Ce ne spun bolile?http://mundisense.wordpress.com/2012/02/16/ce-ne-spun-bolileiii/
Cred că ați auzit tot mai des vorbindu-se despre SOMATIZARE(modul în care corpul uman răspunde la „suflet și minte”) . Chiar dacă mulți dintre voi cunosc câteva aspecte despre aceste somatizări, mi-am permis să postez și eu, realizând selecții din cartea lui M. Odul- „Spune-mi unde te doare și-ti voi spune pentru ce”. Mi-am propus să fac legătura cu ultima postare „corp și suflet”. Lărgind viziunea si observând omul în totalitatea sa psihică și temporală, vom putea să legăm diferitele niveluri care compun existența sa, dându-i astfel dimensiunea sa veritabilă, dimensiune care este, înainte de toate, SPIRITUALĂ. Poate atunci vom putea înțelege adevăratul motiv DE A FI al ființei umane și, în consecință, motivele de A FI BOLNAV.
Simbolica Yin reprezintă partea dreaptă a corpului.
Primul grad: mama, soția, fiica, sora al doilea grad: femeia în general, feminitatea, structura personală sau lucrurile în general, creierul drept, sentimentele Gradul social: familia, intreprinderea (cea care reprezintă „mama socială”, cea care ne “hrănește” și protejeaza la sânul ei”), societatea, biserica.
Simbolica Yang reprezintă partea stângă a corpului.
Primul grad: tatăl, soțul, fiul, fratele al doilea grad: bărbatul în general, masculinitatea, personalitatea individuală sau lucrurile în general, creierul stâng, forța. Gradul social: individualismul, ierarhia (care reprezinta „tatăl social”, acela care “educă, formează și dă exemplul”), autoritatea, poliția.
Sigur că, în cartea mai sus amintită, este redată în detaliu fiecare boală și toate afecțiunile „derivate” ale fiecărui organ sau segment corporal. Eu prezint doar câteva boli și cauzele aferente.
ANEMIA este scăderea hemoglobinei din sânge. Anemia semnalează că individul se epuizează, mobilizează prea multă energie pentru a face, nu dă timp soldaților interiori să se refacă (regenerarea celulelor roșii). Dar poate fi vorba și de o persoană care a facut multe într-o vreme și într-o manieră sterilă, fără întoarcere sau fără rezultate. O stare latentă de la ce bun se instalează în acest caz. Sentimentul de a nu putea, de a nu fi capabil de a însufleți lucrurile, de a le da viață, produce scăderea acestei capacități în noi înșine.
APETITUL: Bulimia ne vorbește de nevoia de a gera neliniștile în orice moment prin hrană. Aceasta reprezintă primul raport cu viața și cu prima ființă care ne iubește și ne dă viața și dragostea ei, adică mama. Relația pe care o întreținem cu hrana este puternic legată de amintirea relației cu mama și cu caracterul satisfacator și compensator pe care l-a jucat. Orice tensiune, frustrare, lipsă, nevoie de compensare se va face prin hrană. Frica, nesiguranța că va putea reîncepe, antrenează o atitudine compulsivă și repetitivă sau chiar stocarea.
Anorexia reprezinta fenomenul exact invers. Relația de afecțiune cu mama și reprezentarea nutritivă au fost nesatisfăcătoare. O mamă absentă, puțin iubitoare, care nu și-a dorit copilul sau a vrut un baiat și nu o fată (sau o fată în locul băiatului) sunt câteva amintiri care devalorizează uneori relația cu hrana și fac ca aceasta să nu mai fie atrăgătoare sau, mai rau, chiar să fie respingatoare. Anorexia poate deveni gravă în momentul în care anorexicul e adus în faza denutriției mortale a corpului.
AFECŢIUNILE PULMONARE: păstrează deseori o jale reprimată, necazuri, supărări, frica de a simţi plăcerea şi bucuriile vieţii. Tuberculoza arată că într-o viaţă anterioară persoana respectivă a trăit numai pentru valorile materiale.Gândirea răului despre lumea înconjurătoare. Necroza pulmonară provocată de tuberculoză, semnifică faptul că emoțiile, citate anterior, ucid capacitatea de primire a vieții în sine (respirația). Suntem foarte clar în prezența unei persoane la care speranța, încrederea în viață sau cheful de a continua să lupte, sunt tulburate, dacă nu chiar pierdute.Tuberculoza, pneumonia şi bronşita se datorează unor supărări de lungă durată. Când nu iubim lumea înconjurătoare, au de suferit plămânii.
AFECŢIUNI LA SUPRARENALE: înseamnă indiferenţă, ignoranţă faţă de sine, anxietate.
ALERGIILE: sunt rezultatul supărărilor interioare, al nemulţumirilor faţă de oamenii apropiaţi şi lumea înconjurătoare.
ALZHEIMER: Persoana atinsă de Alzheimer este fără îndoială cineva care nu a mai putut gera exteriorul. Ea a tăiat legatura cu lumea, așa cum un depresiv caută să o facă, luând medicamente chimice, destinate să evite să perceapă lumea/ viața care i se pare prea dificilă. Acumularea dificultăților, presiunea psihologica excesiva a anturajului, împrejurarile prea directive sau dictatoriale, epuizare dupa o viață activă de-a lungul căreia persoana a gerat, a condus, a decis totul….iată cateva cauze potențiale pentru a cauta o protecție sau chiar o fugă într-o patologie ca boala lui Alzheimer.
AMIGDALITA: reprezintă consecinţele stărilor de teamă, a emoţiilor reprimate.
ANGHINA: reprezintă teama de a se exprima sau de a cere ceva părinţilor sau partenerului.
ATAC, APOPLEXIE: fuga de familie, de sine şi de viaţă. Un accident indică un sentiment de vinovăţie. Un accident este de fapt un avertisment în plus pentru a deveni conştient de faptul că e inutil să te simţi vinovat.
BOLILE AUTOIMUNE: sunt boli în care organismul amestecă mai multe procese pentru că țin în același timp de alergii, de inflamații și de dinamica de tip canceros. Sunt boli de apărare în care organismul nu mai recunoaște propriile celule și începe să le distrugă ca pe agenți străini și periculoși. Aceasta boala este degenerativă, în sensul în care nu mai respectă legile naturale de recunoaștere organica. Ne vorbește de incapacitatea noastra de a ne recunoaște, a ne vedea sau a ne accepta așa cum suntem. Această dificultate este adesea agravata de căutarea responsabilitaților exterioare. Suntem în lupta cu lumea care nu ne înțelege, nu ne recunoaște, nu ne iubește deși e vorba de fapt de problema noastră.
BOLILE DE PIELE: apar datorită acumulării toxinelor în sânge. Dar mai sunt generate şi de tulburările hormonale. Problema pielii subliniază teama individului de a se exprima total, de a fi el însuşi, de a se deschide complet. Psoriazisul şi alte boli de piele reprezintă o lipsă de iubire pentru sine şi o respingere a tot ce viaţa îi oferă individului. Psoriazisul poate fi şi cauza unui orgoliu nestăvilit, o trufie exacerbată. Conflictul psihic cu spaţiul poate predispune la boli de piele.
BRONŞITA: se declanşează într-un mediu familial foarte tensionat.
BOLILE NERVOASE: se referă la sistemul nervos central, cel care conduce, coordonează toată viaţa omului. El reprezintă comandamentul suprem al sistemului nervos şi al întregului organism.
CANCERUL: este boala tristeții, reprimarea sentimentelor negative, nemulțumirile, deprimarea, toate față de sine și de soartă și mare atașament de viitor. Bolnavii de cancer cad în depresie și regretă trecutul. Cancerul reprezintă, prin urmare, distrugerea programării noastre interioare a echilibrului și se exprimă în principal prin prima zonă afectata. Exprimă adesea răni pe care nu vrem și nu putem să le cicatrizăm și care sunt adesea asociate unui sentiment de culpabilitate. E vorba de un fel de autopedepsire, care se vrea definitivă, de un eșec constant în fața vieții sau a alegerilor din viață.
CANCERUL MAMAR: se datorează supărărilor pe tema iubirii şi o permanentă nemulţumire în legătură cu banii, cu situaţia materială.
CANCERUL LA PROSTATĂ: apare datorită lipsei dorinţei de a trăi, care loveşte în prima chakră. Cancerul stopează dorinţa de a-ţi ucide propriul suflet.
CEFALEE, MIGRENELE: supărarea puternică pe un semen al tău duce la un blocaj energetic.Remediul se realizează prin schimbarea gândului de ură în pace şi adoptarea unei gândiri pozitive. Restabilind legea iubirii prin iertare îţi recapeţi sănătatea.
CEAFA ÎNŢEPENITĂ: refuzul de a te schimba, teama de noutate.
CISTITA/ENUREZIS/INFLAMAȚIA VEZICII: semnifică faptul că avem temeri în raport cu strabunii pe care nu reușim să-i depășim. Cistitele sau alte inflamații ale vezicii ne vorbesc de acest lucru adăugând că există în înteriorul nostru o furie sau o revoltă în atitudinea noastră. Baieților carora le e frică (justificată sau nu) de părinți și în mod deosebit de tata, sau uneori de reprezentarea acestuia (bunici, profesori), exprimă uneori aceasta teamă prin enurii (pipi în pat). Fetele au mai degraba tendința să exprime aceasta teama prin cistite repetitive.
CHELIA: exprimă teamă, tensiune şi încercarea de a controla totul. Neîncrederea în procesul vieţii.
COLESTEROLUL CRESCUT: Această reținere, care se realizează prin intermediul grăsimilor, ne vorbește de raportul cu posesia cantitativa. Teama de lipsuri sau de a pierde ne duce la un supraconsum, la un consum gras sau să producă gras. Nu spunem în limbajul comun: e platit gras atunci când vorbim de cineva care e plătit bine, chiar mai mult decât are nevoie? Exista la persoana în cauza, o nesiguranță în legatură cu materialul. E nevoie să aibă, pentru a avea o bună securitate.
COLOANA VERTEBRALĂ: este axul care poartă amprenta împlinirilor noastre, a blocajelor noastre şi a temerilor noastre, a refuzului de a evolua, de a iubi, a tuturor suferinţelor şi temerilor pe care acestea le generează. Durerea în coloana vertebrală este de regulă supărarea pe omul apropiat, pe sine şi pe soartă. Dacă amploarea supărărilor este mare poate să apară o deformare a coloanei, o fractură sau să se formeze o cocoaşă.
CONGESTIA CEREBRALĂ: se datorează respingerii vieţii şi afişarea unei încăpăţânări. Ura ce se naşte în cap, se blochează prin traumatism cranio-cerebral.
CONJUCTIVITA: mânie neexprimată, frustare.
CONSTIPAŢIA: ataşament, posesivitate, refuz de a se debarasa de vechile scheme devenite inutile. Nu vrea să facă loc la ceva nou. Trebuie să lase trecutul şi să meargă mai departe. Constipația semnalează dificulatea de a lăsa și frica de a pierde. Persoana reține de frică sau de teama refuzului. Ea oprește eliminarea a ceea ce ar trebui eliminat pentru ca nu a fost integrat, asimilat. NU voi pierde astfel ceva ? Nu exista riscuri relaxandu-mă ?
DIABETUL: consecința anumitor șocuri psihologice puternice în cursul cărora individul se confruntă cu distrugerea brutală a securității sau a convingerilor afective.
DINŢII: Problemele dinților, durerile dentare, cariile ne vorbesc de dificultatea noastră de fond de a ataca viața din plin. Trebuie să fim prudenți, să mergem ușor pentru că ne face rau. Datorită originii lor infecțioase, cariile vin să adauge ideea că dificultatea noastră de a „mușca viața” este mai degrabă datorată unei cauze exterioare, unei alte persoane.
ENCEFALOPATIE: certurile foarte puternice înainte de naşterea unui copil, ajungând până la limita divorţului şi, chiar, la gânduri de sinucidere fixează în structura câmpului copilului, programe puternic distructive. Copilul care se naşte plăteşte prin această boală.
EPILEPSIA: emoționalul profund, nevoia de creștere, de subtil, de finețe sunt cu siguranță foarte importante pentru individ. Aceste nevoi, deși foarte puternice, sunt inconștiente. La nivel conștient, individul se comportă și duce un stil de viață total diferit de cel al așteptărilor sale profunde (reale, idealizate, fantasmagorice sau nu). Diferența este atunci prea mare și „maestrul interior” recurge la separarea lor, la electroșocuri, violente, intense, asa cum sunt descărcările electrice aflate la baza fenomenului mecanic al epilepsiei.
Durerile de stomac sau GASTRITELE: ne vorbesc de dificulatea noastră sau de tensiunile pe care le întâlnim în stăpânirea și gestionarea lumii materiale. Constrângerile materiale sau profesionale, școlare, judiciare, se vor exprima astfel, dacă provoacă griji reale sau imaginare. Numeroșii studenți care acuză crampe sau dureri ale stomacului înainte de examene, stiu că sunt semnul neliniștii lor. Datorită rolului sau de a amesteca alimentele, stomacul care ne face să suferim, poate să ne comunice să stopăm măcinarea acestor griji.
ENDOMETRITA: este prezentă când există dezvoltarea anormala a mucoasei uterine, pe care o regasim în parți ale corpului unde nu ar terbui sa fie. Aceasta dezvoltare este problematică pentru că acest tesut este mcapabil sa se transforme în endometru și să genereze sângerari, sau chiar hemoragii în momentul ciclului. Persoanele care suferă de endometrita sunt adesea femei care au sau care au avut relații dificile, duredoase, chiar violente cu mamele lor.
FICATUL: durerile ficatului ne pot vorbi și de dificultatea noastră de a trăi sau de a accepta sentimentele noastre, afectivitatea sau cum ne percep ceilalți. Imaginea pe care o avem față de noi înșine sau cea reflectată de ceilalți, depinde în mare parte de energia ficatului. Perceperea acesteia participă la bucuria noastră de a trai, ceea ce regăsim de-a lungul rolului pe care-l joaca acest organ, de filtrare si de hrănire a sângelui. Tensiunile ficatului pot semnifica faptul că imaginea noastră este pusă în lumina de experiențele noastre și că bucuria noastră de a trăi a lasat locul amărăciunii și acidității interioare față de lumea exterioară care nu ne recunoaște asa cum speram. Suntem în mijlocul vinovăției sau în căutarea identității.
FRIGIDITATEA: teamă, negarea plăcerii. Credinţa că sexul este rău. Parteneri insensibili.
GAMBELE: reprezintă personalitatea, Eu-l inferior. Sunt în analogie cu semnul vărsătorului.
GÂTUL: orice problemă legată de gât corespunde temerii de a întreba şi de a se exprima, sau un blocaj al creativităţii inspirate. Refuzul schimbării, rigiditate, mânie ascunsă datorită unor cuvinte jignitoare.
GENUCHII: simbolizează legătura între suflet şi personalitate. O problemă la genuchi indică o îndepărtare de scopul său din această încarnare şi un refuz de a evolua, mândrie înmagazinată, încăpăţânare şi lipsă de flexibilitate..
GLEZNELE: reprezintă capacitatea de a lua noi direcţii. Fiinţa încarnată este duală, dispunând de parte masculină şi de parte femenină. Este natural ca gamba, ce reprezintă tocmai personalitatea, să aibă două oase – tibia şi peroneul. Pentru o femeie tibia corespunde sexului său, iar peroneul reprezintă partea sa masculină inconştientă. La bărbat tibia îi reprezintă sexul, iar peroneul partea sa femenină inconştientă.
GREȚURILE/STAREA DE GREAȚĂ: Suntem în prezența unei persoane care nu mai digeră ceea ce trăiește. Situația sa personală, situația inconjurătoare personală sau materială, sunt prea greu de gerat, cântaresc prea mult. Fără indoială, un pic perfecționistă, această persoană vrea să facă prea multe lucruri în același timp. Fără îndoială că sunt confuzii în interiorul ei. Ea are tendința de a amesteca totul fara sa fie capabilă să facă lucrurile pe rând. Această saturație interioară, această supraîncărcare, produce un disconfort. Greața este semnul acestui disconfort.
GUTURAIUL: se declanşează într-o perioadă de confuzie a individului sau în urma unei temeri, culpabilităţi. Nasul care curge reprezintă lacrimi şi o purificare necesară.
HEMOROIZII: Dacă ne e teamă și suntem neliniștiți, în mod special de pierderi, de lipsuri, avem tendința, în mod reflex, de a reține lucrurile. Doar că această atitudine psihologica, mai mult sau mai puțin conștientă, nu e neutră și generează anumite contracții fiziologice, îndeosebi a sfincterului.
HERNIA DE DISC: înseamnă indecizie, senzaţia că viaţa a devenit de nesuportat.
HIPERTENSIUNEA: subliniază o facultate de a iubi prea limitat şi o lipsă de compasiune. Persoana trebuie să-şi exprime iubirea pentru tot ceea ce întâlneşte şi pentru tot ceea ce vede. O altă cauză poate fi vechile probleme emoţionale, nerezolvate.
HIPOTENSIUNEA: arată, de asemenea, o iubire limitată, dar în sensul că această persoană a fost foarte negativă şi defetistă, necrezând în iubire. O altă cauză ar fi lipsa de iubire în copilărie.
IMPOTENŢA: Apare din cauza geloziei, a supărărilor şi a dispreţului faţă de femei. Această agresiune se dezvoltă şi programul de autodistrugere afectează sistemul urogenital. Dacă bărbatul a fost deseori supărat pe femei, a gândit rău despre ele, el este un viitor impotent.
INMA: un om bolnav de inimă este depozitarul unei cantități enorme, nerostite, de ură, unor probleme conflictuale indelungate, conflicte interpersonale. Bolile cardiace au drept cauze: gelozia, supărarea pe oamenii apropiați, reprimări emoționale. Toate acestea pot cauza probleme cardiace, dacă sentimentele individului nu sunt exprimate deschis, el închizându-și chakra inimii. Durerile inimii ne vorbesc de dificultățile nostre de a trăi dragostea și/sau de a o accepta sau de a gera emoțiile care au tendința să o ia înaintea restului vieții noastre.
INSOMNIA: apare atunci când există o totală incapacitate a spiritului de a-și concentra puterile pentru a-și focaliza gândurile.
ÎMBĂTRÂNIREA PRECOCE: De fapt, cauza îmbătrânirii precoce constă în otrăvirea cronică a organismului cu toxinele din intestinul gros. Iaurtul, laptele acru, derivate ale laptelui conţinând acid lactic, distrug bacteriile din intestinul gros şi reduc astfel toxinele.
LARINGITA: în acest caz ţi-e teamă să te exprimi şi nu eşti în stare să-ţi spui părerea. Dacă laringita ta ascunde supărare şi furie trebuie să o exprimi, altfel furia va creşte în tine.
LIMFA: plăcerea exagerată pentru dulciuri, pentru mâncăruri acre şi sărate, alimente greu digerabile şi exces de produse lactate.
MÂINILE: mâinile şi picioarele oamenilor geloşi sunt prost irigate cu sânge. Deci, răcirea membrelor este o problemă de gelozie şi de ataşare de relaţii. Dacă palmele transpiră înseamnă că există o tendinţă mărită în subconştent de a controla situaţia. Adică există un ataşament crescut faţă de aptitudini şi un destin favorabil. Cu cât ne transpiră mai mult mâinile, cu atât avem mai multe neplăceri şi insuccese.
MENOPAUZA: Tulburările menopauzei semnifică dificultăți, conștiente sau nu, de acceptare a acestei pierderi a utilității. Adesea femeia cu sentimentul datoriei și investită în rolul de mamă, femeia care suferă de tulburări la menopauză, are dificultăți în a-și găsi un sens, o utilitate pentru sine însăși.
NASUL: te deranjează o situație sau cineva pe care nu poţi să-l suporţi. Toate sunt semnale ale corpului tău care-ţi spun că nu este bine ce faci, că nu trebuie să te laşi afectat. Nasul reprezintă intuiţia şi cunoaşterea de sine, cunoașterea adevărului, nesuportând minciuna, fiind legat de charka frontală.
OCHII: indică teama de viitor, frica de a vedea înainte şi faptul că într-o experienţă precedentă individul nu a dorit să vadă nici să-i ajute pe apropiaţii săi. Miopia este dificultatea de a vedea departe, reprezintă frica inconștientă de viitor, care ne pare tulbure, adica slab definit. Cataracta care se caracterizeaza printr-o umbrire, sau chiar o dispariție totală a vederii, exprimă teama noastră de prezent sau de viitor care ne pare sumbru. Presbitismul se manifesta printr-o dificultate de a vedea obiectele de aproape, reprezintă teama de a vedea ceea ce e prezent sau într-un viitor foarte apropiat. Acesta maladie care afecteaza mai ales persoanele în varsta este similară memoriei care urmează același proces ca ele, pentru că își amintesc din ce în ce mai puțin lucrurile recente și din ce în ce mai clar cele îndepartate. E asociata cu apropierea morții care reprezintă o scadență pe care nu avem chef sa o vedem. Astigmatismul se caracterizează prin faptul ca nu mai vedem obiectele exact așa cum sunt ci deformate. Acest lucru simbolizează dificultatea nostră de a vedea lucrurile (sau pe noi înșine) asa cum sunt în viața noastră. Strabismul este un defect de convergență a ochilor. Persoana este în incapacitate de a fixa același obiect cu ambii ochi. De fapt, persoana afectata de strabism este un chior funcțional, adica o persoana care nu privește decat cu un singur ochi. Suntem în prezența unei personane care a ales să privească viața doar dintr-o parte / latură. Această alegere este dificilă pentru că marginalizează cotidianul și-l face inconfortabil. Dupa latura dominantă, vom putea preciza dacă alegerea este mai degrabă maternă și structurală (ochiul drept) sau paternă și de autonomie (ochiul stâng).
OSTEOPOROZA: persoana afectată simte că nu mai are un suport în această viaţă. În majoritatea produselor de origine animală există acid uric, care poate fi neutralizat numai cu calciu. În cazul în care corpul nu l-ar neutraliza cu calciu, noi am muri. De aceea corpul nostru este nevoit să extragă calciu din oase, ceea ce conduce la osteoporză.De asemenea şi concentratele zaharoase, care sunt alimente acide, pot agrava fenomenul.
PANCREASUL, PANCREATITA: starea inflamatorie semnalează prezența unei furii sau a unei emoții negative reținute (ranchiuna, amaraciune). Această inflamatie tulbură capacitatea pancreasului de a gera zaharul din interiorul nostru, adică duioșia și se transformă în vitalitate. Fără îndoială suntem în prezența unei persoane care pierde sau a pierdut sensul duioșiei / tandreței. Aceasta pierdere provine dintr-o experiență trăita care a facut ca persoana să se îndoiască de ea însăși și de capacitatea sa de fericire simplă.
PICIOARELE: ancorarea, conexiunea cu pământul, manifestarea refuzului de a evolua, teama de viitor.
PSORIAZIS: este descuamarea pielii care se prezinta sub forma unor pete roșiatice care au particularitatea de a aparea de obicei la articulații, gât, coate și genunchi dar si pe pielea acoperită cu păr, pentru ca apoi să se întindă pe tot corpul. Se vede că tensiunea trăită este asociată cu o dificultate de a se plia, de a accepta ceea ce se întâmplă. Cum pielea este primul organ al schimbului, se pare că ceea ce resimțim față de lumea exterioară este nesatisfăcător.
PIETRELE LA FIERE ŞI RINICHI: apar datorită consumului de zaharuri, amidon concentrat, care împiedică eliminarea din corp a depozitelor de calciu organic. Cauza este judecarea oamenilor şi supărarea pe soartă.
PROSTATĂ: afecţiunile ei sunt legate de un sentiment de culpabilitate, precum şi teama de a îmbătrâni.
REUMATISM: resentiment, slăbirea iubirii de aproapele sau rigiditate, asprime. Persoana respectivă se simte victimizată, lipsită de iubire, are o amărăciune cronică.
RINICHI: reprezintă capacitatea de a exprima, de a exterioriza tot ceea ce este în sine. Cel care nu-şi exprimă talentele, capacităţile, dorinţele sau credinţele sale, se expune la tulburări renale. Tot ceea ce este reprimat, frica şi teama slăbesc rinichii.
SCLEROZĂ ÎN PLĂCI: au drept cauze frica, rigiditatea, inima împietrită şi îngreunată.
SFORĂITUL: refuzul încăpăţânat de a se desprinde de vechile tipare. Dormitul cu faţa în sus favorizează sforăitul.
SINUZITA: iritaţie faţă de o anumită persoană.
SISTEMUL DIGESTIV: stomacul reprezintă facultatea de a digera experienţele existenţei şi de a accepta cele învăţate. Ura, mânia, frica, regretul legat de trecut, precum şi grija, teama şi îngrijorarea faţă de viitor favorizează bolile stomacului, ale vezicii biliare şi al intestinelor.
SISTEMUL REPRODUCĂTOR; proastă utilizare a sexualității, agresiune inconștientă asupra ta care naște boli sau dureri în zona bazală. Bolile uterului pornesc de la această autodepreciere.
ŞOLDURILE: reprezintă utilizarea liberului arbitru pentru a găsi propria cale în planul material. O problemă la şolduri subliniază o lipsă de utilizare a propriului liber arbitru şi faptul de a nu avea un scop în viaţă. O durere la şolduri indică o frică în a lua decizii importante.
SPLINA: reprezintă un depozit de sânge, de energie. Problemele splinei arată o incapacitate de exprimare a iubirii sau o obsesie, În acest ultim caz e necesară o purificare prin eliminarea sentimentelor negative şi a grijilor înmagazinate în timp. Sentimentele de lăcomie şi de avariţie au o influenţă negativă asupra splinei şi inimii. Splina mai este legată şi de stările psihice şi depresie.
TIROIDA: problemele cu tiroida subliniază faptul că persoana respectivă nu se poate exprima cum doreşte şi poate încerca umilinţa.
TUSEA: cine tuşeşte tot timpul este o fiinţă sufocată de viaţă. Trece printr-o stare de mare nervozitate. Se simte strivită de o situaţie oarecare. O tuse ocazională este un semn de plictiseală sau dorinţa de ceartă.
URECHILE: refuzul de a înţelege ceva sau pe cineva. Te laşi afectat de ceea ce auzi. Senzaţia lăuntrică că eşti superior faţă de persoanele iubite – părinţi, copii, soţie – declanşează un program de autodistrugere care este blocat prin apariţia unor dureri în ureche.
VARICELE: prestarea unei munci care nu-i place.
ZONA ZOSTER: este varicela adultului. E adevarat că apare aproape numai la adulți care au avut varicelă, fiind o formă de recidivă. Lecția nu a fost suficient înțeleasă, integrată. Persoana în cauză trebuie să învețe să cedeze, să dea inapoi. Trebuie să se oprească de a mai lua totul asupra sa, de a reține furia, ranchiuna sau de a cerceta în amănunt deziluziile, decepțiile. Trebuie să treacă peste ele. Trebuie să reflecteze dacă trăirea emoțională privește ceva ce îi e greu să vadă, să accepte sau să recunoască.
Selecții din cartea „Psihosomatica” –Michael Odoul
Simbolica Yin reprezintă partea dreaptă a corpului.
Primul grad: mama, soția, fiica, sora al doilea grad: femeia în general, feminitatea, structura personală sau lucrurile în general, creierul drept, sentimentele Gradul social: familia, intreprinderea (cea care reprezintă „mama socială”, cea care ne “hrănește” și protejeaza la sânul ei”), societatea, biserica.
Simbolica Yang reprezintă partea stângă a corpului.
Primul grad: tatăl, soțul, fiul, fratele al doilea grad: bărbatul în general, masculinitatea, personalitatea individuală sau lucrurile în general, creierul stâng, forța. Gradul social: individualismul, ierarhia (care reprezinta „tatăl social”, acela care “educă, formează și dă exemplul”), autoritatea, poliția.
Sigur că, în cartea mai sus amintită, este redată în detaliu fiecare boală și toate afecțiunile „derivate” ale fiecărui organ sau segment corporal. Eu prezint doar câteva boli și cauzele aferente.
ANEMIA este scăderea hemoglobinei din sânge. Anemia semnalează că individul se epuizează, mobilizează prea multă energie pentru a face, nu dă timp soldaților interiori să se refacă (regenerarea celulelor roșii). Dar poate fi vorba și de o persoană care a facut multe într-o vreme și într-o manieră sterilă, fără întoarcere sau fără rezultate. O stare latentă de la ce bun se instalează în acest caz. Sentimentul de a nu putea, de a nu fi capabil de a însufleți lucrurile, de a le da viață, produce scăderea acestei capacități în noi înșine.
APETITUL: Bulimia ne vorbește de nevoia de a gera neliniștile în orice moment prin hrană. Aceasta reprezintă primul raport cu viața și cu prima ființă care ne iubește și ne dă viața și dragostea ei, adică mama. Relația pe care o întreținem cu hrana este puternic legată de amintirea relației cu mama și cu caracterul satisfacator și compensator pe care l-a jucat. Orice tensiune, frustrare, lipsă, nevoie de compensare se va face prin hrană. Frica, nesiguranța că va putea reîncepe, antrenează o atitudine compulsivă și repetitivă sau chiar stocarea.
Anorexia reprezinta fenomenul exact invers. Relația de afecțiune cu mama și reprezentarea nutritivă au fost nesatisfăcătoare. O mamă absentă, puțin iubitoare, care nu și-a dorit copilul sau a vrut un baiat și nu o fată (sau o fată în locul băiatului) sunt câteva amintiri care devalorizează uneori relația cu hrana și fac ca aceasta să nu mai fie atrăgătoare sau, mai rau, chiar să fie respingatoare. Anorexia poate deveni gravă în momentul în care anorexicul e adus în faza denutriției mortale a corpului.
AFECŢIUNILE PULMONARE: păstrează deseori o jale reprimată, necazuri, supărări, frica de a simţi plăcerea şi bucuriile vieţii. Tuberculoza arată că într-o viaţă anterioară persoana respectivă a trăit numai pentru valorile materiale.Gândirea răului despre lumea înconjurătoare. Necroza pulmonară provocată de tuberculoză, semnifică faptul că emoțiile, citate anterior, ucid capacitatea de primire a vieții în sine (respirația). Suntem foarte clar în prezența unei persoane la care speranța, încrederea în viață sau cheful de a continua să lupte, sunt tulburate, dacă nu chiar pierdute.Tuberculoza, pneumonia şi bronşita se datorează unor supărări de lungă durată. Când nu iubim lumea înconjurătoare, au de suferit plămânii.
AFECŢIUNI LA SUPRARENALE: înseamnă indiferenţă, ignoranţă faţă de sine, anxietate.
ALERGIILE: sunt rezultatul supărărilor interioare, al nemulţumirilor faţă de oamenii apropiaţi şi lumea înconjurătoare.
ALZHEIMER: Persoana atinsă de Alzheimer este fără îndoială cineva care nu a mai putut gera exteriorul. Ea a tăiat legatura cu lumea, așa cum un depresiv caută să o facă, luând medicamente chimice, destinate să evite să perceapă lumea/ viața care i se pare prea dificilă. Acumularea dificultăților, presiunea psihologica excesiva a anturajului, împrejurarile prea directive sau dictatoriale, epuizare dupa o viață activă de-a lungul căreia persoana a gerat, a condus, a decis totul….iată cateva cauze potențiale pentru a cauta o protecție sau chiar o fugă într-o patologie ca boala lui Alzheimer.
AMIGDALITA: reprezintă consecinţele stărilor de teamă, a emoţiilor reprimate.
ANGHINA: reprezintă teama de a se exprima sau de a cere ceva părinţilor sau partenerului.
ATAC, APOPLEXIE: fuga de familie, de sine şi de viaţă. Un accident indică un sentiment de vinovăţie. Un accident este de fapt un avertisment în plus pentru a deveni conştient de faptul că e inutil să te simţi vinovat.
BOLILE AUTOIMUNE: sunt boli în care organismul amestecă mai multe procese pentru că țin în același timp de alergii, de inflamații și de dinamica de tip canceros. Sunt boli de apărare în care organismul nu mai recunoaște propriile celule și începe să le distrugă ca pe agenți străini și periculoși. Aceasta boala este degenerativă, în sensul în care nu mai respectă legile naturale de recunoaștere organica. Ne vorbește de incapacitatea noastra de a ne recunoaște, a ne vedea sau a ne accepta așa cum suntem. Această dificultate este adesea agravata de căutarea responsabilitaților exterioare. Suntem în lupta cu lumea care nu ne înțelege, nu ne recunoaște, nu ne iubește deși e vorba de fapt de problema noastră.
BOLILE DE PIELE: apar datorită acumulării toxinelor în sânge. Dar mai sunt generate şi de tulburările hormonale. Problema pielii subliniază teama individului de a se exprima total, de a fi el însuşi, de a se deschide complet. Psoriazisul şi alte boli de piele reprezintă o lipsă de iubire pentru sine şi o respingere a tot ce viaţa îi oferă individului. Psoriazisul poate fi şi cauza unui orgoliu nestăvilit, o trufie exacerbată. Conflictul psihic cu spaţiul poate predispune la boli de piele.
BRONŞITA: se declanşează într-un mediu familial foarte tensionat.
BOLILE NERVOASE: se referă la sistemul nervos central, cel care conduce, coordonează toată viaţa omului. El reprezintă comandamentul suprem al sistemului nervos şi al întregului organism.
CANCERUL: este boala tristeții, reprimarea sentimentelor negative, nemulțumirile, deprimarea, toate față de sine și de soartă și mare atașament de viitor. Bolnavii de cancer cad în depresie și regretă trecutul. Cancerul reprezintă, prin urmare, distrugerea programării noastre interioare a echilibrului și se exprimă în principal prin prima zonă afectata. Exprimă adesea răni pe care nu vrem și nu putem să le cicatrizăm și care sunt adesea asociate unui sentiment de culpabilitate. E vorba de un fel de autopedepsire, care se vrea definitivă, de un eșec constant în fața vieții sau a alegerilor din viață.
CANCERUL MAMAR: se datorează supărărilor pe tema iubirii şi o permanentă nemulţumire în legătură cu banii, cu situaţia materială.
CANCERUL LA PROSTATĂ: apare datorită lipsei dorinţei de a trăi, care loveşte în prima chakră. Cancerul stopează dorinţa de a-ţi ucide propriul suflet.
CEFALEE, MIGRENELE: supărarea puternică pe un semen al tău duce la un blocaj energetic.Remediul se realizează prin schimbarea gândului de ură în pace şi adoptarea unei gândiri pozitive. Restabilind legea iubirii prin iertare îţi recapeţi sănătatea.
CEAFA ÎNŢEPENITĂ: refuzul de a te schimba, teama de noutate.
CISTITA/ENUREZIS/INFLAMAȚIA VEZICII: semnifică faptul că avem temeri în raport cu strabunii pe care nu reușim să-i depășim. Cistitele sau alte inflamații ale vezicii ne vorbesc de acest lucru adăugând că există în înteriorul nostru o furie sau o revoltă în atitudinea noastră. Baieților carora le e frică (justificată sau nu) de părinți și în mod deosebit de tata, sau uneori de reprezentarea acestuia (bunici, profesori), exprimă uneori aceasta teamă prin enurii (pipi în pat). Fetele au mai degraba tendința să exprime aceasta teama prin cistite repetitive.
CHELIA: exprimă teamă, tensiune şi încercarea de a controla totul. Neîncrederea în procesul vieţii.
COLESTEROLUL CRESCUT: Această reținere, care se realizează prin intermediul grăsimilor, ne vorbește de raportul cu posesia cantitativa. Teama de lipsuri sau de a pierde ne duce la un supraconsum, la un consum gras sau să producă gras. Nu spunem în limbajul comun: e platit gras atunci când vorbim de cineva care e plătit bine, chiar mai mult decât are nevoie? Exista la persoana în cauza, o nesiguranță în legatură cu materialul. E nevoie să aibă, pentru a avea o bună securitate.
COLOANA VERTEBRALĂ: este axul care poartă amprenta împlinirilor noastre, a blocajelor noastre şi a temerilor noastre, a refuzului de a evolua, de a iubi, a tuturor suferinţelor şi temerilor pe care acestea le generează. Durerea în coloana vertebrală este de regulă supărarea pe omul apropiat, pe sine şi pe soartă. Dacă amploarea supărărilor este mare poate să apară o deformare a coloanei, o fractură sau să se formeze o cocoaşă.
CONGESTIA CEREBRALĂ: se datorează respingerii vieţii şi afişarea unei încăpăţânări. Ura ce se naşte în cap, se blochează prin traumatism cranio-cerebral.
CONJUCTIVITA: mânie neexprimată, frustare.
CONSTIPAŢIA: ataşament, posesivitate, refuz de a se debarasa de vechile scheme devenite inutile. Nu vrea să facă loc la ceva nou. Trebuie să lase trecutul şi să meargă mai departe. Constipația semnalează dificulatea de a lăsa și frica de a pierde. Persoana reține de frică sau de teama refuzului. Ea oprește eliminarea a ceea ce ar trebui eliminat pentru ca nu a fost integrat, asimilat. NU voi pierde astfel ceva ? Nu exista riscuri relaxandu-mă ?
DIABETUL: consecința anumitor șocuri psihologice puternice în cursul cărora individul se confruntă cu distrugerea brutală a securității sau a convingerilor afective.
DINŢII: Problemele dinților, durerile dentare, cariile ne vorbesc de dificultatea noastră de fond de a ataca viața din plin. Trebuie să fim prudenți, să mergem ușor pentru că ne face rau. Datorită originii lor infecțioase, cariile vin să adauge ideea că dificultatea noastră de a „mușca viața” este mai degrabă datorată unei cauze exterioare, unei alte persoane.
ENCEFALOPATIE: certurile foarte puternice înainte de naşterea unui copil, ajungând până la limita divorţului şi, chiar, la gânduri de sinucidere fixează în structura câmpului copilului, programe puternic distructive. Copilul care se naşte plăteşte prin această boală.
EPILEPSIA: emoționalul profund, nevoia de creștere, de subtil, de finețe sunt cu siguranță foarte importante pentru individ. Aceste nevoi, deși foarte puternice, sunt inconștiente. La nivel conștient, individul se comportă și duce un stil de viață total diferit de cel al așteptărilor sale profunde (reale, idealizate, fantasmagorice sau nu). Diferența este atunci prea mare și „maestrul interior” recurge la separarea lor, la electroșocuri, violente, intense, asa cum sunt descărcările electrice aflate la baza fenomenului mecanic al epilepsiei.
Durerile de stomac sau GASTRITELE: ne vorbesc de dificulatea noastră sau de tensiunile pe care le întâlnim în stăpânirea și gestionarea lumii materiale. Constrângerile materiale sau profesionale, școlare, judiciare, se vor exprima astfel, dacă provoacă griji reale sau imaginare. Numeroșii studenți care acuză crampe sau dureri ale stomacului înainte de examene, stiu că sunt semnul neliniștii lor. Datorită rolului sau de a amesteca alimentele, stomacul care ne face să suferim, poate să ne comunice să stopăm măcinarea acestor griji.
ENDOMETRITA: este prezentă când există dezvoltarea anormala a mucoasei uterine, pe care o regasim în parți ale corpului unde nu ar terbui sa fie. Aceasta dezvoltare este problematică pentru că acest tesut este mcapabil sa se transforme în endometru și să genereze sângerari, sau chiar hemoragii în momentul ciclului. Persoanele care suferă de endometrita sunt adesea femei care au sau care au avut relații dificile, duredoase, chiar violente cu mamele lor.
FICATUL: durerile ficatului ne pot vorbi și de dificultatea noastră de a trăi sau de a accepta sentimentele noastre, afectivitatea sau cum ne percep ceilalți. Imaginea pe care o avem față de noi înșine sau cea reflectată de ceilalți, depinde în mare parte de energia ficatului. Perceperea acesteia participă la bucuria noastră de a trai, ceea ce regăsim de-a lungul rolului pe care-l joaca acest organ, de filtrare si de hrănire a sângelui. Tensiunile ficatului pot semnifica faptul că imaginea noastră este pusă în lumina de experiențele noastre și că bucuria noastră de a trăi a lasat locul amărăciunii și acidității interioare față de lumea exterioară care nu ne recunoaște asa cum speram. Suntem în mijlocul vinovăției sau în căutarea identității.
FRIGIDITATEA: teamă, negarea plăcerii. Credinţa că sexul este rău. Parteneri insensibili.
GAMBELE: reprezintă personalitatea, Eu-l inferior. Sunt în analogie cu semnul vărsătorului.
GÂTUL: orice problemă legată de gât corespunde temerii de a întreba şi de a se exprima, sau un blocaj al creativităţii inspirate. Refuzul schimbării, rigiditate, mânie ascunsă datorită unor cuvinte jignitoare.
GENUCHII: simbolizează legătura între suflet şi personalitate. O problemă la genuchi indică o îndepărtare de scopul său din această încarnare şi un refuz de a evolua, mândrie înmagazinată, încăpăţânare şi lipsă de flexibilitate..
GLEZNELE: reprezintă capacitatea de a lua noi direcţii. Fiinţa încarnată este duală, dispunând de parte masculină şi de parte femenină. Este natural ca gamba, ce reprezintă tocmai personalitatea, să aibă două oase – tibia şi peroneul. Pentru o femeie tibia corespunde sexului său, iar peroneul reprezintă partea sa masculină inconştientă. La bărbat tibia îi reprezintă sexul, iar peroneul partea sa femenină inconştientă.
GREȚURILE/STAREA DE GREAȚĂ: Suntem în prezența unei persoane care nu mai digeră ceea ce trăiește. Situația sa personală, situația inconjurătoare personală sau materială, sunt prea greu de gerat, cântaresc prea mult. Fără indoială, un pic perfecționistă, această persoană vrea să facă prea multe lucruri în același timp. Fără îndoială că sunt confuzii în interiorul ei. Ea are tendința de a amesteca totul fara sa fie capabilă să facă lucrurile pe rând. Această saturație interioară, această supraîncărcare, produce un disconfort. Greața este semnul acestui disconfort.
GUTURAIUL: se declanşează într-o perioadă de confuzie a individului sau în urma unei temeri, culpabilităţi. Nasul care curge reprezintă lacrimi şi o purificare necesară.
HEMOROIZII: Dacă ne e teamă și suntem neliniștiți, în mod special de pierderi, de lipsuri, avem tendința, în mod reflex, de a reține lucrurile. Doar că această atitudine psihologica, mai mult sau mai puțin conștientă, nu e neutră și generează anumite contracții fiziologice, îndeosebi a sfincterului.
HERNIA DE DISC: înseamnă indecizie, senzaţia că viaţa a devenit de nesuportat.
HIPERTENSIUNEA: subliniază o facultate de a iubi prea limitat şi o lipsă de compasiune. Persoana trebuie să-şi exprime iubirea pentru tot ceea ce întâlneşte şi pentru tot ceea ce vede. O altă cauză poate fi vechile probleme emoţionale, nerezolvate.
HIPOTENSIUNEA: arată, de asemenea, o iubire limitată, dar în sensul că această persoană a fost foarte negativă şi defetistă, necrezând în iubire. O altă cauză ar fi lipsa de iubire în copilărie.
IMPOTENŢA: Apare din cauza geloziei, a supărărilor şi a dispreţului faţă de femei. Această agresiune se dezvoltă şi programul de autodistrugere afectează sistemul urogenital. Dacă bărbatul a fost deseori supărat pe femei, a gândit rău despre ele, el este un viitor impotent.
INMA: un om bolnav de inimă este depozitarul unei cantități enorme, nerostite, de ură, unor probleme conflictuale indelungate, conflicte interpersonale. Bolile cardiace au drept cauze: gelozia, supărarea pe oamenii apropiați, reprimări emoționale. Toate acestea pot cauza probleme cardiace, dacă sentimentele individului nu sunt exprimate deschis, el închizându-și chakra inimii. Durerile inimii ne vorbesc de dificultățile nostre de a trăi dragostea și/sau de a o accepta sau de a gera emoțiile care au tendința să o ia înaintea restului vieții noastre.
INSOMNIA: apare atunci când există o totală incapacitate a spiritului de a-și concentra puterile pentru a-și focaliza gândurile.
ÎMBĂTRÂNIREA PRECOCE: De fapt, cauza îmbătrânirii precoce constă în otrăvirea cronică a organismului cu toxinele din intestinul gros. Iaurtul, laptele acru, derivate ale laptelui conţinând acid lactic, distrug bacteriile din intestinul gros şi reduc astfel toxinele.
LARINGITA: în acest caz ţi-e teamă să te exprimi şi nu eşti în stare să-ţi spui părerea. Dacă laringita ta ascunde supărare şi furie trebuie să o exprimi, altfel furia va creşte în tine.
LIMFA: plăcerea exagerată pentru dulciuri, pentru mâncăruri acre şi sărate, alimente greu digerabile şi exces de produse lactate.
MÂINILE: mâinile şi picioarele oamenilor geloşi sunt prost irigate cu sânge. Deci, răcirea membrelor este o problemă de gelozie şi de ataşare de relaţii. Dacă palmele transpiră înseamnă că există o tendinţă mărită în subconştent de a controla situaţia. Adică există un ataşament crescut faţă de aptitudini şi un destin favorabil. Cu cât ne transpiră mai mult mâinile, cu atât avem mai multe neplăceri şi insuccese.
MENOPAUZA: Tulburările menopauzei semnifică dificultăți, conștiente sau nu, de acceptare a acestei pierderi a utilității. Adesea femeia cu sentimentul datoriei și investită în rolul de mamă, femeia care suferă de tulburări la menopauză, are dificultăți în a-și găsi un sens, o utilitate pentru sine însăși.
NASUL: te deranjează o situație sau cineva pe care nu poţi să-l suporţi. Toate sunt semnale ale corpului tău care-ţi spun că nu este bine ce faci, că nu trebuie să te laşi afectat. Nasul reprezintă intuiţia şi cunoaşterea de sine, cunoașterea adevărului, nesuportând minciuna, fiind legat de charka frontală.
OCHII: indică teama de viitor, frica de a vedea înainte şi faptul că într-o experienţă precedentă individul nu a dorit să vadă nici să-i ajute pe apropiaţii săi. Miopia este dificultatea de a vedea departe, reprezintă frica inconștientă de viitor, care ne pare tulbure, adica slab definit. Cataracta care se caracterizeaza printr-o umbrire, sau chiar o dispariție totală a vederii, exprimă teama noastră de prezent sau de viitor care ne pare sumbru. Presbitismul se manifesta printr-o dificultate de a vedea obiectele de aproape, reprezintă teama de a vedea ceea ce e prezent sau într-un viitor foarte apropiat. Acesta maladie care afecteaza mai ales persoanele în varsta este similară memoriei care urmează același proces ca ele, pentru că își amintesc din ce în ce mai puțin lucrurile recente și din ce în ce mai clar cele îndepartate. E asociata cu apropierea morții care reprezintă o scadență pe care nu avem chef sa o vedem. Astigmatismul se caracterizează prin faptul ca nu mai vedem obiectele exact așa cum sunt ci deformate. Acest lucru simbolizează dificultatea nostră de a vedea lucrurile (sau pe noi înșine) asa cum sunt în viața noastră. Strabismul este un defect de convergență a ochilor. Persoana este în incapacitate de a fixa același obiect cu ambii ochi. De fapt, persoana afectata de strabism este un chior funcțional, adica o persoana care nu privește decat cu un singur ochi. Suntem în prezența unei personane care a ales să privească viața doar dintr-o parte / latură. Această alegere este dificilă pentru că marginalizează cotidianul și-l face inconfortabil. Dupa latura dominantă, vom putea preciza dacă alegerea este mai degrabă maternă și structurală (ochiul drept) sau paternă și de autonomie (ochiul stâng).
OSTEOPOROZA: persoana afectată simte că nu mai are un suport în această viaţă. În majoritatea produselor de origine animală există acid uric, care poate fi neutralizat numai cu calciu. În cazul în care corpul nu l-ar neutraliza cu calciu, noi am muri. De aceea corpul nostru este nevoit să extragă calciu din oase, ceea ce conduce la osteoporză.De asemenea şi concentratele zaharoase, care sunt alimente acide, pot agrava fenomenul.
PANCREASUL, PANCREATITA: starea inflamatorie semnalează prezența unei furii sau a unei emoții negative reținute (ranchiuna, amaraciune). Această inflamatie tulbură capacitatea pancreasului de a gera zaharul din interiorul nostru, adică duioșia și se transformă în vitalitate. Fără îndoială suntem în prezența unei persoane care pierde sau a pierdut sensul duioșiei / tandreței. Aceasta pierdere provine dintr-o experiență trăita care a facut ca persoana să se îndoiască de ea însăși și de capacitatea sa de fericire simplă.
PICIOARELE: ancorarea, conexiunea cu pământul, manifestarea refuzului de a evolua, teama de viitor.
PSORIAZIS: este descuamarea pielii care se prezinta sub forma unor pete roșiatice care au particularitatea de a aparea de obicei la articulații, gât, coate și genunchi dar si pe pielea acoperită cu păr, pentru ca apoi să se întindă pe tot corpul. Se vede că tensiunea trăită este asociată cu o dificultate de a se plia, de a accepta ceea ce se întâmplă. Cum pielea este primul organ al schimbului, se pare că ceea ce resimțim față de lumea exterioară este nesatisfăcător.
PIETRELE LA FIERE ŞI RINICHI: apar datorită consumului de zaharuri, amidon concentrat, care împiedică eliminarea din corp a depozitelor de calciu organic. Cauza este judecarea oamenilor şi supărarea pe soartă.
PROSTATĂ: afecţiunile ei sunt legate de un sentiment de culpabilitate, precum şi teama de a îmbătrâni.
REUMATISM: resentiment, slăbirea iubirii de aproapele sau rigiditate, asprime. Persoana respectivă se simte victimizată, lipsită de iubire, are o amărăciune cronică.
RINICHI: reprezintă capacitatea de a exprima, de a exterioriza tot ceea ce este în sine. Cel care nu-şi exprimă talentele, capacităţile, dorinţele sau credinţele sale, se expune la tulburări renale. Tot ceea ce este reprimat, frica şi teama slăbesc rinichii.
SCLEROZĂ ÎN PLĂCI: au drept cauze frica, rigiditatea, inima împietrită şi îngreunată.
SFORĂITUL: refuzul încăpăţânat de a se desprinde de vechile tipare. Dormitul cu faţa în sus favorizează sforăitul.
SINUZITA: iritaţie faţă de o anumită persoană.
SISTEMUL DIGESTIV: stomacul reprezintă facultatea de a digera experienţele existenţei şi de a accepta cele învăţate. Ura, mânia, frica, regretul legat de trecut, precum şi grija, teama şi îngrijorarea faţă de viitor favorizează bolile stomacului, ale vezicii biliare şi al intestinelor.
SISTEMUL REPRODUCĂTOR; proastă utilizare a sexualității, agresiune inconștientă asupra ta care naște boli sau dureri în zona bazală. Bolile uterului pornesc de la această autodepreciere.
ŞOLDURILE: reprezintă utilizarea liberului arbitru pentru a găsi propria cale în planul material. O problemă la şolduri subliniază o lipsă de utilizare a propriului liber arbitru şi faptul de a nu avea un scop în viaţă. O durere la şolduri indică o frică în a lua decizii importante.
SPLINA: reprezintă un depozit de sânge, de energie. Problemele splinei arată o incapacitate de exprimare a iubirii sau o obsesie, În acest ultim caz e necesară o purificare prin eliminarea sentimentelor negative şi a grijilor înmagazinate în timp. Sentimentele de lăcomie şi de avariţie au o influenţă negativă asupra splinei şi inimii. Splina mai este legată şi de stările psihice şi depresie.
TIROIDA: problemele cu tiroida subliniază faptul că persoana respectivă nu se poate exprima cum doreşte şi poate încerca umilinţa.
TUSEA: cine tuşeşte tot timpul este o fiinţă sufocată de viaţă. Trece printr-o stare de mare nervozitate. Se simte strivită de o situaţie oarecare. O tuse ocazională este un semn de plictiseală sau dorinţa de ceartă.
URECHILE: refuzul de a înţelege ceva sau pe cineva. Te laşi afectat de ceea ce auzi. Senzaţia lăuntrică că eşti superior faţă de persoanele iubite – părinţi, copii, soţie – declanşează un program de autodistrugere care este blocat prin apariţia unor dureri în ureche.
VARICELE: prestarea unei munci care nu-i place.
ZONA ZOSTER: este varicela adultului. E adevarat că apare aproape numai la adulți care au avut varicelă, fiind o formă de recidivă. Lecția nu a fost suficient înțeleasă, integrată. Persoana în cauză trebuie să învețe să cedeze, să dea inapoi. Trebuie să se oprească de a mai lua totul asupra sa, de a reține furia, ranchiuna sau de a cerceta în amănunt deziluziile, decepțiile. Trebuie să treacă peste ele. Trebuie să reflecteze dacă trăirea emoțională privește ceva ce îi e greu să vadă, să accepte sau să recunoască.
Selecții din cartea „Psihosomatica” –Michael Odoul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu