Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

luni, 6 februarie 2012

Uleiul de catina

via email

Uleiul de Catina in Fitoterapie

 

Substantele active din uleiul catina sunt anticanceroase si antitumorale, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase creste imunitatea, reduce efectele secundare cauzate de chimioterapie si trateaza cancerul gastric, pulmonar si rectal. Serotonina este o substanta foarte rara in lumea vegetala si este un compus care se afla in stare disociata si are rolul de a proteja impotriva radiatiilor si a infectiilor. Ajuta la coagularea sangelui si la vindecarea plagilor, regleaza tensiunea arteriala si emotionala, temperatura corpului, secretia hormonala etc.

 ulei de catina

Uleiul de catina e cel mai bogat produs natural în carotenoide, după uleiul de palmier. Acest ulei se obţine prin presare la rece sau prin extragere cu solvenţi. Dintre virtuţile uleiului de cătină putem aminti acţiunea antiinflamatorie, antibacteriană, uşor narcotică şi sedativă. Este folosit în tratamentul plăgilor şi ulceraţiilor greu vindecabile, al arsurilor, ulcerului gastric sau în ginecologie.

Actiuni interne - uleiul de catina este recomandat in tratamentul unor afectiuni ca: ulcerul gastric si duodenal, diaree,urticarie, stari alergice, maladii neuroendocrine, reumatism, afectiuni circulatorii, hepatice, alcoolism, anemii, astenie si, in ultimul timp, ca remediu contra stresului. Proprietatile bactericide il recomanda in infectiile gastrointestinale si dermice. In ultimul timp, cercetarile au stabilit ca are efecte spectaculoase in oncologie (cancerul uterin, de prostata), geriatrie, iar clinic a fost demonstrata actiunea antiinflamatoare. O serie de studii atesta efectul pozitiv al antioxidantilor din catina, ea fiind frecvent indicata ca tratament asociat in cazurile de Parkinson, de scadere a imunitatii. Astfel, ea contribuie la intarirea sistemului imunitar prin procesul de distrugere a radicalilor liberi si a substantelor toxice preluate din mediu.

Catina (Hippophae rhamnioides) -este un arbust rezistent la seceta si geruri, care creste in palcuri, de-a lungul zonelor litorale dar si in cele montane insorite, in special pe formatiuni salinifere. Raspandita in Europa si Asia, catina se gaseste si in Romania mai ales in teritoriul cuprins intre raurile Siret si Olt. Catina creste pana la aproximativ 5 m inaltime, are ramuri cu spini, frunze lanceolate, muguri amarui si fructe portocalii carnoase cu sambure tare. Dupa 4-5 ani de dezvoltare arbustul face fructe, care pot ramane pe ramuri si peste iarna.

In Grecia antica , Dioscorid si Terophast recomandau utilizarea catinei in hrana cailor de curse pentru sporirea masei musculare si a luciului pielii. Este cunoscuta de secole utilizarea catinei ca remediu pentru ingrijirea pielii si drept component al produselor cosmetice cu actiune nutritiva , revitalizanta si de refacere .Produsul este folosit in medicina estica si foarte recent in cea vestica pentru tratamentul ranilor la nivelul tegumentelor si mucoaselor.

Catina este un arbust cu vitalitate deosebita, care creste in zone muntoase si aride. Uleiul de catina actioneaza pentru vindecarea unor maladii ale pielii , ca : eritemele , uscaciunea , mancarimile,durerile,exzemele,si psoriazisul.Capacitatea catinei dea stimula regenerarea pielii s-a dovedit utila in tratamentul arsurilor,ranilor cu vindecare lenta si ulceratiilor, datorita continutului bogat in componentele nutritive esentiale pentreu sanatatea pielii si in special incetinirea procesului de imbatranire. In cele patru carti ale farmacopeei chinezesti atribuite perioadei dinastiei Tang(907 e.n.)preparatele din catina sunt frecvent utilizate pentru tratamentul bolilor de piele sau ale tubului digestiv

El mai este utlizat in tratamentul unor afectiuni precum: ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice. De asemenea se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. Se utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Cu catina se mai trateaza afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala si gingivitele. Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea: depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei. Mugurii de catina au efect afrodisiac si se folosesc deasemenea in ccurabiliate-a unor boli cum ar fii alcolismul,anemiile,asteniile si bolile de stres.

Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul obtinut din catina are proprietati terapeutice foarte puternice. Produsul are efecte regenerante, de intinerire si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare. Uleiul de catina este un adevarat elixir pentru ochi. El mareste acuitatea vizuala, combate oboseala oculara si incetineste evolutia bolilor de ochi. Uleiul de catina contine cea mai bogata substanta naturala in vitamina E din lume. Vitamina E este supranumita si vitamina tineretii si a fertilitatii. Uleiul de catina este insa cel mai folositor datorita concentratiei sale. In fiecare an se recomanda se faceti 2-3 cure cu ulei de catina, asigurandu-va astfel necesarul de vitamine si oligoelemente.

Compozitia Uleiului de Catina- licopen pigmentul natural care da culoarea fructelor si care are proprietati antioxidante, antitumorale si de reducere a colesterolului. In fructele de catina se gaseste de asemenea quercitina, o substanta antioxidanta, analgezica, antiastmatica, antibacteriana. Datorita acestor substante, catina este recomandata in cazul cataractei, gastritelor, faringitelor, psoriazisului, obezitatii.

Compozitia uleiului de Catina

1. 7 grupe de Flavonoide fiecare grupa continand 7 tipuri

2. Multiple vitamine: E, A, K, B2, B6, C. Cantitatea de vitamina C este de 8 ori mai mare decat in piersica, de 20 de ori mai mare decat in marul paduret, de 80 de ori mai mare decat in rosie, de 200 de ori mai mare decat in strugure. Catina mai este denumita tezaurul de vitamina C sau regina vitaminei C.

3. Catina contine multiple minerale, microelemente, aminoacizi esentiali, 8 tipuri de caroten.

4. Contine substante anticanceroase: principii amare, arginina serotonina, SOD care este de 4 ori mai mare decat la Ginseng.

5. Substante volatile, substante antisaponificare, sistosterili

6. Contine carotonoizi.

Uleiul de catina amelioreaza boli ale sistemului cardiocerebrovascular. Bolile sistemului cardiocerebrovascular sunt considerate asasinul numarul unu al omenirii. Datorita lipemiei ridicate din sange si a ingrosarii endoteliului vascular se formeaza tromboza ceea ce duce la infarctul de miocard si la accidente cerebrovasculare. Catina contine flavone care sunt considerate noile tipuri de vitamine ale secolului XXI, de asemenea mai contine 20 de tipuri de acizi grasi nesaturati, substante active care scad nivelul lipemiei din sange, scad vascozitatea sangelui, reduce cantitatea de colesterol din sange, creste cantitatea de sange circulata la nivelul coronarian, creste cantitatea de sange la nivelul miocardului, amelioreaza angina pectorala si de asemenea imbunatateste circulatia cerebrala, tonifica creierul, combate nervalgiile.

Gratie continutului bogat in vitamine liposolubile, catina si produsele din catina contribuie la cresterea rezistentei sistemului osos, sunt utilizate in cazuri de hipertiroidism, in reducerea riscului de infarct miocardic. Fructele sunt materia prima pentru sucuri si gemuri, dar trebuie retinut ca aceste preparate nu sunt atat de bogate in vitamine ca fructul crud. De asemenea, opreste hemoragiile interne, elimina parazitii intestinali, ajuta la refacerea epiteliului renal si intestinal. S-a mai dovedit bun pentru incetinirea proceselor de imbatranire si prevenirea aparitiei cancerului si ca tonic general in stres. Pentru cei care lucreaza intr-un mediu nociv, reduce efectul expunerii la radiatii. Mai trateaza hepatita virala si ciroza, psoriazisul si dereglarile endocrine. Are un rol exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare, precum hemeralopie, prezbitism, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataracta. In general, se amesteca doua linguri de sirop la o cana cu apa. Este contraindicat in diabet zaharat.

Uleiul de catina contine mari cantitati de vitamina A si E. In special vitamina E este foarte importanta la Inceputul primaverii. Ea are efect de reIntinerire asupra organismului, sustine activitatea sistemului nervos, favorizeaza o stare de tonus fizic si psihic.De asemenea uleiul de catina poate fii folosit si pentru durerile de gat.

Uleiul de catina se poate prepara în felul urmator: se spala bine cu apa fiarta si racita 1 kg de fructe, dupa care se usuca in servete. Se zdrobesc apoi pe rînd cu o lingura de lemn intr-un vas emailat sau de sticla. Se stoarce sucul obtinut prin tifon, obtinîndu-se aproximativ 600 de grame. Se lasa timp de 24 de ore la temperatura camerei, fara a-l acoperi etans. Se va forma o pelicula de culoare mai deschisa, care este uleiul de catina. Ceea ce a ramas de la tescuire se usuca intii la aer, apoi într-un cuptor deschis pina devine sfarimicios. Se risneste in risnita de cafea. Pudra astfel obtinuta se pune intr-un vas de sticla sau emailat si peste ea se toarna 12 linguri de ulei de masline sau de porumb. Pudra cintareste aproximativ 50 de grame si uleiul o va acoperi bine. Se lasa timp de trei saptamini, agitind amestecul din cînd în cînd. Dupa cele trei saptamini se scurge usor. Uleiul astfel obtinut este destul de concentrat. Se ia cite o lingurita cu 15-20 de minute inainte de masa, de 2-3 ori pe zi. Uleiul de catina este foarte eficient in prevenirea arteriosclerozei si în normalizarea tensiunii. Iarna, putem folosi ulei de catina pentru a p Este un remediu care se obtine exclusiv pe cale industriala, putand fi gasit in farmacii si Plafare. Dupa uleiul de palmier, este al doilea din lume ca bogatie in vitamina E.

Mod de administrare:

Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picaturi pe zi, simplu sau cu putina miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile in sus.

• Ca tratament al diferitelor boli:

- boli de piele, dermatoze care se agraveaza la frig - are efecte puternice mai ales asupra persoanelor devitalizate, cu o constitutie mai fragila.

- sensibilitate la frig, anemie - se fac mai multe cure succesive, fiecare de cate 21 de zile, cu zece zile de pauza. - impotenta, sterilitate, insuficienta ovariana - se face un tratament de lunga durata (minimum trei luni), avand efect foarte puternic atunci cand este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale (branca-ursului, naprasnic, ginseng, ginseng indian).

Actiuni externe:

- herpes, papiloma - in aceste doua afectiuni, aplicatiile de 2-3 ori pe zi cu ulei de catina (prin ungere cu un tampon de vata) pot avea rezultate spectaculoase.

- arsuri, arsuri chimice - anumite studii facute la noi in tara au pus in evidenta efectele exceptionale ale uleiului de catina aplicat pe arsurile in curs de vindecare. Totusi, intrucat tratamentul acestor afectiuni nu este simplu, se recomanda sa fie facut numai sub indrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de gradul III-IV.

- tumori exteriorizate - se foloseste o combinatie in parti egale de ulei de catina si ulei de ricin (se gaseste in farmacii), cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Aceasta combinatie da rezultate foarte bune si in tratamentul lipomurilor, protejeaza partile corpului care sint cele mai expuse frigului, adica fata, miinile si picioarele.

Are actiune ca tonifiant general, antianemic, vitaminizant si imuno-modulator, este un bun protector coronarian, este antiaterosclerotic, incetineste procesul de imbatranire prin consumarea radicalilor liberi nedoriti, imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice. Prin continutul mare de b-caroten previne aparitia cancerului. In administrare externa, este un bun cicatrizant, avand un remarcabil efect dermo-regenerator, antiinflamator, nutritiv. Este un excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura. Se foloseste in scop profilactic la incetinirea proceselor de imbatranire si prevenirea aparitiei cancerului, ca tonic general in situatii de stres si ca imuno-modulator. Este recomandat ca adjuvant in tratamentul intern al unor afectiuni dermatologice, ORL cu componenta atrofica si inflamatorie si in afectiuni ale aparatului digestiv. Are activitate deosebita in hepatite cronice, afectiuni uro-genitale, neurologice si psihice. Pentru uz extern, se foloseste la tratamentul local al eczemelor, arsurilor termice si chimice, degeraturilor, psoriazisului, ranilor cu vindecare lenta.

Consumul uleiuluide catina protejeaza pielea si mucoasele de actiunea nociva a unor radiatii (amelioreaza chimioterapia) si ajuta in vindecarea unor boli precum psoriazis si Zona Zoster. Intareste sistemul imunitar si creste rezistenta la efort fizic si intelectual. Uleiulde catina este neurotonic dar si sedativ asupra sistemului nervos, util in insomnii, neurastenie, nevroze, stari depresive sau anxioase si epuizare nervoasa. Imbunatateste activitatea intelectuala marind capacitatea de memorare si de concentrare, stimulind dorinta de efort intelectual.

Pentru arsuri uşoare este eficient uleiul de cătină. Acesta are rol cicatrizant şi acţiune regeneratoare a ţesuturilor.

El mai este folosit si pentru.Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picaturi pe zi, simplu sau cu putina miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile in sus.

• Ca tratament al diferitelor boli:

- boli de piele, dermatoze care se agraveaza la frig - are efecte puternice mai ales asupra persoanelor devitalizate, cu o constitutie mai fragila.

Uleiului de catina are un continut bogat in substante minerale, in acizi organici, in zaharuri, in flavonoide, in ulei gras si in vitamine: provitamina A (previne depigmentarile provocate de imbatrinire), vitamina E (cel mai apreciat antioxidant natural, realizeaza o buna protectie impotriva radicalilor liberi) vitamina F (amestec de acizi grasi nesaturati esentiali, asigura hranirea pielii si previne deshidratarea ei). Asigura mentinerea echilibrului hidro-lipoproteic al pielii si creste rezistenta la agentii patogeni. Substantele active sunt antisclerotice si incetinesc procesele de imbatranire. Catina este radioprotectoare, fotoprotectoare (protectie pentru plaja) si cicatrizant puternic. Uleiul de catina sta la baza compozitiei majoritatii produselor din gamele Plant Activ si Etera, fiind principiul activ al acestora. Il utilizam in toate cremele Plant Activ (hidratanta, nutritiva, antirid, hidratanta cu vitamina C, antiacnee, emolienta pentru picioare, crema pentru ten pigmentat), in crema anticelulita, in laptele demachiant si laptele nutritiv, in produsele pentru par (samponul si balsamul cu catina), in pasta de dinti homeopata si in cea cu protectie completa, in produsele pentru plaja (emulsie si ulei pentru plaja, balsam si lotiune dupa plaja) si in balsamul dupa ras.

Uleiul de catina poate fii folosit si pentru cremele nutritive avand un continutul bogat in vitamine al uleiului de catina: provitamina A (beta carotenul), vitamina E (tocoferolul) si vitamina F (vitamina pielii), asigura mentinerea echilibrului hidro-lipoproteic al pielii si potenteaza efectul nutritiv revitalizant.

Ca uz intern are urmatoarele indicatiiz :

Profilactic: incetinirea proceselor de imbatranire si prevenirea aparitiei cancerului, tonic general in situatii de stress, imunomodulator.

Adjuvant: tratamentul intern al unor afectiuni dermatologice (psoriazis, LED forme cutanate), afectiuni ORL cu componenta atrofica si inflamatorie, afectiuni cardio-vasculare fiind un bun protector coronarian, afectiuni ale aparatului digestiv. Are activitate deosebita in hepatite cronice, afectiuni uro-genitale, afectiuni neurologice si psihice. Evidentiem in mod deosebit activitatea antianemica.

Are un rol exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare (hemeralopie, prezbitism, keratomalacie, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataracta) prin continutul mare in ß - caroten.. Uz extern: tratamentul local al eczemelor, arsurilor termice si chimice, degeraturilor, alergodermiilor, psoriazisului, ranilor cu vindecare lenta.

Este singurul produs natural recunoscut pentru activitatea de protectie impotriva radiatiilor solare sau de alta natura. Uz cosmetic: este folosit la prepararea cremelor antirid si nutritive, a gelurilor si lotiunilor de protectie si intretinere pentru toate tipurile de ten.

Actiunea Uleiului de Catina asupra Organismulu-i ajuta la urmatoarele terapii cum ar fii ca: tonifiant general, antianemic, vitaminizant;- imunomodulator; - are actiune sinergica cu interferonul si in special contribuie la sinteza proteinelor – materie prima pentru interferoni; - protector coronarian; - antiaterosclerotic; - incetineste procesul de imbatranire prin consumarea radicalilor liberi nedoriti; - imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice; - prin continutul mare in ß-caroten, previne aparitia cancerului; - in administrarea externa, este un bun cicatrizant, avand un remarcabil efect dermoregenerator, antiinflamator, nutritiv; - este un excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura.

Uleiul de catina este folosit la numeroase produse cosmetice cum ar fii samponul al carui extract de catina, o polivitamina naturala, contribuie la mentinerea sanatatii parului si a pielii, indeparteaza celulele moarte si stimuleaza regenerarea tesuturilor El mai este folosit si pentru cremele cicatrizante care ajuta la plagi infectate, rani, arsuri, escare si ulceratii ale pielii de asemenea mentionez si actiunea terapeutica cicatrizanta, datorata prezentei uleiului de catina si antiseptica, datorata prezentei cloramfenicolului.Este bine cunoscut efectele uleiului de catina care actioneaza ca un accelerator celular, contribuind la cresterea elasticitatii pielii. Continutul bogat in vitamine al uleiului de catina: provitamina A, vitamina E si vitamina F (vitamina pielii), asigura mentinerea echilibrului hidro-lipoproteic al pielii.Uleiul de catina pentru prepararea diferitelor unguente care ajuta la egenerare tisulara, in afectiuni ale pielii: eriteme, eczeme, deshidratare, rani cu vindecare lenta, arsuri, ulceratii si alte tipuri de leziuni.

Deosebit de importante sunt efectele pe care le imprima flavoanele asupra aparatului circulator. Acestea maresc forta de contractie a miocardului, probabil datorita unei mai bune circulatii coronariene si a imbunatatirii generale a metabolismului. Indeosebi quercetrina antreneaza o vasoconstrictie si o diminuare a permeabilitatii capilare, ceea ce explica efectele ei in maladiile hemoragice, ca de exemplu purpurele. Vasoconsrictia este urmata de o vasodilatare la nivel renal, marind diureza, fructele si preparatele din ele fiind utile in insuficienta renala si inedome. Adaugându-se si efectul hipotensor, se ajunge la o actiune complexa si tonifianta asupra aparatului circulator, diferita de cea a digitalicelor sau a cofeinei, fiind utile in insuficientele cardiace usoare sau chiar in forme mai severe. Uleiul de catina este al doilea din lume ca bogatie in vitamina E si dec il putem folosi, ca tratament al unor boli ,uleiul de catina, mai ales atunci cand este asociat cu o alimentatie lacto-vegetariana, este un elixir regenerant si detoxifiant foarte puternic, cura cu el dand rezultate de exceptie in bolile grave el folosindu-se si la alte terapii cum ar fii, boli ale sistemului respirator (bronsita cronica, astm), sensibilitate la infectiile respiratorii ale persoanelor intoxicate prin fumat, care lucreaza in mediu toxic - o cura de o luna cu ulei de catina are efecte nu doar puternice, ci si stabile in timp.

Arsuri chimice , anumite studii facute la noi in tara au pus in evidenta efectele exceptionale ale uleiului de catina aplicat pe arsurile in curs de vindecare. Totusi, intrucat tratamentul acestor afectiuni nu este simplu, se recomanda sa fie facut numai sub indrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de gradul III-IV.

La inceputul primaverii el este folosit pentru astenia de primavara datorita, cantitati mari de vitamina A si E. In special vitamina E este foarte importanta la inceputul primaverii. Ea are un efect de reintinerire asupra organismului, sustine activitatea sistemului nervos, favorizeaza o stare de tonus fizic si psihic.

Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul obtinut din catina are proprietati terapeutice foarte puternice. Produsul are efecte regenerante, de intinerire si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare. Uleiul de catina este un adevarat elixir pentru ochi. El mareste acuitatea vizuala, combate oboseala oculara si incetineste evolutia bolilor de ochi. Uleiul de catina contine cea mai bogata substanta naturala in vitamina E din lume. Vitamina E este supranumita si vitamina tineretii si a fertilitatii. Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul obtinut din catina are proprietati terapeutice foarte puternice. Produsul are efecte regenerante, de intinerire si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare. Uleiul de catina este un adevarat elixir pentru ochi. El mareste acuitatea vizuala, combate oboseala oculara si incetineste evolutia bolilor de ochi.

Uleiul de catina contine cea mai bogata substanta naturala in vitamina E din lume. Vitamina E este supranumita si vitamina tineretii si a fertilitatii. Printr-un tratament de 2-3 luni se poate ajunge la relansarea activitatii glandelor sexuale. Produsele cosmetice care contin ulei de catina au proprietati nutritive, cicatrizante, emoliente si de protectie antisolara. Aplicat pe piele, produsul are efecte de filtrare a razelor ultraviolete si a altor tipuri de radiatii cu efecte nocive asupra tenului. Produsul combate imbatranirea prematura a epidermei prin efectul antiradicalic si prin refacerea tesutului. Ocura cu ulei de catina, din care se iau cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi ajuta la vindecarea acestei boli. Este un puternic vitaminizant E (vitamina tineretii si fertilitatii) si relanseaza activitatea hormonala, atat la femei, cat si la barbati. Uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: alergii, urticarie, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. De asemenea se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. njunctiv afectat de varsta. Uleiul de catina poate fi folosit pentru tratamentul ulcerului gastric si duodenal, precum si in cazul alergiilor, diareei, urticariei, reumatismului, afectiunilor neuro-endocrinologice, circulatorii, hepatice. Rezultate spectaculoase are in cazuri de alcoolism, anemii, astenie si stres. Cu catina se mai pot trata afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala, gingivitele. Prin separari sau concentrari de substante extrase din catina se obtin remedii pentru tratarea depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei. Totodata, catina este si un bun antiinflamator si inhibant al poftei de mancare. Datorita actiunii sale revitalizante, este eficienta in ingrijirea pielii, tratarea ranilor, diminuarea durerilor, dar si in tratamentul arsurilor si ulceratiilor.

Produsele din catina (ceai de fructe, muguri, frunze sau scoarta, sirop sau ulei) sunt complemente alimentare care ajuta organismul sa-si regleze functionarea. Uleiul de catina este folosit in tratamentul unor afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, alergii, diaree, urticarie si reumatism. De asemenea, uleiulde catina se mai utilizeaza in alcoolism, anemii, astenie si stres. Cu uleiul catina se mai trateaza afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiune arteriala si gingivitele. Uleiul de catina are actiune vitaminizanta, este cicatrizant, epitelizant, regenerator, fiind extrem de util in afectiunile pileii. El este utilizat si in fitoterapie deoarece este un foarte bun tonic general este indicat in hipovitaminoze de diverse cauze, astenie psihica si fizica, surmenaj, stari de convalescenta, cresterea performantelor sportive, ulcer gastric si duodenal. El nu trebuie sa lipseasca persoanelor care sufera de depresie, afectiuni oftalmologice, blefarite sau conjunctivite), sangerari ale gingiilor sau hipertensiune. Foart bogat in vitamina C si complexul B-urilor, catina combate cu succes stresul, anemiile si alergiile. Zilnic, douazeci de picaturi de ulei de catina ne refac organismul dupa hepatita sau dupa un atac reumatismal sau de guta.

Produsele cosmetice care contin ulei de catina au proprietati nutritive, cicatrizante, emoliente si de protectie antisolara. Aplicat pe piele, produsul are efecte de filtrare a razelor ultraviolete si a altor tipuri de radiatii cu efecte nocive asupra tenului. Bolile la care este folosit uleiul de catina

Fructul de catina, mai ales coaja, contine 2 pana la 8% ulei gras cu proprietati terapeutice puternice, care insa nu poate fi obtinut casnic, ci numai cu ajutorul unor instalatii speciale. Acest ulei, pe care il gasim in mai toate magazinele si farmaciile naturiste, este foarte bogat in vitaminele A si E, care sunt foarte usor asimilabile in aceasta forma. El are efecte regenerante, intineritoare si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare. Se administreaza, de regula, la adulti - cate 20 de picaturi, de trei ori pe zi, iar la copiii peste un an - cate 5 picaturi, de trei ori pe zi. Iata in continuare cateva aplicatii ale sale:

l Boli de ochi - datorita extraordinarei sale bogatii in vitamina A, uleiul de catina este un elixir pentru ochi. El mareste acuitatea vizuala, combate oboseala oculara, incetineste evolutia bolilor de ochi.

2 Potenta, fertilitate la barbati si femei - uleiul de catina este cea mai bogata substanta naturala in vitamina E din lume. Vitamina E este supranumita si vitamina tineretii si a fertilitatii, tratamente de 2-3 luni cu ea ajutand la relansarea activitatii glandelor sexuale, la redobandirea vigorii si a dinamismului.

3 Regenerarea tesuturilor dupa arsuri, raniri, interventii chirurgicale - cura interna de o luna cu ulei de catina ajuta la regenerarea rapida a pielii si a mucoaselor, dubland practic viteza de vindecare. Psoriazis, sclerodermie, dermatoze rezistente la tratament - tratamentul intern de minimum doua luni cu ulei de catina are un efect benefic deosebit asupra pielii. La persoanele sanatoase, cura cu ulei de catina face pielea mai stralucitoare, mai elastica si ii da un aspect tanar. In cazul persoanelor cu boli de piele cronicizate, cura cu ulei de catina grabeste, si in anumite cazuri, deblocheaza procesele de vindecare.

4 Accelerarea proceselor de dezvoltare mentala si fizica la copii - cinci picaturi de ulei de catina, luate de trei ori pe zi, ajuta la reglarea proceselor de crestere si maturizare a copiilor si pubertinilor.

Cateva utilizari externe ale uleiului de catina

Arsuri - se aplica ulei de catina pe locul afectat, dezinfectat in prealabil. Protectia pielii la frig, vant si radiatiile solare - se unge pielea cu un strat subtire de ulei de catina inainte de a fi expusa la factorii agresivi de mediu. Aplicat pe piele, uleiul de catina are efecte de filtrare a razelor ultraviolete si a altor tipuri de radiatii cu efecte nocive asupra pielii. Degeraturi (prevenire si tratare) - se aplica ulei de catina atat cat poate absorbi pielea pe zonele afectate sau care urmeaza sa fie expuse la frig. Uleiul de catina are si aplicatii externe, se zdrobesc fructele proaspete de catina si se aplica direct pe zona afectata, unde se lasa vreme de jumatate de ora. In final se clateste zona tratata si se lasa sa se zvante in aer liber la eczemele infectioase si la revigorarea tenului se aplica direct pe pieleu uleiul de catina si se lasa in jur de douazeci de minute

Vitaminile care le are Uleiul de Catina

Vitamina A mai este cunoscutã si sub numele de retinol, vitamina antixeroftalmicã sau vitamina cresterii. În stare purã se prezintã sub formã de ulei (vit. A2) sau cristale (vit. A1) de culoare galbenã .

Este extrem de sensibilã la luminã, în special la radiatii ultraviolete. În plante se aflã sub formã de provitamine A - carotenoidele, dintre care cel mai cunoscut este beta-carotenul. La nivelul ficatului si intestinului acestea sunt transformate în retinoli.

Beta-carotenul este un colorant natural netoxic, care se foloseste în industria alimentarã, farmaceuticã, medicinã, cosmeticã si în hrana animalelor,el se gãseste în toate legumele si fructele, dar în cantitate mai mare se aflã în uleiul de cãtinã. Cantitatea zilnicã necesarã de beta-caroten este de 5000 - 8000 UI.

Vitamina A care se gãseste ca atare în uleiul de catina are un rol important în cresterea organismelor tinere, în protejarea mucoaselor si în procesul vederii.

Vitamina E-este una din vitaminele gasite in uleiul de catina si este dovedit faptul ca vitamina E asigura si troficitatea sistemului muscular, a altor organe si tesuturi, lipsa sau carenta ei determinand nu numai sterilitatea, dar si tulburari cardio-vasculare, in fiziologia neuro-musculara sau in metabolismul lipidic.

Vitaminele din uleiul de catina cum arata si studiile unor cercetatori atestă efectul pozitiv al antioxidanţilor din cătină, ea fiind frecvent indicată ca tratament asociat în cazurile de Parkinson, de scădere a imunităţii. Acuma uleiul de catina este folosit foarte mult in produsele de cosmetica datorita vitaminelor hidratante pe care le are.

Datorită creşterii rezistenţei la agenţii patogeni, creşte şi rezistenţa la efort. Energizant puternic, dă rezultate rapide în recuperarea energiei după efort fizic şi intelectual. Scade durata de convalescenţă după boală. Are efect antigripal şi întăreşte sistemul imunitar.m Preparatele din cătină albă, asociate cu orice alt medicament (fie şi cremă), îi măresc acestuia considerabil efectul, scăzând totodată acţiunea negativă a medicamentelor de sinteză. Cătina este radioprotectoare, fotoprotectoare (protecţie pentru plajă), cicatrizant puternic. Are efect pozitiv în cazul unei proaste circulaţii periferice. Având efect imunomodulator, se recomandă în cancer şi HIV (SIDA). E bună în malnutriţie şi în boli fiziologice.

Uleiul catina contine un complex de principii biologic active cu efecte terapeutice dovedite. Astfel, vitamina C are actiune antiscorbutica, intervine favorabil in respiratia tisulara, in buna functionare a glandelor cu secretie interna, in procesul de eliminare a toxinelor complexul de vitamine B, care intervine in procesele metabolice (B1 in reglarea metabolismului glucidic, B2 in metabolismul proteic, B6 in troficitatea celulei nervoase si a pielii) b-caroten cu rol important in integritatea structurala si functionala a celulelor epiteliale vitamina E cu rol de antioxidant, prin captarea speciilor reactive ale oxigenului. De asemenea fructele de catina contin acizi grasi nesaturati (linoleic si linolenic) cu rol trofic.

In timpul anotimpului de iarna este indicat folosire uleiului de catina datorita pierderii vitaminelor liposolubile necesare organismului nostru care se pierd prin partile de corp expuse frigului ;fata ,mainile si picioarele

Iarna, organismul isi autoregleaza energia si-n acest scop trebuie activate procesele oxidative. Procesele energetice necesita aport de grasimi, dar si aceste arderi au nevoie de complexul B, vitaminele PP, B2,C(provenite si din tarate de grau si grau incoltit), completate cu celelalte substante din catina.

Odata cu racirea vremii, persoanele care au boli cronice sau au facut tratamente epuizante (chimioterapie, de exemplu) trebuie sa-si intareasca sistemul imunitar. Puneti doua picaturi de ulei de catina pe o lingurita de miere si luati-o de trei ori pe zi, timp de zece zile pe luna. (I.D.)

Uleiul ce catina este, dupa uleiul de palmier, cel mai bogat material natural în carotenoide (în special în betacaroteni). Însa, spre deosebire de uleiul de palmier, uleiul de catina are si alte elemente benefice organismului.Produsele din catina au fost utilizate si de catre astronautii sovietici deoarece, pe lînga proprietatile revigorante, catina creste rezistenta organismului la radiatiile cosmice.

Catina este o asa-zisa polivitamina naturala, deci are toate vitaminele liposolubile (A, D, E, K, F), contine betacaroteni, fitosteroli (hormoni vegetali), oligoelemente (K, Mg, Fe, Mn), lecitine.

Catina are o cantitate extrem de mare de vitamina C. Din acest punct de vedere este comparabila cu macesele si contine o cantitate mult mai mare de vitamina C decît citricele. Pe lînga vitamina C are si carotenoizi, cantitati apreciabile de B, B1, B2, P, D, E, acid folic si multe alte substante chimice cu rol benefic asupra organismului.

Uleiul de catina este un tonifiant general, antianemic, vitaminizant; imunomodulator; are actiune sinergica cu interferonul si in special contribuie la sinteza proteinelor materie prima pentru interferoni; - protector coronarian; - antiaterosclerotic; - incetineste procesul de imbatranire prin consumarea radicalilor liberi nedoriti; - imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice; - prin continutul mare in beta-caroten, previne aparitia cancerului; Evidentiem in mod deosebit activitatea antianemica. Are un rol exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare (hemeralopie, prezbitism, keratomalacie, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataracta) prin continutul mare in beta-caroten. - in administrarea externa, este un bun cicatrizant, avand un remarcabil efect dermoregenerator, antiinflamator, nutritiv; - este singurul produs natural recunoscut pentru activitatea de protectie impotriva radiatiilor solare sau de alta natura. Fructele de catina si uleiul de catina sunt situate in categoria celor mai puternice vitaminizante din flora tarii noastre. Fortifica si revigoreaza organismul fiind util persoanelor care se confrunta frecvent cu raceli, gripe, senzatii de slabiciune, astenie. Aduce organismului un bogat aport de vitamine C, E, A, B1, B2, B3, P si substante minerale. Este antioxidant si reantineritor. Creste capacitatea de aparare a organismului fata de imbolnaviri. Ajuta la dezvoltarea organizmului copiilor aflati in crestere. Stimuleaza secretiile digestive, creste pofta de mancare. Racoreste si relaxeaza. Este recomandat persoanelor care se confrunta cu stari de stress, oboseala. Produsele din catina nu pot fii folosite de catre persoanele care au diabet zaharat. Uleiul gras de catina este bogat in vitamine (indeosebi in carotenoide); capsulele, colirul si spray-ul cu ulei de catina si adaos de alfa-tocoferol au proprietati antiinflamatorii si favorizeaza procesele de reparare tisulare.

Datorita cresterii rezistentei la agentii patogeni, creste si rezistenta la efort. Energizant puternic, da rezultate rapide in recuperarea energiei dupa efort fizic si intelectual. Scade durata de convalescenta dupa boala. Are un efect energizant,creste rezistenta la efortul fizic si intelectual, antigripal, intaritor al sistemului imunitar, anticancerigen. Preparatele din catina alba, asociate cu orice alt medicament (fie el si crema), ii maresc acestuia considerabil efectul, scazand totodata actiunea negativa a medicamentelor de sinteza. Folosirea din ce in ce mai desa a uleiului de catina in cremele pentru ten si creme de maini si tincturi folosite pentru sampon pentru elaticitatea parului este inbucuratoare.

Coenzima Q10 gasita in uleiul de catina este un supliment nutritiv destul de folosit datorita calitatilor sale nu numai in industria farmaceutica dar si in industria cosmeticii sai are actiune antioxidanta, incetineste procesul de imbatranire a organismului, imbunatateste proprietatile reologice ale sangelui, creste contractilitatea miocardului si a muschilor striati, antiaritmica, antiaterosclerotica, imunomodulatorie, contribuie la mentinerea echilibrului hormonal, amelioreaza functia reproductiva, energizarea celulara, vitaminizanta, antianemica, antiiflamatorie, detoxifianta, creste rezistenta la efort. Uleiul de catina contine acizi grasi nesaturati esentiali, cu rol important in producerea de. Uleiul de catina imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului. Uleiul de catina remediu contra radiatiilor.

Radiatia este un fapt de viata. Ea este prezenta peste tot in natura si poate fi produsa artificial. Radiatia de origine naturala exista dintotdeauna in mediul inconjurator, pe cand radiatia de origine artificiala e o inventie ceva mai recenta. Radiatiile naturale si artificiale nu sunt diferite nici ca tip, nici ca efect, dar indiferent de natura lor, ele sunt profund vatamatoare si de aceea trebuie sa ne protejam. Efectele radiatiilor care produc cea mai mare ingrijorare sunt bolile maligne provocate persoanelor expuse la radiatii, precum si tarele mostenite de descendentii acestor persoane. Probabilitatea aparitiei oricarui efect provocat de radiatie este legata de doza de radiatie primita. In medie, radiatia de origine naturala produce expunerea cea mai mare asupra oamenilor. O buna parte din aceasta nu poate fi evitata, desi se poate exercita un anumit control. Expunerea la radiatia de origine artificiala este mai usor de controlat. In acest caz, stringenta controlului - balanta dintre risc si beneficiu - este o problema pe care trebuie sa o aprecieze societatea.

Este foarte eficient pentru contracararea efectelor nocive ale radiatiilor ultraviolete, fiind un factor foarte important de protectie a pielii, care este extrem de expusa in ultimii ani din cauza gaurilor din stratul de ozon, care nu mai indeplineste rolul de filtru al razelor solare.Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul de catina are efecte regenerante, de intinerire si e folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare de radiatiile solare. Fructele de catina si uleiul de catina- prin vitaminele si mineralele pe care le contin - protejeaza impotriva cancerului de piele si a altor afectiuni dermatologice care se agraveaza la soare.

Uleiul de catina remediu pentru aparatul digestiv, un foarte bun tonic general indicat in hipovitaminoze de diverse cauze, astenie psihica si fizica, surmenaj, stari de convalescenta, cresterea performantelor sportive, ulcer gastric si duodenal

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu