Powered By Blogger

candela

href="http://alliekatzgraphics.com/candle1.php">


Candle - Comments and Graphics Glitter

miercuri, 28 septembrie 2011

Exercitii pentru sanatate

HAI SA INCERCAM !

GIMNASTICA TIBETANA PENTRU SANATATE:
 
Gimnastica tibetana poate fi practicata de toti, chiar si de catre virstnici, chiar si de catre cei slabiti, aflati in convalescenta. Se executa dimineata si se poate repeta de doua-trei ori in cursul zilei.
Exercitiile se fac cu ochii inchisi si intr-o deplina concentrare.
 
1. Culcati in pat executati urmatorul masaj al urechilor: cu degetele mari trecute dupa urechi si cu celelalte degete strinse in palma, miscati palmele in sus si in jos astfel incit aratatoarele sa alunece de-a lungul pilniilor urechilor (de 30 ori).
Imbunatateste vederea, intareste dantura, amplifica circulatia singelui in zona timpanelor, asigura o protectie impotriva ridurilor.
 
2. Puneti palma dreapta pe frunte, deasupra palma stinga si miscati-le dreapta-stinga, astfel ca degetele mici sa alunece pe deasupra sprincenelor (de 20 ori).
Mareste circulatia singelui, calmeaza durerile de cap si potoleste ametelile.
 
3. Cu exteriorul degetelor mari indoite masati globii oculari (de 15 ori).
Imbunatateste vederea, linisteste sistemul nervos, protejeaza ochii.
 
4. Cu palmele indoite ale ambelor miini se maseaza gitul in regiunea tiroidei sub marul lui Adam: miscari de sus in jos, ca de mingiiere (de 20 ori).
Exercitiul nu se recomanda celor cu afectiuni ale tiroidei.
Regleaza metabolismul si functionarea organelor interne.
 
5. Se maseaza abdomenul dezgolit cu palmele (stinga pusa peste dreapta) in miscari de rotatie in sensul acelor ceasornicului, astfel incit abdomenul sa se miste de sus in jos (de 30 ori).
 
6. Culcati pe spate sugeti abdomenul dupa care umflati-l (de 20 ori).
 
Se accelereaza miscarea limfei, se lichideaza stagnarea de fiere si de singe. Ajuta la pierderea surplusului de grasime.
Amelioreaza boli hepatice si gastro-intestinale.
 
7. Culcati pe spate, indoiti brusc piciorul din genunchi tragindu-l energic spre piept straduindu-va sa loviti cu calciiul in fesa. Tot brusc, indreptati piciorul si coboriti-l (de 15 ori cu fiecare picior).
Este un exercitiu foarte pretios, pentru ca se efectueaza un masaj interior al organelor si al glandelor endocrine. Micsoreaza depunerile de grasime si intareste muschii abdomenului.
 
8. Sezind pe pat stati picior peste picior (intii stingul peste dreptul, apoi schimbati) si masati cu mina opusa (intii dreapta, apoi stinga) adincitura talpii (de 20 de ori pentru fiecare picior).
Regleaza activitatea inimii si a rinichilor. Ajuta in cazuri de inflamare a incheieturilor.
 
9. Sezind pe pat duceti palmele cu degetele incrucisate la ceafa si miscati-le sus-jos, vreme in care lasati capul pe spate si reveniti (de 10 ori).
Ajuta circulatia sangvina in zona capului.
 
10. Sezind puneti palmele pe urechi si bateti cu virfurile degetelor ceafa (de 30 ori).
Activeaza scoarta cerebrala si ajuta cind ai zgomote in urechi, te scapa de surzenie si amelioreaza durerile de cap.

marți, 27 septembrie 2011

20 de retete naturiste

Specialistul vă pune la dispoziție 20 rețete ce vă pot ajuta în ameliorarea unor afecțiuni, precum şi remedii utile în cosmetică.

            1. Paradontoză
            Prin masarea periodică a gingiilor cu ulei de măsline s-a observat că este mult diminuat pericolul parodontozei. Folosiţi ulei de măsline de trei ori pe zi.

           
2. Ulcer duodenal
            Se bate un albuş de ou prospăt cu o linguriţă de zahăr pudră şi o lingură de ulei de măsline până se face cremă. În fiecare dimineaţă se consumă acest amestec pe stomacul gol timp de 10 zile.

            3. Gastrită
            O linguriţă de ulei de măsline extravirgin, luată înainte de fiecare masă protejează stomacul împotriva ulcerului şi a gastritei.

            4. Constipaţie
            Dacă se consumă o lingură sau două de ulei de măsline dimineaţa, în combinaţie cu zeamă de lămâie sau cafea se previne constipaţia.

            5. Balonări şi arsuri la stomac
            Folosiţi 250ml ulei de măsline presat la rece, 1 kg miere de albine şi 4 lămâi trecute prin maşina de tocat carne. Se amestecă totul şi se ţine în borcane la frigider. Se iau 3 linguri pe zi, cu 30 minute înaintea meselor.
            Cura cu salată de pătrunjel este de asemenea eficientă. Se mănâncă zilnic, timp de două săptămâni o legătură de pătrunjel tăiat mărunt, la care se adaugă puţin ulei de măsline şi puţină lămâie. Este şi un detoxifiant excelent al organismului.

            6. Eliminarea pietrelor de la vezica biliară
            Reţeta 1: Folosiţi 200 grame ulei de măsline, un gălbenuş de ou, zeama de la o lămâie, 40 ml. coniac natural de bună calitate, 1 linguriţă de zahăr, miere naturală. Se amestecă şi se bea cu înghiţituri rare. Staţi apoi culcat pe partea dreaptă, cu picioarele la piept. Urmăriţi-vă scaunul şi veţi observa că aţi eliminat pietricele.
            Reţeta 2: Folosiţi 250 ml ulei de măsline. Cantitatea se bate puternic cu zeama de la trei lămâi până ce uleiul devine lăptos. Beţi acest amestec două zile la rând.

            7. Eliminarea pietrelor de la bilă
            Se râşnesc seminţe uscate de pepene roşu. Timp de 10 zile, dimineaţa pe nemâncate se ia o linguriţă din pulberea obţinută împreună cu o lingură de ulei de măsline presat la rece şi se stă culcat pe partea dreaptă 20 minute.
            Tratamentul durează 3 luni, câte 10 zile pe lună.

            8. Probleme hepatice sau biliare
            Se pot lua 1-2 linguri de ulei dimineaţa, înainte de masă sau 1-2 linguri de ulei înaintea fiecărei mese. Este recomandat ca după înghiţirea uleiului să se stea culcat o jumătate de oră pe partea dreaptă. Dacă medicul constată că pietrele sunt destul de mici pentru a putea fi eliminate fără să se blocheze, se amestecă o jumătate de ceaşcă de ulei de măsline cu o jumătate de ceaşcă cu suc de lămâie sau grapefruit şi se bea seara înainte de culcare. Dimineaţa se  bea ceva fierbinte şi apoi e posibil ca pietrele să fie eliminate. Alteori se poate posti două zile înainte, bând suc de mere din două în două ore, iar în cea de a doua seară se bea amestecul de ulei şi suc de lămâie. Astfel se va curăţa vezica, se vor dizolva sau elimina pietrele mici.

            9. Artroza
            Se toarnă ulei de măsline peste frunze tinere de nuc şi se lasă timp de 3-4 ore, după care se aplică frunzele în 3-4 straturi pe locul bolnav. Masajul cu ulei de măsline şi suc de lămâie este şi el eficient. Încălziţi pe foc un amestec de ulei de măsline şi suc de lămâie, apoi masaţi-vă cu el articulaţiile dureroase. Aplicaţi un bandaj şi lăsaţi-l şi peste noapte.

            10. Reumatismul
            Se fierb 10 minute: o ceapă mare tăiată fin, 4 linguri ulei de măsline, 150 ml apă şi 40 grame untură nesărată. Se bea foarte caldă mai multe seri la rând. După două ore, la culcare, se bea un decoct de cruşon (o linguriţă la cană, fiert 3 minute). Tratamentul se face o dată pe an, timp de 7 zile. Se pun opt linguri de piper negru măcinat într-un litru de rachiu tare şi se lasă la macerat 5-7 zile. Se filtrează şi se masează cu această soluţie zonele dureroase de 2-3 ori/zi.

            11. Ciocuri pe coloană
            Alifia de sânziene: 20 grame de plantă uscată, bine mărunțită se pun la macerat timp de 12 ore în 30 mililitri spirt sanitar, într-un borcan închis ermetic. Se adaugă 200 ml ulei de măsline şi se ţine în "bain marie" timp de 3 ore, agitând vasul din când în când. Se lasă în repaus trei zile, după care se filtrează.
            După filtrare, se pune într-un vas pe foc şi se adaugă 60 grame ceară de albine, amestecându-se continuu până se topeşte. După răcire, se păstrează la rece. Se fac  fricţionări de-a lungul coloanei vertebrale în fiecare seară.

            12. Arsuri
            Uleiul de măsline s-a dovedit eficient pentru calmarea arsurilor. Se combină cu albuş de ou şi se aplică pe locul afectat.

            13. Ten deshidratat
            În cazul tenului obosit şi uscat, uleiul de măsline se folosește sub formă de comprese călduţe pe pomeţi, pe frunte sau tâmple.

            14. Creme antirid
            Pentru tenul ridat şi uscat este recomandată o mască dintr-un ou crud bătut bine, o lingură cu: lămâie, pepene, morcovi, castraveţi. Masca se aplică se faţă pentru 15-20 de minute, apoi se spală cu apă călduţă. Se repetă de trei ori pe săptămână. Efect de întinerire a tenului şi de netezire a ridurilor are şi masca din ulei de măsline amestecat cu tărâțe, care se aplică în acelaşi mod.

            15. Tonifierea tenului
            Se amestecă o lingură cu ulei de măsline şi suc de castravete. Se adaugă argilă până se obţine o pastă care se aplică pe faţă în strat subţire timp de 20-30 de minute, apoi se spală cu apă călduţă. Dacă tenul este foarte uscat, doza de ulei poate fi mărită. Pentru hidratare, uleiul de măsline se poate combina cu argilă şi gălbenuş de ou. Pentru ca măştile să îşi facă efectul, trebuie repetate o dată la două zile.

            16. Pete maronii
            Amestecaţi bine o lingură de mălai cu un sfert de linguriţă de pudră din coajă de portocală (se poate realiza din cojile uscate de la o portocală, măcinate fin într-o râşniţă de cafea), o lingură de lapte bătut şi o linguriţă de ulei de  măsline. Aplicaţi pasta obţinută pe faţă şi pe decolteu, lăsând-o să acţioneze până când începe să se usuce. Masaţi uşor pielea cu degetele, până când devine strălucitoare. Clătiţi faţa mai întâi cu apă caldă, apoi cu apă cât mai rece. Veţi îndepărta astfel petele maronii, iar pielea va deveni netedă şi catifelată.

            17. Mască pentru ten gras
            Amestecaţi bine o linguriţă de mălai cu câteva picături de zeamă de lămâie verde, jumătate de linguriţă de lapte şi jumătate de linguriţă de ulei de măsline. Aplicaţi pasta obţinută pe piele, lăsând-o să acţioneze o jumătate de oră. Clătiţi din abundenţă cu apă călduţă.

            18. Contra acneei
            Comprese cu ulei de măsline. Încercaţi amestecul următor:
            ulei de măsline virgin, plus 100 picături de ulei aromat de lavandă (ulei esenţial, nu industrial). Se amestecă bine şi se aplică pe coşuri sub formă de comprese sau se fricţionează uşor. Primele efecte apar după câteva zile.

            19. Mâini şi unghii
            Pentru a vă întări unghiile înmuiaţi-le timp de 10 minute în ulei de măsline călduţ, o dată pe săptămână. Ele vor deveni mai puţin casante. Această practică are meritul de a reduce cuticulele. Dacă aveţi mâinile uscate, roşii sau crăpate, încălziţi puţin ulei de măsline într-un bol la cuptorul cu microunde (atenţie, uleiul de măsline nu trebuie să fiarbă!).
Înmuiaţi-vă mâinile timp de 15 până la 20 minute, o dată la două zile şi pielea se va calma. Pentru a avea mâini cu pielea fină, masaţi-le cu ulei de măsline amestecat cu o linguriţă de zahăr.

            20. Îngrijirea părului
            Uleiul de măsline conferă strălucire părului uscat şi deteriorat. Pentru păr este indicată o mască hidratantă pregătită dintr-un gălbenuş de ou şi o lingură cu ulei de măsline. Părul se masează cu acest amestec cu 20 de minute înainte de baie. Uleiul de măsline trebuie folosit însă în cantităţi mai mici, pentru că în exces poate provoca o uşoară îngrăşare a părului. Contra căderii părului se fac frecţii ale pielii capului cu ulei seara, timp de 10 zile.
via email

Ficatul,functia si cum sa_l protejam

Puţin mai mare decât o carte obişnuită, ficatul nostru minunat ştie totuşi să realizeze simultan mai multe operaţii şi reacţii chimice decât ar fi capabile cele mai moderne şi mai mari laboratoare, calculatoare sau uzine chimice. Acţiunile biologice ale ficatului, ca şi participarea sa la manifestările noastre vitale sunt ceva mai importante chiar decât cele ale inimii. În numai o zecime de secundă, el este capabil să efectueze fără greşeală câteva sute de transformări chimice simultan. De el depind în mod direct digestia noastră, calitatea sângelui, bogăţia memoriei şi forţa musculară. Ficatul are deci un rol foarte important în viaţa intimă- şi total necunoacută de fiinţa umană obişnuită - a corpului nostru fizic care este un microcosmos în miniatură. De acţiunile sale complexe depind fără îndoială atât sănătatea cât şi viaţa noastră.

Cele 9 proprietăţi ale ficatului:
1. Ficatul secretă zilnic între 0,5 şi 1l de bilă. Acest lichid amar, de culoare galbenă, ne permite în primul rând să digerăm grăsimile ; pe de altă parte, el ne dezinfectează intestinele şi ne protejează împotriva diareei şi constipaţiei.
Un ficat obosit nu secretă în cantitate suficientă acest lichid miracol. Consecinţe: digestia materiilor grase devine mai dificilă, insuficient evacuate, substanţele nocive stagnează în intestine, expunând organismul la pericolele rezultând din diaree şi constipaţie.
...
2. Ficatul transformă şi "umanizează" toate substanţele care intră în corp (el este acela care le face perfect compatibile cu structura noastră, modificându-le prin trasmutaţie şi sublimare frecvenţa de vibraţie pentru ca aceasta să fie la unison cu aceea a aurei noastre, numai astfel aceste substanţe devenind parte integrantă din corpul nostru şi, într-o anumită măsură , din noi înşine), pentru ca ele să ne poată hrăni celulele fără a le agresa.
Un ficat slab sau obosit lasă să treacă în întregul organism substanţe străine netransformate (prin transmutaţie şi sublimare) sau insuficient asimilate, care ne vor îmbâcsi în cel mai scurt timp cu toxine.

3. Ficatul primeşte totalitatea materiilor digerate şi le controlează riguros el elimină excedentele şi reziduurile alimentare, tot el interceptează, neutralizează şi expulzează către intestin toate substanţele toxice, distruge bacteriile, aşteaptă ca elementele nutritive să fie transformate prin acţiunea fermenţilor şi enzimelor, pentru a le permite numai atunci să treacă în sânge.
Un ficat obosit ne asigură imperfect apărarea şi imunitatea corpului. El lasă să treacă în sânge substanţe neverificate, încărcate încă de toxine şi bacterii nocive. Ca urmare a acestui fapt, apar în timp diverse maladii şi chiar otrăvirea corpului.

4. Ficatul neutralizează la fel de eficient otrăvurile datorate activităţii celulare cât şi pe cele provenind din exterior: alcool, tutun, medicamente, carne etc.
Un ficat slab sau obosit se află în incapacitate de a face eforturi suplimentare, tocmai de aceea atunci el va elimina insuficient aceste otrăvuri care ne intoxică. Pe de altă parte, un mare număr de celule hepatice sunt distruse în contact cu alcoolul, tutunul, cu anumite medicamente sau cu unele substanţe chimice. Dacă această distrugere este cotidiană, ficatul nostru se va micşora şi se va rigidiza gradat, riscând să fie atins de ciroză.

5. Ficatul normalizează circulaţia sanguină în acelaşi mod în care un baraj dirijează cursul unui fluviu. Asemenea unui burete, el reduce congestiile sanguine care ar putea stânjeni funcţionarea inimii, putând absorbi până la 1,5l de sânge pentru a restabili o ciculaţie normală. Atunci când congestia a fost eliminată, el restituie din nou acest sânge organismului.
Unui ficat slab sau obosit îi lipseşte supleţea necesară "înghiţirii" temporare a unei asemenea cantităţi de sânge. Din această cauză, atunci organismul pierde un preţios normalizator al circulaţiei lui sanguine.

6.Ficatul dozează totodată armonios cantitatea de hormoni din sânge, metabolizează grăsimile şi proteinile, stochează vitaminele şi zahărul în aşa fel încât acestea să fie oricând gata să fie folosite. Printre altele, el fixează materialele de construcţie necesare reclădirii şi consolidării acelor părţi ale corpului care au fost victimile unor leziuni sau ale uzurii. De asemenea, tot el este acela care elimină excesul de colesterol.
Un ficat slab sau obosit ne va lăsa corpul să îmbătrânească repede fără a-i aduce hormonii care îi sunt indispensabili. El nu mai digeră atunci grăsimile şi proteinile de care avem nevoie. Vitaminile şi zahărul nu mai ajung să fie stocate, părţile afectate sau uzate ale corpului nostru nici nu se mai consolidează şi nici nu se mai reconstruiesc; iar colesterolul ne invadează vasele sanguine.

7. Ficatul ne asigură permanenţa sau constanţa temperaturii interne.
Un ficat slab sau obosit nu-şi mai poate îndeplini funcţia termică, făcându-ne astfel să suferim de frig sau de căldură.

8. Ficatul produce un anumit număr de substanţe esenţiale pentru sânge printre care amintim:protrombina şi fibrina, care îi permit sângelui să se coaguleze; heparina care îl face fluid şi globulina, substanţă care îl protejează sau îl imunizează faţă de diverse infecţii.
Un ficat slab sau obosit se privează de substanţele necesare coagulării sângelui, ne expune pericolului de hemoragie şi lasă ca sângele să se îngroaşe (să devină dens, vâscos), în dauna vaselor sanguine şi a inimii. El ne abandonează astfel, fără apărare, în faţa bolilor.

9. Ficatul este de asemenea direct răspunzător de echilibrul sanguin, el normalizează procentul de fier conţinut de globulele roşii.
Un ficat slab sau obosit nu mai poate interveni pentru alinarea suferinţelor celulelor noastre, care vor fi înfometate din cauza unui sânge dezechilibrat şi anemiat.

O întreagă carte n-ar fi de ajuns ca să descrie cu precizie toate operaţiile, transmutările, transformările, reconstituirile, fixările şi sintezele elaborate de ficat, care este un organ nepereche. A-i pătrunde complet misterele tuturor acţiunilor sale ar echivala cu înţelegerea miracolului vieţii.

Dimpotrivă, enumerarea maladiilor rezultând direct sau indirect dintr-o dereglare a ficatului poate fi de natură să ne facă mult mai responsabili faţă de acest agent esenţial al vieţii corpului nostru. Printre acestea se numără:
-digestie dificilă;
-constipaţie şi diaree;
-apendicită;
-diabet;
-obezitate sau slăbirea exagerată a corpului,
-anamie,
-colibaciloză,
-inflamare, fermentaţii putrede şi spasme la nivel intestinal;
-demineralizare;
-incapacitate de a suporta frigul;
-diverse tulburări auditive şi vizuale;
-boli de piele şi tulburări de pigmentare a pielii;
-arteroscleroză şi reumatism;
-hipertensiune arterială;
-sinuzită, guturai şi bronşită cronică;
-astm, boala fânului şi alte manifestări alergice;
-picioare umflate sau roşii;
-dezechilibrul glandular;
-slăbiciune musculară;
-platfus;
-varice, hemoroizi;
-sterilitate şi impotenţă;
-celulită, depresii;
-tulburări menstruale;
-paralizie datorată sclerozei;
-tuberculoză;
-cancer.

Din fericire însă, natura ne furnizează întotdeauna un anumit număr de indicii sau semnale care ne avertizează că sănătatea ficatului nostru este în pericol şi am intrat deja pe panta periculoasă. Graţie acestor semne, putem fi întotdeauna capabili să ne decelăm o eventuală oboseală hepatică. Aceste semne (care pentru yoghin ar trebui să fie nişte semnale de alarmă) sunt următoarele:
- limba mai mereu foarte încărcată şi miros urât al respiraţiei;
- ameţeli dese sau chiar senzaţii de sfârşeală;
- balonări şi gaze de fermentaţie în exces;
- migrene şi dureri de cap;
- insomnii, somn agitat;
- urină încărcată sau prea limpede;
- culoare galbenă a pielii şi o privire obosită;
- nas roşu şi pete de culoare închisă pe faţă.

Pentru a evita ca aceste semne de rău augur să se instaleze în organism şi pentru a nu ne lăsa copleşiţi de aceste infecţii, trebuie să acţionăm din timp, mai înainte ca ficatul, organ vital pentru noi să se degradeze. Ştiind toate acestea, noi trebuie, cu alte cuvinte, să-i cunoaştem "prietenii" şi "duşmanii", în special printre alimentele pe care noi le consumăm zilnic. Astfel, într-o alegere conştientă şi pe deplin responsabilă, deja considerăm că avem o mai mare voinţă, ar trebui să spunem cu hotărâre:

NU: zahărului alb rafinat, produs chimic "pur", care ne agresează ficatul şi pancreasul prin simpla sa concentraţie. Neconţinând nici unul dintre fermenţii necesari bunei sale asimilări; el (zahărul) constrânge ficatul să acopere această carenţă cu preţul unui efort suplimentar care îl face să furnizeze el însuşi substanţele deficitare. Acest zahăr alb ar trebui deci să fie permanent alungat de pe masa noastră, în locul lui putând fi utilizat (doar la mare nevoie), mai curând ca un condiment decât ca un aliment, zahărul roşu de trestie.

DA: mierii naturale, fructelor proaspete (în special lămâile) şi fructele uscate dulci, care vor putea înlocui foarte avantajos zahărul alb. Ele alină totodată tulburările hepatice şi favorizează funcţionarea armonioasă a ficatului (în special lămâile, care îl drenează şi îl stimulează în mod deosebit);

NU: sării recristalizate şi rafinate, care este un alt produs chimic pur (clorura de sodiu). Întocmai ca şi în cazul zahărului şi făinii albe, rafinarea artificială îl privează de orice element viu. Din nefericire, acest tip de sare este folosit în exces în alimentaţia noastră.

DA: sării marine nerafinate, purtătoare de viaţă şi vehiculatoare a unor subtile fluide benefice;

NU: uleiurilor rafinate, margarinei şi grăsimilor animale, nefaste pentru sănătatea noastră. Primele, după cum se ştie, sunt fabricate prin intermediul unor procedee care distrug complet enzimele şi vitaminele, lăsând probabil diverse urme de catalizatori şi compuşi chimici utilizaţi deja, foarte periculoşi pentru ficat. În ceea ce priveşte grăsimile animale, ele sunt acelea care accelerează necroza celulelor hepatice.

DA: uleiurilor obţinute prin presare la rece, fără solvenţi chimici, care luptă eficient împotriva colesterolului; îndeosebi uleiul de măsline care este întotdeauna extraordinar pentru ficat şi care, fiind emulsionat cu lămâie, expulzează în timp record calculii biliari.

NU: conservelor. Pentru a se păstra fără să se altereze, alimentele trebuie să fie fierte de mai multe ori, adăugându-li-se şi anumite substanţe chimice de sinteză (conservanţi). În urma acestui tratament, ele nu mai au nici o valoare alimentară biologică şi ne iau totodată posibilitatea de a utiliza vitaminele conţinute în alimentele crude.

DA: legumelor şi plantelor crude sau fierte numai atât cât trebuie: morcovii, sfecla, varza, anghinarea, ţelina, păpădia, prazul sau usturoiul care fluidifică secreţiile bilei, vindecă hepatita şi restabilesc pe cale naturală funcţiile hepatice.

NU: pâinii albe, pastelor făinoase şi produselor de patiserie. Diversele lor forme şi preparări, adeseori foarte apetisante, ascund în realitate absenţa substanţelor vii şi a vitaminelor, aceasta datorându-se lipsei grâului integral şi a tărâţei atât de pregnant revitalizante. În schimb, aceste produse sunt bogate în coloranţi, arome chimice şi diverse alcooluri. Prezenţa atâtor elemente nefaste, combinată cu carenţa în vitamine, enzime şi săruri minerale obosesc rapid ficatul, care nu mai poate asigura digestia şi neutralitatea lor.

DA: pastelor alimentare şi pâinii integrale, care ar trebui să constituie baza alimentaţiei noastre. Într-adevăr, toate vitaminele şi aminoacizii pe care îi putem găsi în făina necernută protejează în mod natural celula hepatică împotriva agresiunii toxinelor.

NU: cărnurilor şi mezelurilor. Să ne reamintim că ele sunt pline de proteine de proastă calitate, "de mâna a doua", cum s-ar spune, fiind deja folosite de animalele din care provin. Aceste proteine sunt însoţite de toxine şi deşeuri a căror asimilare ne epuizează foarte mult organele digestive. În special mezelurile (dar şi carnea, aproape la fel de mult) conţin diverse substanţe chimice care ne obosesc şi ne mortifică ficatul. Să nu uităm de asemenea, că tocmai ca şi bazele azotate, carnea acidifică sângele şi că un organism acidifiat devine un teren propice dezvoltării unor maladii grave, cum ar fi chiar cancerul.

DA: cerealelor complete (cum ar fi soia), ciupercilor, legumelor uscate, brânzeturilor naturale şi ouălelor, care în viitor vor înlocui cu succes cărnurile şi mezelurile, proteinele lor pure sunt de primă calitate, ele îi permit ficatului să se refacă fără să-l polueze cu toxine.

NU: alimentelor sintetizate chimic, medicamentelor alopate (numai atunci când le putem înlocui cu remedii naturiste, total nenocive), tutunului şi alcoolului. În contact cu aceste veritabile otrăvuri, un mare număr de celule hepatice mor, iar vasele sanguine se rigidizează, devenind mai fragile şi pierzând şi o parte din capacitatea lor circulatorie. Insuficient energizat, oxigenat şi hrănit, ficatul suferă şi se sclerozează. El nu mai are suficientă forţă vitală pentru a reface celulele deteriorate, pentru a elimina colesterolul în exces, pentru a elabora anumite vitamine şi a filtra substanţele nocive. Încetul cu încetul, se instalează astfel o intoxicaţie generală.

DA: alimentelor naturale care ne ajută să ne dezintoxicăm. Dacă vom înlocui otrăvurile alimentare cu elementele de construcţie conţinute în alimentaţia biologică, ficatul se va reconstitui şi va funcţiona din nou la parametrii săi normali.

NU: surmenajului şi sedentarismului, suprasolicitării fizice şi intelectuale, angoasei şi fricii, care constituie tot atâtea otrăvuri ce ne intoxică celulele corpului. Lipsa mişcării sau exerciţiului fizic este parţial răspunzătoare de apariţia constipaţiei, ca şi de insuficienţele respiratorii. În aceste condiţii, ficatul nu mai ajunge să elimine din organism o cantitate suficient de mare de deşeuri. Acumularea lor ne poate afecta măduva spinării, durificănd-o, aceasta conducând la paralizie.

DA: relaxării profunde şi exerciţiilor fizice în aer liber (cel mai bine ar fi la mare sau la munte) care ne vor salva din acest pericol. Atunci când ficatul dispune de timpul necesar eliminării substanţelor nefaste, organismul se dezintoxică mult mai uşor. Aceste tehnici corporale ne aprofundează şi capacitatea respiratorie, prin intermediul căreia ne putem debarasa de aerul viciat, rezidual din plămâni. Ele sunt deci foarte necesare purificării corpului şi ficatului.

Unele dintre aceste reguli sau principii de bază ne pot părea prea severe şi limitative. Trebuie însă să realizăm că ele constituie baza unei cunoaşteri care ne este vitală. Este o prostie crasă să neglijăm aceste reguli pline de bun simţ sub pretextul că suntem interesaţi în primul rând de spirit şi mai puţin de trup, pentru că un trup bolnav se va aşeza implacabil de-a curmezişul spiritualizării noastre forţate. Să nu uităm acel înţelept dicton latin "MENS SANA IN CORPORE SANO" (Minte sănătoasă în corp sănătos"); bolile ne handicapează, frânându-ne dezvoltarea sau ascensiunea spirituală şi concentrându-ne uneori foarte eficient realizarea aspiraţiilor şi idealurilor noastre înalte. De fapt, orice boală trădează un anumit dezechilibru în fiinţă. Cunoaşterea mecanismelor prin care sănătatea noastră se poate deregla ne permite să învătăm şi să folosim nenumărate metode pentru a o restabili. La fel cum un bun meşteşugar lucrează cu instrumente foarte bune, şi noi trebuie să ne ameliorăm starea principalului nostru instrument: corpul. Redobândindu-ne sau păstrându-ne nealterată starea de sănătate, eliberăm forţele binefăcătoare care erau ascunse în noi înşine, putând de acum înainte să folosim inteligent aceste forţe pentru realizarea ideilor noastre creatoare.

Instrumentul este deci corpul, iar o piesă esenţială a acestuia este ficatul, care îndeplineşte atât funcţia de"gară de triaj" cât şi cele de centru distribuitor, uzină chimică şi centru anti-otrăvuri în organismul nostru.Trebuie deci să-l protejăm cu deosebită grijă şi să reţinem foarte bine următoarele 10 precepte de aur care, dacă vor fi cu adevărat respectate, ne vor menţine mereu ficatul într-o condiţie excelentă: 1) Nu ne vom obosi niciodată ficatul aducându-i o alimentaţie plină de deşeuri şi toxine; 2) Nu ne vom otrăvi ficatul lipsindu-l de alimentele bogate în celuloză, care accelerează evacuarea deseurilor; 3) Nu ne vom deteriora sau agresa niciodată ficatul cu alcool sau cu tutun; 4) Nu ne vom slăbi puterea de apărare a ficatului consumând numai alimente acide şi azotate; 5) Nu ne vom distruge ficatul cu alimente denaturate sau printr-un abuz de medicamente chimice. 6) Nu ne vom surmena niciodată ficatul printr-un exces de hrană; 7) Nu vom cere niciodată ficatului eforturi suplimentare administrându-i alimente greu digerabile; 8) Nu ne vom usca ficatul pritr-o circulaţie sanguină deficitară care nu-i aduce sânge proaspăt; 9) Nu ne vom sufoca niciodată ficatul privându-l de oxigen; 10) Nu ne vom congestiona niciodată ficatul refuzăndu-i o dietă hidrică care i-ar permite să respire şi să se odihnească.

luni, 26 septembrie 2011

Virtutile sfeclei rosii

SFECLA ROSIE
 Imprieteniti-va cu ea!
Este o garantie de sanatate pe termen lung

Putina istorie
Leguma banala in zilele noastre, sfecla rosie are un trecut glorios.
Descoperita in urma cu aproape patru milenii, cultivata in Iran, Babilon si Assiria pentru gustul placut al frunzelor ei, la scurta vreme a fost randul radacinilor sa faca furori, mai ales in tarile arabe, unde a devenit si marfa pentru export.
Caravanele negustorilor plecau la drum lung spre Grecia antica si Roma, cu desagii incarcati cu marfuri, dar si cu sfecla.
O parte se consuma pe drum, iar cantitatea ramasa se vindea cu succes.
In Grecia, sfecla simboliza starea de conflict.

Cand se certau sotii, deasupra usilor de la intrare se agata o cununa impletita din frunze de sfecla.

In Roma, atitudinea fata de sfecla era mai degraba respectuoasa, ea fiind considerata o leguma de lux care nu trebuia sa lipseasca de pe masa.
De aceea, imperatorul Tiberius le-a si impus germanilor cuceriti de romani sa plateasca tributul in sfecla.
In Romania , sfecla a ajuns in secolul IX, initial in zona Marii Negre, odata cu ridicarea cetatilor grecesti, luand apoi drumul Rusiei. In secolul X, calugarii rusi o cultivau cu succes aproape de Marea Baltica, preparand din ea ciorbe si un bors delicios, in vreme ce pentru iernile lungi, sfecla se punea la murat, de regula impreuna cu varza si fructe de padure.
Deseori, se spune cu o doza de invidie, ca stramosii erau mult mai sanatosi decat noi, datorita alimentatiei simple si cat se poate de naturale.
Este adevarat!
Batranii nu aveau nevoie de cure complicate de dezintoxicare.
Strictetea alimentara din zilele de post ii scutea de problemele legate de indigestii sau depuneri de colesterol.
La tara se tinea post negru obligatoriu, miercuri si vineri.
In seara zilei de marti, se bea ceai din plante si apa in care s-a fiert sfecla.
Toata ziua de miercuri, de la rasaritul si pana la apusul soarelui, nu se manca nimic. Seara, iar se bea ceai din mai multe plante (patlagina, sunatoare, musetel, roinita sau urzica) si se mancau cateva sfecle coapte in cuptor, asezonate cu leustean si usturoi! Un asemenea regim alimentar le permitea satenilor sa ramana activi si cu mintea limpede, pana dupa 90 de ani.
Poate vom descoperi si noi secretele sanatatii perfecte si ale longevitatii, daca vom acorda respect si atentie nemarginitei experiente si intelepciuni populare.

Fisa biografica
Farmacia toamnei: SFECLA ROSIE

Frunzele sfeclei la fel de delicioase ca radacina

Sfecla este un depozit nemuritor de vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica. Folosirea ei in alimentatie are, pe langa virtuti culinare, si virtuti medicale de prevenire a bolilor de sange, deoarece intrece toate legumele (in afara de usturoi) prin continutul de fier.
Asimilarea fierului este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. In structura radacinii de sfecla este prezent si cuprul.
Lipsa de cupru in alimentatie provoaca incaruntirea precoce a parului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor, provoaca dereglari in activitatea pancreasului. Alt element important este zincul, prezent in cantitati foarte mari.
Datorita prezentei lui in alimentatie, functioneaza bine organele de reproducere, se previne aparitia cosurilor, a furunculozei, caderea parului.
Lipsa de zinc afecteaza vederea, poate provoca infarctul miocardic.
Sfecla contine si o cantitate mare de mangan, care apara ficatul de distrofie adipoasa (lipidoza), scade nivelul de zahar in sange, ajuta in lupta cu scleroza si elimina surplusul de apa din organism. Sfecla contine si iod, care favorizeaza metabolismul, fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu obezitate si care sufera de inhibarea functiilor tiroidei.
De nepretuit este rolul iodului si in blocarea cancerului si incetinirea imbatranirii. Celuloza din sfecla scoate din organism toxinele, imbunatateste functionarea tractului intestinal, fiind un remediu redutabil in tratarea obezitatii si constipatiei.
Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei, atat tuberculii cat si frunzele.

TRATAMENTE INTERNE

* Alcoolism. Complexul de metode folosite in vindecarea alcoolismului prevede si imbogatirea organismului cu saruri de potasiu, vitamine si alte substante care ajuta la reducerea tendintei irezistibile de a consuma alcool. Cu 30 de minute inainte de masa, se beau 100 ml de suc de sfecla, iar in timpul meselor principale, de 2-3 ori pe zi, se consuma salata de sfecla rasa, fiarta sau coapta in cuptor.
* Amigdalita. In medicina populara, se folosesc mai multe preparate din sfecla, pentru tratarea amigdalitei. Pentru gargara, se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunzele sau radacina de sfecla. O alta metoda: se da pe razatoare sfecla cruda, se umple un borcanel de 700 ml, se adauga 2-3 linguri de otet si se lasa la macerat 3 ore, amestecand periodic. Se stoarce sucul si se adauga putina miere de albine. Se face gargara la fiecare 2 ore. Pentru accelerarea vindecarii, in pauze, intre gargare, se mesteca incet cate o felie de sfecla cruda.
* Anemie. Continutul bogat in fier favorizeaza ridicarea nivelului de hemoglobina in sange. Se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata. De 2-3 ori pe zi, se mananca 150 g de salata din sfecla, morcovi si ridiche neagra crude, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamaie sau smantana.
Farmacia toamnei: SFECLA ROSIE

Substantele vitale din sfecla nu se distrug prin fierbere (dar e preferabil sa fie consumata cruda)

* Bronsita cronica. Se stoarce sucul dintr-un kilogram de sfecla, se amesteca cu 1 kg miere de albine, 500 ml vin rosu de casa, un pahar de suc de morcov si 1 kg de piersici curatate de samburi si taiate felii. Se pune totul intr-un borcan de sticla, care se introduce intr-un vas cu apa calduta. Se fierbe 10-12 minute pe baie de aburi dupa primul clocot. Pe parcurs, se amesteca cu o lingura de lemn sterilizata. Se pastreaza in frigider. Se beau cate 75 g dimineata, pe nemancate, dupa care se mananca o bucatica de unt. Doza obtinuta este pentru o singura persoana. Ajuta si la vindecarea diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, provocate de raceala, dar si pentru profilaxia lor.
* Constipatie, ocluzii intestinale, hemoroizi, hipertensiune, varice, aritmie (fibrilatie auriculara).
Se pun la fiert 5 l de apa de izvor, si cand da in clocot se adauga 500- 700 g de sfecla tocata si se ia de pe foc. Se infuzeaza 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 de ore. (Tratamentul va avea efect pozitiv numai in caz de renuntare categorica la bauturile alcoolice, inclusiv berea . Dupa 2-3 pahare de vin sau bere, bolile ocupa din nou pozitiile castigate si tratamentul trebuie inceput de la zero.) Impreuna cu sfecla, in apa puteti sa adaugati si plante medicinale pentru afectiunile de care suferiti, de exemplu: matase de porumb, paducel, flori de castan etc. Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute de marimea corcoduselor si se pastreaza in frigider sau in congelator (daca sunt multe). Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml de suc fermentat de sfecla. Daca dupa 30-45 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet si se inghite cate o biluta de sfecla. Procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame. Daca ea nu dispare dupa consumul a 7-10 bilute de sfecla, se pot consuma si alte alimente.
* Curatarea organismului de metale grele si radioactive, dizolvarea placilor aterosclerotice din vasele sanguine. Se prepara un amestec din cantitati egale de sucuri din sfecla, morcov si ridiche neagra. Amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa si se tine 3 ore in cuptorul incalzit slab. Se bea de trei ori pe zi cate o lingura, intre mese.
* Curatirea sangelui, intarirea imunitatii. 500 g de sfecla si 500 g de morcov se taie marunt. Peste legume se toarna apa clocotita cat sa le acopere (cu 2 degete) si se fierb pe foc mic timp de 30 de minute. Cand legumele sunt fierte, se adauga cate o cana de stafide si caise uscate si se lasa sa mai fiarba 5 minute. Dupa racire, preparatul se amesteca cu 2 linguri de miere de albine si se lasa pentru 12 ore la racoare. Se consuma de trei ori pe zi, cate 100- 150 g , timp de o luna. Preparatul ajuta si la restabilirea fortelor organismului slabit dupa o boala grea.
* Depuneri de colesterol, constipatie. Trei litri de apa rece se toarna peste 1 kg de sfecla taiata marunt. Se adauga 6-8 crengute de urzica sau 2-3 frunze tinere de hrean. Urzica se schimba zilnic. Componentele se pun in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar, de trei ori pe zi.
* Dezintoxicare - un pahar de frunze de sfecla tocate se amesteca cu un pahar de zahar si 3 litri de zer. Amestecul se pune la fermentat in loc cald, ferit de lumina, acoperit cu 3 straturi de tifon. Dupa doua saptamani se strecoara. Se beau cate unul, apoi cate doua pahare pe zi.
* Disbacterioza. Flora intestinala se restabileste cel mai rapid daca se consuma sfecla marinata. Modul de preparare: sfecla spalata bine se fierbe, se raceste, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Inainte de a pune feliile in borcan, sfecla se cantareste. Pentru un kilogram de sfecla este nevoie de 1 litru de apa, 2 pahare de otet de mere, cate o lingurita de sare si zahar, 10 boabe de piper negru, 6 cuisoare si 2 foi de dafin. Marinata se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc slab, 3-5 minute. Otetul se adauga dupa racire. Marinata se toarna in borcan peste feliile de sfecla. Se pastreaza la rece..
* Gripa, raceala. Se amesteca 300 g suc de sfecla cu 200 g suc de rosii, cu sucul dintr-o lamaie, 5 linguri suc de ceapa, 4 crengute de menta, sare, zahar si piper negru macinat (dupa gust). Dupa 2 ore, se scoate menta si se beau cate 50 ml suc cu inghitituri mici, intre mesele principale.
* Hipertensiune. In medicina populara gasim foarte multe retete pentru reglarea tensiunii, in care ingredientul principal este sfecla. Se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere de albine si se beau cate 2 linguri de trei ori pe zi. In loc de miere, puteti sa-l amestecati cu suc de paducel.
Farmacia toamnei: SFECLA ROSIE

* Hipertensiune cu dureri de cap si edem al picioarelor. Se storc 300 ml suc de sfecla, se amesteca cu sucul dintr-o lamaie, 1,5 l de apa si 300 g de zahar sau miere de albine. Se tin ingredientele intr-un borcan de 3 l , acoperit cu tifon, intr-un loc cald, pentru fermentatie. Lichidul (gen sampanie) nu se pastreaza la frigider. Se beau, de 3-4 ori pe zi, cate 100-150 ml. Regleaza tensiunea arteriala, dispar durerile de cap si vajaiturile.
* Litiaza renala. Se taie in felii subtiri 3-4 sfecle de marime medie, curatate de coaja. Se pun intr-un borcan de trei litri. Se toarna deasupra apa rece de izvor, in asa fel ca sa ramana un loc gol de 2-3 degete. Pe gura borcanului se pune un strat de tifon. Timp de 7-8 zile, borcanul se lasa la temperatura camerei, amestecand continutul zilnic, cu o lingura de lemn, apoi lichidul se strecoara in alt vas si se pastreaza in frigider. Preparatul se bea fara restrictii. Intre timp, se prepara o alta portie de bautura. In 5-6 luni, in afara de curatarea rinichilor de nisip, este posibila si imbunatatirea digestiei si reglarea tensiunii arteriale.
* Menopauza. Deseori, in perioada climacterica apar diferite dereglari, mai ales menstruatii abundente, cand se pierd cantitati mari de fier. Se bea suc de sfecla in portii mici (75-100 ml) de 2-3 ori pe zi.
* Pietre in colecist.... Ca sa eliminati pietrele din colecist, concomitent cu alte metode, se foloseste si siropul de sfecla. Un kg de sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2 litri de apa, pana se obtine un sirop concentrat. Se beau cate 150 ml, de patru ori pe zi, cu 40 de minute inainte de masa.

TRATAMENTE EXTERNE

* Guturai. Se pun in nas picaturi de suc de sfecla. Pentru cei mai mici, sucul se amesteca cu apa fiarta si racita, ca sa nu-i usture tare.
* Lichen, eczeme, arsuri. Se aplica terciul din sfecla timp de 4-7 zile. Cataplasma se schimba de 5 ori pe zi. Pe arsuri, se pot aplica si frunzele de sfecla strivite in palme.
* Limfostaza (elefantiazis). Edemul limfatic al picioarelor necesita un complex intreg de tratamente, printre care si comprese cu celuloza din sfecla ramasa dupa stoarcerea sucului. In acelasi timp, se bea si infuzie din frunze de patlagina. O lingura de frunze se infuzeaza in 250 ml apa fierbinte, pana la racire. Se imparte in 2 doze si se bea dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de masa.
* Mastopatie. Terciul din sfecla tocata, pus intr-un tifon, se aplica pe locul bolnav, zilnic, 40-50 de minute.. In acelasi timp se beau cate 50 ml de suc, de doua ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 25 de zile.
* Paradontoza. Se rade sfecla pe razatoarea mica. Terciul obtinut se aplica pe gingiile bolnave si se tine 25-30 de minute. Imbunatatirea se observa peste 5-7 zile, dar tratamentul trebuie repetat cateva saptamani (in functie de vechimea afectiunilor).

Test de sanatate cu suc de sfecla
Farmacia toamnei: SFECLA ROSIE

Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei.
Sfecla contine multe substante benefice (betanina, saruri de potasiu) care au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, asupra nivelului de colesterol, a metabolismului lipidic in celulele ficatului si a intaririi peretilor vasculari.
De regula, se stie ca sucurile de legume se beau imediat dupa ce au fost stoarse.
Nu e si cazul sucului de sfecla, care nu se bea imediat, ci trebuie lasat 2-3 ore ca sa se evapore unele ingrediente ce produc efecte negative (dureri de cap, stari de greata etc.).
Cu ajutorul sucului de sfecla ne putem testa starea de sanatate, facand un exercitiu simplu.
Se beau 100 ml suc de sfecla si se mananca o salata de sfecla cruda, data prin razatoarea fina.
Se urmaresc schimbarile de culoare a urinei.
Daca nu sunt prezente afectiuni serioase de sanatate, culoarea nu se schimba. Daca sunt probleme de sanatate, urina capata culoarea sucului de sfecla.

Vin tonic din sfecla

In medicina populara, se foloseste din batrani o reteta cu actiune tonica generala, care se numeste "7 pahare".
Se amesteca in cantitati egale cate 250 ml sucuri de: sfecla, morcov, ridiche neagra, usturoi, lamaie, miere de albine si vin rosu dulce (cabernet).
Amestecul se pastreaza in vase de sticla, in frigider.
Se beau cate 50 ml, de trei ori pe zi.
Cantitatea - 1750 ml - reprezinta o cura care se repeta de cinci ori pe an, cu pauze de 3-4 saptamani.
Preparatul se recomanda pentru revitalizarea organismului dupa interventii chirurgicale, chimioterapie si in timpul tratamentelor de lunga durata.

SFECLA si CANCERUL
Farmacia toamnei: SFECLA ROSIE

Folosirea sucului de sfecla in vindecarea bolnavilor de cancer se practica in medicina populara de mii de ani.
Pigmentul din planta este actorul principal in lupta cu cancerul.
Doza zilnica minima de pigment se afla intr-un kilogram de sfecla, echivalentul a 250-300 ml de suc, care trebuie consumat fara pauze, tot restul vietii..
Pigmentul nu este toxic, nu se descompune in procesul de prelucrare termica si nici in procesul de digestie.
Calitatile lui terapeutice se pastreaza si dupa fierbere la 100 grade Celsius, timp de 2 ore.
Consumul regulat de sfecla sub orice forma normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste apetitul, scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii.
Se recomanda feluri de mancare unde sfecla este amestecata cu fulgi de ovaz, hrean, banana sau lapte prins.
In Centrul oncologic de la Moscova , li se prescrie bolnavilor sa consume zilnic cate 250 g de sfecla cruda, data pe razatoare fina, in 3-4 reprize.
Daca sfecla cruda nu este acceptata de organismul bolnavului, ea se inlocuieste cu 300 ml de suc.
Dupa trei saptamani de administrare, bolnavilor li se imbunatatesc analizele de sange si starea generala de sanatate.
Persoanelor cu cancer mamar si de piele li se aplica, de 4-5 ori pe zi, pansamente cu suc de sfecla, pentru micsorarea locului afectat.
Elena Josan

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Cerealele contin fier brut

Atentie macar la copii!
cereale atrase de magneti.
Domnii de la multinationale au considerat ca Fierul Organic prezent in Hemoglobina si PILITURA de fier sant acelasi lucru, asa ca l au adaugat la mancare, sa fim mai sanatosi :)

Pofta buna?

Digestie usoara...

apropos, la cine se autofelicita ca nu mananca cereale, si deci este in regula, vedeti ca practic cam tot ce ingerati pe baza de faina contine metale de asemenea.
Daca nu credeti, cititi etichetele.

FAINA FORTIFICATA (FORTIFIED FLOUR)  inseamna acelasi lucru.

Cumparati un magnet puternic , si verificati ce bagati in gura.

Spor la treaba.

http://www.youtube.com/watch?v=-Lj7V-7VrqQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=nkuMSIyq8xo&feature=related

joi, 8 septembrie 2011

Anxietatea

Buna Anxietate
de
Geoffrey Hoppe

Buna, anxietate. Vad ca te-ai intors, mai puternica si mai amagitoare ca oricand. M-ai pacalit pe mine si pe alti Shaumbra in trecut, insa nu o sa ne mai pacalesti din nou.
Ti-am remarcat prezenta obsucura de cand ma stiu. Fluturii din stomac si nelinistea din somn sunt semne ale companiei tale nedorite. Insa abia acum 10 ani am inceput sa fac diferenta dintre tine si mine.
Iti place sa vii in vizita, mai ales cand constiinta de masa este fragila si cel mai susceptibila la schimbare. Ai un simt macabru de a ameninta cu haos, care vine si mai aproape de mine in ajunul dramei, al dezastrului si al schimbarii. Ai planat in jur ca un vultur la scurt timp dupa trecerea in noul mileniu in anul 2000. Ai asteptat sa te napustesti intr-un dezastru apocaliptic, vrand sa creezi o catastrofa prin pana de calculatoare. Ai fost zeloasa, rece si infometata, ai supt bucuria direct din viata mea. Si mai mult decat orice ai pus o ceata in jurul claritatii mele si m-ai facut sa ma indoiesc de mine.
Nu pot sa te invinuiesc pentru nici unul dintre aceste evenimente. Stiu ca nu tu le-ai cauzat; constiinta umana este creatorul. Tu esti atrasa catre potentialul dezastrului asa cum un anteprenor de pompe funebre este atras de sirena ambulantei. Nu imi place cand iti simt prezenta ta de "cadere", prezenta ce adanceste, ce scufunda, in care te pierzi. Si in mod special, nu imi place cum energia ta subtila imi infiltreaza spatiul, facandu-ma sa ma indoiesc de mine. Si draga Anxietate, sincer deplang faptul ca faci acelasi lucru cu Shaumbra din toata lumea.
Stiu ca nu este vorba de mine, oricat de mult ai incerca sa ma convingi de contrariu. Nu esti altceva decat verisoara virusului energiei sexuale. Iti place sa lucrezi asupra oamenilor care "simt" energiile, dar care nu sunt constienti ca nu le apartin. Ii secatuiesti de energie si de incredere in sine pana cand unii dintre acesti oameni care "simt" incep sa ia medicamente antidepresive ca sa te indeparteze.
Cum stiu ca tu nu esti eu? Este pentru ca nu am ales Anxietatea si exista putine lucruri din viata mea care sa imi produca acest sentiment. Asa ca esti tu. Nu mai poti sa te deghizezi ca fiind eu.
Anxietate, te-ai invartit in jur inca din prima zi a anului. Pandesti si soptesti ca si mortii care se plimba printre noi. Te-ai schimbat in ultima vreme. Da, inca te simt ca si cum "ceva e pe cale sa se intample". Inca incerci sa intri in noi, folosindu-te de multe din smecheriile vechi. Insa acum esti chiar si mai pretentioasa. Este mai flamanda ca oricand. Si vad o parte din tine care este nerabdatoare si pe care nu am vazut-o pana acum. De fapt, imi pari putin disperata.
Poate ca simti ca ceva e pe cale sa se intample? Lasa-ma sa te ajut. Este o schimbare in constiinta umana. Exista multi oameni pe planeta care aleg suveranitate, constientizare si integrare divina. Si pe masura ce o fac, nu mai poti sa te ascunzi in ei. Esti expusa. Si pe masura ce esti expusa de cativa, se va duce vorba mai departe si la ceilalti. Si vor realiza ca i-ai manipulat si te-ai hranit din ei. Si cu cat devin mai constienti, ei nu te vor mai accepta ca parte din ei. Te vor vedea ca o iluzie care esti.
Saltul Cuantic in constiinta umana se apropie in cateva luni. Poate ca asta iti produce TIE multa Anxietate?
Si Asa Este.

Simptome de "Anxietate Inexplicabile":

- Stomacul dat peste cap, probleme digestive
- Tensiune si nervozitate
- Un sentiment de "adancire", de "cadere"
- Sentimentul neplacut ca "ceva e pe cale sa se intample"
- Un somn nelinistit
- Lipsa de claritate
- Frica, fara sa stiti de unde vine frica

Ce poate cauza aceasta "Anxietate Inexplicabila":

- Schimbari iminente de constiinta asociate cu Saltul Cuantic (18 Septembrie, 2007)
- Accelerarea constiintei si energiei, creand un sentiment ca o prabusire este iminenta
- Deveniti mai sensibili, de aceea simtiti energiile altor oameni mai mult decat oricand, inclusiv pe cele ale membrilor familiei, ale colegilor de munca, ale entitatilor non-fizice si ale constiintei de masa. Voi simtiti potentialele chiar inainte ca acestea sa se intample.
- Energia intensa a unor grupuri extremiste care incearca sa tina strans de caile vechi si traditionale pentru ca le este teama de schimbarile care vor veni in Noua Energie.

Ce sa faceti:
Relaxati-va, respirati 5 minute sau mai multe, apoi scrieti o lista de lucruri din viata voastra care v-ar putea cauza anxietate. Aveti in vedere munca voastra, relatiile voastre, finantele si sanatatea. Sunt suficiente aceste probleme ca sa va cauzeze nivelul de Anxietate pe care il simtiti sau exista o portiune de anxietate care vine din surse inexplicabile? Aceasta Anxietate Inexplicabila nu este a voastra. Ea vine din surse exterioare voua cum ar fi constiinta de masa, familia si prietenii, si chiar entitati din alte taramuri.
"Simtiti" acum aceste straturi de Anxietate, pe acelea care nu sunt ale voastre. Simtiti energiile. Poate ca veti simti ceva de genul un potential al unui dezastru (natural sau cauzat de oameni), schimbari masive, moarte si confuzie, ca sa dau cateva exemple. Poate ca veti simti si potentialul pentru schimbari majore pe Pamant inclusiv vindecarea constiintei, noi descoperiri medicale si tehnologice, eliberarea unor sisteme de credinta vechi si pline de control, samd. Lucrul important este sa simtiti aceste energii - pozitive si negative - si sa realizati ca nu este vorba de voi.
Luati-va cateva momente ca sa respirati si sa eliberati anxietatea. Realizati ca acestea nu au fost energiile voastre de la bun inceput. Lasati-le sa se intoarca in stadiul lor de energie pura.
O idee buna ar mai fi sa faceti niste exercitii fizice usoare cand simtiti aceasta anxietate exterioara. Va ajuta sa mentineti energiile in miscare si atunci Anxietatii ii va fi greu sa se cuibareasca la voi.
In final faceti ceva creativ. Orice. Desenati ceva, scrieti un cantec, faceti un obiect din lut sau creati un nou program de software. Anxietatea este antiteza creativitatii. Multi dintre cei mai mari artisti si muzicieni ai lumii au fost fortati sa fie creativi pentru a tine Anxietatea departe de a se prabusi pe ei.

Ce sa nu faceti:
- Sa acceptati Anxietatea Inexplicabila ca fiind a voastra
- Sa luati medicamente, decat daca va este recomandat de medicul profesionist si de asemenea, de un facilitator calificat in Noua Energie
- Sa incercati sa omorati sentimentele cu medicamente ne-prescrise sau alcool
- Sa incercati sa intelegeti si sa va luptati cu Anxietatea in minte. Anxietatea nu este mentala si trebuie lucrat cu ea prin nivelurile de "simtire" sau ale gnostului decat in minte.

Nota: Acest articol nu are intentia de a fi un sfat medical sau psihologic. Este opinia si observatia metafizica a autorului si nu reflecta parerile sau opiniile Crimson Circle Energy Company, Inc. Folostiti intotdeaua discernamantul propriu.

duminică, 4 septembrie 2011

Contraindicatiile plantelor medicinale de la A...la Z....

Tratamentele naturiste au fost folosite timp de milenii ca soluţii pentru vindecarea unei multitudini de afecţiuni. Şi în prezent, remediile din plante ocupă un loc de cinste în medicină, atât în ţările în care remediile naturale fac parte din medicina tradiţională (precum în China sau India), cât şi în ţările europene, inclusiv România. Cu toate că tratamentele naturiste câştigă an de an teren în faţa medicamentelor alopate, fiind folosite de din ce în ce mai multe persoane, trebuie să cunoaştem şi faptul că este indicat ca aceste remedii din plante să fie administrate doar la  recomandarea şi indicaţiile medicilor specialişti, pentru a evita eventuale neplăceri.
Ce trebuie să ştim înainte să utilizăm tratamentele naturiste
Trebuie să ştim că, pe lângă nenumăratele beneficii pe care le aduc, plantele pot avea şi anumite restricţii în administrarea lor. De aceea este important să respectăm câteva reguli:
- Spuneţi medicului sau farmacistului dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la vreunul din componentele produsului natural pe care doriţi să îl folosiţi.
- Spuneţi medicului sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
- Respectaţi întotdeauna modul de administrare al remediilor naturiste, aşa cum v-a indicat medicul. Nu întrerupeţi tratamentul şi nu modificaţi dozele fără avizul medicului. Dacă uitaţi să luaţi un produs nu dublaţi dozele pentru a recupera doza omisă. Dacă depăşiţi doza recomandată, adresaţi-vă medicului de la primele reacţii adverse.
Tratamentele naturiste şi atenţionările în administrarea lor
A
- Anghinarea nu se foloseşte în tratamentul litiazei biliare, în afecţiunile acute hepato-biliare şi renale. Planta poate da alergii datorită lactonelor din compoziţie. Administrată în cantitate mare poate provoca colici hepato-biliare.
- Argila - se contraindică tratamentul cu argilă în cazuri de hernie inghinală avansată, constipaţie severă sau în timpul tratamentului cu raze X. De asemenea, femeile aflate în perioada ciclului menstrual nu vor face aceasta terapie.
- Astragalul (plantă recomandată pentru menţinerea randamentului fizic) nu se recomandă a se folosi în timpul chimioterapiei, deoarece diminuează leucopenia (scăderea temporară a numărului de globule albe).
- Armurariul este o plantă utilă deoarece diminuează toxicitatea asupra ficatului produsă de medicamente. Totuşi, ea nu se foloseşte de bolnavii cu hipertensiune arterială, cu probleme de coagulare crescută a sângelui sau cu tromboflebită. Planta nu se supradozează deoarece poate provoca vomă sau alergie.
- Ardeiul iute nu se administrează în acelaşi timp cu medicamentele antihipertensive sau antidepresive. Nu se recomandă la copii sub 2 ani, în sarcină, alăptare, la iritaţii cutanate (eritem, eroziune) sau afecţiuni gastrice. În supradozaj poate da alergie, discomfort gastro-intesinal, arsură sau curgerea nasului.
- Arnica nu se utilizează intern, putând provoca deranjamente gastro-intestinale şi hipertensiune arterială. În doze mai mari poate provoca paralizia centrilor nervoşi. Pe cale externă tinctura în proporţie de 1/5 aplicată local poate irita zona vizată.
- Albăstrelele - cresc efectul anticoagulantelor şi provoacă variaţii ale glicemiei.
- Aloe vera - gelul de aloe poate afecta nivelurile glicemiei.
- Agnus castus (Fructul castităţii) este o plantă folosită în medicină pentru calitatea sa de a regla ciclul menstrual şi ovulatia. În mod normal se recomandă o cană de ceai pe zi obţinuta din fructe uscate şi mărunţite Acest remediu are însă efecte lente, în aproximativ 12-18 luni, fapt pentru care multe femei asociază acest remediu cu diverse tratamente hormonale pentru grăbirea efectului. Această asociere este însă contraindicată, deoarece putem face mai mult rău decât bine. De asemenea, Agnus castus este contraindicat după ce aţi rămas însărcinată.
- Anasonul - supradozajul duce la stări de excitabilitate manifestate prin euforie, tulburări de vorbire şi de somn, excitaţii motorii şi psihice, depresie şi iritarea mucoaselor digestive. Nu este recomandat în timpul sarcinii, în cazul gastritelor hiperacide, a ulcerului şi aenterocolitei. Uleiul volatil de anason are efecte toxice. Acesta nu se ia concomitent cu fier deoarece poate da alergie sau dermatite de contact. Nu se va administra mai mult de 5g/zi de ulei deoarece poate produce insomnie şi afectarea sistemului nervos central. Folosit mult timp, chiar în doze mici, acest ulei poate irita mucoasa digestivă. Se evita expunerea la soare în cursul folosirii sale deoarece se poate produce sensibilizare.
- Angelica nu este indicată diabeticilor şi femeilor însărcinate. Dozele mari pot afecta tensiunea arterială, ritmul cardiac şi respiraţia.
------------------------------------------------
B
BROMELAINA
-trebuie folosita cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
BRAD muguri
În componentele bradului şi a molidului care se folosesc în fitoterapie, nu s-au izolat substanţe toxice. Cu toate acestea, există persoane care manifestă alergii la compuşii volatili din aceste conifere.
Administrarea internă a preparatelor din molid sau din brad nu este indicată în bolile respiratorii cronice, îndeosebi în astmul bronşic evoluat şi în silicoză.
BRADUL ALB
Contraindicatii: astm bronsic, spasm bronsic, alte boli bronhice constructive, tuse convulsiva; afectiuni dermice pe suprafete mari (psoriazis). Aplicarea de ulei volatil pe intreg corpul sau baile cu ulei volatil sunt contraindicate sau se fac sub directa supraveghere a medicului in maladii infectioase severe, insuficienta cardiaca ori hipertensiune.
Precautii si reactii adverse: hematurie la administrare indelungata (ca urmare a hiperemiei nefronilor).
BUSUIOCUL
-nu se consuma in doze mari sau pe termen lung, mai ales uleiul volatile, avand potential carcinogen sau provocand hipoglicemie
-contraindicat la gravid, copii mici, femei care alapteaza
BRUSTURELE
-nu se recomanda in caz de diaree, la gravide si la copii sub 15 ani
-poate da dermite de contact
BUJORUL DE GRADINA
-petalele sunt mai putin toxice decat restul plantei
-preparatele din radaina de bujor trebuiesc prescrise de un specialist
-supradoza poate da gastroenterita
-nu se foloseste de catre gravid si in alaptare
C
CEAIUL VERDE
contraindicat in cazul unei tensiuni scazute
Exista insa si situatii in care consumul de ceai verde este mai putin recomandat. Ceaiul verde scade absortia fierului – de aceea persoanele cu un nivel scazut al acestuia ar trebui sa il evite. De asemenea, ceaiul verde este contraindicat celor cu hipertensiune, boli cardiace, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, copiilor sub 3 ani
CIUMAFAIA
febră, pierderi de conştiinţă, halucinaţii
CUCUTA
senzaţie de vomă, vomitare,, crampe
COADA SORICELULUI
Coada-soricelului se administreaza cu prudenta la gravide, in doze nu mai mari de 5 grame pe zi. Un studiu al Universitati din Sidney, Australia, arata ca o depasire de 56 de ori a dozei normale de Coada-soricelului determina o greutate a fetusului mai redusa si o greutate a placentei mai mare decat la grupele de control, fara a aparea insa malformatii, intreruperi de sarcina sau alte efecte nedorite asupra fetusului sau gravidei. La persoanele cu sensibilitate alergica la plantele din familia Asteraceae, Coada-soricelului poate produce catar respirator si dermatita de contact.
Pe baza studiilor realizate pe animale s-a constatat ca dozele mari de Coada-soricelului potenteaza efectul sedativelor si al antihipertensivelor si, totodata, pot sa contracareze efectele anticoagulantelor.
Cercetatorii de la Universidade Federal do Parana, Brazilia, au constatat o crestere a procentajului spermatozoizilor devitalizati la sobolanii masculi tratati cu doze foarte mari (depasite de 20-50 de ori) de extract de Coada-soricelului, fara sa apara nici un fel de alte semne de toxicitate. Se recomanda evitarea dozelor foarte mari (10-20 de grame zilnic) de Coada-soricelului, pentru perioade lungi de timp
-coada soricelului folosita in exces are efecte toxice
Poate provoca diaree, colici abdominal, tromboflebita sau eruptii
-nu se recomanda in sarcina si alaptare
-poate provoca alergii de contact; poate fi fotosensibila
CLOROFILA
-conraindicata persoanelor cu diaree acuta ,colita de fermentatie, celor al caror colon e foarte sensibilizat, persoanelor care au suferit operatii de by-pass coronarian, care sufera de tromboza,
CIUPERCILE REISHI
-trebuiec folosite cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
CROMUL -ANTIACIDELE (pentru stomac, dedicate in special bicarbonatului) interfera cu absorbtia cromului.
CORIANDRUL
-Provoaca variaţii ale glicemiei
CUCURMA
influenţează activitatea ficatului şi, din această cauză, pot apărea niveluri crescute ale medicamentelor în sânge
CHIMENUL:
La copiii mici se administreaza cu prudenta, intrucat - foarte rar - poate declansa crize de epilepsie. De regula, pentru copiii foarte mici este recomandat din acest motive feniculul in locul chimenuluI.
-nu se consuma in cantitati mari pentru a nu da stari alergice
nu se foloseste de catre femeile cu cancer mamar sau uterin
-la menopauza poate produce menstre
-la femeile insarcinate poate provoca avort
-poate da sensibilitate la razele de soare
Contraindicatii:La copiii mici[foarte rar - poate declansa crize de epilepsie],La femeile insarcinate, supradozarea semintelor de chimen (peste 10 g luate zilnic)poate produce avortul.
CIMBRISORUL
Nu se recomanda in hipopepsii si dispepsii
Contraindicatii: Cimbrisorul nu se consuma daca persoana are ulcer stomacal si duodenal,pielonefrita sau hepatita.Ceaiul de cimbrisor poate grabi nasterea si provoaca avortul. Se recomanda atentie la administrarea lui in perioada sarcinii.
Este contraindicat in dispepsii, hipopepsii si in suficienta pancreatica, grave, inhiband activitatea enzimatica.
* Nu se recomanda administrarea in perioada de sarcina. Ceaiul de cimbrisor poate grabi nasterea si provoca avortul, de aceea se recomanda atentie marita la administrarea lui in aceasta perioada.
* Totusi, specialistii ne sfatuiesc ca este bine - ca orice om intelept - sa nu exageram cu consumul acestora, avand in vedere continutul lor de energie calda, care ar putea agrava senzatiile de caldura excesiva (in perioadele caniculare) sau unele afectiuni cardio-vasculare.
COADA CALULUI
edeme cauzate de insuficienta cardiaca sau insuficienta renala
CIMBRUL
Contraindicatii: De asemenea, cimbrul este contraindicat in ulcerul gastric si duodenal, in gastritele hiperacide
CIMBRISORUL
-nu este indicat in dispepsii grave, in catitate mare inhiband activitatea enzimatica si ducand la hiperfunctia glandei tiroide
-nu se foloseste in caz de insuficienta pancreatica, sarcina, ulcer stomacal, arteroscleroza, hepatita ,fibrilatie atriala
CORIANDRUL
Contraindicatii:In cazul alergiei la coriandru
CRUSIN
Apendicita, boli inflamatorii intestinale, obstructie intestinala, cancer colo-rectal, sangerari rectale nediagnosticate, deshidratare
-se foloseste numai in combinative cu alte plante si nu timp indelungat, deoarece poate produce diaree si lipsa de potasiu
-nu se recomanda in sarcina, alaptare , la copii sub 12 ani,, in caz de inflamatii si infectii intestinale, boli cardiac
-folosit in exces poate da convulsii
-poate interactiona cu anumite medicamente diuretice , cardiac, corticosteroizi, laxative
-scoarta proaspata este toxica
CICOAREA
Cicoarea, la persoanele sensibile, poate determina fenomene de intoleranţă sau alergie. Există oameni care suferă de alergii la contactul cu această plantă, care se manifestă prin reacţii cutanate. Alţii manifestă hipersensibilitate la administrarea internă a cicorii. De cele mai multe ori, persoanele sensibile la cicoare nu tolerează nici alte Asteraceae (andive, salata verde).
De curând s-a izolat în cicoare o proteină alergenă care poate determina reacţii imunitare violente, încrucişate, dacă relaţionează cu anumiţi compuşi din pelin (Artemisia absinthum). De aceea, cele două plante nu trebuiesc administrate împreună (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
Planta nu conţine principii toxice. Doar la o administrare de peste 100g de cicoare pe zi apar fenomene secundare (bradicardie). Voma, aritmii, diaree
NU se recomanda in litiaza biliara, , in blocajul cailor biliare, obstructii intestinale.Pot sa apara reactii alergice , inflamatii biliare, dermatite de contact sau efecte toxice:
CUISOARELE
Contraindicatii:Uleiul de cuisoarele irita foarte tare pielea si trebuie folosit in dilutie de mai putin de 1% cu un ulei vegetal; deci nu se foloseste in exces, deoarece poate avea efect coroziv asupra mucoaselor ;
Ceaiul este bines a fie folosit in compinatie cu alte plante
CUCURMA
Contraindicatii:in timpul sarcinii.
CASTANELE
-are efecte toxice :hepato si nefrotoxicitate
-nu se recomanda in sarcina, alaptare, la copii, la cei cu afectiuni renale,hepatice, pe medicatie anticoagulanta (aspirina)
-uneori poate da alergie, voma, dispepsie
D
DRAGAICA / SANZIENELE
-dragaica dizolva calciul dupa unii terapeuti; deci cei care a lispa de calciu ar trebui sa o evite
E
ECHINACEEA
-nu se administrează concomitent cu tratamentele anticanceroase şi anxiolitice, imunosupresoare sau hipocolesterolemiante, pentru că pot apărea efecte grave de sănătate
Echinaceea trebuie evitata in caz de tuberculoza, scleroza multipla, SIDA sau infectie cu HIV si alergii la Echinacea sau la plantele inrudite (musetel, galbenele).
Nu se administreaza copiilor sub trei ani.
Nu se recomanda administrarea prelungita mai mult de sase saptamani.
Potrivit unui studiu american, ar afecta fertilitatea, deci se recomanda ambilor parteneri sa renunte la medicamentele pe baza de echinacea in cazul in care doresc sa conceapa un copil.
utilizarea produselor pe baza de echinacea in tratamentul virozelor respiratorii este contraindicata pentru copii cu varste cuprinse intre 2 si 11 ani".
F
FRASINUL
Nu se indică administrarea preparatelor fitoterapeutice pe bază de frasin, în enterocolite (O. Bojor 2003).
La unele persoane, administrarea preparatelor pe bază de frasin, provoacă flatulenţă
FUMARITA
În dozare corectă, fumăriţa nu prezintă efecte secundare. Nu s-au raporta contraindicaţii, în cantitate mică, planta putându-se administra şi în timpul sarcinii şi alăptării. Orice depăşire cantitativă sau de durată în tratamentele cu această plantă, instalează fenomene de intoxicaţie. În cazul copiilor, bătrânilor şi persoanelor debilitate se cere precauţie şi o îndrumare calificată a tratamentelor care folosesc fumăriţa.
Fumăriţa nu se va administra împreună cu alte extracte cu compuşi de tip papaverinic. Este contraindicat să se folosească această plantă concomitent cu alte specii oficinale, care conţin alcaloizi asemănători, cum ar fi rostopasca, macul roşu de câmp, macul galben, macul iranian.
Administrată în cantitate mai mare de 3 g de iarbă uscată zilnic, în cazul adulţilor, fumăriţa poate conduce la fenomene de toxicitate. De asemenea, folosită îndelungat, prin faptul că în organism se pot acumula alcaloizi, planta se poate dovedi periculoasă sănătăţii.
Intoxicaţia se manifestă, în funcţie de gravitate, prin arsuri gastrice, vomă, tremur, moleşeală, halucinaţii, încetinirea respiraţiei şi, în cazuri severe, chiar stop respirator.

PREPARARE, ADMINISTRARE
Nu se recomandă utilizarea exclusivă a fumăriţei în tratamentele interne, preferându-se prepararea unor mixturi (amestecuri de ceaiuri), în care să se regăsească, conform reţetei, şi această plantă.
Un amestec simplu, se realizează din traista ciobanului + fumăriţă (în părţi egale). Dintr-o linguriţă din acest amestec mărunţit, se prepară o infuzie, într-o cană cu apă, care se bea treptat, în 3 - 4 reprize, pe parcursul unei zile. Fumăriţa se mai poate amesteca, în mod chibzuit, cu diverse alte plante medicinale (splinuţă, hamei, coada şoricelului, mentă, etc.), după scopul urmărit.
Din planta proaspătă se poate prepara tinctura (conc. 10% in alcool de 70%). Se administrează 3x10 picături zilnic, în amestec cu alte extracte hidroalcoolice sau apoase.
În bolile de piele, fumăriţa se administrează intern, concomitent cu aplicaţiile externe, care se realizează prin badijonarea locală, cu o infuzie concentrată (2 linguri de plantă uscată la 200 ml. apă).
FENICUL
Este interzis consumul in caz de ulcer gastric, duodenal, enterocolite acute si cronice. Utilizata intern in cantitati mari, planta poate determina hemoragie uterina, la femei.
-nu se recomanda in sarcina sau la copii sub 6 ani
-la doze mari apar efecte t oxice: crize epileptic, voma, dureri abdominal, agitatie sau somnolent ?????????
FUMARITA
-nu se foloseste in exces, putand sa dea cefalee, vertij, astenie, efect hemolizant, hipotonizant, slabire
-nu se recomanda in sarcina si alaptare, glaucom, convulsii, anemie
G
GINSENGUL
-este cunoscut pentru efectul sau tonic, fiind utilizat de foarte mult timp in farmacia chineza, poate provoca aparitia hipertiroidiei.
Gymnema Sylvestre poate modifica necesarul de insulina sau alte antidiabetice orale
GINSENGUL, prezent în preparatele cu rol energizant, creşte efectul anticoagulantelor, la fel ca şi muşeţelul, albăstrelele, usturoiul, Ginkgo biloba. În plus, ginsengul interacţionează cu antidiabeticele. Variaţii ale glicemiei provoacă şi gelul de aloe, turiţa-mare, albăstrelele, varza, coriandrul, scorţişoara şi spanacul.
-creşte efectul anticoagulantelor
În cazul diabeticilor care utilizează GINSENG, din cauza efectului de scădere a glicemiei, se recomandă supravegherea atentă a glicemiei şi ajustarea dozelor de insulină sau a altor medicamente hipoglicemiante. Din cauza acţiunii de antiagregare plachetară a ginsengului, în cazul persoanelor care iau medicaţie antitrombotică, trebuie verificaţi parametrii de coagulare a sângelui, care au tendinţă de scădere şi, în consecinţă, pot apărea fenomene hemoragice. Pacientii cu diabet zaharat sunt sfatuiti sa nu ia Ginseng, decat dupa ce si-au consultat medicul. Intrucat acest tonic interactioneaza, chiar la un interval de cateva zile, cu alte medicamente (de exemplu, cu anticoagulantele). Administrarea suplimentului va fi oprita cu minimum o saptamana inaintea unei operatii. El poate fi luat maximum trei luni, dupa care se va face o pauza de cel putin o luna.
Ginseng - stimuleaza fertilitatea masculina, creste libidoul si productia de spermatozoizi. Are efecte si in cazul femeilor, insa de intensitate mai mica si este interzisa in sarcina.


Atentie: inainte de a incepe terapia naturista cu plante medicinale pentru fertilitate cereti sfatul medicului pentru ca unele plante nu se ascociaza cu anumite terapii medicale specializate. De asemenea anumite boli cronice si unele acute dau contraindicatii pentru tratamentul naturist al fertilitatii.
GHEARA PISICII- CAT’S CLAW
A nu se folosi inaintea unui transplant de organe sau oase. Are proprietati antifertilitate. Reduce agregatia placilor (celulelor) sangvine si subtiaza singele. A nu se depasi dozajul indicat, caci continutul de tanini este destul de ridicat, si este necesar destul de mult acid in tractul gastro-intestinal pentru a prelucra substantele
GALBENLELE
-pt da alergie
-nu se folosesc in sarcina
GRAPEFRUIT SUCUL DE GREPFRUIT
-potenteaza efectul unor medicamente, transformand o doza normala intr-o supradoza toxica pentru organism .S-a constatat ca problema este cauzata de una dintre substantele din fruct, numita naringina (un bioflavonoid), care se transforma in corp in naringenina, o substanta care inhiba enzimele hepatice ce ar trebui sa metabolizeze medicamentele. Sucul de grepfrut nu trebuie administrat în acelaşi timp cu medicamentele anticolesterol sau cu imunodepresivele. Acesta poate scădea cu până la 15 ori absorbţia acestora şi poate provoca tulburări musculare grave.
GINKGO BILOBA,
-care are efecte asupra oxigenării creierului şi este utilizat pentru tulburări de origine vasculară, interac­ţionează cu ibuprofenul (antiinflamator) şi omeprazolul (medicament pentru tratarea ulcerului). Sunătoarea, eucaliptul, curcuma şi sucul de grepfrut influenţează activitatea ficatului şi, din această cauză, pot apărea niveluri crescute ale medicamentelor în sânge.Administrarea preparatelor de GINGKO BILOBA nu trebuie făcută în paralel cu tratamentul cu anticoagulante şi cu antidepresive. Ginkgo n-ar trebui administrat concomitent cu medicamentele ce au actiune similara si se recomanda ca pacientii sa renunte la el cu cel putin 36 de ore inainte de o operatie. La diabetici, Ginkgo poate provoca efecte asemanatoare rezistentei la insulina. Ei n-ar trebui sa il foloseasca decat sub control medical.
creşte efectul anticoagulantelor
Administrarea preparatelor de Gingko biloba nu trebuie făcută în paralel cu tratamentul cu anticoagulante şi cu antidepresive
GENTIANA!!! Sau GHINTURA
-atentie: nu faceti abuz; folositi doze mici; contraindicata femeilor insarcinate, care alapteaza, hipertensivi sau cu ulcer gastric;
-
GHIMPE
Este contraindicat ca in timpul tratamentului cu aceasta planta sa se consume condimente, lactate fermentate, citrice, acrituri, muraturi, bauturi alcoolice.
Nu se supradozeaza deoarece apare voma si hipotensiune
Nu se asociaza cu medicamente antidepresive, pentru hipertensiune sau adenom de prostata
GHIMBIRUL
-pulberea de ghimbir este recomandată în cantităţi mici hipertensivilor şi este contraindicată celor care suferă de ulcer gastric
-nu se supradozeaza deoarece pot aparea dureri de stomac sau somnolent, aritmii, depresia SNC
-nu se foloseste impreuna cu anicoagulantele
GERMENI DE GRAU FERMENTAT
Sângerări gastro-intestinale, malabsorbţie. Avemarul este contraindicat în timpul sarcinii, persoanelor sensibile la gluten, cu intoleranţă la fructoză şi cei care au suferit un transplant. Nu este recomandat copiilor sub 14 ani. Sunt în curs studii clinice în legătură cu administrarea sub această vârstă.
H

HAMEIUL
Contraindicatii: sarcina, depresie si cancer la san.
Precautii si reactii adverse: ameteli, modificari cognitive, hemoliza intravasculara, reactii anafilactice
HREANUL
Contraindicatii:colite, gastrite si enterocolite,afectiuni renale acute,Va fi evitat de cei care sufera de bila, ficat, de reumatici si de cei cu eczema
hemoroizi, tulburări de ritm cardiac, hiperfuncţii endocrine avansate şi excitaţii nervoa
I
ISOPUL
-uleiul essential de ispo nu se foloseste intern , la copii , in sarcina , alaptare , epilepsie si afectiuni SNC.Prudenta in folosirea lui mai multe zile consecutive, deoarece poate da crize epileptice
IASOMIA
Ceaiul de iasomie este contraindicat persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric sau ulcer duodenal.
Femeile care prezintă un flux menstrual prea abundent (hipermenoree) şi cele aflate în primele 6 luni de sarcină, este bine să evite administrarea internă a formulelor care conţin iasomie.
Nu trebuie să se recurgă la iasomie, în cazul unor boli infecţioase bacteriene.
Această plantă nu se potriveşte temperamentelor colerice, cărora le accentuează starea de excitabilitate nervoasă.
IENUPARUL
Ca urmare a acţiunii hiperglicemiante, nu se recomandă administrarea preparatelor pe bază de ienupăr în diabet. Deoarece compuşii volatili din boabele de ienupăr prezintă efecte iritante, acestea nu se vor administra în caz de gastrită, ulcer gastric sau duodenal, nefrită, nefroze, leziuni renale sau ale căilor urinare.
Deoarece compuşii existenţi în ienupăr stimuleză glandele corticosuprarenale, planta este contraindicată în hipercorticism (Sindrom Cushing).
Ienupărul este contraindicat în sarcină şi alăptare.
În cazul depăşirii dozelor recomandate, pot avea loc fenomene hemoragice renale sau intestinale.
Ienupărul se va administra maximum 6 săptămâni (se recomandă să nu se depăşească 4 săptămâni), după care trebuie să urmeze o pauză de cel puţin două luni. Administrat pe termen lung, ienupărul provoacă hipocalcemie şi leziuni renale (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke). În afecţiunile inflamatorii ale rinichilor, vezicii şi căilor urinare (nefrite, pielite, uretrite), sunt contraindicate plantele care irită epiteliul renal, cum sunt pseudofructele de ienupăr, frunzele de merişor şi frunzele de afin. De asemenea, boabele ienupărului, nu se recomandă a fi administrate la cei cu leziuni acute renale sau ale căilor urinare
INUL
Făina de in (Farina Lini) nu se administrează intern, căci conţine glicozizi care se transformă în acid cianhidric, substanţă iritantă şi toxică pentru tubul digestiv. Seminţele de in folosite în fitoterapie, trebuie să fie mature (coapte) şi în stare bună (seminţele râncede sunt toxice).
Mucilagiile din seminţele de in pot interacţiona în mod negativ cu principiile laxative sau purgative ale diferitelor produse farmaceutice, folosirea lor concomitentă fiind contraindicată. S-a constatat că toate preparatele pe bază de seminţe de in, care se administrează intern,  reduc considerabil absorbţia tuturor substanţelor din medicamente (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
Nu se administrează  seminţe întregi în caz de obstrucţii sau hemoragii ale tubului digestiv.
Este bine să nu se recurgă la tratamente interne pe bază de in în sarcină, alăptare şi cancer de prostată.
Nu se recomanda consumul plantei sub nici o forma in caz de strictura esofaciana sau obstructie gastrointestinala.
-nu se vor folosi in cantitate mare deoarece pot provoca diaree, alergie, voma, obstructie intestinala
-nu se recomanda in cancer de prostata, sarcina, alaptare , obstructie intestinala
-cei bolnavi de hepatita sau colecistita trebuie sa evite folosirea lor indelungata (de ordinul saptamanilor)
IEDERA
în concentraţie redusă efect medicinal, doze mari tulburari gastrice, febră
-fructele sunt toxice;
-folosita in exces provoaca diaree, voma, incetinirea pulsului si dermatite de contact
L
LAMAITA
-nu se foloseste in exces deoarece pot aparea deregleri hormonale
-nu se recomanda in sarcina, alaptare, afectiuni renale
-nu se sta la soare in tmpul curei
LEMNUL DULCE
-diminueaza eficacitatea tratamentului impotriva hipertensiunii.
-LEMNUL DULCE, folosit în anotimpul rece mai ales pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, intensifică pierderea de potasiu cauzată de medicamentele diuretice şi poate creşte efectul corticosteroizilor.
Atat tinctura de marar cat si cea de lemn dulce contin fitoestrogeni, care sunt contraindicati in cazul fibroamelor si chisturilor mamare
contraindicat in osteoporoza si hipertensiune arteriala.
LUCERNA Infuzia de lucerna nu se recomanda in caz de tulburari de coagulare ale sangelui
LAVANDA
-la doze mari pot sa apara alergie, voma.
-nu se foloseste in sarcina si alaptare
-uleiul essential nu se ingereaza
-nu se foloseste cu iod sau saruri de fier
M
MERE SUCUL DE MERE SI CEL DE PORTOCALE
-impiedica absorbtia in totalitate a unora dintre substantele active, anuland efectele benefice pe care medicamentele respective ar trebui sa le aiba. Sucurile de portocale si mere au si ele in continut substante similare naringinei. Daca pana in prezent nu a fost insa identificata substanta toxica din mere, in cazul portocalelor este vorba despre hesperidina.

Printre medicamentele cu care interactioneaza bauturile amintite se numara cele administrate cardiacilor, pacientilor cu transplant de organe, cancer si infectii. Astfel, bolnavii care se afla sub tratament anticanceros (etoposidum), hipotensiv cu beta blocante (atenolol, celiprolol, talinolol), de prevenire a respingerii organelor transplantate (Ciclosporin) sau sub tratament cu antibiotice (ciprofloxacin, levofloxacin, itraconazol) ar trebui sa evite in totalitate bauturile pe baza de grepfrut, mere si portocale.
MATASEA DE PORUMB
-in cantitati mari inhiba inima, provoaca tromboflebita
-nu se foloseste in litiaze cu saruri de calciu sau infectii renale acute
-nu se folosesc cantitati mari de ulei de porumb in sarcina si alaptare
MENTA
Sunt contraindicate in racelile puternice.
MACRISUL
- afectiuni pulmonare,astm;
- sensibilitate gastrica;
- artritism, guta, reumatism;
- colici nefritice, calculi.
MOLID muguri
În componentele bradului şi a molidului care se folosesc în fitoterapie, nu s-au izolat substanţe toxice. Cu toate acestea, există persoane care manifestă alergii la compuşii volatili din aceste conifere.
Administrarea internă a preparatelor din molid sau din brad nu este indicată în bolile respiratorii cronice, îndeosebi în astmul bronşic evoluat şi în silicoză.

MUSETELUL
-creşte efectul anticoagulantelor
-nu se recomanda in timpul sarcinii sau lactatiei
-nu se foloseste in astm sau alergie
-Contraindicatii : EXTERN persoanele cu micoze (ciuperci) intrucat chamazulenul le intretine si reactiveaza.
MARARUL –tinctura
-Atat tinctura de marar cat si cea de lemn dulce contin fitoestrogeni, care sunt contraindicati in cazul fibroamelor si chisturilor mamare
-uleiul se foloseste cu prudenta si nu e recomandat in sarcina sau alaptare
-nu se face exces de planta ; poate da alergie sau dermatite de contact
-poate avea actiune emenagoga si neurotoxica
MATRAGUNA
- halucinaţii, demenţă (furioasă), frisoane
MUR
-infuzia de mur se evita in sarcina
MACESELE
folosite excesiv pot duce la formarea de calculi renali, distrugerea smaltului dentar, diaree; Nu se recomanda in sarcina si alaptare
MARUL LUPULUI
Intoxicatia cu marul-lupului apare la adulti atunci cand se depaseste doza de 6 grame pe zi si se manifesta prin: greata, varsaturi, scaune numeroase (uneori sangvinolente), urinari dese, inflamatii severe ale rinichilor, tulburari circulatorii. Utilizat extern, nu prezinta nici un fel de inconveniente, cu conditia sa fim atenti la manipularea si depozitarea sa corecta. Toate tratamentele interne vor fi facute sub directa indrumare si supraveghere a unui medic. Puneti la indemana si antidotul elementar - carbunele medicinal, care trebuie administrat imediat, pana ajungeti la cea mai apropiata unitate sanitara.
MAGHIRANUL
Contraindicatii:este contraindicat hipertensivilor, care au avut accidente vasculare, care deja au febra cu valori mari (peste 38 de grade Celsius) si se bea cu precautie in zilele caniculare.
MARARUL
Contraindicatii:Mararul folosit timp indelungat si in cantitati mari, scade apetitul sexual la barbate
MENTA
Contraindicatii:consumate in exces constituie un impediment pentru femeile care vor sa
ramina insarcinate.
-uleiul essential nu se foloseste la copii mici, in sarcina si alaptare, colecistita, litiaza biliara, reflux esofagian
-se foloseste cu prudent in hipotensiune sau aciditate scazuta a sucului gastric
-are efecte toxice
-nu se foloseste pe perioade lungi deoarece poate da incontinent urinara, voma, asfixie, scaderea potentei
MUSTARUL
Contraindicatii:Mustarul este contraindicat in tratarea bolilor de rinichi si a tuberculozei,persoanelor care sufera de colon iritabil.
MACUL ROSU DE CAMP
-capsulele de mac contin multi alcaloizi toxici si nu se folosesc
-semintele se folosesc in bucatarie dar in cantitati mici
Ceaiul din seminte de mac nu se da la copii sau in timpul sarcinii
N
NASTURASUL/ NASTURELUL
Năsturaşul nu se va administra celor care suferă de ulcer gastric sau de nefroză şi nici copiilor mai mici de 4 ani. Femeile însărcinate trebuie să evite planta, deoarece aceasta poate produce contracţii uterine (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
Deoarece conţine principii uşor guşogene, este indicat ca năsturaşul să nu se administreze în formele severe de hiopotiroidism sau în alte forme de afecţiuni tiroidiene cu guşă.

NUCSOARA
Este contraindicata in timpul sarcinii
Contraindicatii: femeilor insarcinate sau celor care alapteaza,devine otravitoare in cantitati foarte mari
NAPRAZNIC
Desi e o planta atat de puternica, napraznicul este aproape lipsit de reactii adverse. Singurele probleme care s-au constatat in timpul administrarii lui sunt agravarea inflamatiei prostatei la barbatii care deja aveau probleme de aceasta natura. Este un efect advers care apare arareori si se elimina in cateva zile, prin administrarea de tinctura de ghimpe (Xanthium spinosum) si de pufulita (Epilobium sp.).
NUCUL
-frunzele de nuc nu se supradozeaza; exista posibilitatea ca administrate intern sa aiba potential carcinogen
O
OLENADRUL
-efectele intoxicatiei- tulb. Digestive
OBLIGEANA
-Nu se recomanda consumul de obligeana femeilor insarcinate, celor care alapteaza, copiilor si in cazul epilepsiei.
-poate da stari de greata, voma si senzatii de ameteala; tratamentul este de maxim 3 uni cu pauza de o luna
ORZUL
-persoanele cu intoleranta la gluten nu pot consuma bere ,deoarece orzul este un ingredient important al berii
-Supradozarea determina efecte halucinogene.
P
PAPAYA
-se administreaza cu prudenta in sarcina sau alaptare si persoanelor alergice
-nu se foloseste mult timp
PASSIFLORA
-nu se recomanda in sarcina sau alaptare
PADUCELUL (GHERGHINA),
-eficient in afectiunile cardiovasculare, prin faptul ca scade tensiunea arteriala (nu se va bea niciodata in cantitati mari si pe stomacul gol , deoarece scade brusc tensiunea si pot aparea ameteli, dureri de cap, spasme intestinale , voma) si nivelul de colesterol, nu trebuie luat niciodata cu anumite medicamente deoarece combinatia poate diminua prea mult ritmul inimii, cauzand crize cardiace.
-eficient în prevenirea atacurilor de angină pectorală, nu este indicat să fie administrat în acelaşi timp cu tratamentele pentru afecţiunile cardiace, deoarece diminuează ritmul cardiac.
-Nu se va administra la copii sub 12ani, sarcina sau in timpul lactatiei
-contraindicat pe canicula si in inflamatiile intestinului gros
PSYLIUM
-poate reduce eficienta antibioticelor dar si a altor medicamente; se foloseste la 2 ore de orice alt medicament
PATRUNJELUL
Este contraindicat in bolile inflamatorii acute ale rinichilor si ale aparatului genital feminine
Contraindicatii:pentru gravide ori femeile care alapteaza
PIPERUL NEGRU
In bolile inflamatorii ale aparatului digestiv este contraindicate
Contraindicatii:nervozitate si ulcer,starile inflamatorii acute si in hipertensiune grava, celor cu afectiuni oftalmologice ca si celor care au dureri laringo-faringiene.
In consum mare poate aparea epigastralgie , sa afecteze ficatul sau sad ea dermatita de contact
-nu se recomanda in sarcina, alaptare sau asociat cu anticoagulante
-nu se foloseste extern
PORTOCALE
SUCUL DE MERE SI CEL DE PORTOCALE impiedica absorbtia in totalitate a unora dintre substantele active, anuland efectele benefice pe care medicamentele respective ar trebui sa le aiba. Sucurile de portocale si mere au si ele in continut substante similare naringinei. Daca pana in prezent nu a fost insa identificata substanta toxica din mere, in cazul portocalelor este vorba despre hesperidina.

Printre medicamentele cu care interactioneaza bauturile amintite se numara cele administrate cardiacilor, pacientilor cu transplant de organe, cancer si infectii. Astfel, bolnavii care se afla sub tratament anticanceros (etoposidum), hipotensiv cu beta blocante (atenolol, celiprolol, talinolol), de prevenire a respingerii organelor transplantate (Ciclosporin) sau sub tratament cu antibiotice (ciprofloxacin, levofloxacin, itraconazol) ar trebui sa evite in totalitate bauturile pe baza de grepfrut, mere si portocale.

PELINUL
-nu este recomandat celor cu afectiuni nervoase
-in cantitati mari produce spasme, halucinatii
-nu se administreaza I afectiuni acute intestinale
Copiilor
In timpul sarciniiin timpul alaptarii
In caz de hiperaciditate gastrica


R
ROSTOPASCA
-in cantitati mari este otravitoare
-nu se administreaza la
copii,
in sarcina,
alaptare
hipotensiune
-administrarea in exces poate provoca: dureri de pancreas, iritatii, greata, dezinterie, crampe muscular insomnia, sedare, deces, hepatita, icter si intoxicatii
nu se va administra copiilor sub 12 ani, femeilor gravide sau care alăptează
se floseste cu prudenta, deoarece este toxica; nu depasiti cantitatea si timpul prescrise
-nu se administreaza mai mult de 2-3 saptamani
RIDICHEA NEAGRA
-nu se recomanda in gastrita, ulcer , obstructia cailor biliare , deoarece poate irita mucoasa gastrica, apare pirozis, diaree
-produsii sulfurati din ridiche provoaca inflamatia tiroidei, deci nu se recomanda in afectiuni tiroidiene; cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna
RUBARBA
efectele intoxicatiei- crampe, tulb. renale
ROZMARIN Nu se administreaza seara, datorita actiunii stimulante cerebrale.
Contraindicatii:in timpul sarcinii,si la hipertensivi
RICINUL
efectele intoxicatiei- senzaţie de vomă, febră, tulb. de ritm cardiac (aritmii)
ROINITA
-o cura cu roinita nu trebuie sa dureze mai mult de 3 luni pentru a nu crea problem hormonale la glandele sexual
S
SUNATOAREA
-scade eficacitatea anumitor medicamente, unele dintre ele fiind pastilele anticonceptionale; -poate provoca reactii adverse daca e administrata impreuna cu antidepresivele conventionale; sunatoarea poate ameliora functionarea ficatului, reducand astfel eficacitatea anticoagulantelor; scade eficienţa contraceptivelor orale. De asemenea, are efect negativ şi asupra medicamentelor pentru dereglările de ritm cardiac. Sunătoarea nu se administrează concomitent cu inhalatorii pentru astm bronşic şi cu medicamentele pentru răceală
-are effect fotosensibilizant si poate interactiona cu alte medicamente
SALVIA
Contraindicatii:nu se administreaza mai mult de 2 luni la rand, deoarece poate provoca iritarea mucoaselor. Femeilor insarcinate si bolnavilor de nefrita le este contraindicata folosirea interna
SULFINA
-determina prin supradozare tendinta la hemoragii , prelungirea timpului de protombina
SCORTISOARA
- Provoaca variaţii ale glicemiei
-Contraindicatii:nu este indicata femeilor insarcinate si nici femeilor care alapteaza,
celor afectati de epuizare nervoasa,precum si celor cu pielea foarte sensibila.
SOCUL
-efectele intoxicatiei- vomismente
SCHINDUFUL
-Planta nu se recomandă a fi administrată în timpul sarcinii.
Principiile din seminţele din schinduf pot interacţiona în mod negativ cu medicamentele anticoagulante (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
Deoarece boabele speciei conţin substanţe care în organism se pot comporta ca precursori ai hormonilor steroizi, se recomandă să nu se administreze copiilor care încă nu au depăşit pubertatea.
Nu s-au semnalat reacţii adverse în urma administrării preparatelor pe bază de seminţe de schinduf.
SPANACUL
-Provoaca variaţii ale glicemiei
SALCAMUL
Deoarece conţine multă robină (substanţă toxică), utilizarea empirică a scoarţei trebuie evitată (Ovidiu Bojor 2003).
Florile nu prezintă contraindicaţii
SOFRANUL DE INDIA
Este contraindicat in timpul sarcinii.
Contraindicatii: In doze mari poate induce avortul si avea efecte toxice asupra organismului
SOVARF/ OREGANO
Contraindicatii:reactii alergice la plante din familia Lamiaceae, anemie feriprive.
SMOCHINELE
-cand consumati smochine nu stati la soare deoarece acestea induc fotosensibilitate- fotodermatoze
-seva nu se administreaza intern
STEVIA
-nu se foloseste mai mult de 10 zile; supradoza e toxica si provoaca voma , alergie, diaree, crampe abdominal, lipsa de potasiu
-este contraindicate sarcina, alaptare, obstructi biliare, intestinale, diabet, ulcer , boli hepatice, boli renale
STEJARUL
-apele de gura cu coaja de stejar reduc inflamatiile mucoasei guri si gingiilor, dar daca se foloseste timp indelungat scade simtul olfactiv
T
TANACETUM PARTHENIUM (IARBA –FETEI) trebuie folosit cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
TURITA MARE -Provoaca variaţii ale glicemie
TURMERICUL
-nu se recomanda in sarcina, obstructia ductului biliar (nu se trateaza afectiunile biliare), ulcer gastro-duodenal, terapie imunospresiva, terapie antitrombotica
-dozele mari irita stomacul, produc greata, dispepsie, dermatite
TATANEASA
-in doze mari provoaca paralizie centrala; un compus din tataneasa are propietatea de a induce tumori canceroase ; alti compusi determina leziuni hepatice severe in caz de administrare zilnica de ceai sau capsule
TRAISTA CIOBANULUI
Traista ciobanului nu este o plantă toxică, contraindicaţiile trebuind privite sub spectrul unor posibile reacţii adverse de altă natură decât toxicologică.
Consumul de traista ciobanului în stare crudă produce o creştere rapidă a elementelor figurate albe (leucocite). Copii mici care gustă întâmplător această plantă fac febră, fiind duşi la medici, care nu pot constata existenţa vreunei afecţiuni. Reacţia imunitară provocată de planta proaspătă ar putea fi valorificată şi coordonată în tratamente medicale specializate, dar din păcate există un mare dezinteres în acest sens.
Deoarece stimulează contracţiile uterine, traista ciobanului nu se utilizează în sarcină (poate produce avort).
Întrucât traista ciobanului se comportă ca un excitant nervos, se recomandă evitarea utilizării sale, în caz de: insomnie cronică, hiperexcitabilitate nervoasă sau sexuală
epilepsie, boala lui Parkinson, depresie.
Persoanele care suferă de hipertiroidie sau de hipocorticism nu vor recurge la tratamente pe bază de traista ciobanului.
Principiile din plantă interacţionează în mod negativ cu anticoagulantele, cu anticoncepţionalele şi cu corticoterapia.
Administrată în doze mari, traista ciobanului provoacă palpitaţii
fiind însă contraindicată în cazul litiazei oxalice.
TRIFOIUL ROSU
Este bine să se evite administrarea preparatelor pe bază de trifoi roşu, în sarcină sau atunci când se vrea conceperea unui copil, căci există posibilitatea producerii unui avort.
Trifoiul roşu nu se va administra în cazul unor tratamente cu substanţe anticoagulante, deoarece se pot produce hemoragii. Tratamentele interne cu această plantă nu se vor face simultan cu administrarea unor medicamente analgezice salicilate (aspirină).   Persoanele predispuse la hemoragii, este bine să evite folosirea trifoiului roşu în cure
TINTAURA
-Se foloseste maxim 10 zile neantrerupt, deoarece poate irita mucoasa gastrica
-nu e recomandata daca exista inflamatii pe tractul digestiv sau ulcer , la persoanele gravide sau care alapteaza
TURITA MARE
-nu se foloseste in sarcina, alaptare, boli cardiace;
-nu se fac expuneri la soare in timpul curei
La doze mari poate da hipotesiune, colici biliare
-nu se administreaza concomitent cu medicamentele hipertensive, deoarece le diminueaza efectul
TREI FRATI PATATI
-planta este contraindicate la copii mici
-nu se foloseste in excess au cruda (poate fi putin toxica)
TEIUL
-la depasirea dozei prescrise se poate afecta functia cardiac (cardiotoxicitate)
-la doze mari poate sa apara impotent
-nu este recomandata la cardiac, in sarcina si alaptare
-uneori apare alergie
U
ULEIUL DE PESTE
-trebuie folosit cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
USTUROIUL
-trebuie folosit cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante); Nu se recomanda preparatele cu USTUROI persoanelor cu dereglari de hemostaza si tendinta spre hemoragii. Efecte secundare posibile: scaderi bruste ale tensiunii arteriale, un miros neplacut al respiratiei si al pielii, reactii de hipersensibilitate. Preparatele cu usturoi pot amplifica actiunea anumitor medicamente (hipotensive, anticoagulante), astfel incat administrarea lor trebuie intrerupta cu minimum sapte zile inaintea unei operatii; creşte efectul anticoagulantelor
Este contraindicat in caz de hiperaciditate a stomacului
Tinctura de usturoi- Nu se administreaza intern persoanelor cu cataruri gastrice si intestinale, in simptome congestive pulmonare (tuse seaca, tuse sanguinolenta, stari febrile), deoarece accentueaza starea iritanta. Nu se da mamelor care alapteaza deoarece transmite laptelui mirosul si gustul de usturoi.
ULEIURILE ESENTIALE
-NU se folosesc in sarcina, alaptare, la hipertensivi, cu febra sau in zile caniculare
V
VALERIANA
-poate provoca somnolenta excesiva daca e folosita cu sedative sau alte medicamente cu efect sedati
-nu asociati valeriana cu 5 HTP sau cu antihistaminice care au efect sedativ,deoarece pot cauza somnolenta excesiva
VERBINA
-nu se recomanda in sarcina
-este bines a nu se asocieze cu tratamentul pentru hipertensiune arterial
-nu se foloseste in exces deoarece poate sad ea accese de furie, paralizie sau dermatite
VITAMIN E
-trebuie folosita cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
VARZA
-Provoaca variaţii ale glicemiei
VALERIANA
picaturile de valeriana pot provoca somnolenta daca sunt administrate in timpul zilei
VASC
Tinctura de vasc- Vascul este contraindicat persoanelor hipotensive, hipotone si celor care sufera de angina pectorala.
-contine principia ci actiune toxica asupra inimii si un toxic respirator
VARZA
-inhiba actiunea iodului.Este considerate gusogena; nu se recomanda in hipotiroidie
PRODUSELE APICOLE
POLENUL
boli neuropsihice cu hiperexcitabilitate (nimfomanie, obsesie sexuală, manie etc.), hiperfuncţii endocrine (hipertiroidie, hipercorticism, gigantism etc.), obezitate, diabet zaharat şi alergii specifice
TINCTURA DE PROPOLIS
intoleranţă alergică individuală
Autor: Farm. Gabriela Ştefancu, Imunostim Farm Plafar