Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

duminică, 17 februarie 2013

Contraindicatii ale unor produse alimentare


"Unele alimente, desi sunt naturale, pot avea un efect negativ asupra organismului, in special asupra celui bolnav. Asadar, trebuie sa acorzi atentie contraindicatiilor alimentelor pe care le consumi in mod regulat, pentru a avea un stil de viata cat mai sanatos. In cele ce urmeaza, iti voi spune cateva dintre alimentele care pot dauna organismului: 

Bostanul si dovleceii provoaca inflamarea amigdalelor 

Bostanul si dovleceii contin substante organice de origine vegetala, toxice, cunoscute sub numele de alcaloizi, care favorizeaza procesele inflamatorii. De asemenea, consumul indelungat de seminte de dovleac sau bostan pot favoriza aparitia furunculozei. Mai mult de atat, consumul de bostan este contraindicat in gastritele cu aciditate scazuta, in ulcerul stomacal si in formele grave de diabet zaharat. 

Ceapa, consumata regulat, provoaca tahicardie 

Ceapa consumata pe o perioada lunga de timp poate provoca tahicardie la cei cu probleme cardiovasculare. De asemenea, ea este contraindicata persoanelor care sufera de afectiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului sau stomacului. 

Ceaiul verde poate provoaca dureri abdominale 

Desi este recunoscut pentru numeroasele sale efecte pozitive asupra organismului, ceaiul verde nu face bine oricarei persoane. Este contraindicat persoanelor care au gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita deoarece provoca dureri abdominale. De asemenea, si persoanele care nu prezinta afectiunile de mai sus trebuie sa consume cu moderatie ceai verde. Altfel, pot acuza palpitatii sau alte simptome nedorite. 

Fasolea inrautateste vederea 

Ceaiul din pastai de fasole, recomandat mai ales persoanelor care sufera de diabet zaharat, are atat un efect pozitiv, cat si negativ. Ceaiul reduce nivelul zaharului din sange cu 35%, insa tot cu atat se inrautateste si vederea bolnavului. 

Hreanul contraindicat persoanelor care au suferit un infarct 

Hreanul este contraindicat in caz de gastrita, ulcer gastric, enterita acuta, hemoragii interne, hemoroizi. Substantele din hrean pot interactiona negativ cu antiinflamatoarele de sinteza, precum si cu corticoizii sintetici. Totodata, hreanul este contraindicat femeilor care alapteaza si persoanelor care au suferit un infarct. 

Nucile maresc cantitatea de protrombina din sange 

Nucile consumate in cantitati mari provoaca constipatii, dureri de cap si spasme ale vaselor sanguine din creier. Este indicat sa nu se consume mai mult de 10 nuci pe zi. Consumarea regulata a preparatelor din nuci mareste cantitatea de protrombina din sange (factorul II de coagulare a sangelui), motiv pentru care trebuie folosite concomitent ceaiuri sau preparate din plante, care provoaca hemodilatatie. Nucile se mananca de preferat dupa masa, fiind recomandate in special persoanelor care au aciditatea sucului gastric ridicata. 

Pepenele galben provoca indigestie 

Persoanele care sufera de afectiuni ale stomacului si cei care sufera de colita nu trebuie sa manance pepene galben. In cazul in care nu e copt bine, pepenele galben poate provoca diaree si indigestii. De asemenea, pepenele galben este contraindicat si femeilor care alapteaza. Persoanele care vor sa tina o cura cu pepene galben nu trebuie sa sufere de diabet, enterite sau dispepsie. 

Rosiile nu se consuma in caz de astm bronsic 

Rosiile sunt contraindicate atunci cand se administreaza medicamente sulfanilamidice. De asemenea, si in cazurile de astm bronsic, boli ginecologice sau litiaza renala este recomandat sa se reduca la minimum consumarea rosiilor. 

Scortisoara toxica pentru ficat 

Scortisoara, desi are numeroase beneficii, nu este recomandata gravidelor, persoanelor care sunt afectate de epuizare nervoasa sau au pielea sensibila. Totodata, scortisoara poate afecta si ficatul. Substanta care se regaseste in compozitia ei, denumita cumarina, devine toxica dupa un consum mare de scortisoara. 

Sfecla rosie contraindicata diabeticilor 

Persoanele care sufera de diabet trebuie sa nu includa in alimentatia lor sfecla rosie, deoarece aceasta pastreaza un continut mare de zahar. Mai mult de atat, sucul de sfecla rosie proaspat ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasmul vaselor sanguine. De aceea, se recomanda a se consuma la doua ore dupa ce a fost preparat sau poate fi preparat in combinatie cu alte legume sau fructe." 

Elena Diaconu 

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu