Homeopatia
SA INTELEGEM HOMEOPATIA CLASICA
LEGEA SIMILITUDINII
Baza homeopatiei este “legea similitudinii”. “Similia similibus curentur” inseamna “Similariile trebuiesc tratate cu similare”, cum ar fi exemplul unei boli care poate fi tratata doar cu acel remediu homeopatic care produce simptome similare la o persoana sanatoasa.
Ce trebuie inteles prin acest lucru? Aveti o raceala, cu lacrimare intensa, mancarime sau usturimea ochilor, gadilatura nazala, crize de stranutat si simultan ati dezvoltat o secretie nazala apoasa, neplacuta cu durere. Numai un remediu homeopatic care este capabil sa produca aceste simptome la o persoana sanatoasa va poate ajuta.
Acest tablou de simptome se produce cand taiati ceapa. In scurt timp apar simptomele mai sus mentionate de arsura a ochilor, secretie nazala neplacuta. Daca ati dezvoltat simptome similare sau aceleasi simptome ca cele ale anterior mentionatei raceli, remediul Allium cepa, facut din ceapa obisnuita, va vindeca aceasta raceala.
Pentru a clarifica Legea Similitudinii iata un al doilea exemplu: recunosti cu siguranta simptomele consumului de cafea in exces. In functie de sensibilitatea individuala, multe persoane dezvolta diferite tulburari cum ar fi nervozitate, tremuraturi, palpitatii, insomnie, etc. Remediul homeopatic Coffea (cafea) adesea va fi prescris pentru simptomele mai sus mentionate.
Similarul care vindeca simptomul asemanator este deja mentionat in vechile scrieri ale doctorului grec Hipocrat (460-377 i.e.n). Paracelsius (1493-1541) a sugerat acest principiu in lucrarile sale.
Totusi, Hahnemann a fost primul care a urmat acest principiu cu seriozitate si perseverenta si l-a transformat intr-o metoda bine stabilita de vindecare.
BOALA SI VINDECARE EI
Inainte de a ne ocupa de vindecare, trebuie sa stabilim exact ce este de fapt boala.
ü De ce cineva se imbolnaveste de gripa in timp ce ceilalti raman sanatosi, desi toti au venit in contact cu acelasi pacient cu gripa?
ü De ce o persoana reactioneaza la o masa mai abundenta cu eruptii masive tegumentare pe cand altii pot sa manance si nu patesc nimic?
ü De ce un elev bun poate sa stea calm la un examen in timp, ce altul, la fel de bun, nu trece examenul din cauza anxietatii?
ü De ce unii oameni sunt susceptibili la anumite lucruri si altii nu?
Homeopatia s-a adresat in mod special acestor intrebari si a concluzioanat ca o energie superioara numita Forta Vitala sau Dynamis calauzeste toate functiile vietii.
Sarcina Fortei Vitale este aceea de a mentine armonia si ordinea in organism. Fiecare component al organismului, fiecare organ si fiecare celula este influietata si pazita de Forta Vitala. Forta Vitala ne protejeaza de boli si ne confera imunitate impotriva factorilor care induc boala.
De indata ce Forta Vitala este slabita sau nu mai este in echilibru, de exemplu, prin effort, stres, probleme psihice, etc., o persoana se imbolnaveste. Organismul nu mai este protejat de factorii care cauzeaza bolile, cum ar fi bacterii, virusi, fungi, polen, stres, etc. Numai o Forta Vitala dezechilibrata cauzeaza boala.
Schimbari survenite la nivelul organelor sau tesuturilor cum ar fi inflamatia, ulcerele, articulatii deformate, chisturi, etc., nu sunt ele insele o boala, ci ,mai degraba rezultatul unui proces de imbolnavire. Ele doar indica ceva in neregula in interiorul acelei persoane. Pacientul nu este bolnav din cauza ca are o tumora; mai degraba tumora este acolo din cauza ca pacientul este bolnav.
INDIVIDUALITATEA FIECARE ESTE DIFERIT
O regula foarte importanta a Homeopatiei Clasice este aceea ca fiecare persoana este unica. Observarea individuala a pacientului este sarcina fundamentala cea mai importanta a homeopatului. Intotdeauna este vorba de o simgura persoana, de neconfundat, care este tratata. Ea devine bolnava in modul ei particular si produce propriile sale simptome. Astfel, remediul potrivit trebuie gasit si nici un altul nu il poate inlocui. De aici, este mai putin important pentru homeopat sa afle ce boala sau diagnostic are pacientul, ci mai curand manifestarile particulare ale bolii la pacient.
Haideti sa vedem ca o ilustrare, atat de des intalnita “durere de cap”.
l Un pacient are un punct dureros deasupra radacinii nasului.
l Un al doilea se plange de durere pulsatila la nivelul fruntii.
l Altul are o durere surda la nivel occipital.
Circumstantele in care simptomele sunt amemiorate sau agravate joaca un rol important.
l Un pacient cu durere de cap se simte mai bine la caldura.
l Altul se simte mai bine cu comprese reci si cand apasa cu degetele pe zona dureroasa.
l La al treilea, simptomele sunt ameliorate cand sta intins in pat in intuneric si se agraveaza cand este lumina puternica.
Cauza unei boli de asemenea trebuie profund studiata.
l Un pacient a fost prins de o furtuna in timp ce se plimba. Prin urmare a racit si a dezvoltat o sinuzita cu dureri de cap puternice.
l Altul a stat la soare mult timp si acum sufera de insolatie.
Trigerii psihilogici trebuie luati in considerare. Grijile, supararea, pierderile financiare, gelozia, stresul pot cauza boli.
Homeopatia vede oamenii ca o unitate dintre trup, minte si spirit. Nu este posibil sa le desparti. Din aceasta cauza, caracterul si dispozitia persoanei joaca un rol foarte important. O persoana este introvertita, are totul sub control, isi suprima emotiile, apare neabordabila si blocata. Alta persoana este morocanoasa, agresiva si impulsiva fara a se retine sau fara a da semne ca iubeste oamenii. Cel mai bine este sa o eviti.
Tulburarile de sanatate avute anterior, boli in familie si alte detalii dau de asemenea indicii valoroase in gasirea remediului.
Homeopatul, cu ajutorul simptomelor individuale, cauta un remediu care este potrivit pacientului. Medicamentul potrivit pentru fiecare pacient va fi cautat bazandu-ne pe cunostintele noastre si pe capacitatea noastra de a empatiza.
Homeopatul nu prescrie un remediu care are numele bolii (de exemplu:durere de cap) scris pe el, ci mai degraba cauta un remediu care acopera toata starea pacientului. Astfel, 10 primi 10 medicamente diferite, fiecare in concordanta cu simptomele lor individuale.
MEDICAMENTELE HOMEOPATE PREPARARE SI POTENTARE
SURSE:
Medicamentele homeopate sunt facute din urmatoarele substante:
ü Plante, ca de exemplu: Pedicuta- Iarba vrajitoarelor (Lycopodium), Matraguna (Belladonna), Floarea vantului (Pulsatilla).
ü Animale, de exemplu: albine (Apis), furnici (Formica rufa), venin de sarpe cum ar fi sarpele de tufis (Lachesis).
ü Minerale, de exemplu:Carbonat de Calciu/Creta (Calcium Carbonicum), cremene (Silicea), Fosfat de magneziu (Magnesium phosphoricum).
ü Produse ale bolilor, asa numitele Nosode.
ü Acizi, de exemplu: Acidul nitric (Nitricum acidum), Acidul fosforic (Phosphoricum acidum).
ü Altele.
PREPARARE:
Medicamentele homeopate sunt preparate printr-un proces special. Materiile solubile sunt diluate si amestecate (sucusate) in etape, substantele insolubile ca Aurul, Fierul, Cuartul, etc. sunt dizolvate pas cu pas si puse in lactoza.
Aceasta dilutie in etape se numeste Potentare (energizare). Puterea de vindecare a multor substante este eliberata si toxicitatea substantelor otravitoare este pierduta prin potentare. Asa se explica de exemplu, ca Petrolul nepotentat este complet ineficient ca remediu. Potentat, el realizeaza actiunea lui curativa si devine un medicament valoros pentru tratamentul raului de masina, a bolilor de cap, atata timp cat este prescris conform cu nevoile individuale ale pacientului.
POTENTEREA:
Exista diferite potente. Cele mai utile sunt asa numitele potente C (Potente centisimale). Acestea sunt preparate astfel:
O parte din substanta initiala este dizolvata in 99 de parti de amestec de 1C, se ia iar o parte care se dizolva in 99 de parti amestec alcool/apa si iarasi se agita; se obtine potenta 2C, si tot asa .
EFICACITATEA:
Medicamentele potentate incepand cu potentele 12C sau 23X nu mai au molecule singulare. Este doar informatia remediului care este transferata amestecului de alcool/apa sau lactozei. Aceasta informatie nu este detectabila in mod curent in laborator. Totusi, stiinta afirma ca remediile homeopate care depasesc potenta 23X nu pot avea nici un efect deoarece nu mai contin nici o singura molecula din materialul initial.
Bineinteles, acestea sunt doar incercari de a explica, si ca orice ipoteza nu este 100% aplicabila. In multe domenii ale vietii exista fenomene care stiintific nu pot fi explicate. Asta nu inseamna ca ele nu exista.
Remdiile homeopate sunt remedii dinamice, ne-materiale. Cum am spus mai devreme, boala este o tulburare dinamica a organismului. Acest lucru poate fi reversibil doar cu ajutorul dinamicii remediilor. Medicina homeopata influenteaza Forta Vitala, eliberand procesul vindecator.
Faptul ca remediile homeopate sunt eficiente este un lucru de netagaduit. Acum catva timp un studiu al cercetatorilor scotieni de la Glasgow University a fost publicat in jurnalul stiintific medical “The Lancet”, dovedind clar eficacitatea homeopatiei pe baza unor studii de caz. Chiar oponentii homeopatiei nu au putut contesta acest studiu.
Alte studii stiintifice pot fi gasite pe site-ul nostru www.groma.ch.
DOZAREA REMEDIULUI HOMEOPATIC
FOLOSIREA REMEDIILOR HOMEOPATICE
Pacientul este adesea uimit cand primeste doar cateva globule sau “seminte de mac” pe care trebuie sa le ia dimineata urmatoare pe stomacul gol. El intreaba daca acestea sunt de ajuns, deoarece urmatoarea consultatie este peste cateva saptamani sau chiar luni.
In Homeopatia Clasica, dozarea este minima. Un singur impuls este de ajuns pentru a influenta Forta Vitala. Repetarea remediului prea devreme si prea des face ca armonia procesului curativ sa fie tulburata. Trebuie lasat timp remediului sa reactioneze. De prea multe ori o repetare destabilizeaza Forta Vitala si aduce mai multa dezarmonie.
Pentru a clarifica, sa ne uitam la ceasul cu pendul. Ceasul s-a oprit. Tragem de greutate, dam un mic impuls pendulului si el se va misca ritmic incolo si incoace. Dupa o vreme atingeti pendulul si veti vedea ca el se va destabiliza si dupa putin timp pendulul se va opri. Atata timp cat ceva se misca, nu mai are nevoie de surplus de energie, altfel intregul “tot” va termina pe o pista gresita.
O doza de Sulphur 200C (un remediu des folosit in caz de medicatie gresita) si doua zile mai tarziu simptomele au aparut.
Ar trebui subliniat ca pacientul nu a mai avut niciodata probleme cu plamanii, decat aceasta unica tentativa de pneumonie.
Un alt exemplu deproving nedorit:
O pacienta in varsta de 52 de ani se plangea de mai multe luni de dureri de cap de tip migrenos evoluand cu greata si durere pe partea dreapta a fetei, durere ce radia cu ochiul drept. Cand isi ridica bratul, sau cand statea intinsa noaptea in pat, apareau dureri puternice la nivelul bratului drept si la nivelul articulatiei umarului. Examinarile reumatologice si neurologice nu au descoperit nimic. In plus ea, precizeaza ca gineocologul ia prescris un remediu homeopat pentru tulburari cauzate de menopauza,remediu pe care il ia de doi ani. (15 picaturi de doua ori pe zi).
Acum ce are a face una cu alta?Picaturile pentru menopauza contineau, printre altele, remediul homeopatic Sanguinaria. Acest remediu are in descrierea sa un tablou de durere de cap de tip migrenos pe partea dreapta, dureri de umar pe partea dreapta care inrautatesc cand se sta intins in pat sau cand se incearca sa se ridice bratul.
Datorita consumului excesiv al “remediului pentru tulburarile cauzate de menopauza” s-a produs un proving nedorit.Dupa ce s-a oprit administrarea remediului complex nedorit. Dupa ce s-a oprit administrarea remediului comlex si s-a administrat o doza de Nux vomica 200C, pacienta a scapat de disconfort in decurs de o saptamana.
Cu cat potenta este mai mare, cu atat efectul este mai profund si mai de durata, si cu cat mai rar trebuie luate dozele. Remediile de potenta mare au efect de depozit. Ele lucreaza timp de mai multe luni. De cele mai multe ori sunt sub forma de globule. In bolile acute, este recomandat uneori sa se dizolve in apa si sa se bea cu sorbituri mici. Homeopatul dumneavoastra va poate sfatui in legatura cu acest lucru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu