Catina:
Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute inca din antichitate. Fructele de catina pot fi considerate adevarate polivitamine, datorita continutului bogat in minerale si vitamine. In fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.
Fructele uscate se pot folosi si la ceai, in amestecuri cu alte plante recomandate in efort intelectual prelungit.
cea mai buna metoda este consumarea fructelor ca atare. Cura cu boabe de catina se poate face prin mestecarea si inghitirea, dimineata, pe stomacul gol, a unui numar de boabe care creste progresiv, cu cite una pe zi.
In prima zi se inghite un bob, a doua zi doua, timp de 30 de zile, dupa care doza scade progresiv. Este bine sa se mestece bine inante de a inghiti, mai ales semintele.
Actiuni terapeutice:
Uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice.
De asemenea se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. Se utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase.
Cu catina se mai trateaza afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala si gingivitele.
Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea: depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei.
Mugurii de catina au efect afrodisiac, pentru ambele sexe.
Catina este si un foarte bun antiinflamator si inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii.
Diferite moduri de administrare: ceaiul de catina, vinul de catina, ulei de catina.
- suc de fructe proaspete: indicat sa fie consumat imediat ce a fost preparat. Sucul de fructe de catina a fost oferit cosmonautilor pentru a-si mentine vigoarea si rezistenta la stress. Se poate spune ca este primul suc de fructe care a ajuns in spatiul cosmic.
- sirop din fructe de catina, cele mai valoroase siropuri fiind cele preparate cu miere sau zahar invertit, prin macerarea fructelor. Poate fi folosit atat in scop terapeutic pentru proprietatile vitaminizante si energizante cat si ca bautura racoritoare: inlocuieste cu succes sucurile cu aditivi si conservanti.
- pulbere din fructe uscate de catina: fructele se rasnesc cu o rasnita electrica foarte fin si din pulberea rezultata se ia cate o lingurita de 4 ori pe zi, la intervale regulate, cu minim 30 minute inainte de masa, se tine sub limba 15 minute apoi se inghite cu putina apa plata.
- macerat la rece: se pun doua linguri pline de pulbere de fructe uscate la 1 l apa plata, se lasa la temperatura camerei aproximativ 7 ore (peste noapte) apoi se strecoara; se bea maceratul rezultat peste zi, cu inghitituri mici, intre mese.
- o reteta utila pentru copiii anemici, lipsiti de apetit, cu imunitate scazuta sau in timpul episoadelor de raceala: pulbere din fructe uscate de catina, pulbere din fructe uscate de maces si pulbere din frunze uscate de urzica: se amesteca in proportii egale si apoi cu putina miere; se administreaza 2-3 lingurite in fiecare zi. Administrat pe termen mai lung (1-2 luni) imbunatateste considerabil apetitul si starea sistemului imunitar.
--------------------------------------------------------------------------------
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu