnifica mea conectare cu Sinele meu Cel Mai Inalt?" Daca primiti un raspuns clar Da inseamna ca exista un dialog, in care nu incape nicio umbra de indoiala. Imbratisati- i si lasati-i sa plece. Daca va indoiti sau simtiti un dezacord in interiorul vostru, mentineti-i pe scena. In acest grup veti include bunicii, fratii si surorile, unchii, matusile, nepotii, parintii vitregi, copiii vitregi si pe oricine considerati ca facand parte din familie. Le puneti aceeasi intrebare……
In grupul urmator se afla fostii: fostul sot/sotie, iubit/iubita, foste rude prin alianta.... Continuati cu aceeasi intrebare….
In urmatorul grup intra profesorii, mentorii din trecut si prezent, apoi prietenii (vechi si noi), iubitii/iubitele din prezent, daca aveti, colegii de serviciu fata de care percepeti dizarmonie, oricine care a murit si cu care ati dori sa vindecati relatiile, sau oricine altcineva la care va ganditi ca ar trebui sa fie acolo. Le puneti intrebarea…..
Un alt grup este cel al spiritelor nenascute. Daca ati trecut vreodata printr-un avort sau o pierdere de sarcina, puteti chema acele spirite pe scena, adresandu-le aceeasi intrebare…..
Apoi, puneti propria voastra imagine pe scena. Aceasta este persoana pe care o percepeti ca fiind voi, cu toate obsesiile si parerile gresite despre voi insiva. Orice ati spus sau ati simtit in mod negativ despre voi insiva, a infasurat cate o coarda in jurul vostru (aspect: aproape ca interiorul unei mingi de golf). Aceasta este doar persoana in care ati investit energia electromagnetica. Voi, cei adevarati, sunteti pe podiumul de deasupra scenei. Intrebati-va imaginea daca ati primit dividende din aceasta investitie. Trebuie sa va vizualizati pe voi, pe scena, inconjurati de corzile ce reprezinta: Nu sunt iubit, Nu sunt demn de nimic, Sunt prea gras, Nu sunt destul de destept etc…..Trebuie sa priviti in jos, la ceea ce ati creat prin alegerile voastre inconstiente. Acum, este timpul sa va chemati Spiritul inapoi.
Folosind viziunea interioara, priviti adanc in interiorul Mintii voastre subconstiente si al Corpului Spiritual, pentru a vedea daca mai sunt zone intunecate sau gri care nu s-au miscat. Acestea NU reprezinta Mintea voastra subconstienta. Este energie densa, care s-a suprapus singura peste Mintea subconstienta, atunci cand erati mai vulnerabili sau in stare de conflict. Daca ati folosit, in trecut, droguri, alcool sau nicotina in exces, sau ati trecut printr-o experienta emotionala profunda, care este nerezolvata, cum ar fi violul sau incestul, atunci corpul si-a pierdut puterea, permitandu-le energiilor de niveluri mai joase sa fie atrase in corp. Imaginati si aceste forme intunecate pe scena. In CD-ul meu, vorbesc cu aceste energii in hawaiiana si, desi Mintea voastra constienta nu va intelege, Mintea subconstienta o va face. Este nepotrivit si inutil ca acele energii sa mai stea acolo. Ele nu au inteles scopul lor de a fi acolo. Toate partile din noi doresc sa evolueze la niveluri mai inalte. Ele stau lipite acolo, pana cand primesc o ghidare care sa le duca spre Lumina. Pe CD, veti fi indrumati, prin incantatii, cum sa trimiteti aceste energii mai intunecate spre Lumina, unde vor evolua intr-o forma mai inalta.
INTENTIA VOASTRA PUTERNICA DE A LE TRIMITE IN LUMINA ESTE RUGACIUNEA CARE LE VA LUMINA DRUMUL.
Respirati profund si imaginati-va ca o sursa infinita de Lumina, Iubire si Vindecare vine in jos, din varful capului, stralucind prin mintea si inima voastra. Trimiteti-o in jos, CATRE TOTI OAMENII DE PE SCENA, INCLUSIV FORMELE INTUNECATE, pana cand acestia sunt invaluiti complet de aceasta Lumina. Aceasta este Lumina ce vine de la Sinele vostru Divin. Amintiti-va: fiecare are un Sine Divin!
Acum, pregatiti-va sa comunicati cu ei. Poate fi un simplu: Te iert. Simtiti cum ii iertati. Si ascultati cum va spun si ei: Te iert. Cereti-i Sinelui vostru Cel Mai Inalt sa faca asta pentru voi… CERE si ti se va da! Se poate realiza foarte repede. Si, facand aceasta, vizualizati- va cum luati un obiect pentru taiat (la alegere, un cutit/foarfece/ ferastrau) si cum taiati corzile, in sens opus directiei acelor ceasornicului, invartind obiectul cu care taiati in jurul vostru, astfel incat lama acestuia sa taie toate corzile din jurul vostru, care va leaga de oamenii aflati pe scena. Apoi, priviti cum toti oamenii, pur si simplu, isi iau zborul!
Pliati corzile ramase libere in interiorul vostru, deoarece aveti nevoie de toata energia pentru a va vindeca. Va eliberati de legaturile cu acesti oameni, pentru ca si voi, si ei, sa puteti creste si evolua independent. Dupa ce taiati corzile, tot ceea ce ramane este IUBIREA DIVINA. Nu puteti taia niciodata coarda IUBIRII, deoarece IUBIREA este tot ceea ce exista in aceasta lume. Orice altceva este doar perceptie sau iluzie.
Daca o persoana nu se lasa eliberata de voi, sau ramane pe scena, exista inca ceva in interiorul vostru, care nu vrea sa ierte. Daca vreti sa va cresteti vibratia si sa mergeti mai departe, cereti-i din nou Sinelui vostru Divin sa trimita, in jos, Sursa Infinita de Lumina si Vindecare asupra acelei persoane. Oferiti-i iertarea voastra adevarata… persoana pe care o iertati sunteti voi insiva. Luati un obiect pentru taiat si retezati corzile. Cand veti reintalni acea persoana, sau pe oricare alta dintre cele de care v-ati dezlegat, veti aborda orice probleme existente intre voi, dintr-o perspectiva mai inalta.
Va recomand sa taiati corzile in fiecare zi si sa va chemati Spiritul inapoi, reintorcandu- va in prezent.
Voi sunteti Fiinte de Lumina si MERITATI IERTAREA. Chemati-va Spiritul inapoi! Ca Fiinta de Lumina, voi sunteti un canal pentru Lumina. Aveti o misiune in aceasta viata – aceea de a va reintoarce la Iubirea din interiorul vostru.... Meritati sa primiti Iubirea Divina. Aceasta este starea voastra naturala.
Procesul de pregatire in vederea schimbarii atitudinii noastre mentale incepe intotdeauna cu linistirea mintii, care nu trebuie sa fie agitata din cauza treburilor de zi cu zi. Rugaciunea este foarte utila in acest scop. Daca obisnuiesti sa meditezi, poti practica o meditatie.

De alfel, meditatia nu inseamna altceva decat cultivarea unei minti linistite. Poate ca ti s-a intamplat sa urci pe un munte inalt si sa ajungi la un lac atat de linistit incat i-ai putut vedea fundul, oricat de mare ar fi fost adancimea apei. Foloseste-te de aceasta imagine sau de o alta similara ca de un simbol al mintii linistite.
Mintea linistita este starea noastra naturala de constiinta, o stare de bucurie, de pace si de iubire. Aceasta stare de luciditate si de claritate mentala deosebita devine posibila numai atunci cand nu mai nutrim ganduri conflictuale, cand nu mai emitem judecati critice si cand nu mai avem niciun sentiment de teama.
Prezentam mai departe o lista cu principiile de baza ale iertarii. Chiar daca ti se pare lunga la prima vedere, nu te lasa afectat. Ai rabdare cu tine insuti. Opune-te tentatiei de a te compara cu altii sau de a-ti masura tot timpul progresul facut. Descopera acel spatiu exterior si interior in care te simti confortabil si bucura-te de el.
Citeste aceste principii si reflecteaza asupra lor intr-o stare de deschidere interioara maxima. Nu este nicio problema daca simti nevoia sa respingi anumite ganduri din cele de mai jos sau daca esti in dezacord cu ele. Iertarea este o optiune, nu o obligatie. Nimeni nu te poate obliga sa ierti pe cineva sau sa crezi in puterea iertarii. Este totusi important sa examinezi consecintele optiunii de a ierta sau nu. Si peste toate, asculta-ti inima. Nu lasa mintea sa decida.
fii deschis in fata posibilitatii de a-ti schimba convingerile referitoare la iertare
accepta si reflecteaza asupra ideii ca nu esti doar un simplu corp, ci o fiinta spirituala intrupata in acesta
gandeste-te ca viata si iubirea sunt unul si acelasi lucru si ca ele sunt eterne.
nu cultiva autocompasiunea, plansul de propria mila
nu cultiva mintea critica, vesnic dispusa sa gaseasca nod in papura
opteaza mai degraba pentru fericire decat pentru a avea dreptate
renunta la atitudinea de victima
stabileste-ti drept unic scop in viata cultivarea starii de pace interioara
considera-i pe toti oamenii profesorii tai in arta de a ierta
accepta ideea ca atasamentul fata de o suferinta si incapacitatea de a ierta perpetueaza durerea si o amplifica
accepta faptul ca eventuala durere emotionala pe care o simti in acest moment se datoreaza exlusiv gandurilor tale
accepta ideea ca ai puterea de a-ti alege singur gandurile pe care sa le cultivi in minte
accepta faptul ca atasamentul fata de manie nu-ti va aduce niciodata rezultatul dorit
accepta faptul ca este in beneficiul tau sa iei decizii bazate pe iubire, nu pe teama
accepta faptul ca autopedepsirea nu conduce niciodata la un rezultat pozitiv
accepta faptul ca meriti sa fii fericit
in loc sa consideri ca altcineva te ataca, gandeste-te ca ai in fata un om speriat care iti transmite astfel un apel stangaci catre ajutor si iubire

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu