Boli de ficat. Simptome
Durerea în partea dreaptă, starea de moleşeală sau îngălbenirea pielii pot fi atât indicii clare ale unor disfuncţii hepatice, cât şi „avertizări” ale altor organe. Pe lângă cunoaşterea optimă a simptomelor bolilor, sunt indicate analizele frecvente pentru diagnosticuri şi tratamente corecte.
Simptome frecvente
Oboseala ficatului, balonarea şi îngălbenirea pielii
Oboseala ficatului este în strânsă corelaţie cu alimentaţie zilnică. Astfel, consumul exagerat de grăsimi, zaharuri sau alcool conduc la îngreunarea digestiei, lipsa poftei de mâncare, balonarea şi, implicit, apariţia greţurilor. Mărirea ficatului sau hematomegalia este adesea asociată cu dureri în partea abdominală dreaptă. Lipsa de energie, indispoziţia interioară şi depresia nejustificată pot fi, de asemenea, semne ale disfunţiilor ficatului, mai precis a circulaţiei încetinite a sângelui.
Contrar, când circulaţia sângelui la nivelul ficatului este accelerată, se fac prezente stările de agitaţie continuă şi frecvenţa crescândă a insomniilor.
Pigmentarea pielii este un alt indiciu extrem de cunoscut. Chiar şi cei mai puţin familiarizaţi cu simptomele bolilor, recunosc că îngălbenirea pielii nu poate fi altceva decât icter. Pe lângă îngălbenire, medicii ne atrag atenţia şi asupra altor schimbări ale organului tactil precum pruritul, nuanţa verde-cenuşie a pielii şi aspectul pronunţat al capilarelor pe suprafaţa pielii, mai ales a elementelor faciale şi a abdomenului.
Înmulţirea simptomelor – semn al evoluţiei bolii
În cazul ficatului, simptomele sunt adesea înşelătoare. Specialiştii din domeniul medical ne atenţioneză asupra lipsei simptomelor mai ales în primele faze ale bolilor datorită capacităţii ficatului de a se regenera.
Totuşi, nu trebuie tolerat faptul că trecerea de la o disfuncţie aparent uşor de tratat la una agravată se face extrem de rapid. De exemplu, o formă virală a vreunei disfuncţii îi urmează starea acută şi, în lipsă de tratament, etapa finală, cea cronică. Şi dacă o disfuncţie succede o alta, unui simptom îi urmează alte indicii destul de neplăcute, în continuă ascensiune.
Ficatul, prin numeroasele sale funcţii, influenţează activitatea şi altor organe, în special din imediata sa proximitate – bila, pancreasul, splina. Prin urmare, orice simptom necesită atenţie sporită pentru prevenirea disfuncţiilor multiple.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu